Fröccs

Mangalica Fesztivált rendeznek a belváros szívében

Február 12. 17:03
Immár kilencedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Mangalica Fesztivált. Február 12-14 között érdemes lesz kilátogatni az. V. kerületi Szabadság térre, ahol csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végterméket lehet megkóstolni. 
 
A rendezvényeken a kiállítók egységes megjelenéssel, faházakban árusítanak. A fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer…stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között is.
 
Az esemény ingyenesen látogatható, amelynek célja egyfajta fair trade mozgalom beindítása.

Szódasüvegbe rejtették a szeszt: nem jött be

Február 12. 15:45
Szikvíz helyett alkoholt találtak a szódásüvegekben a NAV ellenőrei egy vendéglátóhelyen. 
 
A NAV munkatársainak egy italbolt ellenőrzésekor feltűnt, hogy a kiszolgálópult alatt található 3 rekesz 2 literes kiszerelésű szódásüveg között volt, amelyikből a szívócső hiányzott. A gyanús flakonok adagolókarjának lenyomásával kiderült, hogy a PET palackban nincs túlnyomás. A kinyitást követően pedig bebizonyosodott, hogy a szódásüvegben szikvíz helyett pálinka van - írja a Privátbankár.
 
Az alkohol származását a tulajdonos igazolni nem tudta, ezért azt a hivatal munkatársai lefoglalták és NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóság raktárába szállították. A vendéglátóegység több százezer forint jövedéki bírságra számíthat.
 

„Eleganciába csomagolt somlai furmint”

Február 12. 14:06
Ezzel a jelzővel illette a Metropol.hu a Spiegelberg Borpince 2012-es furmintját. A somlói tétel harmonikus és könnyed, egy jeles képviselője a furmintoknak.
 
„Szájban jön azonban az igazi meglepetés: könnyedebb elegancia és harmónia. Bevallom kissé meglepődtem, amikor megkóstoltam, ritkán kóstolók ilyen tartalmas furmintot, ilyen alacsony alkohol mellett (11,5%!). Van egyfajta cizelláltság, könnyedség a kortyban, amely egyrészt elegánssá, másrészt nagyon jól ihatóvá teszi ezt a bort. Egy telt, gazdag, őserőtől duzzadó furmintot is szívesen fogyasztok, de ez a bor kifejezetten jól iható.”
 
A teljes bejegyzést a Metropol.hu oldalán tudod elolvasni!

Véget ért a legnagyobb magyar üdítőper

Február 12. 10:14
Évtizedes perfolyam fejeződött be csütörtökön Veszprémben: a bíróság jogerősen bűnösnek mondta ki Salamon Berkowitzot és fiát, Moses Berkowitzot a Traubisoda üdítőital hosszú éveken át tartó hamisítása miatt - írja az Index.
 
Az ítélet szerint Berkowitzék társtettesként, folytatólagosan sértették meg az áru hamis megjelölése és iparjogvédelmi jogok előírásait. A vádlottak ellen 2010 óta folyt a per.

A vádirat szerint a Tra-Üdi Zrt. vezetőiként 2005 óta több millió palack olyan üdítőitalt állítottak elő, amely címkéjének, illetve flakonjának megjelenésével sértette az eredeti Traubi védjegyeit. 2011-ben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta: Salamon Berkowitz cégei 1998 óta jogosulatlanul gyártottak Traubi, Traubisoda és Tra-Üdi néven üdítőket. Az évek során Berkowitzék több százmillió forinttal károsították meg a magyar államot, valamint magáncégeket, valamint akadályozták, hogy a köz- és magántartozásokat behajtsák rajtuk.

Ők minden boros rendezvény trolljai

Február 11. 19:37
A Borszakkör blog szedte össze a borkóstolók, -fesztiválok legkellemetlenebb alakjait. Mindre csípőből tudunk példákat mondani! ;)
 
Nézzünk néhányat!
 
