Fröccs

Ma mutatja be új kékfrankosát az Etyeki Kúria

április 25. 17:17
Az Etyeki Kúria a Kékfrankos MOST! budapesti rendezvényén indítja útnak legfiatalabb „gyermekét”, a BLOCK4 dűlőből származó Kékfrankost. Ezzel a lépéssel a borászat a prémium kategóriában is kilép az Etyek-Budai borvidékről.
 
Az immár felnőtté cseperedett „gyermek” bölcsője a szőlőfajta hazájának tartott Fertő tó környéki lejtőkön ringott, és miután fajtájára jellemző módon korán kel (értsd rügyezik) és későn fekszik (értsd érik) , szükség van a szigorú kettős gyámságra: Mérész Sándor mellett a helyi szakmai felügyeletet Árti Milán, a burgenlandi Esterházy Borászat magyar borásza látja el - írja az Etyeki Kúria lapunkhoz eljuttatott közleményében.
 
Az Etyeki Kúria Borászat összesen több mint 17 hektár területen gazdálkodik a Sopron melletti Balf legjobb dűlőiben, melyből jelenleg 9 hektár terem, 8 hektár újratelepítése pedig az elmúlt években történt meg.
 
Az etyeki és a balfi területeken így összesen 44 hektáron gazdálkodik az Etyeki Kúria, amelyből 18 hektárt 2012 és 2015 között telepítettek.

Kezdődik a Kékfrankos MOST!

április 25. 14:00
A mesterkurzus teremben már egy ideje megy a Tőkések előadása, de a sétáló kóstoló most kezdődik a Sofitel Budapestben. Van 70 borász, a Kárpát-medence minden tájáról hoztak kékfrankosokat. Szerőink itt tobzódnak.
 
Kezdődik a Kékfrankos MOST!
Egy jó rozé az elejére?

Budára hozták Ausztria borait

április 25. 11:17
Áprilistól a zöld veltelini, rizling vagy kékfrankos rajongók még közelebb érezhetik Ausztriát, a főváros határait sem kell elhagyniuk, hogy beutazzák az osztrák borvidékeket. A KisBécs borszaküzlet széles kínálattal nyílt meg a budai zöldövezetben, ahol a több mint százféle borból esténként poharaznak is.
 
A szomszédos ország minden borrégiójából, közel harminc neves borászattól összesen több mint 120-féle bor sorakozott fel a polcokon. A választék kialakításánál fontos szempont volt, hogy a megkérdőjelezhetetlen minőséget képviselő és kristálytiszta boraikról világszerte híres Ausztriából minden árkategóriában kínáljanak borokat, a könnyű nyári boroktól egészen a legjobb dűlős borokig.
 
Budára hozták Ausztria borait
 
A kellemes budai zöldövezet, a belső tér hangulatos kialakítása és a zöld fűszernövényekkel teli, szomszédos virágbolttal közös terasz a slow food trendet hirdeti, a gyorsétkezés helyett kényelmes tempóban fogyaszthatóak a helyben készített szendvicsek és saláták, a könnyű ételek mellé péksütemények és torták is választhatóak. Több alapanyag közvetlenül Ausztriából érkezik, köztük a borokat kísérő sajt- és sonka válogatás.

Meglepő fordulat a csúcsgasztronómiában

április 25. 07:10
Új vegán kóstolómenüt állított össze a Babel étterem, amelyet május elejétól a vendégek is kipróbálhatnka. Az ételsor elkészítése során csak növényi alapanyagokat használnak fel, ami azt jelenti, hogy sem tej, sem tojás nem szerepelhet a fogásokban. "Mert a jó vegán konyha lényege nemcsak az, hogy ne együnk húst, hanem hogy az alapanyagok eredeti íze domináljon, érezzük a spárga, a cukkini, a tök szinte nyers ízét.  Ehhez sokban hozzájárul, hogy a Babel tulajdonosa és szakácsa igyekszik az alapanyagok legnagyobb részét hazai termelőktől beszerezni. A Mezőtúrról érkezett spárga egyszerűen túlszárnyalta bármely francia vagy olasz spárgatermelő termékét." - írja a Magyarkonyha.hu.

