Fröccs

Lenz Moser: Tokajban egy meghatározott stílust kell kialakítani

Május 20. 19:06
Lenz Moser elismert nemzetközi stratégiai tanácsadó a világban, akinek családja 400 éve foglalkozik borral. Április vége óta a Grand Tokaj (régi nevén Tokaj Kereskedőház) csapatának munkáját segíti. A Bocuse d'Or Europe ideje alatt ellátogatott Budapestre, ahol a Vinoport készített interjút a szakemberrel:
 
Én nagyon szeretem a száraz furmintot, és bár más, mint az osztrák zöldveltelini, úgy gondolom, hogy azonos ligában játszanak. Ez is egy olyan nemes szőlőfajta, amely még szinte ismeretlen a világ számára, egy nagyon modern bor. A száraz furmintnak nem feltétlenül kell hordó, mint a rajnai rizlingnek, a veltelininek vagy akár a chardonnay-nak, de képes egy burgundi chardonnay-hoz mérhető bort is adni. Szerintem remek potenciál van benne, és nagyon népszerű lehet.(...)
 
Áts Károlyt a régió vezető borászának tartom. Sajnos egyelőre nem beszéljük egymás anyanyelvét, de az első perctől jól megértjük egymást. Remek ember. Nézzen rá! Ő egy művész! És mondok még valamit: szenvedélye a minőség. Ezen felül újra és újra elkápráztat, hogy mennyire modern a gondolkodása; nem beszél angolul, mégis ösztönösen ráérez, hogy mi zajlik a világban. (...)
 
Lenz Moser: Tokajban egy meghatározott stílust kell kialakítani
Lenz Moser a nagyapjáról mintázott szoborral (Forrás: Vinoport.hu)
 
Ezek szerint eddig nem volt vita önök között?
Nem, soha!
Kifejezetten boldog vagyok, ugyanis amikor idén a budapesti kóstolón végigkóstoltam 50-60 furmintot, legalább 30 különböző stílussal találkoztam, még akkor is, ha csak a tokaji régiót vettem alapul. Ez túl sok volt nekem, és túl sok lenne más külföldi fogyasztónak is: a különböző stílusok összezavarnak a furmintot illetően.(...)
 
Rengeteg kiváló pincészetet ismertem meg, akik mindannyian valami mással próbálkoznak. Reduktív vagy hordós érelésű, erősebben vagy gyengébben pörkölt hordó, több vagy kevesebb alkohol... A sokszínűség szerintem nagyszerű, de most ideje egy kicsit szűkíteni, összefogni mindezt, egy egységes stílust kialakítani.
 
Aki elmegy Sancerbe vagy mondjuk Chablis-ba, az tudhatja, mit kap, fogyasztóként nem zavarodik össze. Ez az, amit Tokajba is el szeretnék hozni. Nem uniformizálásról beszélek, hanem egy meghatározott stílusról.
 
A teljes interjút a Vinoport.hu oldalon olvashatod el!

Átváltozik a Millenáris: csöppenj bele egy egzotikus kultúrába!

Május 20. 17:29
Immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Indonéz Napok és Jótékonysági Vásár május 21-22-én a Millenáris Teátrumában. Az eseményt az Indonéz Köztársaság Nagykövetsége és az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ szervezi meg. 
 
A két napos programsorozat keretében a látogatók megismerkedhetnek a távoli Indonézia kézműves és gasztrotermékeivel, autentikus tánc- és zenei kultúrájával, egzotikus tájaival és ruhakölteményeivel, kipróbálhatják és megtanulhatják a batikolás technikáját, a szerencsésebbek pedig értékes tombolanyereményekkel gazdagodhatnak.
 
Ünnepélyes megnyitó: május 21-én, szombaton 11.30 órakor.

Fémszerű darabokat találtak a Pöttyösben

Május 20. 14:19
Óvatosan a Pöttyös Túró Rudival! A FrieslandCampina Hungária Zrt. visszahívja a június 2-ig fogyasztható natúr, kakaós étbevonatú, csomagban árult Pöttyös Túró Rudit, mert fémszerű darabokat tartalmazhatnak – olvasható a gyártó honlapján. 
 
A tájékoztatás szerint az érintett termékek a boltokban már nem kaphatók. A cég arra kéri a fogyasztókat, hogy aki vásárolt a multipack termékből, ne fogyassza el, vigye vissza a boltba ahol vásárolta, ott díjmentesen kicserélik. 
 
A probléma kizárólag a 6 x 30 g-os multipack termékek kis részét érintheti a 02.06-tal jelzett fogyaszthatósági idővel. Minden egyéb termék, más fogyaszthatósági idővel, más kiszerelésben vagy ízesítéssel, biztonságosan fogyasztható – hangsúlyozták. 
(MTI)

Ma nyit a Jamie's Italian Budapest

Május 20. 11:07
Május 20-án hivatalosan is megnyitja kapuit Jamie Oliver budapesti étterme a Jamie's Italian. A különleges helynek a Budai Várban a Szentháromság utca 9-11. ad otthont. Ma délben kezdődik a szervíz!
 
