Fröccs

Kilátó épül a a Velencei-tó Badacsonyán

április 26. 13:51
Kihirdették a Velencei-tó északi partján megvalósuló Bence-hegyi kilátóra kiírt, összesen 1 millió forint díjazású építészeti ötletpályázat eredményét csütörtökön Budapesten.
 
L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a zsűri elnöke a díjátadón elmondta, hogy a felhívásra 156 pályamű érkezett. A megépítendő tervet később választják ki.
 
Az 500 ezer forinttal járó első díjat Pozsár Péternek (Hello Wood) ítélték oda. A második helyezett Kruppa Gábor és Merkel Tamás terve lett, amelynek a pályadíja 300 ezer forint. A 200 ezer forintos harmadik díjat Bartha Zalán, Béres Csaba és Bozsó Barna nyerte.
 
Eltér István, a Magyar Építész Kamara alelnöke, a zsűri tagja a részletekről elmondta: a pályázat egyik feltétele az volt, hogy az építés ne kerüljön többe 80 millió forintnál. Közlése szerint az első helyezett pályamű egy csavart formájú kilátó terve lett.
 
A pályázatot a Velencei-tó és Térsége, a Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács és a Vadex Mezőföld Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. hirdette meg 2014 decemberében.
 
L. Simon László a helyszínről elmondta, hogy a Bence-hegy "a Velencei-tó Badacsonya", amelynek azért nem lehetett megőrizni eredeti, szőlőtermelő funkcióját, mert az M7-es autópálya megépítése csonkolta a területet.
 
A Bence-hegy tetején 50 éve egy leselejtezett olajfúró toronyból készült már egy kilátó, amely azonban idővel életveszélyessé vált és emiatt le kellett bontani. Ennek a helyére épül az új kilátó, amelyet a helyi lakosok és a turisták is várnak - tette hozzá az államtitkár.
 
Kilátó épül a a Velencei-tó Badacsonyán
A kilátás tényleg fantasztikus a helyszínről (Fotó: Mertutaznijo.cafeblog.hu)
 
Majoros Gábor, a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, szintén a zsűri tagja elmondta, hogy miután a hegy Velence községhez tartozik, az ottani korzón kiállítják a nyertes pályaműveket és szavazni is lehet majd azokra. 
 
A pályázat, valamint a majdani építés finanszírozásában szerepet vállalt a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkársága, amelynek államtitkára, Bitay Márton Örs szintén részt vett a díjátadón.
(MTI)

Kevesebb sertéshúst eszünk

április 26. 11:08
A háztartások egy főre jutó évi sertéshús fogyasztása látható az MTI lenti infografikáján.
 
Kevesebb sertéshúst eszünk

Brunyai borok a Szeged Napja Ünnepségsorozaton!

április 26. 09:45
Brunyai borok a Szeged Napja Ünnepségsorozaton!
 
A Siklóson található Brunyai Családi Pincészet boraival - természetesen az Akasztófa dűlőben található látványpince mellett - legközelebb a Szegedi Borfesztiválon, május 15. és 25. között, a szokott helyen találkozhatnak az érdeklődők. A borászat 2014-es olaszrizlingjét pedig ott kóstolhatják majd először a vendégek!

Egy kiváló tipp a vasárnapi ebédre, ha nem félsz tésztát enni

április 25. 21:30
Nem valami bonyolult egyébként a dolog. Az Azénkonyhám blog szerzője azt írja: „a lehártyázott jól kiáztatott vaddisznó combot a pörkölténél jóval kisebb kockákra vágtam, dinsztelt lilahagymára dobtam, borssal, kakukkfűvel, babérlevéllel ízesítettem, és viszonylag bő lében kevés fehér borral pároltam. Amikor a hús már puha volt hozzáadtam a sárgarépát a petrezselyem gyökeret, és a leges legvégén a pennére vágott újhagymát és a petrezselyem zöldjét.”
 
