Fröccs

Mit szólnál egy rozéhoz csütörtökön?

Június 28. 19:12
Mit szólnál egy rozéhoz csütörtökön?
 
Ha nem csak nézegetnél rozékról szóló képeket, hanem kóstolnál is a legvidámabb színű borokból, sőt, hozzátéve még pár pohár könnyű, illatos tételt is, akkor csütörtökön a Winelovers Afterwork-ön a helyed!
 
 
Kiállítók:
 
  • Bárdos és Fia Pincészet (Mátra)
  • Etyeki Kúria Borgazdaság (Etyek)
  • Frittmann Borászat (Kunsági borvidék)
  • Hollósy Pince (Balatonfüred-Csopak)
  • Kázsmér Szőlőbirtok és Pincészet (Balaton-felvidék)
  • Matias Borászat (Villány)
  • Nádas Borműhely (Etyek-Buda)
  • Tüske Pince (Szekszárd)

Ha egy jó hagymásbabot ennél...

Június 28. 14:55
Bud Spencer emlékére, akkor ezt próbáld ki!
 
 
Hozzávalók 1 személyre:
 
  • szalonna
  • szárított hús
  • 1 dl melasz
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 kiló bab (kakukkfüves-bazsalikomos-chilis előfőzve)

Öntöttvas serpenyőben kiolvasztjuk a zsírt a szalonnából, aztán belekeverjuk a melaszt. Ha nincs melasz, akkor lágy barnacukor is megteszi. Ha ez is felolvadt, mehet bele a karikára vágott hagyma. Némi karamellizálódás után hozzáadjuk a babot, a húst és a bab főzővizéből annyit, hogy majdnem ellepje. Rátesszük a fedőt és szinte nem létező lángon 3-4 órára otthagyjuk. Utána levesszük a tűzről, a fakanállal megesszük, sört iszunk mellé.
 

Csupa zéta a Holdvölgy gyöngyözője

Június 28. 11:42
Csupa zéta a Holdvölgy gyöngyözője
 
A forró, nyári napok alkalmából megjelent a Holdvölgy gyöngyöző bora, amely 100%-ban zéta szőlőfajtából készült. Az Uppp 2015 a Hold and Hollo sorozat legújabb tagja virágos illatával, gyümölcsös ízvilágával, selymes buborékjaival valódi felfrissülést és különleges ízélményt jelent - olvasható a pincészet Facebook oldalán.

A bor csökkenti a cukorbetegség kockázatát is

Június 28. 07:48
A tudósok már többször is megállapították, hogy összefüggés van a moderált alkoholfogyasztás, és a cukorbetegség kialakulásának esélye között. Már több kutatás is rámutatott, hogy nemcsak a betegség kialakulásának esélyét csökkenti, de magát a betegséget is kezeli. A kínai Wuhan University és a Huazhong University of Science and Technology azonban ennél is továbbment, és kiderítette, hogy mi a leginkább előnyős: a sör, a bor vagy más italok - írja a Winespectator.
 
Majdnem négyszázezer résztvevőt vizsgáltak kétféle diabétszre. A moderált ivás mértéke egy üveg sör, egy pohár bor, vagy egy whisky - ez volt a mérce, amit alapul vettek. A röviditalok a felmérés szerint 5 %-kal csökkentették a betegségek esélyét, míg a sör esetében ez 9 % volt. De vajon a bor hány százalékkeal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét? Figyelem: 20 százalékkal! 
 
A bor emellett köztudottan polifenolokat is tartalmaz, tehát duplán jót tesz, mivel rákellenes hatása mellett a vércukorszintet is csökkenti.

A bor összehoz Keszthelyen?

Június 27. 20:25
KeszthelyFeszt címmel háromnapos zenei-gasztronómiai programsorozat kezdődik július elsején a Balaton-parti városban.
 
A Fő téri nagyszínpadon swinget és dixiet játszó együttesek lépnek fel. A sétálóutca két kisebb színpadán akusztikus duók és triók, valamint a dzsessz könnyedebb stílusát művelő zenekarok koncerteznek. Az Amazon Ház Látogatóközpont udvarán felállított színpadon a fiatalabb korosztály körében népszerű együttesek adnak koncertet.
 