Mire számíthatnak a vendégek? Naponta frissen készülő tészták, minőségi és eredeti alanyagok, sőt a legtöbb esetben szabadtartású vagy bio alapanyag felelt meg a szigorú nemzetközi előírásoknak, amelyek betartását a londoni központból rendszeresen ellenőrzik. A dolgozók két hónapos londoni és budapesti tréningen vettek részt a nyitás előtt. A minőségre biztosan nem lesz panasz. Mi már kíváncsian várjuk az új helyet!
 

Válságos munkaerőhiány van a Balatonon

Május 20. 09:26
Akkora a munkaerőhiány a vendéglátásban, hogy idén nyáron várhatóan külföldi vendégmunkások, diákok és szakképzetlen családtagok szolgálják majd ki a vendégeket a nyaralóhelyeken a főszezonban – írja a Magyar Idők alapján az Index.
 
A cikkben az áll: sok panzió, büfé és étterem ki se nyit a nyáron, mert nem talált embert, aki hajlandó lenne itthon dolgozni a vendéglátásban, miközben Skóciában, Olaszországban vagy Ausztriában 100-150 ezer forinttal kereshetnek többet a szakácsok és felszolgálók, mint itthon. 
 
Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének ügyvezető elnöke megoldásként felvetette, hogy elő kellene írni a diákoknak, hogy a vendéglátói tanfolyam elvégzése után meghatározott ideig Magyarországon kelljen dolgozniuk.
 
A szövetség elnöke szerint jövőre jobb lesz a helyzet, mert az éttermi szolgáltatások áfájának csökkenése miatt több pénze marad majd a cégeknek bérfejlesztésre.
 

Nem hízunk jobban a kései evéstől

Május 19. 19:51
Mégsem lenne akkora bűn a késői vacsora? A King’s College London tanulmányából kiderül, hogy nincs jelentős összefüggés az este 8 utáni étkezés, illetve a súlygyarapodás között.
 
A kutatók négy és tizennyolc év közötti gyerekek táplálkozási szokásait tanulmányozták, méghozzá úgy, hogy a szülőket élelmiszernapló vezetésére, illetve a BMI-hez  (testtömegindex) szükséges adatok átadására kérték meg.
 
Az eredmények azt mutatták, hogy nincs kapcsolat a túlzott súlyfelesleg és a kései falatozás között, pedig korábban olyan eredmények láttak napvilágot, amelyek szerint az étkezés ideje kihat a cirkadián ritmusunkra és az anyagcserénkre, és mint ilyen, a kései evéssel a súlygyarapodást is valószínűbbé teszi - írja az Élelmiszer.hu.

Őrült latin fiesta a Gere Jazz Fesztiválon

Május 19. 17:15
A forróbbnál is forróbbnak ígérkezik 2016. a június 10-11. Villányban. Az ötéves Gere Jazz Fesztivál egy őrült latin fiestával ünnepel, ahol a sztárvendég a Matt Bianco nevet viselő formáció alapítója, énekese és annak új formációja lesz.
 
Egy fesztivál életében öt esztendő nem rendkívüli idő, mégis okot ad az ünneplésre, ezért az V. Gere Jazz Fesztivál a latin fiesta tematika köré épült. Az eseményen illatok, ízek, zamatok keverednek pezsdítő dallamokkal és varázslatos látvánnyal. A vendégek képzeletben egy Villány mediterrán levegőjénél is forróbb világba repülhetnek garden partink keretein belül, aminek ezúttal is Gere Attila Pincészetének kertje biztosít helyszínt.
 
Őrült latin fiesta a Gere Jazz Fesztiválon
Matt Bianco
 
Az évfordulós fesztivál idei sztárja a Matt Bianco nevet viselő formáció alapítója és énekese, Mark Reilly, aki a hollandiai New Cool Collective zenekarral társult, hogy közösen rögzítsék a 2016 elején megjelenő, ‘The Things You Love’ című stúdióalbumot. Villányban megszólalnak a frissen kiadott lemez válogatott szerzeményei, amelyeket lépten-nyomon megközölnek a kultikus Matt Bianco zenekar legnagyobb világslágerei, mint a „Whose Side Are You On?”, a „More Than I Can Bear”, a “Half A Minute” vagy a „Get Out Of Your Lazy Bed”. A kilenctagúvá bővült népes együttes fellépésének igazi kuriózuma, hogy ez a felállás és műsor Magyarországon az V. GERE Jazz-Fesztiválon debütál. 
 
