Fröccs

Kiderül milyen csokiszuflét csinál Benedek Tibor

December 17. 16:51
Tizenhat sportág kiválóságai, magyar olimpikonok, köztük paralimpikonok is mesélnek a gasztronómiáról fűződő viszonyukról és mutatják be kedvenc fogásaik receptjét Őszy-Tóth Gábriel új, Így főznek az olimpikonok című kötetében.
 
A szerző a könyv csütörtöki bemutatóján elmondta, 52 kiváló sportoló, olimpikonok és paralimpikonok, Európa- és magyar bajnokok részvételével, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkársága támogatásával készült el a kötet.
 
Berki Krisztián olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász például a vörösboros szarvaspörkölt, Kovács Katalin olimpiai és világbajnok kajakozó a tojásos galuskával tálalt csirkezúzapörkölt, Magyar Zoltán olimpiai bajnok tornász, jelenlegi szövetségi elnök a sült vaddisznóborda, Cseh László világbajnok és 95-szörös magyar bajnok úszó a fokhagymás parajjal és zöldborsómártással készített steak, Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, jelenlegi szövetségi kapitány pedig a fekete-erdei gyümölccsel készített csokiszuflé készítésének titkába avatja be az olvasót. Sors Tamás kétszeres paralimpiai bajnok úszó a mustáros csirkemell receptjét árulta el a könyvben. 
 
A sportolók nemcsak az ételekről, hanem a konyhaművészethez és a sporthoz fűződő viszonyukról is mesélnek a recept- és interjúkötetben.
Minden recept mellé a különböző fogásokhoz leginkább illő bort is ajánl a könyv, amely Őszy-Tóth Gábriel könyvsorozatának 9. kötete - korábban borászok, kézilabdázók, hírességek, parlamenti képviselők is bemutatták főzőtudományukat.
(MTI)

Lőrincz György: Kitartóan törekszem a jónak, sőt a legjobbnak a gyakorlására

December 17. 13:49
Lőrincz György neve nem ismeretlen a hazai borvilágban. 2008-ban a Borászok borásza, majd 2009-ben az Év bortermelője díjat is neki ítélték oda. A Hvg.hu a karácsony közeledtével egy interjút készített az egri borásszal:
 
Nagyon áldottnak érzem magam, hiszen az elismerések szempontjából sem szűkölködött velem a Gondviselő. Hadd mondjam el, hogy bár hatalmas kitüntetés volt megkapni az Év Bortermelője díjat, mégis, sokan úgy érzik, azt bárki megkaphatja. Ez jó üzenet minden bortermelőnek, hisz’ Isten kegyelméből minden lehetséges – én sem vagyok különb borosgazda. Ugyanakkor nekem sokat jelentene például – mert ezzel a magyar borászatot minősíthetnénk –, ha a külföldi borújságírás egy-egy nemzetközileg elismert, nagy borral együtt emlegetné a bikavéreimet. Tehát nem feltétlenül díjra, hanem egy-két ilyen jellegű fontos szakmai véleményre lennék inkább kíváncsi. Ha például egy elismert szakember azt mondaná, hogy a Nagy-Egedet szégyen nélkül össze lehet kóstolni egy francia vagy olasz csúcsborral, például egy Sassicaiával, akkor nagyon elégedett lennék.(...)
 
Azt is mondta már, hogy a borászkodást tulajdonképpen apostolkodásnak tekinti. Ha valaki a tanítványa szeretne lenni, mit kellene tennie?
 
Figyeljen picit érzékenyebben a világra, éljen lelki életet, és legyen nyitott az Isten csodáira. Ehhez az is kell, hogy levetkőzze a világi beidegződéseket: ne a pénz és a siker legyen a meghatározó szempont az életében.

„A magyar borok minősége egyre javul”

December 17. 11:03
December 16-án, szerdán mutatták be a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét. Az eseménnyel egybekötött sajtótákékoztatón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta, hogy a magyar borok minősége egyre javul és ezt külföldön is elismerik. Várhatóan az idén Magyarország ismét nettó borexportőrré válik a most rendelkezésre álló adatok alapján.
 
A miniszter megjegyezte, hogy a magyar borászok közül egyre többen érdeklődnek a borkiválósági program iránt, amit az is mutat, hogy a fehér borokat bemutató most megjelent kötetben több mint 250 tétel szerepel.
 