Ennyike, nézd milyen vagányak a fotók! :)

Ma mutatja be új kékfrankosát az Etyeki Kúria

április 25. 17:17
Az Etyeki Kúria a Kékfrankos MOST! budapesti rendezvényén indítja útnak legfiatalabb „gyermekét”, a BLOCK4 dűlőből származó Kékfrankost. Ezzel a lépéssel a borászat a prémium kategóriában is kilép az Etyek-Budai borvidékről.
 
Az immár felnőtté cseperedett „gyermek” bölcsője a szőlőfajta hazájának tartott Fertő tó környéki lejtőkön ringott, és miután fajtájára jellemző módon korán kel (értsd rügyezik) és későn fekszik (értsd érik) , szükség van a szigorú kettős gyámságra: Mérész Sándor mellett a helyi szakmai felügyeletet Árti Milán, a burgenlandi Esterházy Borászat magyar borásza látja el - írja az Etyeki Kúria lapunkhoz eljuttatott közleményében.
 
Az Etyeki Kúria Borászat összesen több mint 17 hektár területen gazdálkodik a Sopron melletti Balf legjobb dűlőiben, melyből jelenleg 9 hektár terem, 8 hektár újratelepítése pedig az elmúlt években történt meg.
 
Az etyeki és a balfi területeken így összesen 44 hektáron gazdálkodik az Etyeki Kúria, amelyből 18 hektárt 2012 és 2015 között telepítettek.

Kezdődik a Kékfrankos MOST!

április 25. 14:00
A mesterkurzus teremben már egy ideje megy a Tőkések előadása, de a sétáló kóstoló most kezdődik a Sofitel Budapestben. Van 70 borász, a Kárpát-medence minden tájáról hoztak kékfrankosokat. Szerőink itt tobzódnak.
 
Kezdődik a Kékfrankos MOST!
Egy jó rozé az elejére?

Budára hozták Ausztria borait

április 25. 11:17
Áprilistól a zöld veltelini, rizling vagy kékfrankos rajongók még közelebb érezhetik Ausztriát, a főváros határait sem kell elhagyniuk, hogy beutazzák az osztrák borvidékeket. A KisBécs borszaküzlet széles kínálattal nyílt meg a budai zöldövezetben, ahol a több mint százféle borból esténként poharaznak is.
 
A szomszédos ország minden borrégiójából, közel harminc neves borászattól összesen több mint 120-féle bor sorakozott fel a polcokon. A választék kialakításánál fontos szempont volt, hogy a megkérdőjelezhetetlen minőséget képviselő és kristálytiszta boraikról világszerte híres Ausztriából minden árkategóriában kínáljanak borokat, a könnyű nyári boroktól egészen a legjobb dűlős borokig.
 
Budára hozták Ausztria borait
 
A kellemes budai zöldövezet, a belső tér hangulatos kialakítása és a zöld fűszernövényekkel teli, szomszédos virágbolttal közös terasz a slow food trendet hirdeti, a gyorsétkezés helyett kényelmes tempóban fogyaszthatóak a helyben készített szendvicsek és saláták, a könnyű ételek mellé péksütemények és torták is választhatóak. Több alapanyag közvetlenül Ausztriából érkezik, köztük a borokat kísérő sajt- és sonka válogatás.

Meglepő fordulat a csúcsgasztronómiában

április 25. 07:10
Új vegán kóstolómenüt állított össze a Babel étterem, amelyet május elejétól a vendégek is kipróbálhatnka. Az ételsor elkészítése során csak növényi alapanyagokat használnak fel, ami azt jelenti, hogy sem tej, sem tojás nem szerepelhet a fogásokban. "Mert a jó vegán konyha lényege nemcsak az, hogy ne együnk húst, hanem hogy az alapanyagok eredeti íze domináljon, érezzük a spárga, a cukkini, a tök szinte nyers ízét.  Ehhez sokban hozzájárul, hogy a Babel tulajdonosa és szakácsa igyekszik az alapanyagok legnagyobb részét hazai termelőktől beszerezni. A Mezőtúrról érkezett spárga egyszerűen túlszárnyalta bármely francia vagy olasz spárgatermelő termékét." - írja a Magyarkonyha.hu.