Na, vajon miért nőtt a sörfogyasztás tavaly Németországban?

április 24. 20:41
Természetesen a focivébé miatt. Amúgy pedig az utóbbi években kirajzolódott tendencia szerint visszaszorulóban van a sörözés.
 
2014-ben naponta átlagosan 22 millió liter sör fogyott Németországban, összesen 8 milliárd litert ittak a sör szerelmesei. Ez négy százalékkal több, mint az előző évben elfogyasztott mennyiség. 2011-ben viszont még 8,3 milliárd liter fogyott egész évben - közölte csütörtökön a német statisztikai hivatal Wiesbadenben.
 
A közölt mennyiségbe a sörkeverékek is beletartoznak, az alkoholmentes sör és a malátasör viszont nem. 
 
A hivatal szerint Németországban az elmúlt években némiképp visszaszorulóban van a sörfogyasztás, a fiatalok körében például már korántsem a sör az egyes számú alkohol.
 
2014-ben Németországban 1352 sörfőzde készített sört az 1516. áprilisi német tisztasági törvénynek megfelelően. A sörkészítő tartományok között Bajorország az örök győztes: az összes német sörfőzde több mint fele (616) itt működik. A második helyet Baden-Württemberg, a harmadikat Észak-Rajna-Westfália érdemelte ki.
(MTI)

Rekord mennyiságet adtak el tequilából

április 24. 18:21
2014-ben rekord mennyiségű tequila fogyott a világon, 27,6 millió kartonnal (1 karton = 12 db 750 ml-es palack) értékesítettek az italból. Az IWSR jelentése szerint a 2009-2013-as időszakban 4,2%-os évesített növekedési ütem volt tapasztalható. 2013-ra a globális értékesítés elérte a 26,7 millió kartont.
 
A tequila legnagyobb piaca az Amerikai Egyesült Államok (52%-os részesedése van a globális értékesítésből). Itt is jelentős volt a növekedési ütem, évi 5,56%-al érték el a 2014-es 14,6 millió kartont.
 
Egyértelmű elmozdulás látszik a prémium márkák irányába: a prémium szegmensben 13% fölötti, a szuper-prémium szegmensben 5,4%-os, míg az ultra-prémium kategóriában 9,6%-os évesített növekedés volt az elmúlt öt évben - írja a just-drinks.com-ra hivatkozva a Borravaló.

Ha gyors vagy, házhoz megy a 2014-es kékfrankos siller

április 24. 16:23
A Fekete Borpince 2012-es "Meggybomba" sillere után itt a 2014-es évjárat kékfrankos sillere. A bor most kedvezményes áron előrendelhető, 1700 Ft helyett 1450 Ft-ért. A kedvezményes ár érvényes: legalább 6 palack megrendelése esetén, 2015. április 26-ig.
Kiszállítás: április 28-30. között. A bor 04. 27-től lesz kapható.
A bor megrendelhető: ide kattintva
 

Megisszuk a pandák elől a bambuszvizet

április 24. 15:40
Egy kanadai szakértő új találmányával törne be a világpiacra: a bambuszvízzel - írja az Élelmiszeronline.hu a FoodBev információi alapján. A termék úgy készül, hogy a tiszta vízbe fecskendezik bele a vízbe áztatott bambuszlevelek kivonatát. „A bambuszlevelek antioxidáns hatásúak” – mondja Villanis, aki öt éve van a bambusziparban. Az antioxidánsok segítenek megőrizni a testben a szabadgyökök egyensúlyát, melyek közül is a fölöslegeseket blokkolják, a fölösleges szabadgyökök ugyanis nagyon sok baj forrása lehetnek.