Fröccs

Matolcsyék borozót nyitnak a Várban

Március 02. 13:36
A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) Úri utcai ingatlanában, a régi budai városháza épületében borozó, bormúzeum és étterem is lesz. Néhány méterrel odébb, a Lónyay–Hatvany villában pedig még egy étterem, plusz egy művészeti galéria is - írja a Magyarnarancs.hu.
 
Az Úri utca 21. szám alatti régi budai városházát a Matolcsy György vezette MNB 1,85 milliárd forintért vásárolta meg az Akadémiától, majd 2014 februárjában vagyonjuttatásként a PADA rendelkezésére bocsátotta. A PADA kuratóriumának elnöke Matolcsy György.
 
A lap információi szerint az építési engedélyekben és egyéb dokumentumokban az áll, hogy a pincében és a földszinten borozó, bormúzeum, étterem és bemutatótermek nyílnak majd az Úri utcában. A Lónyay–Hatvany villában pedig az első szinten lesz az étterem, a földszinten, illetve a második és harmadik szinten pedig kiállítóterek.
 
A teljes cikket a Magyarnarancs.hu oldalon olvashatod el!

Szorul a hurok a sózás körül New Yorkban

Március 02. 11:41
Egy bírósági döntés nyomán haladékot kaptak a New York-i étteremláncok annak a városházi rendeletnek a végrehajtására, amely kötelezi őket, hogy jól láthatóan jelöljék meg magas sótartalmú ételeiket. 
 
A legalább 15 fiókkal rendelkező étteremláncokat keddtől sújthatták volna 200 dolláros bírsággal, amennyiben nem tüntetik fel étlapjukon, ha valamely fogásuk a szövetségi kormány által fogyasztani javasolt napi felső határnál, 2300 milligrammnál több sót tartalmaz. 
 
New York állam legfelsőbb bírósága a múlt héten úgy foglalt állást, hogy a városi tanácsnak joga van kibocsátani egy ilyen rendeletet a lakosok egészségének védelmében. Egy fellebbviteli végzés hétfőn átmeneti haladékot adott az étteremláncoknak a rendelet végrehajtása alól, de a városvezetés bízik abban, hogy végső soron neki ad igazat a bíróság.
 
A felfüggesztés alatt a New York-i egészségügyi hivatal nem büntet, de figyelmezteti az előírást be nem tartó vendéglőket. 
 
A városi tanács a magas vérnyomástól, a szívrohamtól és a szélütéstől akarja óvni a lakosságot a túlzott sófogyasztás veszélyeire való figyelmeztetéssel. Ez az első ilyen természetű jogszabály az Egyesült Államokban.
 
New York városa már évek óta élharcosa a helytelen táplálkozás elleni küzdelemnek az Egyesült Államokban: 2006-ban száműzte a transzzsírokat a nagyobb étteremláncok fogásaiból, 2008-ban pedig kötelezte őket a kalóriatartalom feltüntetésére. A félliteresnél nagyobb cukrozott üdítőitalok árusításának betiltására tett kísérlet azonban 2014-ben elbukott az állam legfelsőbb bíróságán.
(MTI)

Magyar furmintokat, traminikat és kadarkákat mutattak be Ausztriában

Március 02. 10:45
A Magyar Turizmus Zrt. a „Gasztroélmények Éve – 2016” tematikus év jegyében február 22-én a Bécsi Sommelier Egyesülettel és a Bortársasággal közösen teltházas prezentációt tartott borszakértőknek és gasztronómiai újságíróknak Bécs belvárosában, a patinás Augustiner-pince vinotékájában.
 
Bemutatónk célja, hogy elismertessük és megismertessük azt a gasztroforradalmat, amely jelenleg Magyarországon zajlik – érvelt a rendezvényen Kovács Balázs, az MT Zrt. ausztriai külképviselője. A 12 csúcsbor és pezsgő felvonultatásával 6 magyarországi borrégiót mutattak be részletesen, kiemelve az elismeréseket és az elmúlt évtizedben megvalósult technológiai és szakmai fejlesztéseket. A bortételek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az egyedi magyar fajták – a furmint, tramini és kadarka – is hangsúlyt kapjanak, illetve a borokon keresztül kapcsolódási pontokat találjunk az osztrák-magyar történelemben és mindennapokban – hangsúlyozta az MT Zrt bécsi irodájának vezetője.
 
