Fröccs

Ma van a Borjog és Bormarketing Konferencia

Március 05. 06:21
A 200 fős konferencia kiemelt célja, hogy felületet biztosítson a szőlőbor ágazatot segítő véleményformáló gondolatoknak és teret adjon a szakmát érintő érdemi kommunikációnak.
 
A program:
 
  • 9.00-9.45 - Érkezés, regisztráció
  • 10.00 órától - Megnyitó, szakmai köszöntő: L. Simon László, Miniszterelnökség, miniszterhelyettes. Moderátori köszöntő: Rókusfalvy Pál
  • 10.45-11.10 - HNT, Szerepek, Szereplők - Új jogosultságok, alkalmazásuk, a HNT szakmaközi elismerése, tapasztalatok Előadó: Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke
  • 11.10-11.35 - A magyar bor a kulturális diplomácia szolgálatában - a Carton Hungaricum program. Előadó: Kohut Balázs, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkár
  • 11.35-11.50 - Kávészünet
  • 11.50-12.15 - Ágazati stratégia Előadó: Gál Péter, Földművelésügyi Minisztérium; eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár
  • 12.15-12.40 - A Nemzeti Borkiválóság Program Előadó: Horkay András, Földművelésügyi Minisztérium; az Országos Borszakértő Bizottság elnöke
  • 12.40-13.05 A Villányi csoda Előadó: Gere Attila, borász, Gere Pincészet
  • 13.05-13-30 Az Agrármarketing Centrum borágazati stratégiája Előadó: Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató helyettese
  • 13.30-14.30 Állófogadás
  • 14.30-14-55 A VinCe-siker: amikor a Világ házhoz jön Előadó: Németh Ágnes, a VinCE Magazin felelős szerkesztője
  • 14.55-15-20 A Nagy Falon innen és túl Előadó: Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója
  • 15.20-15.45 A bank és az ágazat külföldi piacokra törekvő szereplőinek együttműködési lehetőségei Előadó: Puskás András, a Magyar Export-Import Bank Zrt., üzleti vezérigazgató-helyettese
  • 15.45-16.10 Online bormédia és bormarketing Előadó: Tábor István, a Trinety Media ügyvezető igazgatója
  • 16.10-16.25 Kávészünet
  • 16.25-16.50 Branding itthon – üzenet a világnak Előadó: Ipacs Géza, grafikus
  • 16.50-17.15 Összefog a Balaton Előadó: Figula Mihály, borász, Figula Wines
  • 17.15-17.40 Tokaj Dream 2.0  Előadó: Pierre-Emmanuel Maire, a BrandThinkTank Group alapítója, vezérigazgatója
  • 17.40-18.05 Tradicionális pezsgő - „Made in Hungary” Előadó: Garamvári Vencel, borász, Garamvári Szőlőbirtok
  • 18.05-18.30 Magyarország: bor es gasztronómia Előadó: Zsidai Zoltán Roy Zsidai Group
  • 18.30-19.20 Bormarketing: regionális bormarketing kerekasztal Téma: „Kóstoljuk” a világot - Irányított kerekasztal beszélgetés az alábbi résztvevőkkel: Csapody Balázs (Kistücsök étterem), Gazda Albert (Cink.hu), Gyelán Zsolt (CBA, alelnök), Kántor Endre (Jazzy Rádió, Millásreggeli; borravalo.hu), Lukácsy György (Heti Válasz), Tálos Attila (Bortársaság, felelős vezető), Zwack Izabella (Zwack Izabella Borkereskedés).