A fesztivál kiemelt programja lesz a Bor Összehoz Keszthelyen elnevezésű boros rendezvény, melynek keretében a történelmi borvidékeket reprezentáló borházak mutatkoznak be. A borházak között utcazenészek is feltűnnek majd, gitárral, hegedűvel vagy éppen tangóharmonikával szólaltatják meg a kedvelt dallamokat. A pincészetek borai mellett jellegzetes zalai finomságokat és hagyományos vásári csemegéket is kóstolhatnak majd a fesztiválozók.
(MTI)

Így hat a Brexit a gasztronómiára

Június 27. 17:43
Nagy-Britannia kilépése az EU-ból a globális gazdasági mutatókon kívül a gasztronómia alakulására is hatással lehet majd. Rengeteg a témát viccesen feldolgozó kép született már, és sok grafikust, karikaturista-készítőt is megérintett az ügy. Mind közül ez az ételeket bemutató fotó az, ami legjobban (de mindenképpen legkomolytalanabbul) szemlélteti a kiválás jelentőségét.
 
Szerencsénkre talán csak a konzervbab hiányát érezhetjük majd, míg a borok, sörök, csokik, péksütik, sajtok, tészták, illetve a finom húsok is megmaradnak.
 
Így hat a Brexit a gasztronómiára

Ez is egyfajta hűsölés

Június 27. 13:11
Ismered a La Tomatina spanyol paradicsomfesztivált? Minden évben 145.000 kg-nyi gyümölcsben fürdenek a helyiek, turisták és minden érdeklődő -ez több, mint 1.100.000 darab paradicsom. Augusztus végén próbáld ki ezt az egyedi nyári felüdülést!
 

Aláírták az első magyar-izraeli borászati együttműködést

Június 27. 10:59
Az első magyar-izraeli borászati együttműködés eredményeként 5 éven belül 10 százalékkal emelkedhet a magyar borok fogyasztása Izraelben - jelentette ki Magyarország izraeli nagykövete csütörtökön, Csopakon a keretmegállapodás aláírása alkalmából tartott ünnepségen.
 
Nagy Andor elmondta, hogy a megállapodás keretében megélénkülhet az országok közti gazdasági kapcsolat, közös megjelenéseket terveznek a borászati kiállításokon valamint szakmai tapasztalatcserék lesznek.
 
Nagy Andor úgy fogalmazott, hogy a megállapodás eredményeként, mely a Németország és Izrael között már létező együttműködés mintájára jött létre, Magyarország felkerülhet Európa bortérképére.
 
Hozzáfűzte: a tervek szerint jövőre magyar delegáció utazik Izraelbe, hogy a klímaváltozás következtében szükségessé váló intézkedéseket tanulmányozzák. 
 
A tervek között szerepel az is, hogy Magyarország 50 ösztöndíjas helyet ajánl fel Izraelnek, ebből 5 borászati képzést jelent majd, melynek keretében angol nyelven lehet borászatot tanulni és szakmai gyakorlaton részt venni Magyarországon.    
 
A nagykövet elmondta azt is, hogy Izraelben évente 65 millió üveg bort állítanak elő, mintegy 6 ezer hektárnyi területen. Az egy főre jutó borfogyasztás pedig 5 liter évente.
 
A borászatok mérete többségében kicsi vagy közepes, a piac 75 százalékát három nagy vállalkozás uralja. Az export borok többsége az Egyesült Államokba megy - fűzte hozzá.
 
Magyarországon 2,5 -3 millió hektoliter bort állítanak elő, 72 ezer hektárnyi szőlészetben. Az egy főre jutó borfogyasztás évi 26 liter - fejtette ki Nagy Andor.     A csopaki Petrányi Pincészet és az izraeli Bravdo Borászat közti keretmegállapodást annak a pénteken záruló bortúrának csopaki állmásán írták alá, melynek során egy 20 fős izraeli borászati delegáció Tokajon, Villányban valamint a tolnai és a balatoni borvidéken is járt.
(MTI)

Ebben a francia városban évi 69 palack bort iszik mindenki

Június 27. 07:43
Gondoltad volna hogy a legtöbb bor egy francia városban fogy? Évi 697 millió palack ürül ki ugyanis Franciaország fővárosában, Párizsban. Ez azt jelenti, hogy minden 15 év feletti párizsi évi 69 palackot fogyaszt, tehát 5-6 naponta lecsúszik egy üveg, vagy a hét öt napján egy-egy pohár. Lehet, hogy Londonra, vagy New Yorkra gondolnánk másodikként, hiszen elképesztően pezsgő éjszakai élettel találkozhatunk ezekben a városokban. Ennek ellenére Buenos Aires és a németországi Ruhr állt fel a dobogó második és harmadik helyére, évi 457 és 385 millió palack elfogyasztásával.  
 
A kimutatás a francia INSEEC üzleti fősikolán, az OIV (International Organisation of Vine and Wine) segítségével készült. 
 
Ebben a francia városban évi 69 palack bort iszik mindenki