Fröccs

Miért olyan egészséges a mandula?

Szeptember 26. 07:10
Íme, az indokok, hogy miért érdemes beilleszteni a mandulát az étrendbe: (Forrás: Nosalty.hu)
  • kedvező zsírsav-összetétele és magas rosttartalma csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát;
  • jó minőségű fehérjét tartalmaz, magas rosttartalma pedig hozzájárul a jóllakottság érzéséhez;
  • nem tartalmaz glutént
  • a mandulaital jól helyettesíti tejet tejfehérje-allergia, illetve vegán étrend esetén;
  • riboflavin, L-karnitin és magnézium tartalma hozzájárul az idegrendszer aktivitásának megőrzéséhez;
  • káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását;
  • rosttartalma kedvezően hat a vércukorszint ingadozására;
  • a benne található kalcium fontos a csontok egészségéhez;
  • a magban található E-vitamin, illetve a maghéjban levő flavonoidok antioxidáns hatásúak, így hatékonyan megkötik a szervezetben található káros szabadgyököket;
  • a benne található rostok segítik a bélmozgást, ezáltal csökkenti a vastagbél rák kialakulásának kockázatát;
  • folsavtartalma hozzájárul a baba egészséges fejlődőséhez terhesség idején
 

Még javában zajlik a szüret

Szeptember 25. 16:43
Több hazai borvidéken is folyik még a szüret. A Dobosi Pincészet még javában dolgozza fel a beérkezett szőlőket Szantantalfán. Szüreti helyzetjelentés szeptember 25-én, pénteken: 

SZÜRET - RENDESEN A KÖZEPÉBENSzépen jönnek be a szebbnél, szebb tételek. Tegnap a juhfark érkezett be 24-es...

Posted by Dobosi Pincészet on 2015. szeptember 25.
 
 

Ilyen volt a felhozatal a Budavári Borfesztiválon

Szeptember 25. 14:12
Szeptember közepén rendezték meg 24. alkalommal a Budavári Borfesztivált. Az eső most sem maradt el, de közel sem volt olyan rossz a helyzet, mint a tavalyi évben. A Borrajongó.hu több pincészet borainak kóstolójegyzetét is megosztotta az oldalán, nézzünk ebből párat!
 
Luka Pincészet
 
A Kékfrankos 2012 meggyes, cseresznyés, édes fűszerekkel, pici borssal és egy csipet sóval színesítve, pici meggymagos fanyarsággal és egy kicsit ragaszkodó tanninnal. A Zweigelt 2012 friss szőlős, szamócás, édesfűszeres, könnyed bor. A Pinot Noir 2012 érett piros bogyós gyümölcsök mellett finom avaros-gombás aromákat mutat, légies testtel, de egy kicsit sok tanninnal és szesszel. A Turán 2012-ről csak annyit írtam fel, hogy a fajtajelleg nem tolakodó, ez nálam turánok esetében jó pont. A Madárlátta Merlot 2011 már egyszer jól szerepelt nálunk, most is szép, elegáns bor benyomását keltette. A Cabernet Sauvignon 2011 feketeribizlis, szedres, leheletnyi zöldességgel. A 2011 merlot-cabernet sauvignon házasítás, feketeribizlis, szedres, málnás, szép fűszerességgel, sima tanninnal, kellemesen száraz lecsengéssel; nálam a sor legjobbja volt.
 
Ikon-Konyári
 
Az Ikon-Konyári standnál az Ikon Evangelista Cabernet Franc-nal indítottam; lédús érett és lekvárba hajló fekete bogyós gyümölcsök határozzák meg, a tannin jó minőségű, selymes. A Konyári Páva 2011 aszalt piros ribizlivel, étcsokoládéval és rengeteg fűszerrel támad, telt, tanninos, mediterrán hangulatú bor. Az Alfa és Omega 2011 telis-tele van fekete bogyós gyümölcsökkel, de egyelőre a markáns tannin a legmeghatározóbb a borban.
 
ETAP Borbár standjánál
 
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2014-ben vörösborból is készített Heminát: 75% cabernet franc, 25% merlot alkotja. Meggyes, fanyar piros bogyós gyümölcsökkel, pici földességgel és minimális paprikával, kicsit húzós tanninokkal. Németh János 2013-as Deviant Syrah-ja aránylag könnyebbre hangolt, szedres, málnás, feketecseresznyés, finoman borsos és virágos, jól iható tétel. 
 
A teljes bejegyzést a Borajongó oldalán tudod elolvasni.

