Fröccs

Megjelent a lisztharmat a Dél-Balatonon, de ígéretes az évjárat

Július 02. 07:08
Megjelent a lisztharmat a Dél-Balatonon, de ígéretes az évjárat
 
A Balatonboglári Borvidéken a szőlő továbbra is rendkívül intenzíven fejlődik. A fehérbort adó fajták legtöbbjénél elérkezett a fürtzáródás időszaka, a késői érésű (leginkább kékszőlő) fajtáknál befejeződött a virágzatok tisztulása. A szőlősgazdák nagy része még a lombfal, lombsátor kialakítását végzi, de többen elvégezték már az első csonkázást is. A növények egészségesen fejlődnek, peronoszpórafertőzésnek nyoma sincs, az érzékenyebb fajták közül néhányon (chardonnay, rizlingszilváni) megjelent a lisztharmat. A fertőzés közel sem olyan komoly, mint a tavalyi évjárat esetében volt, elvétve egy-egy bogyón találkozhatunk tünetekkel, de a növényvédő szakembereknek még oda kell figyelni a termésre, messze még a szüret.
 
A Garamvári Szőlőbirtokon a hajtásbefűzés nagy részével már elkészültek, egyes ültetvényekben már a hajtások első csonkázása is megtörtént. A múlt héten végezték el a negyedik növényvédelmi kezelést. A védekezés gerincét továbbra is felszívódó, hosszú tartamhatású növényvédő szerek alkották (leginkább a lisztharmat ellen), ezek mellé társult az elemi kén, a mikroelem tartalmú lombtrágyák, illetve a cabernet fajtákban fellépő vashiány kezelésére speciális, magas vastartalmú lombtrágyákat juttattak ki. (A vashiány minden bizonnyal a tavalyi heves esőzések hatására alakult ki. A sok és hevesen lezúduló csapadék hatására a talaj tömörödöttebbé vált, ami megnehezíti a tápanyagfelvételt. A talaj tömörödöttségét majd az őszi mélylazítással lehet csökkenteni, megszüntetni). Kisebb elemi károktól (enyhe jégverés májusban, szélkár az elmúlt hónapokban) eltekintve az ültetvények egészségesek, a 2015-ös évjárat termése nagyon ígéretes – számolt be a növények fejlődéséről a Garamvári Szőlőbirtok.

Segíts a doktorandusznak programunk újabb állomáshoz érkezett :)

Július 01. 17:30
Virág Ágnes, a Szent István Egyetem, Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola doktorandusz hallgatója arról készít doktori kutatást, hogy milyen a turisztikai együttműködések szerepe és hatása a vidékgazdaságban, kiemelt tekintettel a Tokaji borvidékre.
 
Arra kéri az internet népét, hogy töltse ki a tokaji bor és borvidék turisztikai megítéléséről készített kérdőívét. Hajráhajrá!
 

Óvatosan a sörrel! Sokan érzékenyek az élesztőre!

Július 01. 15:11
A sörélesztő és a sütőélesztő egyaránt szerepel azoknak az alapanyagoknak a listáján, amelyekre az átlagosnál gyakrabban mutatnak ki a laboratóriumi ételintolerancia vizsgálatokban érzékenységet. Ezek pedig benne vannak a sörben, így előfordulhat, hogy a sör sok embernél kiválthat puffadást, gyomorfájást, székelési panaszokat, de akár bőrpanaszokat, fejfájást is – figyelmeztet dr. Takáts Alajos gasztroenterológus klinikai főorvos a Weborvos.hu oldalán.

Íme, 8-féle pizza, a világ minden tájáról

Július 01. 11:57
Nagyon komoly szabályai vannak Nápolyban a pizza készítésének, amelyet az Associazione Verace Pizza Napoletana nevű szervezet felügyel, ám mivel a pizza nagyon népszerű étel, számos helyi változat alakult ki a világ szintem inden táján.
 
Ezekből mutat be néhányat az Étel-érzés blog. Szó esik a amerikai, a finn, a svéd, a dél-koreai, az indiai, az ausztráliai, és az argentin is.

Vigyázz, könnyebb berúgni a repülőn!

Július 01. 09:55
Ritkább az oxigén a repülőgépeken, emiatt könnyebben berúghatunk - írja a Life.ma, amely több okot is összegyűjt, miért nem tanácsos repülés közben alkoholt fogyasztani.

Örömtáncnak hívják Győr-Moson-Sopron legjobb borát

Július 01. 07:41
A 2015. évi, Nyúlon megrendezett XIV. Győr-Moson-Sopron Megyei Borversenyre 55 féle borral neveztek a termelők, 24 fehérbort, 26 vörösbort, 4 rosét és 1 sillert kóstoltak és értékeltek a szakemberek. 
 
A szakmai zsűri értékelése alapján 2015-ben a megye legjobb fehérbora Hangyál Balázs 2014. évi örömtánc névre hallgató bora lett, a megye legjobb vörösbora cím ismét a soproni Iváncsics Pincészethez került, most a 2012. évi kékfrankossal érdemelték ki ezt a címet. A zsűri 13 arany, 26 ezüst, 14 bronz minősítést és 2 oklevelet is kiosztott - olvasható a Győrplusz.hu oldalán.

Itt a világ 5 legjobb étterme

Június 30. 19:54
Évről évre megválasztják a világ legjobb 50 éttermét. Azonban a legjobbak nem feltétlen a legdrágábbak, ráadásul egyáltalán nem barátságtalanok. Bár mindegyik megérne egy-egy külön cikket, mi most csak az első ötöt mutatjuk be. Bármelyikbe is látogatnál el, egyikben sem fogsz csalódni - olvasható a Lauren Blogon, amely a koppenhágai Nomáról, a spanyol El Celler de Can Roca-ról, az olasz Osteria Francescana, a New yorki Eleven Madison Parkról, és a londoni Dinner by Heston Blumenthalról ír.

Megnyílt a Homola borterasz!

Június 30. 16:26
Tegnap mutatták be a sajtónak a Homola Pincészet Paloznakon nyílt borteraszát, ahol nem csak a borokban, hanem a hozzájuk kínált hideg ételekben és a kilátásban is lehet gyönyörködni, déltól este 8-ig!
 
Megnyílt a Homola borterasz!
(Via)