Fröccs

Kolbászos vekni lesz a siller mellé Pakson

Június 02. 11:07
A nevezett borok szakmai értékelésével veszi kezdetét pénteken az Országos Siller Fesztivál Pakson. A kétnapos fesztivált színes kulturális és gasztronómiai programok kísérik, a főétel ezúttal a kolbászos vekni lesz.
 
Kárpát-medence szerte 112 bormintát neveztek a 8. Országos Siller Fesztiválra, csütörtökig várják még a minták leadását. 
 
A paksi önkormányzat, a Csengey Dénes Kulturális Központ és a Paksi Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete közös programjának a város szívében lévő pincefalu, a Sárgödör tér ad otthont június 5-én és 6-án. 
 
Kovács Mihály főpohárnok arról tájékoztatott, hogy elismert borbírákat hívtak, hogy értékeljék a siller borokat. A bírálat pénteken délelőtt zajlik. A legjobbnak ítélt száz bort másnap közönség kóstolásra bocsátják. 
 
Szombatra hirdették meg a siller borokhoz illő ételek főzőversenyét, ekkor lesz majd a borverseny eredményhirdetése és a közönségkóstoló is. 
 
Mindkét napon kulturális programnak ad otthont a tér, a Szaggató zenekar pincemuzsikával készül, várják a Vetővirág Népzenei Együttest és a Tekerős Barátokat, pénteken a Kárikittyom Anticeleb Orchestra ad zenés műsort, majd 19 órától Balkán Fanatik-koncert lesz. A szombati nap kiemelt előadója a Tűzvirág Táncegyüttes. 
 
A fesztivál idején megnyílnak a pincék, de nemcsak a jó borról, hanem a hozzá illő ételekről is gondoskodnak a szervezők, kemencés lángos, kürtös kalács, házi sajtos szerepel a kínálatban. Sőt idén már saját étele is lesz az Országos Fesztiválnak. A Sárgödör téri rendezvényeknél ez már szokás, a Márton-napi újboráldáson libamájpástétomot, a bor- és halünnepen halat kínálnak, idéntől a siller mellé kolbászos vekni dukál, mert a kenyértésztában sült kolbász jól passzol a fűszeres, mégis könnyed sillerhez - mondta Kovács Mihály.
(MTI)

Egy reggeli kép a szőlőből, ami mindent visz

Június 02. 09:15
A tokaji Gizella Pince reggli fotójáról nehéz levenni a szemünket:

#szilvölgy #tokaj

Posted by Gizella Pince Tokaj on 2015. június 1.

Megnyerte a X. Egyházi és Világi Borok Versenyének Vándordíját a Linbrunn Pincészet!

Június 01. 19:34

Megnyerte a X. Egyházi és Világi Borok Versenyének Vándordíját a Linbrunn Pincészet!2015. április 22-én Csömörön...

Posted by Linbrunn Pincészet on 2015. május 31.

Boldogok szőlők Lellén és Bogláron

Június 01. 18:26
Boldogok szőlők Lellén és Bogláron
 
Az alábbi híreket kaptuk a Garamvári Szőlőbirtok és Pincészettől:
 
Balatonlelle, Balatonboglár környékén a szőlőnövény a fürtvirágzatok megnyúlásának fenológiai stádiumában van. Ha a kedvező, meleg időjárás a jövő héten is kitart, nem sokára elkezdődik a virágzás. A múlt heti, és a hét eleji heves esőzések feladták a leckét a növényvédő szakembereknek.
 
A Garamvári Szőlőbirtokon a napokban végeztük el a második növényvédelmi kezelést. A szőlők egészségesek, nagyon szépen, egységesen fejlődnek.

Mégsem egészséges az időseknek napi egy pohár bor?

Június 01. 15:53
Időskorban a mértéktartó alkoholfogyasztás is ártalmas lehet a szívre, ráadásul a nőknél nagyobb az emiatti szervkárosodás veszélye – derül ki egy friss kutatásból, amelyet a Vital.hu ismertet.
 