5 hasznos tanács egy borkóstoló megszervezéséhez

Szeptember 25. 10:10
A biztos siker érdekében a Nlcafe.hu összeszedett öt hasznos tanácsot egy laza, baráti borkóstoló megszervezéséhez:
 
1. Jól behűtve: fontos a borok megfelelő hőmérséklete!
2. Vöröset a fehér után: ügyelj a sorrendre!
3. Poharazgatás. milyen borhoz milyen pohár dukál?
4. Fektetve jobb: a borok tárolásának módja sem elhanyagolható.
5. Étel és bor: figyelj a harmóniára!
 
A teljes cikket a Nlcafe.hu oldalon tudod elolvasni.

Kalifornia sokat köszönhet a nagy magyar utazónak

Szeptember 24. 18:59
Napa-völgyben csak úgy dübörög a borturizmus, évente több millió turista keresi fel a helyet. Ennek fő oka persze a bor, de a vidék adottságai sem elhanyagolhatóak. Az újvilági borrégió sikere töretlen, de mi köze hazánknak a történelméhez?
 
A völgy, ugyanúgy, mint egész Kalifornia sokat köszönhet Haraszthy Ágostonnak a nagy magyar utazónak. Ő volt az, aki Európából behozva az értékes fajták tőkéit, megalapozta az ottani modern borászat alapjait. Az ő nevéhez fűződik az első igazán komoly árutermelő gazdaság, szőlőbirtok és pince létrehozása Kaliforniában. Napától autóval egy ugrásnyira található Sonoma városa, ahol Haraszthy megalapította a Buena Vista Winery-t. A pincészet a mai napig büszkén hirdeti Haraszthy érdemeit, s ennek emléket is állítottak” - írja Vörös Attila a Metropol.hu oldalán.
 
A cikkben olvashatunk a régió történelméről, kímájáról, nagy borászatokról, de a zárómondat sokat elárul: „Napa-völgyet egyszer látni, érezni és kóstolni kell.”

Radikális változásokat terveznek a csopaki birtokon

Szeptember 24. 15:08
A Szent Donát Birtokon a Márga étteremem megnyitásával megvalósult  a csúcsgasztronómia. Különösen jó hír, hogy a vendéglátóhely egész évben nyitva tart, így télen sem kell lemondani a balatoni ízekről és panorámáról. A jövőben pedig a természetes borok készítése a cél, árulja el Kovács Tamás a Vinoport.hu-nak.
 
Idén nagyon sok változás történt a Szent Donát Birtokon, és még több jön jövőre. Eddig a legfontosabb, hogy a Birtokhoz kapcsolódó étterem önálló arculatot kapott, azzal együtt, hogy a Birtok és a koncepció része maradt.
 
Hamarosan a pincét is kibővítjük és koncepciót váltunk. Eddig is a termőhelyi borok voltak fókuszban, de még tovább tisztítjuk a portfóliót: csak három fajtával akarunk foglalkozni, olaszrizlinggel, furminttal, és kékfrankossal. Határozottan elmozdulunk a természetes borkészítés felé.
 
A természetesség egy nagyon erős trend Nyugat-Európában; a magas minőséget kínáló éttermek borlapjain igen nagy arányban fordulnak elő az ilyen borok. A mi külföldi partnereink pedig a csúcsgasztronómiában és kisebb kereskedésekben vannak jelen. 
 
Az erjesztés teljes mértékben spontán fog történni, akármilyen tételről van szó. A kénhasználatot is mindenféleképpen visszavesszük. Régen erjesztettünk hordóban, tervezem, hogy újra próbálkozunk ezzel. Ezen kívül kísérletezünk más edényekkel is, például speciális, Olaszországban készített kerámia erjesztő edényekkel. Az érleléssel is játszunk.
 
Kovács Tamással készült teljes interjút a Vinoport.hu oldalon olvashatod el!

A szőlő méretű kivi lesz az új trend

Szeptember 24. 11:40
Az Egyesült Királyságban, herthfordshirei régióban kezdtek a bogyó méretű kivi termesztésébe, amely eddig a távol-keleti országok sajtája volt. A kivi termését akár egészben is fogyaszthatjuk, mert mérete töredéke az eredetijének, valamint pucolás nélkül is ehetjük, ugyanis a szőrös barna héj is hiányzik róla.
 
A gondozásuk különös figyelmet igényel, a szüretelési időszak pedig meglehetősen szűk: pontosan öt hétig tart. Ez a magyarázata a borsos árnak: 125 grammnyi gyümölcs két font (900 forint) lesz az első három hétben; az utolsó kettőben viszont 2,5 fontra emelkedik - írja az Origo.hu.