Fröccs

Márton Napi Borfesztivál - van egy jó tippünk péntekre!

Október 16. 21:02
Márton Napi Borfesztivál - van egy jó tippünk péntekre!
 
Immár hatodik alkalommal tartanak Márton nap alkalmából nagyszabású borfesztivált a Gellértben, remekül csengő nevű borszatokkal és finom falatokkal. A pénteki belépőjegyek mellé pedig most 1000 Ft értékű Winelovers kupon jár ajándékba!
 
A fesztivál pénteki napján mások mellett olyan borászatok borai lesznek kóstolhatóak, mint a Csobánci Bormanufaktúra, a Disznókő Szőlőbirtok, Istvándy Jenő Pincészete, a Liszkay Pincészet, a Szászi Pince, vagy a Tornai Pince.
 
22 órától fellép a Compact Disco, 23 órától pedig DJ Gaga kerveri a bulikát.
 
Külön jó hír, hogy a pénteki jegy mindössze 5990 Ft, ami magában foglalja a 17-22 óráig tartó korlátlan borkóstolást, majd az after party-t, és a kóstolópoháron kívül egy 1000 Ft értékű Winelovers kupont, amely beváltható bármely Winelovers Afterwork eseményen, bármely Winelovers nagyrendezvényen és a hamarosan induló Winelovers webshop-ban!

Ki fogja meginni ezt a rengeteg pálinkát?

Október 16. 17:54
Csaknem duplaannyi pálinkát főzettek idén, mint tavaly - írja a Magyar Idők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataira hivatkozva.

A statisztika szerint a korábbi idők csökkenése után idén újra felerősödött a kereslet. Január eleje és június vége között 1,8 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő mennyiségű párlatot adtak ki az ország szeszfőzdéi; ez majdnem a duplája a 2015 első félévi egymillió liternek.
 
A lapnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik szeszfőzdéjének tulajdonosa nyilatkozott, aki felidézte, hogy miután uniós nyomásra megszűnt a pálinkafőzés adómentessége, tavaly megcsappant a kereslet. Sokakat elriasztott, hogy míg korábban csak a főzés árát kellett leróniuk, a múlt évben már a szeszadóval is számolni kellett. Az ügyfelek egy része azóta visszatért.
 
Suller Attila, a NAV sajtófőnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy január óta úgynevezett párlatadójegyet kell vásárolniuk azoknak, akik otthon főznének pálinkát. Az év első felében a főzni vágyók majdnem huszonötezer jegyet váltottak ki, ezek révén 17 millió forint bevétel érkezett az államkasszához.
(MTI)

18 forintért ki szedi le az almát?

Október 16. 07:41
A legfrissebb előrejelzések szerint az idén épp csak elérheti a félmillió tonnát az almatermés mennyisége Magyarországon - olvasható a Magyar Hírlap pénteki számában.
 
Az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Takács Ferenc a lapnak elmondta: 480-500 ezer tonna körüli almatermésre számít a tavalyi 520 ezer tonna után. Az átlagosnál több lesz az ipari alma, ám a felvásárlási ár rendkívül alacsony, a termesztők csupán nettó 17-18 forintot kapnak a léalma kilójáért. 
 
Tavaly 23-24 forintról indult a kilónkénti felvásárlási ár, amely 36 forintig emelkedett. A jelenlegi nyomott felvásárlási ár oka, hogy a nagyobb vevők az európai sűrítménypiacon kivárnak a szerződéskötéssel, így a léüzemek most raktárra gyártanak. 
 
Takács Ferenc jelezte: a magyar légyártó üzemek mintegy négyszázezer tonnányi kapacitással rendelkeznek, ám az idei almatermésből csak mintegy 320-350 ezer tonnányi almát dolgozhatnak fel.
 
Az Ékasz elnöke szerint jó lenne, ha a magyar fogyasztók tudatos vevőként nemcsak az ár alapján vásárolnának, hanem a jóízű magyar terméket pártolnák. 
 
