Fröccs

Miért főznénk egészségtelenül, ha ugyanazokból az alapanyagokból, főzhetünk egészségesen is?

Május 27. 21:15
Ezt a kérdést teszi fel az Egy Szakács Naplója blog. Ha már főzünk, akkor a lehető legegészségesebb módon tegyük azt, és ne pazaroljuk az alapanyagainkban rejlő vitaminokat, és ásványi anyagokat. Nem fogok ódákat zengeni arról, hogy lenmagolajjal, és mindenféle bio termékkel főzzünk otthon, mert ez a blog nem az extrémitásokról szól, sokkal inkább arról, hogy hogyan dobhatjuk fel konyhánkat egy kis apró odafigyeléssel. Íme 5 tipp!

Így tusz féláron utazni a Somlóra

Május 27. 16:42
Féláron utazhatsz a Somlói Éjszakai Picetúrára. A MÁV 50 százalékos jegyet biztosít az eseményre ellátogató borrajogók számára. Hogyan tudod megváltani a jegyedet? Íme a szervezők infografikája:

Most már hivatalos, 50%-os MÁV kedvezmény a #pincetura2015-re bárhonnan az országból! Hogy is működik ez? Nézzétek meg...

Posted by Somlói Borok Boltja /Somló Wine Shop on 2015. május 27.

Szokatlan desszertek különleges ízekkel

Május 27. 14:27
Kaktuszfüge, tárkony, zsendice. Nem éppen tipikus hozzávalók, amikor desszertet készítünk. Azonban a Gourmet Fesztivál nem az átlagos ízekről szól. A különleges alapanyagokból nagy sikerű desszerteket alkottak a séfek a Millenárison.
 
A Villa Medici Krémsajttortát készített kaktuszfügehabbal, a Viator Apátsági Étterem fehércsokoládés tárkonymousse-szal lepte meg a közönséget, a Chianti pedig bodzás zsendicenyalóvával várta a vendégeket. A fogásokról a Borravaló.hu oldalán olvashattok egy beszámolót.

Olimpiai bajnok szurkol a lelkes amatőröknek

Május 27. 12:20
Az olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián szurkol a Nemzeti Bor Maraton Szombathelyi állomásán a futóknak. A verseny egyben egy világrekord kísérlet is, amelyben amatőr futók, borászok és hírességek is részt vesznek.
 

Olimpiai bajnokunk Pars Krisztián Szombathelyen szurkol a bormaratonosoknak a máris induló rajnál!

Posted by Nemzeti Bor Maraton on 2015. május 27.

A kávékészítés olyan, mint a borkészítés?

Május 27. 10:25
A kávékészítés nagyjából ugyanannyira összetett, bonyolult és tucatnyi lépésből álló folyamat, mint a borkészítés. S ahogy a bor esetében, már itt is az ültetvényen, a tőkén eldől minden - írja a HVG.hu. Csak a kávé esetében cserjék vannak, amelyek csak bizonyos tegerszint feletti magasságban és szélességi körön adnak minőségi termést. A kávécserjéket ugyanúgy metszeni kell, biztosítani a növény védelmét és a megfelelő tápanyagot.
 
"Ahogyan a jó bor, úgy a jó kávé karakteréért is a termőterület felelős: a napsütés, az időjárás, a növény fajtája, valamint az ültetvény elhelyezkedésének és a tengerszint fölötti magasságának harmonikus egyensúlya mind szerepet játszik benne." írja a HVG.hu. Ha még több érdekességet szeretnél megtudni a kávécserjéről, akkor a cikk folytatásáért kattints ide.

Brrr! Jönnek a laboratóriumi körülmények között előállított húsok?

Május 26. 21:57
A jövő húsai igazi izomrostokból állnának, vagyis teljesen megegyeznének a valódi húsokkal, ám laboratóriumokban állítanák elő őket. A biztatónak tartott első kísérleti eredmények már megvannak, de a módszer még drága. Ezért a kutatók most azon dolgoznak, hogy csökkentsék a „műhústermelés” költségeit - írja az Agrárszektor.hu.
 
A holland Maastricht Egyetemen először két évvel ezelőtt értek el átütő sikert, amikor 140 grammos hamburger húspogácsát állítottak elő laboratóriumi körülmények között. A közönség a kutatók szerint jól fogadta a terméket, és több neves ételkritikus sem érzett különbséget a hagyományos húspogácsákhoz képest. Az egyetem jelenleg azon dolgozik, hogy csökkentse a költségeket, és elérje azt, hogy maximum 65-70 dollár legyen az ilyen módon ”tenyésztett” hús kilónkénti ára.

Kihagyhatatlan kiránulóhelyek a Balatonon

Május 26. 20:08
Hétvégére jön a nyári meleg, így az I Love Balaton összeállított néhány programtippet. Még csak előszezon van, de szombaton, május 30-án várhatóan sokan lesznek a Balatonon, ugyanis kilencedik alkalommal lerül megrendezésre az Ultrabalaton elnevezősű tókerülő futóverseny. Így, ha valaki a nyugalomra vágyik érdemesebb vasárnap ellátogatni a Balatonhoz. De persze a természet egész évben nyitva áll!
 
A legjobb kirándulóhelyek között szerepel a Káli-medence, a Tihalyi-félsziget, a Csobánc és a Kereki vár. Lehet menni gyalog, biciklivel, néhány hely autóval is megközlíthető - de aki teheti ne engedjen a lustaság csábító erejének. Részletes leírást a látnivalókról itt találtok.

Egy rakás magyar bort mutattak be Londonban

Május 26. 17:11
A London International Wine Trade Fair a világ második legnagyobb borászati eseménye, amelyet évente egyszer rendeznek meg. Az Egyesült Királyság legnagyobb borkiállításán a világ legfontosabb bortermelő vidékeiről több mint tízezer borfajtát kóstolhattak a szakmai érdeklődők. A kiállításhoz kapcsolódóan a Magyar Turizmus Zrt. londoni külképviselete 2015. május 19-én rendezte meg bor és gasztronómiai estjét a londoni Magyar Kulturális Intézetben, hogy Magyarország bor és gasztronómiai kínálatát a brit utazási szakmai közönséggel is megismertesse - írja az Itthon.hu.
 
A borklub kínálata ez alkalommal – egy különleges balatoni vörösbor és a pezsgő kivételével – az észak-magyarországi régióra fókuszált. Az érkezőket a Hungária Grand Brut pezsgővel köszöntötték, majd 5 bor szerepelt a kóstolóban (Chateau Megyer Muscat Blanc 2013, Barta Öreg Király Furmint 2010, Szeremley Kékfrankos 2006, St.Andrea Áldás Bikavér 2012, Bodvin 5 puttonyos 2008.)
 
A London International Wine Fair idei kiállítói:
 
  • Ax&Ax Borászati Kft
  • Balatonboglári Borgazdaság Zrt
  • Csányi Pincészet
  • Első Magyar Borház-Szeremley Birtok Kft
  • Happy Hungarian Wine
  • Hilltop Neszmély Zrt
  • Tokaj Classic Borászat
  • Tokaj Kereskedőház Zrt
  • Törley Pezsgőpincészet Kft