Fröccs

Láttál már 500 bográcsnyi gulyást?

Szeptember 11. 06:50
Ha nem, vagy annyira tetszett, hogy újra megnéznéd, itt a lehetőség, hiszen várhatóan ismét félezernél több bográcsban rotyog majd a gulyás péntektől vasárnapig a szolnoki Tiszaligetben, ahol immár 17. alkalommal szentel fesztivált a tipikus magyar ételnek a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület - mondta Szolnok polgármestere.
 
Szalay Ferenc elmondta: csaknem félszázezer látogatót várnak az ország egyik legjelentősebb gasztronómiai seregszemléjeként számon tartott, színvonalas kísérőprogramokkal kiegészülő, nemzetközi hírű Szolnoki Gulyásfesztiválra. Érkeznek vendégek a vajdasági Zentán kívül a romániai Nagybányáról, a lengyel Bielsko-Bialáról, az angol Eastwoodból, a német Reutlingenből és Kínából, a küldöttek többsége bemutatja főzőtudományát is.
 
Csányi Sándor, a fesztivál ötletgazdája, egyben a szervező Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: elhivatottak a magyar gulyásétel ősi receptjének, valamint a gulyáshoz kötődő hagyományok és népi kultúra megőrzésése iránt. Hozzátette: csütörtökön motoros felvonulással harangozzák be a fesztivált.
 
A fesztivál csúcspontjának a szombati nap ígérkezik, amikor a várhatóan több mint félezer bográcsban rotyogó finomság elkészítői közül szakértő zsűri választja ki Magyarország Gulyáskirályát.
 
A szervezők ezen a napon megépítik - a Gulyásfesztivál elődjének tartott - 1935-ös Móricz-ligeti Pásztortalálkozó udvarát. A Jászság és Jászberény képviselői látvány udvaron mutatják be gasztronómiai, kulturális és kézműves értékeiket, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai és a nagykörűi termelők helyi- és tájtermékekből készült bemutató udvarral várják a látogatókat.
(MTI)

Vagány billentyűzetet fejlesztettek ki a borrajongóknak

Szeptember 10. 20:17
Egy szokatlan anyagból készítettek billentyűzetet, de a borrajongók biztosan imádni fognak a parafán gépelni:

Apple MacBook with customized cork keyboard

Posted by Amorim Cork South Africa on 2015. augusztus 30.
 

Nem csak Villányban, Pécsen is lesz Európai Bordalfesztivál

Szeptember 10. 18:45
Kétszáz férfi énekes zengi a nemes bor dicséretét a 19. Európai Bordalfesztiválon, amelyet szeptember 25. és 27. között tartanak Villányban és Pécsen.
 
Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy, művészeti vezető szerdán, a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Pécsi Napokhoz kapcsolódó eseményen a svédországi Sandviken Male Choir, az olaszországi Coro Citta di Osiero, az ausztriai Sangerrunde Kritzendorf, a horvátországi Klapa Kastav, valamint a Kodály Zoltán Férfikar és a Bartók Béla Férfikar vesz részt.
 
A bordalfesztivál meghívott vendége Tokody Ilona Kossuth-díjas szoprán és ifj. Sánta Ferenc Kossuth-díjas hegedűművész, Bognár Szabolcs bariton, Muskát András tenor, rajtuk kívül a Pannon Filharmonikusokat, a Zengő Együttest és a Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekart is láthatja, hallhatja a közönség - tette hozzá.
 
Kitért rá, hogy a bordalfesztivál megnyitóját szeptember 25-én, pénteken tartják a villánykövesdi Batthyány Pincében. A férfikarok este negyed héttől borászatoknál adnak nyilvános pincekoncerteket, ezután a villányi Diófás téren lépnek fel.
(MTI)
 
A fesztivál gálaestje másnap este hét órától a pécsi Kodály Központban lesz, az eseményre ezer embert várnak.
 
A férfikarok vasárnap délelőtt a Villány-Siklósi Borúton koncerteznek, délután három órakor pedig Pécsen, a Széchenyi téren sorra kerülő Bor és Dal Ünnepe elnevezésű rendezvényen, várhatóan több ezer érdeklődő előtt lépnek fel.
 
A fesztvált 1993 óta rendezik meg, ötletét a bordalok páratlanul gazdag zenei kincse mellett a kitűnő borairól is híres pécsi és villányi borvidék, továbbá az adta, hogy a férfikari éneklés világszerte bátorításra szorul, a férfikari mozgalomnak a hivatalos versenyek mellett szüksége van egy felszabadult, baráti hangulatú fesztiválra is.
 
Lakner Tamás utalt rá, hogy a bordalfesztiválokon eddig négy földrész 32 országának mintegy négyezer énekese hozta el Baranyába "nemzeti kultúrájának borhoz kapcsolódó értékeit", segítve ezzel a kultúrák közötti párbeszédet, művészeti együttesek együttműködését.
 
Az idei eseményhez kapcsolódóan szeptember 26-én délután fél öttől a pécsi Kodály Központban rendezik az 5. Villányi Prémium Bormustrát, ahol villányi borászok huszonkét, kiemelkedő minőségű cabernet franc borát mutatják be.