Program
2016. június 10. péntek
18:00 óra: Kapunyitás
19:00 óra: Enyedi Sugárka JazzTett
21:00 óra: Ricardo Salsa Club
 
2016. június 11. szombat
17:00 óra: Kapunyitás
18:00 óra: Pátkai Rozina Quintet
20:00 óra: Barrio Latino
22:00 óra: Matt Bianco (Mark Reilly) & New Cool Collective

Videó a tavalyi eseményről: 
 
 
Képgaléria 2015-ből és további tudnivaló a fellépőkről: itt található
Jegyvásárlás: ide kattintva

Két napig kolbászból lesz a kerítés Debrecenben!

Május 19. 14:28
Melyik ez a két nap? Június 11-12. Egy egész fesztivált rendeznek a debreceniek a híres pároskolbásznak, amelynek a Nagyerdő ad otthont. 
 
“A rendezvénynek az a célja, hogy megmutassuk, hogy bár a debreceni pároskolbász a jól ismert köntösben, azaz sülve vagy főve, mustárral is nagyon jó, de ezen kívül számos más értelmezése lehetséges – mondta el a Diningguide-nak Balogh Károly, az Ikon Étterem első embere. – Minden étteremnek a saját stílusában lesz lehetősége bemutatni ezt a klasszikust, lesz például fine dining változat vagy pizzás verzió is.”
 
Debrecziner Gourmet Fesztivál
 
Kiállítók:
  • Anyukám Mondta (Encs)
  • IKON (Debrecen)
  • Első Mádi Borház (Mád)
  • Macok Bisztró és Borbár (Eger)
  • Butifarring (Budapest)
  • Maszek (Debrecen)
  • Manga Sushi, Wok & Grillbár (Debrecen)
  • Hortobágyi Csárda (Debrecen)
  • Tuba Tanya (Nagyhegyes)
  • Mirage (Hajdúszoboszló)
  • Húsmanufaktúra (Debrecen)
A kiállítók listája folyamatosan bővül!
 
Gasztro színpad fellépők:
  • Bernáth József
  • Gianni Annoni
  • Jókuti András
  • Kovács Lázár
  • Mautner Zsófia
  • Pataky Péter
 
A belépés ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött. 
További részletek az esemény facebook oldalán!
 

Légli Ottó: A bormustrával kapaszkodót adnak a fogyasztóknak

Május 19. 12:17
Fontos a fogyasztónak kapaszkodót adni, de remélhetőleg a termelők széles köre is kíváncsi lesz eredményre - mondta el a Magyar Bormustra budapesti sajtótájékoztatóján Légli Ottó, a versenyt rendező Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.
 
Az idei évben május 24. és 25. között rendezik meg a Magyar Bormustrát - 37. Országos Borversenyt, amelyet nemzetközi szakértők - mások mellett James Davis Master of Wine - bevonásával bonylítanak le. A verseny célja, hogy a szakmának és a fogyasztóknak is visszajelzést adjanak. 
 
Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a magyar szőlő- és borágazat csak akkor bővülhet, ha a minőség irányába fordul, ezért fontos az értékeket feltárni, többek között a Magyar Bormustra segítségével. 
 
Magyarország változatos termőhelyekkel rendelkezik, mindegyik borvidékünk tud olyan borstílust, amely a nemzetközi piacon is megállja a helyét. Ahhoz azonban, hogy ez az adottság nagyobb bevételt jelentsen a termelőknek, növelni kell a magyar borok presztízsét, hiszen azoknak nem a legolcsóbb kategóriában kell versenyképesek lenniük - mondta Gál Péter. 
 
A nevezés még nem zárult le; eddig 19 borvidékről csaknem 500 tétel érkezett. A mintákat hét, egyenként hétfős bizottság bírálja el, soraiban külföldi borászokkal, sommelier-kkel, szakújságírókkal; egy csúcszsűri pedig a különdíjakról dönt majd - közölte Koch Csaba, a verseny szervezőbizottságának elnöke. 
 
A nevezett tételek 30 százaléka kaphat arany- vagy ezüstérmet, ezek közül 70 bort csúcsbort választanak ki. A kategóriagyőztes minták mellett különdíjjal jutalmazzák a legjobb furmintot, olaszrizlinget illatos magyar fehér fajtát és kékfrankost, valamint kilenc "Tesco best buy bort" is választanak. 
 
Pirint János, a Tesco Global Zrt. magyarországi beszerzési igazgatója arról számolt be, hogy a mustrához stratégiai partnerként társult áruházlánc tavaly 22,5 millió palack bort értékesített Magyarországon, ennek több mint 90 százaléka volt hazai bor. 
 
A Tesco magyar, lengyel, cseh és szlovák leányvállalatait 2015 óta közös menedzsment vezeti, ami a V4-es közös piacot is megnyitja a magyar borok előtt - emlékeztetett Pirint János, hozzáfűzve: a három társország piacaira 800 ezer palack magyar bort szállítottak 2015 novembere óta. 
(MTI)