A kötetbe 544 tételt jelöltek és ebből a bírálók 265 tételt választottak ki: a tételek közül 219 háromcsillagos, 41 négycsillagos, míg 5 ötcsillagos kategória-besorolást kapott.
 
Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a program 2013-ban indult és egyre sikeresebb. Ez a kötet az ötödik, amelyben közzéteszik az érdeklődők számára a magyar borkiválóságokat. A mostani harmadik, fehér borokat tartalmazó kötet - eddig két vörös borokat bemutató könyv jelent meg - nemcsak magyar nyelven, hanem angolul is tartalmaz információkat.
 
Pál Sándor, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke közölte: a borkiválóság-programot a HNT kezdettől fogva támogatta és mindent megtesz a sikere érdekében. Jelezte: a mostani borkiválóságok könyve az első, amely a HNT finanszírozásában kerül a nagyközönség elé.
 
Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke nagy eredménynek tartotta, hogy egyre több borász és pincészet ismeri fel annak az ingyen marketingnek a lehetőségét, amelyet a borkiválóságok könyvében való megjelenés jelent. Ezeket a köteteket ugyanis elsősorban kiállításokon és más nagy rendezvényeken terjesztik. Horkay András megjegyezte: amennyiben a tokaji aszúkat és a pezsgőket tartalmazó kötetet is a borkiválóságok könyveihez számolják, úgy a megjelent kiadványok száma már hat.
 
Kérdésre válaszolva Gál Péter közölte: a most megjelent borkiválóságok könyve már az interneten is elérhető lesz az érdeklődők számára.

(MTI)

Laposa Bence lett a Balatoni KÖR új elnöke

December 17. 08:59
Laposa Bence lett a Balatoni KÖR új elnöke
Laposa Bence (Fotó: Kovács Kristóf)
 
A balatoni borászok Városligeti Műjégpályán megtartott Adventi Balaton Szalon nevű rendezvényén bejelentették, hogy a balatoni borászokat és vendéglátósokat tömörítő Balatoni KÖR új elnöke Laposa Bence lett - áll a szervezők közleményében.
 
A badacsonyi borász kiemelte, hogy a jövőben igyekszik intenzívebbé tenni a fogyasztókkal való személyes kapcsolatot és szakmailag tovább mélyíteni a balatoni vendéglátás színvonalát. Mindezek mellett tovább kívánja vinni a korábban elkezdett programokat, amelyek közül külön kiemelte a BalatonBor kezdeményezést.

Összeszedték a világ legjobb francia éttermeit

December 17. 07:34
Az első tíz helyezettből öt esetében francia nemzetiségű a séf a világ legjobb éttermeit felsoroló új gasztronómiai rangsorban, amelyet azért hozták létre a francia külügyminisztérium kezdeményezésére, hogy ellensúlyozzák az ország konyhaművészetét figyelmen kívül hagyó külföldi listákat.
 
A világ ezer legjobb éttermét felvonultató, La Liste elnevezésű rangsor mintegy négyezer olyan vendéglátóhely pontjainak összesítésével állt össze, amelyek szerepelnek a figyelembe vett több mint kétszáz gasztronómiai kalauz (például a Michelin vagy a Gault-Millau), folyóirat, blog, valamint vendégek értékelésein alapuló internetes oldal (például a Tripadvisor) egyikében.
 
A listát a francia külügyi minisztérium turisztikai tanácsa kezdeményezésére készítették el, a hivatalos álláspont szerint azért, mert jelenleg „nem létezik más tárgyilagos és elfogulatlan nemzetközi rangsor”. Az összeállítást a francia külügyminiszter, Laurent Fabius mutatja be csütörtökön.
 
A nemzetközi rangsorok nem mindig átláthatóak és objektívek, és megfigyelésünk szerint előítélettel viszonyulnak a francia gasztronómia iránt - fogalmazott Florian Escudie, a francia külügyminisztérium turisztikai tanácsadója.

A 127 japán, 116 francia, 97 amerikai, 73 kínai és 50 spanyol éttermet felvonultató lista első helyén a Lausanne-i Le Restaurant de l'Hotel de Ville szerepel, amelyet a francia születésű séf, Benoit Violier vezet. Szintén francia szakácshoz köthető a rangsor negyedik, nyolcadik, kilencedik és tízedik helyezettje is.
 
