Fröccs

Ma adják át az Év bortermelője díjat

Február 07. 07:25
Február 7-én rendezik meg az Év Bortermelője Díjátadó Gálaebédet a budapesti Corinthia Hotelben. Szöllősi Mihály ezen a napon veheti át a Magyar Bor Akadémia elismerő oklevelét.
 
A gálaebéd vendégei ezeket a fogásokat kóstolhatják Szöllősi Mihály boraihoz:
 
  • Pácolt kacsamell sonka, körtekrém, finom zöldségek (Fehér Gábor, chef, ESCA Studio  Restaurant) - Szöllősi Mihály Neszmélyi Zenit 2015
  • Malacragu leves, zsálya, zöldségszalma, tepertő (Ruga Endre chef, Natura Hill Étterem, Zebegény) - Szöllősi Mihály Neszmélyi Chardonnay 2015
  • Tokhalfilé, japáncitrom zselé, paraj és tsai (Endrédi Zoltán chef, Márga Bisztró, Csopak) - Szöllősi Mihály Neszmélyi Sauvignon blanc 2015
  • Borjúgerinc, - májas hurka, - bríz, - nyelv, vargánya (Gottwald Szilárd  chef,Gottwald Hotel, Tata) - Szöllősi Mihály Magnus Cuvée 2011, Szöllősi Cabernet sauvignon 2011
 
A desszert sem marad ki az ebéd ételsorából. A különleges sütemények, sajtok és ínyencségek a Bálteremben kerülnek felszolgálásra egy sétálókóstoló kíséretében. Itt a korábbi Év Bortermelője címet kiérdemelt borászok tételeit is megkóstolhatják a vendégek.

Együnk koriandert az egészségünkért

Február 06. 19:25
Érdemes rendszeresen fogyasztani koriandert, mert számos előnnyel jár, ha beilleszti valaki az étrendjébe.
 
  • Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például A-, C- és K-vitamint, folsavat, káliumot, vasat, magnéziumot és kalciumot.
  • A méregtelenítő hatásának köszönhetően javítja a máj, a vesék, a tüdő és a bőr állapotát is, és csökkenti bizonyos daganatos betegségek, a máj- és vesekárosodás esélyét is.
  • Szabályozza a szívverést, csökkenti a magas koleszterinszintet és a vérnyomásra is jótékonyan hat.
  • A koriander izomlazító és nyugtató tulajdonságokkal bír, ennek köszönhetően "lecsendesíti" az idegrendszert, küzd a krónikus stressz káros hatásai ellen, valamint a szorongásos zavarok rizikóját is csökkenti.
  • A koriander levele az emésztésre is jótékonyan hat.

3D-nyomtató, amivel saját magad formázhatod a cukorkádat

Február 06. 10:34
Kifejlesztették a Magic Candy Factoryt, az élelmiszergyártó 3D-nyomtatót, amely öt perc alatt készíti el a 15-25 grammos cukorkákat. A gépezetet egy globális kereskedelmi vásáron mutatták be, ahol a fogyasztók ezzel készíthették el maguknak a polip, béka vagy akár macska formájú nyalánkságukat.
 
A látogatók 20 különböző dizájnból válogathattak, és a masinával akár még a nevüket is a végtermékbe vájathatták. Mi több, akár egyedi gumi-üdvözlőkártyáikat is kipasszíroz(tat)hatták a printerből. A termékeket vegánok is fogyaszthatják, illetve teljességgel glutén- és tejtermékmentesek - írja az Élelmiszer.hu.
 
3D-nyomtató, amivel saját magad formázhatod a cukorkádat

Eddig jónak ígérkezik a 2016-os évjárat

Február 06. 07:19
A januári mínuszok jót tettek a szőlőtőkéknek, még a tavaszi fagy ugyan okozhat problémát, de bizakodó a mátrai borász. Ideálisnak mondható a mínusz 5 és mínusz 10 közötti időjárás, mivel a kártevők, kórokozók áttelelő alakjai jól megfagynak, míg a szőlőnek meg se kottyan ez a hideg – nyilatkozta a Hvg.hu-nak Molnár Gábor, a Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa.
 
A hirtelen jött január végi napsütés és enyhébb időjárás sem jelenthet tragédiát, mert megfelelő metszéssel könnyedén lehet korrigálni a fagykárokat, sőt a szőlő még mellékrügyről is képes jó termést hozni. Más kérdés, hogy a későbbi, tavaszi fagyok súlyosabb károkat okozhatnak: ha lefagy a hajtás és vele együtt a fürt is, akkor bizony sovány szüret várható.
 
A teljes cikket a Hvg.hu oldalán tudod elolvasni!

Íme a bizonyíték, hogy sokáig éltet a jó bor

Február 05. 12:11
Antonio Docampo García, egy galíciai szőlősgazda 107 évesen hunyt el januárban, aki vitalitását saját borának köszönhette.

Vizet nem ivott, de naponta három liter bort és reggelente egy kupica pálinkát is fogyasztott. Antonio Docampot már elmúlt százéves, amikor először orvost hívtak hozzá, a tüdőgyulladására szedett antibiotikum volt a legelső gyógyszer az életében - írja a Hvg.hu. A borászlegendáról és az általa elfogyasztott sokhektónyi vörösborról lényeges tudni azt is, hogy a saját ribadaviai vörösbora természetes natúr bor volt, nélkülözött bármiféle tartósítószert, szulfitot vagy egyéb kémiai adalékanyagot.

Elkészült a második Balatoni Gasztrotérkép

Február 05. 10:52
Télen is érdemes a Balatonhoz menni, ezt bizonyítja a második Balatoni Gasztrotérkép, amely a Káli-medence, Badacsony, Tapolca, Szigliget, Vonyarcvashegy, Keszthely, Héviz, Sümeg és Somló legjobb vendéglátósait és borászait mutatja be.
 
Az első gasztrotérkép a Balatonfüred-Csopaki-Veszprémi régióba kalauzolta el az érdeklődőket, amelynek nagy sikere volt. A térképek célja, hogy bebizonyítsa télen is érdemes ellátogatni a Balatonhoz, hiszen nem csak nyáron vannak nyitva a vendéhlátóhelyek és borászatok.
 
Íme a második Balatoni Gasztrotérkép:
 
Elkészült a második Balatoni Gasztrotérkép

Bővebb információt és újdonságokat a Balatoni Gasztrotérkép facebook oldalán találsz.