Míg az 1980-as években húsz kilogramm felett volt az évi egy főre eső hazai almafogyasztás, addig napjainkban csupán tizenkét kilogramm.
(MTI)

Az olaszrizling gyümölcsös aromáihoz igazították ezt a sütit

Október 15. 19:54
Az olaszrizling gyümölcsös aromáihoz igazították ezt a sütit
Fotó: Benkő Molnár Fanni
 
Az Corinthia Grand Hotelben megrendezésre kerülő Olaszrizling Nagy Kóstoló könnyű édességre vágyó vendégei ismételten igen finom Zila-sütivel kerülhettek közelebbi kapcsolatba.
 
Az olaszrizling fehérhúsú gyümölcsös aromáihoz igazított könnyű finomság laza piskótára épült, melyen alma kapott helyet. Pehelykönnyű krém huppant rá, melyet zöldalmás krém díszített falatnyi csokoládéval kiegészítve.
 
Komplex, könnyű, játékos- egy maradékcukros olaszrizlinget kerestünk hozzá társnak: szépen muzsikáltak. 

Vörösek vonzásában - a Takler Pince már nagyon készül!

Október 15. 15:49
Október 27-én lesz a Vörösek vonzásában: Cabernet kóstoló, amelyre már nagyon készül a Takler Pince is... :)
 
 
Takleréken kívül egyébként olyan kiváló borászatok lesznek ott az eseményen, mint a Csányi Pincészet, a Garamvári Szőlőbirtok, a Liszkay Pincészet és Borkúria, a Malatinszky Organikus Szőlőbirtok, a Matias Pince, Németh János Pincészete, a Ruppert Szőlőbirtok, a Thummerer Pince és a Vincze Borászat.
 
Itt azt is megnézheted, milyen borokkal készülnek.

Lezárják a Földet a gazdáknak programot

Október 15. 10:41
A tervek szerint lezárják a "Földet a gazdáknak" programot - közölte az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. A parlament pénteken tárgyal az erről szóló törvényjavaslatokról és országgyűlési határozati javaslatról.
 
Font Sándor elmondta: a "Földet a gazdáknak" program keretében 253 ezer hektár termőföldet kínáltak fel a gazdálkodóknak megvételre. Ebből 195 ezer hektár talált gazdára - árverés és ajánlattétel útján. A vevők 99 százaléka 150 hektár alatti földterületet vásárolt meg az államtól. A program keretében mintegy 30 ezren jutottak földterülethez.
 
Hozzátette: az állami földterületek eladásából összesen mintegy 270 milliárd forint folyt be az államkasszába. Ezt az összeget a tervek szerint az államadósság csökkentésére fordítják, ha az országgyűlési képviselők többsége megszavazza az erről szóló törvényjavaslatot.
 
Font Sándor aláhúzta: a kis- és középbirtokosokat erősítő program egyértelműen sikeres volt, amit az is mutat, hogy a vevők döntő többsége 150 hektár alatti területet vásárolt meg. Az árveréseken a vevők 65 százaléka 50 hektár alatti földterülethez,  50 százaléka pedig 20 hektár alatti területhez jutott, míg azon gazdálkodók aránya, akik 100 hektár feletti terület tulajdonosai lettek, 9 százalék volt.
 
A "Földet a gazdáknak" program alapvető célja az volt, hogy a korábban 50 százalékot kitevő nagybirtok aránya tovább csökkenjen, és kialakuljon a kívánatosnak tartott 20 százalékos nagybirtoki arány, a fennmaradó hányadot pedig a kis- és közepes gazdaságok birtokolják a magyar termőföldből - mondta a bizottsági elnök. Emlékeztetett: Magyarországon földet csak helyben lakó földművesnek minősülő gazdálkodó vehet, maximum 300 hektár mértékig.
 
A mezőgazdasági bizottság elnöke beszélt arról is, hogy a földeket az állam az árveréseken a megyei ötéves átlagár plusz 10 százalékon hirdette meg. Ezt az árat jelentősen túllicitálták a gazdálkodók, és így hektáronként mintegy 1,4 millió forint volt az eladott állami földterületek átlagos vételára, míg a statisztikai adatok szerint a termőföldek országos átlagára hektáronként 850 ezer forint.
 
Hozzátette: mivel voltak olyan földterületek, amelyekre nem akadt vevő, ezért döntöttek úgy, hogy az el nem kelt földterületek továbbra is állami tulajdonban maradnak. A program keretében meghirdetett földterület mintegy 70 százalékát sikerült eladni.
 