Néha érdemes vakon próbálkozni a borokkal

Március 04. 20:50
Érdekes tapasztalatokat oszt meg Horváth Tibor (Fekete Borpince, Szekszárd) a vakkóstoltatásokról a borászat honlapján:
 
„A vakkóstoltatás úgy indult, hogy voltak vendégek, akik a borlista áttekintése során bizonyos borok kóstolását kategorikusan kizárták, hangsúlyozva, hogy ők az adott, általában ún. kárpát-medencei fajta bort egyáltalán nem szeretik. E vendégek számára mutattam be letakarva az általuk elutasított borfajtát, várva, hogy mi lesz a reakciójuk. Az általuk nem kedvelt bor rendszerint ízlett nekik, a fajta megtippelése kapcsán pedig kedvelt borfajtáikat emlegették. Nagy volt a meglepetésük, amikor lelepleztem a bort. E játék révén szembesültek a vendégek azzal, hogy nem az adott fajta bort nem kedvelik, hanem az adott fajtából kóstolt gyenge minőségű borokat.”
 
A teljes írás itt olvasható.

Megérkezett a tavasz Kisharsányba

Március 04. 19:07
Ma délelőtt ezt a képet posztolta a kisharsányi Vylyan Pincészet. Megérkezett a tavasz a Villányi borvidékre.

Mi a helyzet a Somlón?

Március 04. 15:19
A Somlói Borok Borltja már nem első alkalommal készítette eé "Friss Hírek Somlóról" című képét, ami egyben tájékoztató jellegű térképként is funkcionál. Lássuk most mi a helyzet!
 

Saját Mókamestert nyerhetsz magadnak!

Március 04. 13:49
A szekszárdi Fekete Borpince Mókamester házasítása öt csillagos borkiválóság, a borászat 2011-es cabernet sauvignon válogatása 4 csillagot, a szintén 2011-es cabernet franc válogatás pedig 3 csillagot kapott. 
 
A pince Facebook oldalán játék indult, amelyben este egy palack Mókamestert sorsolnak!

Már nem csak rozékirály

Március 04. 13:15
2015. március 3-án Párizsban a "Le Meurice" étterem dísztermében kihirdették a 21. Vinalies Internationales eredményeit. A Világverseny legjobb vörös bora címet magyar, szekszárdi bor nyerte el: Dúzsi Tamás és Családja Szegzárdi Borászat - Görögszó 2011-es évjáratú bora. A megmérettetésben 3575 bor vett részt a világ minden tájáról. 65 magyar tétel szerepelt a sorban, amelyek 9 arany és 11 ezüstérmet zsebeltek be a versenyen, ami kimagasló eredménynek számít.
 
A 2014-es Év Bortermelőjének választott Dúzsi Tamás, már a párizsi 2015. évi legjobb vörösborának termelőjeként is. Szívből gratulálunk neki!
 
 

Miért érdemes Sopronba és környékére ellátogatni?

Március 04. 11:47
Elkészült Sopron és a Fertő-táj turisztikai videója. Megtalálod benne hová érdemes elmenni és mit érdemes megnézni. A város és környéke tele van kirándulóhelyekkel és kikapcsolódási lehetőségekkel. Irány Sopron!

Gere Attila: a bornak lelke van

Március 04. 08:23
Heteket, hónapokat lehet folyamatosan beszélni a borról, és még akor sem lesz elég. A bor aálzatot követel, kultúrájához fel kell nőni az embereknek, mondta Gere Attila, aki a Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke lesz.
 

A hárslevelűt pozicionálnák újra Egerben

Március 04. 06:52
Egy magyar viszonylatban nagy területen gazdálkodó borászatnál jártunk, ahol dolgoznak a hárslevelű újrapozicionálásán, és Rhone-i stílusú syrah-t készítenek. A Metropol a Petrény pincészetnél, Verpeléten járt, ahol a 140 hektár szőlőterülettel rendelkező borászatnál 2002 óta folyamatosan bővül az aktív termőterületek aránya, és tudatos építkezés zajlik. 
 
Jól látszik, hogy a csillag és a bikavér egyértelműen a kiemelt borok közé tartozik, de emellett van néhány fajta, amely szintén az előre tolt helyőrségre pályázik, ez a kékfrankos, a pinot noir, a syrah és a hárslevelű. A teljes cikk itt olvasható.