A kitűnő tételek és az átfogó prezentáció is jól szemlélteti, hogy mára a magyar gasztronómia sok területen az elit ligában játszik – hangsúlyozta a workshopot követően KR Josef Bitzinger, a Bécsi Sommelier Egyesület elnöke.
 
(Objektív Hírügynökség)

Hárommilliárdot kap a Tokaji borvidék

Március 02. 08:53
Megvalósulhat a Tokaji Borvidék Borászati Közösségi Infrastruktúra Program, a kormány ugyanis támogatja azt - az erről szóló kormányhatározatot a Magyar Közlöny keddi számában tették közzé.
 
Eszerint: a kormány támogatja, hogy a Tokaji Borvidéken a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa - mint kedvezményezett - borászati közösségi infrastruktúra programot valósítson meg azzal a céllal, hogy a Tokaji Borvidéken lévő valamennyi borászat borkészítési technológiai hátterét közösségi alapon alakítsák ki, illetve javítsák. Ehhez pedig valamennyi tokaji borvidéki borászat egyenlő feltételekkel hozzáférhessen.
 
Emellett a kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, valamint a földművelésügyi miniszterrel együttműködésben gondoskodjon 3 milliárd forint költségvetési támogatás biztosításáról a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa számára. Ez a forrás a Tokaji Borvidék Borászati Közösségi Infrastruktúra Program befogadó- és a programhoz kapcsolódó egyéb épületek létesítéséhez; a programot kiszolgáló további infrastrukturális fejlesztések megvalósításához, valamint a közösségi infrastruktúra program lebonyolítási költségeinek fedezéséhez szolgál forrásul. El kell készíteni továbbá a támogatás költségvetési átcsoportosításához szükséges előterjesztést is a kormány számára.
 
A végrehajtásért a nemzetgazdasági miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és a földművelésügyi miniszterrel együttműködésben felelős. A határidő pedig azonnali - olvasható a Magyar Közlönyben.

Ezt neked is érdemes tudnod a kávéról

Március 02. 06:20
Latin-Amerika, Afrika, az Arab-félsziget területei, és az ázsiai és csendes-óceáni térségben találhatóak a világ leismertebb kávéültetvényei. Mi a különbség ezen kávék ízvilága között? Az alábbi képen összegyűjtötte a Starbucks: 
 

Átadták az Év Étterme díjat

Március 01. 20:07
Február utolsó napján rendezte meg a Dining Guide díjátadó gáláját a Laurus Étterem és Rendezvényközpontban. 
 
Az idei Dining Guide kalauz szakmai hitelességét a nemzetközileg elismert, 2 Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari személye is garantálta. A zsűri elnöke, az olasz sztárséf titokban tesztelte a legjobb húsz éttermet, ezután döntött arról, kinek ítéljék oda a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját - írja honlapján a Dining Guide.
 
A 2016-os Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:
Fődíj: Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Onyx

Különdíjak:
 
  • Év Szakácsteljesítménye Díj – Széll Tamás, Onyx
  • Zepter-Év Innovatív Konyhája Díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
  • Hennessy-Év Séfje Díj: Costes – Palágyi Eszter, séf
  • Törley-Év Ifjú Séftehetsége Díj: ESCA – Fehér Gábor, séf
  • Bortársaság-Év Legígéretesebb Étterme Díj: Émile – Kövér Gergely, séf
  • Staropramen-Év Street Food Díj: PolaPola

Magyar Konyha Az Év Termelője Díj:
  • Sándor Tamás (Bükki Sajt)
  • Balogh Nagy Erzsébet (Keleméri Báránykák)
  • Szabó György (Györgytea)
 
Top 10 étterem:
  • Onyx – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros
  • Costes – Palágyi Eszter, séf
  • Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
  • Costes Downtown – Miguel Viera, Tiago Sabarigo, séfek
  • Salon – Wolf András, Fekete Antonio, séfek
  • Babel – Lenk Zsolt, megbízott séf
  • Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek
  • MÁK – Mizsei János, séf
  • Émile – Kövér Gergely, séf
  • Alabárdos – Kiss O’shea Dániel, séf

Az első italt örökre megjegyezzük

Március 01. 17:47
Az Nlcafé.hu egy vizsgálatot idéz, amely szerint az alkoholhoz való vonzódásunk sejtszintű változásokhoz köthető. A kokainhoz és sok más droghoz hasonlóan az alkoholt is azért kedvelik annyian, mert feldobja az embert. Ez a jelenség a tudósok szerint a dopaminerg rendszer aktiválásában keresendő, ami a célorientált és jutalmazó viselkedéssel van kapcsolatban. Vizsgálatok szerint a dopaminreceptor D1 kulcsfontosságú szerepet játszik az alkohol megismerésében és a fogyasztásának megerősítésében.
 
