Fröccs

26 sanghaji étterem kapott Michelin csillagot

Szeptember 22. 10:20
26 sanghaji étterem kapott Michelin csillagot
Jie Ming Jian a Canton 8 séfje (Fotó: Nationmultimedia.com)
 
Először jelent meg Michelin-kalauz Kínában. Szerdán mutatták be a Sanghaj gasztronómiai kínálatának szentelt első kötetet - írja az Index.
 
A kiadványban luxuséttermeket és kisebb, gyorséttermi konyhákat is bemutatnak, köztük a világ legolcsóbb olyan konyháját, amely két Michelin-csillaggal rendelkezik.
 
A Michelin-kalauz egyébként jelentős terjeszkedésbe fogott Ázsiában. A szingapúri és sanghaji kiadvány után novemberben Szöulban adnak ki a legjobbakat felsoroló kalauzt. Tokióban 2007, Hongkongban 2009 óta jelenik meg a kiadvány.

Október 10-én indul az Országos Étterem Hét

Szeptember 21. 14:08
Az ősz beköszöntével ismét elindul az Országos Étterem Hét, ami immár a XI. alkalommal várja a minőségi gasztronómia kedvelőit.
 
A 3.300 forinttól kezdődő 3 fogásos menüsorokat 2016. október 10-16. között kóstolhatják meg az érdeklődők. Az őszi programban több mint 110 magyarországi közép- és felső kategóriás étterem vesz részt, amelyekbe már szeptember 21-től lehet előzetesen asztalt foglalni, ezen a weboldalon keresztül.

Október közepéig biztosan lehet pályázni borászati termékfejlesztésre

Szeptember 21. 09:50
A Miniszterelnökség felhívja a termelők és gazdálkodók figyelmét, hogy a 2016. július 12-én megjelent a „Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása” című pályázat felfüggesztésére biztosan nem kerül sor az első értékelési szakasz lezárulása előtt, tehát első körben legalább 2016. október 12-ig mindenképpen lehetőség van a támogatási kérelmek benyújtására.
 
Az Irányító Hatóság legkorábban csak ezt követően dönthet – a rendelkezésre álló keret nagyságától függően – a pályázat esetleges felfüggesztéséről.
 
A Miniszterelnökség az új ciklusban fontosnak tartotta, hogy a pályázati rendszer és döntésmechanizmus egyszerűbbé, átláthatóbbá és hatékonyabbá váljon. Ennek érdekében a felhívások időben eljutnak az érintettekhez, valamint a pályázat megjelenését követően elegendő idő áll rendelkezésre a pályázati dokumentumok beszerzésére, illetve a támogatási kérelmek benyújtására. A Vidékfejlesztési Program pályázatai esetében a megjelenést követően két hónap felkészülési ideje van az érintetteknek, hogy megismerjék a felhívást és beszerezzék a szükséges dokumentumokat. A pályázat megnyitását követően értékelési szakaszonként egy-egy hónap került meghatározásra a támogatási kérelmek benyújtására.
 
A benyújtott kérelmek szakaszos módon kerülnek elbírálásra. Ennek értelmében a bírálati szakasz utolsó napjáig benyújtott összes pályázat értékelése együttesen történik.
 
(Kormany.hu)

Pálinkáért és kolbászért hétvégén a Nagyerdőbe érdemes menni

Szeptember 20. 19:41
A különleges ízek és a minőségi zene kedvelőit várják szeptember 23. és 25. között a debreceni Nagyerdőbe, a hatodik Zamat pálinka pároskolbász fesztiválra.
 
A rendezvényre meghirdették A legjobb zamatú pároskolbász 2016-ban versenyt. Az éttermek a mellett bizonyíthatják kreativitásukat, hogy a kolbászt az eredeti receptúrák rekonstruálásával, a páros kolbász kódex előírásai szerint kell elkészíteni - tette hozzá.
 
A jó hangulathoz a több száz liter pálinkát tizenöt hazai manufaktúra képviselői szállítják a debreceni Nagyerdőbe
(MTI)

Tirpák gasztrocsata lesz Nyíregyházán

Szeptember 20. 12:43
Több mint tizenhatezer adag tájjellegű ételt készítenek el a hétvégi Tirpák Fesztivál keretében megrendezendő országos gasztrocsatán Nyíregyházán.
 
A Szlovákiából származó, a 18. század közepétől a nyírségi nagyvárost övező bokortanyákon letelepedett tirpákok hagyományait és életmódját bemutató fesztivált immár negyedik alkalommal tartják meg. A háromnapos programsorozaton elsősorban a hagyományos tirpák főételeket és süteményeket, azaz például a sztrapacskát, a görhét, a pipiskét vagy a porlós tésztát kóstolhatják meg a látogatók - hangzott el az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.
 
A szlovák napok nyitányaként pénteken a két ország kereskedelmi kamarái tartanak gazdasági fórumot, szombaton délelőtt pedig egy igazi „gasztrocsata” következik az ország hat régiójából érkező huszonkét főzőcsapat között. A több mint száz profi szakács összesen 16 200 adag ételt készít el, amelyből kóstolójeggyel ehetnek a látogatók.
 
Tata és környéke rétesekkel nevez a versenyre, Debrecen a töltött káposztáját, slambucát és kemencés kapros dübbencsét készíti el, Miskolc standján a pikáns húsgombóclevest és a füstölt húsos lencsés káposztát lehet megkóstolni, a szegedi szakácsok pedig filézett szegedi hallét főznek az üstökben.
 
Nagykanizsa dödöllével készül, Nyíregyháza pedig a hagyományos tirpák ételek mellett birkapörköltöt és süteményeket, illetve az országtortát kínálja majd a közönségnek. Az elkészített fogásokat a szakmai zsűri mellett a látogatók is értékelhetik.
 