Font Sándor újságírói kérdésre megemlítette: négypárti egyeztetés folyik - az MSZP távolmaradása mellett - arról, hogy a szőlő és a gyümölcsös esetében az ajánlattétellel megszerezhető állami földek területének nagyságát 3-ról felemeljék-e 5 hektárra. Hozzátette: a gazdák a 3 hektárt nem meghaladó állami földekre továbbra is vételi ajánlatot tehetnek.
(MTI)

Sorra nyílnak a 1,5 literes erjesztő palackok a Törleynél

Október 14. 19:41
Készül az ünnepek alatt megnövekvő keresletre a Törley - felnyitják a 1,5 literes palackban erjesztett méthode transvasée eljárással készülő pezsgőket, hogy elegyítsék, majd a végleges üvegbe töltsék őket. A 1,5 literes erjesztőpalackokba mosás után újból erjesztendő alapbor kerül.
 
 
A Hungaria pezsgők úgynevezett méthode transvasée eljárással készüének, amely a hagyományos champagne-i módszerhez hasonló. Az ital másodlagos erjedése ugyancsak palackban zajlik le, de ebben az esetben használt palackok 1,5 literesek. A kierjedt pezsgőt nyomástartó tartályokba transzferálják, széndioxid tartalmát megőrzik, a seprőt leszűrik. Az így nyert tiszta pezsgőt likőrözik az expedíciós likőrrel, majd a kereskedelmi palackokba palackozzák. Az erjesztésnek teret adó magnum palackok újbóli felhasználásra kerülnek.

Az arcát keresi a Szekszárdi borvidék

Október 14. 12:45
Arculat tervezésére írt ki pályázatot a Szekszárdi Borvidék Nonprofit Kft., amely az ArtHungry.com kreatív közösségi oldallal együttműködve keres új megjelenési elemeket.
 
Az ArtHungry honlapján közzétett, 500 ezer forint díjazású pályázat kiírása szerint a borvidék úgy tervezi az arculat megújítását, hogy az tükrözze a szekszárdi borászok dinamikusságát, egyben a tradíciókat is kövesse. A bovidéket nem a divatos, nemzetközi szőlőfajtákra építik, hanem a hagyományos bortípusokat szeretnék közel vinni a fogyasztók széles köréhez - írták.
 
A nyílt, de regisztrációhoz kötött pályázatra többek között logótervet, tipográfiai és arculati színek meghatározását, borospalack címkék, hirdetőtáblák, citylight poszterek kidolgozását várják.
 
Az alkotók október 27-től egy napig tölthetik fel a pályamunkákat az ArtHungry oldalára. A terveket hattagú, borászokból, tervező grafikusokból álló zsűri értékeli és a közönség is szavazhat rájuk. A zsűrizés végéig, november 4-ig a legtöbb szavazatot kapott pályaművet közönségdíjban részesítik - olvasható a pályázati felhívásban.
(MTI)

A világ 19 legjobb fiatal séfjével méi össze tudását egy magyar versenyző

Október 14. 09:43
A világ 19 legjobb fiatal séfjével mérheti össze tudását október 13. és 15. között Sándor Rodrigo a S.Pellegrino Young Chef 2016 főzőverseny milánói döntőjében.
 
Az olasz ásványvíz márka második alkalommal rendezi meg Milanóban csütörtöktől a világ fiatal gasztronómiai tehetségeit felkutató és támogató főzőversenyét. A megmérettetésre a világ 90 országából, 20 versenyrégióból több mint háromezer 18 és 30 év közötti, legalább egyéves tapasztalattal rendelkező séf, sous chef és chef de partie (csoportvezető) nevezett egy emblematikus étel fotójával és receptjével. Az elődöntőbe kétszázan jutottak tovább, a milánói döntőben pedig a 20 régiós győztes versenyez majd. 
 
Sándor Rodrigo, aki korábban többek között a budapesti Costes Downtown chef de partie-ja is volt, a júliusban Bukarestben megrendezett kelet-európai régiós versenyen tökéletes technikai tudással megvalósított mangalicapofából, karamellizált karfiolpüréből, mazsolaszószból és cékla tortelliniből álló táljával vívta ki a győzelmet - olvasható az ásványvízmárka magyar forgalmazóját tulajdonló Central Europe Mineral Water közleményében.
(MTI)