Kóstolj fajtajelleges rajnai rizlinget a Balatonról!

Szeptember 10. 15:06
A 2013-as Gesztenyés Rajnai rizling az egyik kiemelkedő tétele Légli Ottó balatonboglári pincészetének. A bor jól párosítható ételekhez, az éttermek borlapjain hamar találkozunk vele. De a rizling fajtajelleget is remekül tükrüzi. A Művelt Alkoholista így írt a tételről:

„Az illat hűvös karaktere, törékenysége, az íz játékossága az, ami szokatlanul telibe találja a műfajt. A színek, a gazdagság már kevésbé van ott (vagy akár a 2011-es magasságában), mégis, az összkép stimmel; az én érdeklődésemet már ezzel képes volt fenntartani. Tanulmányozandó darab. Csontszáraz, a vége amolyan 2013-as módra kicsit nyers – fél-egy év érlelés a javára válhat.” 

Mindenki szépeket mondott a borfesztivál megnyitóján

Szeptember 10. 12:14
Megnyílt az idei, immár 24. Budavári Borfesztivál. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a megnyitón elmondta, hogy a borkultúra Magyarországon a rendszerváltás után nagy fejlődésen ment keresztül, amely során a minőség elsődleges szemponttá vált, többek között az új szabályozásoknak is köszönhetően. Szólt arról is, hogy „A nemzetközi fesztiválok sorában az egyik legkiemelkedőbb minősítéssel rendelkezik a magyar gasztronómiai fesztiválok közül elsőnként”.
 
Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a magyar szőlő-és borgazdaság az elmúlt negyed században nagy utat járt be, a minőség fejlődése „szemünkkel, orrunkkal és ízlelőbimbóinkkal egyaránt kitapintható”.
 
Zilai Zoltán fesztiváligazgató hangsúlyozta: a megszokott programválasztékát több olyan eseménnyel bővült az idén, amelyek a bor ismeretéről szólnak és interaktív játékokkal, valamint foglakozásokkal kiegészülve kínálnak szórakozási lehetőséget az érdeklődőknek.
 
Szerdán és csütörtökön borpárok megismerése nyílik lehetősége a borkedvelőknek. Felhívta a figyelmet a Taste of Hungary: Magyarország ízei című kiadványra, amelyben a legreprezentatívabb magyar borkínálatot gyűjtötték össze.
 
Öt napon át a borok mellett kulináris élmények, gazdag kulturális és zenei program szórakoztatja az érdeklődőket. Csaknem 50 produkciót mutatnak be a Borfesztivál színpadán. Fellépnek a világzene legkedveltebb magyar együttesei, a népzene, a néptánc és a dzsessz képviselői - mondta.
(MTI)

Áder tegnap átment inni a szomszédba

Szeptember 10. 07:57
Áder János évről évre ellátogat a Sándor-palota szomszédságában megrendezett Budavári Borfesztiválra. A köztársasági elnök ezúttal többek között a Tokaj Kereskedőház standjánál kóstolt. Az esetet így látta Szigetváry Zsolt, az MTI fotósa:
 
Áder tegnap átment inni a szomszédba
Áts Károly a Tokaj Kereskedőház főborásza, Zilai Zoltán fesztiváligazgató és Áder János köztársasági elnök

Kapcsolat lehet a túlzott sófogyasztás és az elhízás között

Szeptember 10. 06:19
Napi szinten egy grammal növelt sóbevitel körülbelül 25 százalékkal gyarapítja az elhízás esélyét - írja a The Daily Meal a Hyprtension című, orvosi szakfolyóiratban publikált tanulmány forrásai alapján. A tudósok sejtése szerint a só feltehetőleg megváltoztatja az anyagcserét, amivel negatívan befolyásolhatja a zsír felszívódását a szervezetben.
 
Az értekezés megállapította, hogy a túlsúlyos, illetve elhízott vizsgálati alanyok vizeletmintáiban az egészséges testsúlyú emberekéihez viszonyítva magasabb volt a sótartalom. „Az eredmények arra utalnak, hogy a sófogyasztás az elhízásnak az energiabeviteltől független, potenciális rizikófaktora” – írja a csapat a Hypertension hasábjain.
 
(Forrás: Élelmiszer.hu)

Itt a szezonja a mustméznek

Szeptember 09. 19:29
„Ez a sűrű, fanyar-savanykás, mégis kicsit karamellás ízű szirup annyira jó dolog, hogy ha tehetném, mindenre rákenném” - írja az Origo.hu oldalon megjelent cikk szerzője a mustmézről, vagy más néven pekmezről.
 
„Az eljárás lényege, hogy a mustot nagyon alacsony lángon, sűrűn kevergetve, lassan az ötödére kell elforralni. A szőlőlé magas cukortartalma képezi ezt a sűrű állagot. Az eredeti receptben a főzés végén sütőtökdarabokat szórtak a lekvárrá sűrűsödött mustba.”
 
Mire jó a mustméz?
Salátaöntetnek, sajtra, pirítósra kenve, méz helyett süteményekbe, húsok ízesítésére.