A vizsgálat eredménye szerint már a napi egy italt elkortyoló nőknél is romlott valamelyest a szívfunkció. A férfiak körében pedig a heti 14 egységnyinél több alkoholfogyasztás a szívkamra falának megvastagodásával állt összefüggésben.

2015-ös legjobb champagnejai itthon

Június 01. 14:06
Májusban megjelent a Fine Champagne magazinban a Top 100 Champagne 2015-ös listája. A legjobb 100 mellett kategóriánként Top 10-es listákat is készítettek a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható champagne-okból. A dobogó első fokán a Dom Ruinart 2002-es évjáratú Rosé pezsgője áll.
 
A Top 10-ben szereplő tételek közül Magyarországon is beszerezhetünk néhányat.
  • Dom Pérignon Brut 2004
  • Louis Roederer Cristal Rosé 2004
  • Louis Roederer Cristal Brut 2004
  • Krug Vintage Brut 2000
Top 10 NV (nem évjáratos) pezsgők közül ezek kaphatóak hazánkban:
  • Piper-Heidsieck Brut
  • Taittinger Prélude Grands Crus
  • Bollinger Special Cuvée
  • R de Ruinart
  • Jacquart Brut Mosaïque
A legjobb évjáratos champagne-ok közül is van egy az országban, a Pol Roger Vintage Brut 2004 idén 92 ponttal dobogós lett az évjáratos cuvée-k között - írja a Poppmood.com. Hol tudod beszerezni ezeket a pezsgőket? Azt megtalálod a Poppmood.com oldalán, ide kattintva.

Már kilencedik alkalommal jön a Főzdefeszt!

Június 01. 11:53
Hétvégén kilencedszerre is megrendezzük a Főzdefesztet a Street Food Show-val közösen; új helyszínen, a városligeti Olof Palme sétány Hősök teréhez közelebb eső felén!
 
Napjaink két legizgalmasabb gasztronómiai irányzata, a kézműves sör és a street-food találkozik Budapest legpatinásabb parkjában, ahol szinte végtelen terep nyílik a piknikezésre az ősi lombok árnyékában.
 
A nemzetközi szinten és itthon egyaránt robbanásszerűen növekvő újhullámos sörszcéna minden eddiginél több érdekességet és újdonságot tartogat most júniusban a Főzdefesztező közönségnek. Ugyanez várható a street food fronton is.
 