Vasárnap országos bogrács- és grillbajnokságot rendeznek Nyíregyháza főterén, ahol a részt vevő csapatok meghatározott alapanyagokból húsételeket és szabadon választott desszerteket készítenek. Az első helyezett indulási jogot szerez a 2017-es németországi grillbajnokságra.
 
A rendezvény szervezői az amatőr szakácsokról sem feledkeztek meg, a szintén vasárnapra meghirdetett helyi grillbajnokságra számos egyesület és szervezet nevezett menüjével. A látogatók biztosan megízlelhetik például a harcsagombócot csuszával, a zöldséges rizses paellát, a toroskáposztát, a zöldséges-kolbászos nyársat, a csülkös babgulyást, a sertésoldalast bokortanyai párolt káposztával, a húsos lecsót, a tökös-mákos rétest vagy a megyei rendőr-főkapitányság séfjei által készített pincepörköltöt és rablóhúst is.
(MTI)

16 somlói pince juhfarkjai várnak szombaton

Szeptember 20. 09:12
16 somlói pince juhfarkjai várnak szombaton
 
Tizenhat helyi pince részvételével mutatják be Somló emblematikus szőlőfajtája, a juhfark elmúlt évekből származó legjobb tételeit szombaton a Somlói Juhfark Ünnepen.
 
A Tornai Pincészetbe meghirdetett sétáló kóstolón a házigazdai juhfarkjai mellett Barcza Bálint, a Bogdán Birtok, a Csordás- Fodor Borház, a Fekete Pince, Géró Péter, a Hegedűs-Szabó Pincészet, Kolonics Károly, a Kőfejtő Pince, a Kreinbacher Birtok, a Marton Pincészet, a Somlói Apátsági Pince, a Somlói Vándor, a St. Margit Pincészet, a Szabó Pincészet és a Várkapitány Pincészet boraival ismerkedhetnek meg a látogatók - közölték a szervezők az MTI-vel.
 
A 16 pince 30 juhfarkját felvonultató kóstoló mellett pincetúrák, valamint három mesterkurzus is szerepel a programban, melynek témái: Vulkanikus Somló (vezetett túra a hegyen, kóstolóval); Vertikális Tornai Juhfark (a fajta legérdekesebb arcai, kóstolóval); A Somló talaja (fajta és terroir egymásra találása).
 
Mint a szervezők hangsúlyozzák, a juhfarkhoz mérhetően széles repertoárt egyetlen, vulkanikus talajt kedvelő szőlőfajta sem tud felmutatni.
 
Egy-egy borvidéken általában sokfajta bor készül, amelyek külön-külön jók, de nincs még egy olyan, amelyik az ottani viszonyokat szinte tökéletesen visszaadja. A juhfark a Somlón ilyen. Ez az a fajta, amely a vulkanikus, enyhén sós, vibráló savú ízvilágot a legjobban érthetővé teszi. Lehet komoly hordós, olajos-érlelt, de lehet feszes savú, alacsonyabb alkoholú, kimondottan izgalmas bor: a Somló utánozhatatlan karaktere ott van mindegyikben - áll a Somlói Juhfark Ünnep ajánlójában.
 
A legutóbbi, éppen a juhfarkhoz köthető komoly sikert az esemény szervezője, a Tornai Pincészet érte el idén tavasszal: 2013-as Grófi Juhfarkjuk a világ egyik legjelentősebb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en a legmagasabb szintű elismerést, Trófea díjat kapott; a szombati rendezvényen ez a bor is megkóstolható lesz - közölték a szervezők.
(MTI)

Közös gyakornoki programot indít a Nemzeti Borkiválóság Program és a Prowein

Szeptember 19. 12:42
Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos Marius Berlemannal, a világ legnagyobb borászati szakvásárának, a PROWEIN-nak a vezetőjével tárgyalt.
 
A megbeszélésen áttekintették a magyar borágazat aktuális helyzetét, a strukturális változásokat és beszélgettek a magyar bor kitörési lehetőségeiről. Megállapodtak abban, hogy előkészítenek egy kölcsönös előnyökön alapuló gyakornoki programot, amelynek keretében a Prowein csapatában néhány, a bor iránt érdeklődő magyar fiatalnak lehetősége lesz a világ legnagyobb borszakvásárának munkájába bepillantani.
 
A Nemzeti Borkiválóság Program arculatát méltatta Marius Berlemann, és kifejtette, hogy az elmúlt öt évben a Wines of Hungary – Borkiválóság arculat egy jól felépített, vizuálisan is felismerhető, attraktív és egyértelműen beazonosítható brand lett. Kiemelte, hogy Magyarországot fontos partnernek tekinti, amely hosszú ideje megbízhatóan részt vesz a Proweinon, ezért mindent megtesz azért, hogy a jövőben még szélesebb megjelenési felületet és több lehetőséget biztosítson számunkra.
(FM Sajtóiroda)

Itt a szezon! Íme 5 remek szőlős recept!

Szeptember 19. 11:26
Itt a szezon! Íme 5 remek szőlős recept!
 
Ezúttal a Prioritás blog szedett össze öt kiváló szőlős receptet, amelyeket mi is szívesen ajánlunk, hiszen itt a szezon! :)
 
Az Alexandria salátában a szőlő mellett olyan finomságok kapnak helyet, mint a paradicsom, a zeller, és a borecet. A szőlővel töltött csirke nem csak nagyon finom, hanem igen mutatós is, csakúgy, mint a szőlős sertés- vagy báránycomb, és akor mág nem beszéltünk a szőlőtortáról, valamint a tejszínes szőlőszeletről!