Erre utalnak annak az egerekkel végzett vizsgálatnak az eredményei is, amelyben egereknek kínálták fel a lehetőséget a víz, illetve az alkohol ivására. Azoknál az egereknél, akik alkoholt fogyasztottak, másnap a D1 receptorok változásait regisztrálták a csak vizet ivó egerekkel szemben. Az eredmények szerint az agy remekül megjegyzi első találkozását az alkohollal, és rögzíti a jóleső érzést.
 
Az eredmények segíthetnek jobban megérteni azokat a neurológiai változásokat, melyeket az alkoholfogyasztás vált ki, és úgy tűnik, hasonló változások húzódnak meg a mögött, amikor a jutalmazó viselkedés alkohol és más szerek fogyasztásához kötődik.

Piacra dobják az ősi perui lilakukorica-sört

Március 01. 15:10
Egy dél-dakotai kutatónak köszönhetően hamarosan csapolni lehet egy ősi periu civilizáció lilakukorica-sörét. 

Egy 2002-es útja során Matthew Sayre, Ph.D., a Dél-Dakotai Egyetem (USD) antropológia tanszékének adjunktusa óriási magokba botlott, amelyekről kiderült, hogy a perui borsfáról származnak. A későbbi ásatások Cerro Baul, az ősi wari város tetején egy régi sörfőzdéhez vezettek, ahol a perui borsfa több ezer magjára bukkantak – ezeket 1000 évvel ezelőtt az ókori civilizáció sörfőzéshez használta fel - írja az Élelmiszeronline.hu.
 
A Chicagói Field Múzeum munkatársai gondoltak egyet, és az ősi ital jelenkori elkészítésébe és értékesítésébe kezdtek. A sört a Cerro Baulban talált bizonyítékok alapján állították elő.
 
A sör a Field Múzeum Field Bisztrójában csapra verve és palackozott formában is elérhető lesz, illetve a kijelölt viszonteladóknál is megvásárolhatóvá válik.

Zarándokút, amely egy borospincén át vezet

Március 01. 12:56
Abasáron található a világ egyetlen borospincéje, amin zarándokút vezet át. Az olaszrizlingjeiről méltán híres mátrai településen áthaladó Mária-útnak a nyomvonala „véletlenül” került a pincébe, így a kegyes turistáknak – ha pontosan szeretnék követni a zarándokutat – muszáj megkóstolniuk a mátrai borokat.
 
Eddig főleg szőlőtermeléséről ismerték Abasárt a borszeretők, illetve a mátrai település fölött magasodó 500 méter magas, 1975 óta védett, országos jelentőségű természetvédelmi területről, a növénytani ritkaságokban és lepkefajokban gazdag andezitos talajú Sár-hegyről. A hegyen át vezető hét kilométeres tanösvényt már eddig is ezrével látogatták a turisták, és szívesen heveredtek le a közeli Szent Anna-tó partján, hogy megkóstolják az elbűvölő Sár-hegyi mikroteraszos ültetvényeken termett borokat.
 
A Mária-út abasári szakasza szintén érinti a Sár-hegyet. A Szent Anna-kápolnától Abasárig a teraszos szőlőültetvények között kanyargó, panorámás útvonal különlegessége, hogy egy pincén is keresztülhalad. Történt, hogy ezt a szakaszt 2011 nyarán jelölte ki a lelkes, tudós bizottság. Abasáron éppen a Pálinkás család pincéjének falára festették fel a jelzést, amikor a házigazda, Pálinkás Attila behívta őket néhány pohár borra, hogy a nagy melegben felfrissüljenek.
 
Mivel a festékes vödröket, ecseteket nem akarták őrizetlenül hagyni, azt is bevitték magukkal az ötszintes pincelabirintusba. Ám a bortól felvidult társaság végül nem ugyanott, hanem egy másik szinten, másik kijáraton bukkant fel a pincéből, amelynek a falára ott is festettek egy jelzést. A Mária-út nyomvonala azóta – a világon egyedülállóan – hivatalosan is a pincén halad keresztül.