Fröccs

Milyen vízből készül a sivatagi sör?

Május 26. 11:10
Az Atacama sivatagban található egy chilei sörfőzde, amely a világ egyik legszárazabb pontja. Így a sörkészítéshez speciális módon nyerik a vizet, különleges hálókkal fogják fel a köd nedvességtartalmát. A főzde tulajdonosai szerint az így összegyűjtött víztől söreik különleges ízt kapnak.
 
Csapdába ejti a ködöt egy chilei manufaktúra, amely így állítja elő söreit. Az arrafelé ritka természeti jelenségből vastagon szőtt hálókkal nyerik ki a vize, amelyet a gravitáció erejét felhasználva a hálók alatti tárolókba vezetik - számol be a munchies.vice.com az Agrárszektor.hu értesülései szerint.

Menő Könyvbár nyílt Budapest bulinegyedében

Május 26. 06:25
Budapesten a Király utca és a Deák tér környéke gyakorlatilag egy központi bulinegyeddé nőtte ki magát a szórakozni vágyó fiatalok körében. Az tud sikeres lenni a sok vendéglátóhely közül, akik valami egyedivel állnak elő. A nem régen nyílt Könyvbár is ezek közé tartozik. "A Dob utca 45. szám alatt nyitott Könyvbár tulajdonosai - Béky Ildikó és Szalay Gábor - nem könyvtárosok, nem is bölcsészek, és még csak nem is kritikusok. Magukat házigazdákként határozzák meg, akiknek egyaránt szenvedélyük főzés és olvasás - ezt a kettőt próbálják összekapcsolni a Könyvbárban, ahol ételkölteményeiket irodalmi körítésben tálalják." - írja a Magyar Konyha a honlapján. Az igényes gasztronómiai magazin oldalán egy részletes beszámolót is olvashattok a helyről.

Több sztár is felbukkan a Nemzeti Bor Maraton videójában

Május 25. 19:50
A Nemzeti Bor Maraton első napját megkeseírtette az eső, de szerencsére csak egy rövid időre. Az eslő napon készült videóban több borász sztár is felbukkan, Bock József, Gere Attila, Tiffán Ede. Te kiket fedezel még fel?

Hogyan készítsd elő a spárgát?

Május 25. 16:13
A zöldspárga előkészítésénél fontos, hogy nem kell megpucolni a szárát, hanem egész egyszerűen a fás részét kell csak letörni a növény szárából. Jamie Oliver így csinálja:
 
Spárgából készült ínyencségek receptjét a Nosalty.hu oldalon találsz.
 

Origóban a 10 legjobb nyári bor

Május 25. 12:50
Az Origo.hu összegyűtötte a 10 legjobb magyar bort a náyrra. A sor összeállításában figyelembe vették az egyes tételek alkoholtartalmát, árkategóriáját és könnyű, ne nagy testű bor legyen. A fehér borok esetében az illatos fajtákat helyezték előtérbe, míg a rozéknál inkább a karakteresebb, komplexebb tételek kerültek bele a tizes listába. Természetesen a fuxli, szekszárdi siller, sem hiányozhatott a nyári borok listájából, Top tízbe került két 2014-es évjáratú kékfrankos is. A listát ide kattintva tudod megnézni.

Bakó Ambrus: "Ha Badacsony, akkor az olaszrizling adottság"

Május 25. 10:08
Az egyetemen biológusként végzett Bakó Ambrus, többek között ezért sem mondható el, hogy egy átlagos borász. Ambrus a Badacsonyi borvidéken vásárol szőlőt, amelyből elkészíti saját borait. Fiatalabb korában az alkoholt egészségtelennek tartotta, így meg sem kóstolta a bort. De később "Nyaraimat egy badacsonyi présházban töltöttem, és kellemetlenül éreztem magam, hogy a vendégeimnek nem tudok bort adni. Ezért kezdtem el gyűjteni és olvasni róla. Két évvel később érett meg az elhatározás, hogy az elméleti borkultúrát fel kell váltsa a gyakorlat." - meséli A Művlet Alkoholista oldalán készült interjúban.
 
"Ha pedig Badacsony, akkor az olaszrizling adottság. Több szempontból is. Amikor elkezdtem ismerkedni a borokkal, Badacsonyban a legtöbb szép, igényesen elkészített bor ebből a fajtából állt rendelkezésre. Ezen a fajtán keresztül szerettem meg a bort, nekem ez a "kályha". (...) Idős vagy legalábbis kevésbé fiatal ültetvényből is olaszrizlingből van a legtöbb. A legkiválóbb fekvésekben is döntően olaszrizling van. (...) Végül az ok, ami az előbb elmondottak alapja: rendkívül megbízható fajtáról van szó. Mindig hozza magát. Megbízható az ültetvényben, igénytelen a pincében, félérett szőlőből is jól fogyasztható bort ad, magas minőségre is képes." Magyarázza Bakó Ambrus. A vele készült teljes interjút, A Művelt Alkoholista oldalán olvashatod el.

5 diéta, amit nem mernél kipróbálni

Május 24. 20:09
A Food&Wine blogon Csíki Sándor olyan szokatlan diétákat gyűjtött össze, amelyek nagy részét senki nem próbálná ki szívesen. Az írás kitér a rágcsáló diétára, amelynek lényege, hogy harminckétszer, vagy percenként legalább százszor, a zsíros ételeket legalább hétszázszor kell megrágni, mielőtt lenyelnénk. De ez mind semmi, a fényevés híveinek meggyőződéséhez képest, amely szerint az élelmiszerekre, vízre semmi szükség, a napfény és a spiritualizmus bőségesen elegendő a jóllakáshoz...

Az eladható borokat nem szereti a szakma

Május 24. 16:55
Óriási a szakadék a valós hazai borkultúra és a szakma „ízlése” között - mondta Cartwright Éva egy, a Táncoló Medvén megjelent tök izgalmas interjúban. Cartwright borboltot üzemeltet a Somlón, szerinte a szakma kevésbé eladható borokat élteti, a legjobban fogyó, népszerű tételekről pedig lesújtó véleménnyel van.
 
Azt is hozzátette, hogy továbbra is óriási a szakadék  a valós hazai borkultúra és a szakma „ízlése” között. „A személyes véleményem egyébként a hazai borszakítészkedésről, hogy – tisztelet a kivételnek mint mindig- de jó magyar szokás szerint ebben is próbálunk a „nyugat” után menni, és a világtrendeket utánozni. Én azt látom, hogy a hazai trendformáló szakemberek túl sokszor és túl sokan figyelmen kívül hagyják (lenézik?) a magyar borszokásokat, ízlést, és ízvilág-jellegzetességeket. Én  nagyon szomorú lennék, ha a somlói egyszer majd csakis olyan lenne, mint  amilyennek ti, szakírók szeretnétek, mert akkor kis túlzással nem tudnám, hogy egy jó francia dél-afrikai vagy amerikai bort iszom-e.”