  • A vegyi csapás: Egész parfümfelhőt fújt magára. 30 m-es környezetében lehetetlen bort kóstolni, mert semmilyen illatot nem érzel.
  • A szőrszálhasogató: Minden borral van valami baja, fintorog az ételekre, nem ízlik neki az ásványvíz, kifogásolja a papírtányérok vastagságát, a kukák számát, a poharak formáját, a közönség összetételét, a helyiség szellőzését, és ezért végigmorogja az estét. Vajon miért jött el?
  • A kötéltáncos: Olyan magas sarkú cipellőben jött, amihez már józanul is jogsi és bukósisak kéne. Pár pohár után veszélyesen kileng, csak a kísérőjébe kapaszkodva tud közlekedni. Végül egy taxi megmenti, otthon meg úgyis hamar vízszintesbe kerül.
  • Tanár Úr: Hogy, hogy nem, meghallotta, miről beszélgettetek, és ne vedd zokon, de ki kell javítson a kérdésben, aminek ő természetesen messzemenőkig a szakértője. Majd lead egy érzelmektől túlfűtött előadást a szőlő fenológiai fázisairól. Értelmének ragyogó fényében végül talán kiviláglik az is, hogy miért volt számára megmosolyogtatóan helytelen, hogy szederillatot éreztél abban a Merlot-ban.
  • Az eltévedt: Ő igazából nem szereti a bort, úgyhogy megkeresi a pálinkás meg a sörös standot, és ott iszik. De legalább jól érzi magát.
  • A kidobhatatlan: A szervezők kedvence: a rendezvény végén elkéri a bontott palackokat a kiállítóktól, és az üres asztalokon ülve morzsapartit rendez. Csak akkor hajlandó elhagyni a helyszínt, amikor azt már gyakorlatilag elbontották.

És akkor a kenguru átugrált a borról a sörre!

Február 11. 13:47
A mindenki által ismert Casella család által alapított ausztrál Yellow Tail, mostantól nemcsak a boros üvegeken, hanem a sörös üvegek címkéjén is megtalálható az Egyesült Államokban. A Yellow Tail, szinte a nulláról indulva, erős marketingstratégiával a legnagyobb brand-ek közé pozícionálta magát, aminek köszönhetően az Egyesült Államok legjelentősebb importbora lett. 

A cég jelenlegi terve, a kézműves sörök piacának meghódítása. Egy olyan kézműves sört akarnak létrehozni, amely ízeiben és zamataiban tükrözi mindazt a napsütést és életérzést, ami Ausztráliához köthető - nyilatkozták a vállalat képviselői. Természetesen ehhez elengedhetetlen a kenguru, a Yellow Tail megjelenése a címkéken. 
 
És akkor a kenguru átugrált a borról a sörre!
 

Szlovéniában még a szökőkútból is sör folyik!

Február 11. 11:15
Zalec, egy kis szlovéniai város, ami rendkívül híres komló ültetvényeiről, nem hiába kapta a „zöld arany völgye” elnevezést. 
 
A polgármester nyélbe ütne egy fejlesztési projektet, ami egy sör szökőkút felépítését tenné lehetővé. A szökőkút nemcsak turisztikai látványosság lesz, hanem az oda látogatók különböző szlovén sörök közül válogathatnak, ám nem ingyen. A turisták 3 különböző 30 centiliter sörnek megfelelő mennyiséget fogyaszthatnak összesen 6 Euróért - írja a Thedrinksbusiness.com

A szökőkút finanszírozását a városi tanács és magánszemélyek adományai biztosítják. A terveknek több ellenzője is van, akik úgy gondolják, hogy az adományokból befolyt pénzt, hasznosabb célra is lehetne fordítani. Mivel a polgármester  kétharmados többséget élvez, nem is kérdés, hogy a projekt megvalósul-e. A tervek szerint a szökőkút költsége megközelítőleg 350.000 Euróba kerül majd. 

Birsből lesz az Év Pálinkája

Február 11. 09:54
Az ország kereskedelmi főzdéi idén is elkészítették közös pálinkaházasításukat, amelybe az Év Pálinkája 2016 versenyen kiválasztott tíz legjobb birspálinka kerül.
 
2016. február 10., Budapest – Lezárult a pálinkafőző szakma szimbolikus összefogását jelképező Év Pálinkája 2016 verseny. A zsűri döntése alapján ezúttal a Márton és Lányai, a Zimek, a Nobilis, a Cruxx, a Békés, a Gyulai, a Csalló, a Schiszler, a Tokaj Spirit, és a Spiritus Primus pálinkafőzdék tételei kerülnek az Év Pálinkájába.
 
A versenyen a tételek kiválasztása a nemzetközi szabványoknak megfelelő húsz pontos rendszerben történt. A szakértők vakkóstolás során választották ki a házasítás gerincét adó párlatot, majd a többi tétel hozzáadásával díszítették. A pályázatra januárig lehetett jelentkezni és mintákat beküldeni. A kész termék több hónapos pihenés után sorszámozott díszüvegben kerül  kereskedelmi forgalomba.
 
Magyarország pálinkafőzdéi 2011 óta készítik el az Év Pálinkáját, igazodva a Budapesti Pálinkafesztivál gyümölcs tematikájához. A cél az adott év gyümölcsének és a belőle készülő pálinkák sokszínűségének bemutatása. Magyarországon négy birsfajta közismert, a legelterjedtebbek a Bereczki és a Konstantinápolyi.