A legfontosabb főzde, ami az utolsó Főzdefeszt óta nyitott, a Monyó kocsmából kinőtt Monyó Sörfőzde, ami stílszerűen Kőbányán főzi a sört, és korrekt, megbízható, tiszta söreivel már most kivívta a helyét a fővárosi sörpiacon! Megérkezett Erdélyből a székely Csiki Sör, megjelenik a kocsmából kinőtt Bölcső Brew Crew, a Hübris Vándorsörfőzde, kiállít az OK Brewery, és ott lesz az Erjesztők Klubja Székesfehérvárról, és végre megjön az eleddig bujkáló Gólem a Sötét Bunkóval.  Számos sörpremier várható – az új kattanás a komlós cider, ebből két változatot is összehasonlíthatunk: az OK Brewery Fusion Cidere egy hagyományos angol komlóval fűszerezett cider, a Hopfanatic The Infusion-je tulajdonképpen egy cider-alapú duplaIPA! Az Élesztő Sörműhely bemutatja az évek óta dédelgetett Black Mammát, a duplán kávézott coffe-stoutját. A Bors Sörfőzde tolja tovább a Robin Hood vonalat, ezúttal Will Scarlett, Robin Hood mostohaöccse érkezik egy saison formájában. A Hara Punk bemutatja első lágerét, a könnyen csúszó Budapest Lagert, Köleses Bandi is megfőzte a Köleses Sör könnyű változatát, a Csörgőt! A Zip’s szinte csak új sörökkel érkezik – Black IPA, East India Pale Ale, saison és gyömbéres egyaránt lesz a csapjaikon! Szezonja van a közös sörfőzéseknek is, Ogre és Armando leugrott Békésszentandrásra, és megfőzték a Vári Nővérek nevezetű könnyű Summer Pale Ale-t, a Hatodik Íz és Rebák Tibor együtt főzték meg a Thorazine Sunrise nevű Új-Zélandi IPA-t. A Legenda is érkezik egy könnyű, 4,5%-os, mégis rendesen megkomlózott nyári sörrel, a Hableánnyal és Magyarország első számú sour ale-jével, azaz savanyú sörével, a fenséges Bretanniával. De mindezek mellé Olaszék direkt a Főzdefesztre is főztek egy sört: a Legenda Pacific Ale-ben elképesztő mennyiségű Pacific Gem komló került. De gyümölcsös sörökben sem lesz hiány –a Gyertyános bemutatja új Licsis Sörét! És persze ott lesznek a régi bejáratott márkák, a Stari Szilva, és az Ír Vörös, Fótról a Keserű Méz, a Romanov, Rizmajer a nagyszerű búzasörével és a szezonális Maibockjával,  a Kecskeméti Sörmesterek a Vörösbeggyel, a Serforrás a Tokajis sörrel, és így tovább, csak legyen időnk mind végigkóstolni.
 
És persze most is lesznek külföldi sörök, lesz egy csomó cseh, angol és persze belga! Újdonságként most először kitelepül a Szimpla Craft Beer Bar a Kertész utcából és elhozza a berlini Braufestről a Berlin Bierfabrik söreit, valamint megjelenik a pozsonyi Salon Piva a legjobb szlovák kézműves sörökkel!

Vártad már a balatoni fröccsszezont?

Június 01. 09:31
A Balatoni Kör borászai egy hatalmas pohárba öntötték össze könnyedebb boraikat, hogy aztán felöntsék szódával és körbekínálják a végeredményt. 
 

Végre megvan mitől lyukas a sajt!

Június 01. 06:54
A sajtban található lyukak a tejbe kerülő szénarészecskék miatt keletkeznek – állapították meg az Agroscope berni élelmiszerkutató intézet és az EMPA kutatóintézet tudósai. A részecskék az erjedés során gázt bocsátanak ki, ez okozza a lyukak képződését.
 
Az amerikai William Clark már 1917-ben  írt egy cikket a lyukak keletkezéséről az ementáli sajtban. A korabeli ismeretek alapján Clark a lyukak képződését azzal magyarázta, hogy azokat a baktériumok által kibocsátott szén-dioxid okozza.
 
Az utóbbi 10-15 évben készült sajtokban azonban egyre kevesebb lett a lyuk. Az Agroscope kutatói ekkor kezdtek el foglalkozni a fejési technológiák változásával és a tejben lévő széna mikrorészecskékkel és baktériumokkal.
 
Tézisük igazolásához 130 napon át komputertomográffal is figyelték a lyukak képződését a sajtban. Ekkor jöttek rá arra, hogy a lyukak eltűnését az okozta, hogy a hagyományos sajtárt korszerűbb és higiénikusabb eljárásokkal váltották ki. A zárt fejőgépes rendszerek ugyanis teljesen kizárták, hogy széna mikrorészecskék kerüljenek a tejbe. 
 
A sajtkészítők ezután a széna mikrorészecskék pontos adagolásával gyakorlatilag ellenőrizhetik, hogy a formába öntött sajtban mennyi lyuk keletkezzen. 
(MTI)
- Azt hiszem, azt mondta, boldogok a sajtkészítők.
- Miért emeli ki a sajtkészítőket?
- Nyilván nem szó szerint kell érteni, ugyanúgy vonatkozik bármely tejipari termék készítőire.
(Brian Élete)