Fröccs

Miért érdemes Sopronba és környékére ellátogatni?

Március 04. 11:47
Elkészült Sopron és a Fertő-táj turisztikai videója. Megtalálod benne hová érdemes elmenni és mit érdemes megnézni. A város és környéke tele van kirándulóhelyekkel és kikapcsolódási lehetőségekkel. Irány Sopron!

Gere Attila: a bornak lelke van

Március 04. 08:23
Heteket, hónapokat lehet folyamatosan beszélni a borról, és még akor sem lesz elég. A bor aálzatot követel, kultúrájához fel kell nőni az embereknek, mondta Gere Attila, aki a Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke lesz.
 

A hárslevelűt pozicionálnák újra Egerben

Március 04. 06:52
Egy magyar viszonylatban nagy területen gazdálkodó borászatnál jártunk, ahol dolgoznak a hárslevelű újrapozicionálásán, és Rhone-i stílusú syrah-t készítenek. A Metropol a Petrény pincészetnél, Verpeléten járt, ahol a 140 hektár szőlőterülettel rendelkező borászatnál 2002 óta folyamatosan bővül az aktív termőterületek aránya, és tudatos építkezés zajlik. 
 
Jól látszik, hogy a csillag és a bikavér egyértelműen a kiemelt borok közé tartozik, de emellett van néhány fajta, amely szintén az előre tolt helyőrségre pályázik, ez a kékfrankos, a pinot noir, a syrah és a hárslevelű. A teljes cikk itt olvasható.

Íme 2015 gasztronómiai trendjei

Március 03. 21:59
Kara Nielsen kulináris szakértő szerint idén folytatódik az a trend, hogy egyre népszerűbbé válnak az alternatív, természetes édesítőszerek. Jön a kókuszcukor. Emellett a szakértő a zöld matcha teát tartja még az idei év nagy nyertesének, mert kevesebb koffeint tartalmaz, mint a hagyományos zöld tea, viszont tele van antioxidánssal, rosttal és béta-karotinnal. Továbbá egyre divatosabbak lesznek a gluténmentes gabonák, mint a rizs, kukorica, zab, köles, amaránt vagy hajdina - olvasható az Életforma.hu cikkében.
 
A Daily Mail szintén a gluténmentes gabonákat vizionálja az idei év egyik slágerének, de a lap szerint olyan bizarr dolgok is népszerűvé válhatnak, mint a nassolható rovarok és a friss alga. Feltörekvő népeledel még a maláj marha curry, reflektorfényt kap a savanyú káposzta, a zeller és a karfiol is. 

Egy burgundi stílusú pinot noir a Muzslából

Március 03. 16:18
A Művelt Alkoholista nem rég tesztelte a pinot noirokat, ahol Bott Frigyes tételét nem tudta értékelni dugóhiba miatt. A muzslai borász ezt olvasva küldött egy újabb palackot "büszke a borra és szerette volna, ha nem csak a TCA-ra emlékszem belőle", írják a blogbejegyzésben.
 
A kóstolójegyzetet nézve ténlyeg kár lett volna kihagyni a sorból ezt a különleges pinot noirt. "Az áttetsző, fehérborosabb (tanninszegény), ugyanakkor élénken gyümölcsös iskola.Az illat nem ugrik ki a pohárból (méretes Zalto Burgundy-ról beszélünk), de megkapóan vibráló és puritán. Törékeny és szellős kóstolva, viszont ízében megjön az intenzitás, élénk, hangsúlyos, de nem sorjás savak segítik ebben. Végtelenül tiszta, ropogós gyümölcsös zamat. Inkább a vibrálás és a törékeny finomság bora, mint a mélységé." A teljes bejegyzést itt olvashatják.

Csodaszép a napsütés a Dél-Balatonon is

Március 03. 12:29
A Légli Géza, Kislaki Bormanufaktúra posztolta ma reggel ezt a képet. A Dél-Balatonra is megérkezett a tavasz, ez biztosan mindnekinek mosolyt csal az arcára. Lehet felvenni a túracipőket.
Csodaszép a napsütés a Dél-Balatonon is
 

Jön a nagy kávéválság?

Március 03. 09:17
Versenyt futnak az idővel a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei: a melegedő hőmérsékletnek ellenálló új kávébabot kell találniuk, mielőtt a világ kávékészletei kifogynak - írja az Élelmiszer.hu. Bár a kávénak számos fajtáját ismerik a világon, a termelők jelenleg elsődlegesen egyetlen fajtát, arab kávét (Coffea arabica) termesztenek. Ez azonban nem képes megmaradni magas hőmérsékleten, és a növénykutatók attól félnek, ha a globális felmelegedésre vonatkozó előrejelzések beigazolódnak, akkor 2080-ra eltűnhet az arab kávé - olvasható a lapban.

Nem lesz egy nagy évjárat a 2014-es

Március 03. 06:20
Talán le kell mondanunk az igazán mély, koncentrált nagy borokról ebben az évjáratban, de ettől függetlenül szép, változatos és sokszínű borok készültek. A tételeket a magasabb savtartalom jellemzi és nem annyira aromagazdagok, mint általában, ám friss, precíz és tiszta jegyek jelennek meg bennük. Semmiképpen sem lett annyira rossz a 2014-es év, mint amennyire egyesek jósolták az ősz során. A termelők inkább a könnyebb, gyümölcsös vörös- és fehérborokra, illetve rozékra helyezték a hangsúlyt, így a 2014-es évjárat leginkább a 2010-eshez hasonlítható.
 
A Trade Magazin dr. Sümegi Zsomborral, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának fejlesztési igazgatójával beszélgetett. A teljes anyag itt olvasható.

Jön a házi borok versenye!

Március 02. 20:59
A Promontor Borlovagrend borversenyét, a Kistermelői Borversenyt idén 2015. április 8-án rendezik meg a Borászati Középiskola Tangazdaságánál - 1221 Budapest, Jósika u. 2-28. (Plébánia u. vége). A minták leadási helye és ideje: tangazdaság, 2015. április 7-én 8-14 óra között.
 
A minta mennyisége: 3 darab 0,75 l-es palack felcímkézve, melyen szerepeljen a bor fajtája, évjárata és a beküldő neve. A borverseny eredményhirdetése: 2015. április 11-én 12.00 órakor a Baráti Körök civil fórumán lesz. A borverseny nyitott, szeretettel várnak minden borral nevezett termelőt! Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdés merül fel, az alábbi telefonszámokon lehet érdeklődni:
 
Tar Tiborné +3620/937-62-39
Appel Péter +3620/447-83-33
 
(Via)