A vezető brit gasztronómiai rangsor, a The World's 50 Best Restaurants listáján ezzel szemben mindössze öt francia étterem szerepel, amelyek közül az első, a Mirazur is csupán a 11. helyezet lett. A brit összeállítás első helyezettje, a gironai El Celler de Can Roca viszont a francia listán csak a hatodik helyet szerezte meg.
(MTI)

Ezeket érdemes tudni a szaloncukorról

December 17. 06:33
A szaloncukor a legkarácsonyibb édesség, hiszen csak az ünnep közeledtével lehet hozzájutni a boltokban. A Nosalty.hu összegyűjtött pár érdekességet, amelyeket eddig lehet, hogy nem is tudtál a finomságról:
 
  • A szaloncukor elődje, a fondantcukor a XIV. századi Franciaországból származik. 
  • A XIX. században Kugler Henrik cukrászdájában még kézzel készítették a korabeli szaloncukrot.
  • A XIX. század végén a kedvenc ízek a szalon-ananászcukorka, szalonkrémbonbon, szalon-marasquin cukorka, szalon-pisztászcukorka voltak. 
  • Bár hivatalosan nem tartozik a hungarikumok közé, sehol máshol nem díszítik vele a karácsonyfát, csak nálunk - ezért szokás néha hungarikumként emlegetni. 
  • A valóban nagyüzemi szaloncukorgyártás azonban csak az ötvenes években indult meg.
  • A tavalyi évben csak a Tesco áruházakban 2 366 000 csomag fogyott el. 
  • A trendek azt mutatják, hogy az egészség mellett a minőség is egyre fontosabb.
  • Általánosságban elmondható, hogy a kakaótartalom növekedése egyre jellemzőbb trend a szaloncukorgyártásban.

A teljes cikket elolvashatod a Nosalty.hu oldalon!

Amit nem árt tudni, ha ettél giroszt mostanában

December 16. 19:57
Amit nem árt tudni, ha ettél giroszt mostanában
 
22 tonna terméket foglalt le a NÉBIH egy Pest megyei húsnagykerben, ahol egy engedély nékül működő girosz ellátó üzemet is találtak. Valami nagyon nem stimmelhetett, mert a dolgozók, amikor meglátták az ellenőröket, egyszerűen elfutottak.
 
A jelöletlen baromfi egyébként Lengyelországból érkezett, de ne vigyorogjon kajánul az sem, aki „borjúból” szokta kérni a giroszt körúton, hiszen a lefoglalt marhahúsról sem nagyon lehet tudni, hogy honnan van.
 
Az üzemben rossz higiéniai körülmények között, betonkeverőben készült nagy mennyiségben a husi. A fellelt dokumentumok alapján pedig számos fővárosi gíroszoshoz szállítottak az üzemből.
 
Hagyma, csípős mehet?

A Wine Spectatornél a tokaji aszú a téma

December 16. 17:46
A Wine Spectator a borvilág egyik legismertebb magazinja, amelynek internetes felületén a videós tartalmak is egyre gyakoribbak. December 16-án megjelenő kisfilmjének témája a tokaji aszú, amelyről Mészáros László, a Disznókő birtokigazgatója mesélt. A beszélgetés során bemutatásra kerülnek a borvidék szőlőfajtái, a botritisz kialakulásának feltételei, az aszú készítésének folyamata, a borkülönlegesség jellemzői, valamint kitérnek az aszú érlelhetőségre is.
 
A videó megtekintéséhez kattint ide

Bemutatták a Balaton borát

December 16. 17:05
Idén is Borkarácsonyfát állítottak a balatoni borászok a Városligeti Műjégpályán. Az Adventi Balaton Szalon keretében pedig bemutatták BalatonBort is.
 
A rendezvényen közel 40 balatoni bort, a gasztro standokon pedig különféle finomságokat lehetett kóstolni és vásárolni ajándékként a karácsonyfa alá - olvasható a szervezők közleményében.
 
A családi pincészetek először itt mutatták be azokat a még hordóban lévő borokat, amelyeket jövő tavasszal BalatonBor néven, egységes címkével hoznak forgalomba. A rendezvényen elhangzott, hogy az Olaszrizlingből készített BalatonBor lesz az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon.