Fröccs

Mit tehetnek a borászatok a globális felmelegedés ellen?

Március 25. 15:45
A magas alkoholtartalmú borok egyik oka a globális felmelegedés. A tavalyi évben is hőrekordot figyeltek meg, ami nem kedvezett a borok szesztartalmának csökkentésében. Bár tegyük hozzá, hogy 2014-ben a hazai borászoknak inkább az esővel gyűlt meg a bajuk.
 
A Művelt Alkoholista elkezdte boncolni a témát, hogy mit tehetnek a borászok annak érdekében, hogy elkerüljék az "ingerszegény alkoholszörp" borok készítését. "Ha csak a globális felmelegedésen múlna, akkor zsibbasztóan erős, ugyanakkor íztelen borokat innánk. A felgyorsult, azaz lerövidült érési folyamat ugyanis ízetlenebb gyümölcsöt eredményez." - írja a cikk szerzője.
 
A szőlőben és pincében ezek a megoldások léteznek az alkoholtartalom csökkentésére:
 

A szőlőben:

  1. Hűvösebb éghajlatú területek keresése

  2. Sűrűbb ültetvények, magasabb tőkeszám

  3. Újratelepítés kisebb növekedési erélyű, kevésbé életerős klónokkal és alanyokkal

  4. Más fajták telepítése

  5. A hozam növelése

  6. Az öntözés visszafogása

  7. A lombozat kezelése

  8. Vegyszeres permetezés

  9. Éjszakai szüret, főleg kékszőlőnél

  10. Korábbi szüret

A pincében:

  1. Fajélesztők

  2. Természetes élesztők

  3. Az erjesztés sebessége

  4. Nyitott erjesztő kádak

  5. Fordított ozmózis (fordított irányú szűrési eljárás a kész borban)

  6. Spinning cone (az elv a centrifugális erőn és a vákuumon alapul)

  7. Mustszellőztetés

  8. Vazelin technológia
    Az ultraszűrés és a fordított ozmózis kombinációja az alkohol csökkentése érdekében.

  9. Vízhozzáadás

A teljes cikk itt olvasható.

Tudod milyen a somlói Serétes-dűlő talaja?

Március 25. 12:13
Ezen a képen megnézheted:

Mit tudnak a 2011-es tokaji birtokfurmintok?

Március 25. 10:09
A Borrajongó.blog letesztelte, hogy milyen formában vannak most a 2011-es tokaji birtokfurmintok. Az olcsóbb kategóriától a magasabb árszinvonalú borokig, 12 tokaji pincészet tételét kóstolták le a borkedvelők.
 
"A hétszemélyes kóstolóbrigád összesített sorrendje: Gizella (öten tettük első helyre), Demeter, Szepsy, Kikelet, majd Oremus-Árvay holtversenyben (a többi bor egyikünk listáján sem fért be a legjobb ötbe). Ami az árakat illeti, emlékeim szerint a nagyjából 1500 Ft/palack áron mért Patricius-Royal-Árpád-hegy triótól a majd' 5000 forintos Szepsy borig elég nagy a szórás, de a legtöbb bor ára annak idején 1500-2500 HUF körül mozgott. Tény, hogy a meleg évjárat nem kedvezett a savak megmaradásának, és ez a legtöbb boron érezhető is volt: a jó részük picit lágynak és bizony az oxidáció sem kímélte néhányukat. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy bár a sor legtöbb tagja már elindult a lejtőn, mindegyikük fogyasztható állapotban volt, azt viszont csak a tételek feléről mondanám, hogy jelenlegi állapotában szívesen is innám." - írja a Borrajongó.blog.hu.
 
Az egyes tételekről készített kóstolójegyzetet, valamint a teljes cikket itt olvashatjátok.

Bock József életműdíjat kapott

Március 24. 19:41
A Budapest Week Publishing kiadó 1993 óta díjazza a hazai vendéglátó, szállodai és más idegenforgalmi szolgáltató szféra tagjait. A szavazásra több mint kilencezer szavazat érkezett. A szakmai zsűri döntése alapján idén is 59 különböző kategóriában adták át a legjobbaknak járó elismerést.
 
Az Év Gasztrobloggere Csíki Sándor, a Food&Wine szerzője lett, Bock József életműdíjat kapott, Wolf Andrásé az Év Séfje elismerés, Raj Ráchel az Év Cukrásza lett. Az Év Éttermese modern kategóriában László Árpád (Robinson – Timeless kitchen és a BRGR-lánc tulajdonosa), classic kategóriában pedig Rudits Károly.
 
Az Év Gasztro-Borászta Ifj. Figula Mihály lett.
 
Gratulálunk a díjazottaknak!

Átadták az Év Étterme díjat

Március 24. 16:11
Tegnap este adták át az Év Étterme díjat, amelyet a 2014-es tesztek alapján a ZONA érdemelt ki. A Dining Guide egész évben járja a vendéglátó helyeket: „az étterem hangulatától az alapanyagok minőségén és az ételek elkészítésén át a kiszolgálásig mindenre odafigyeltünk. Az így kialakult pontszámok átlagából született meg a végső sorrend.”
 
A tíz legjobb étterem 2014-ben, abc sorrendben:
 
67 (Székesfehérvár), Alabárdos, Arany Kaviár, Baltazár, Csalogány 26, Laci!Konyha!, MÁK, Olimpia, Salon, ZONA

A legjobb street food helyek:

Győztes Funky Pho, de a listán szerepel még A Séf utcája, a Bors GasztroBár, a Gyradiko, a Komachi, a Padron, a Pesti Burger és Bár, a Pista bá', a Pizza Me és a Zing.

Az Év Ifjú Séftehetsége díjat – amelyet a 30 év alattiak érdemelhetnek ki – a Fricska Gasztropub két fiatal séfje, Giczi Andor és Nagy Szabolcs vehette át.

Az Év Legprogresszívebb Konyhája az Olimpia lett.

Az Év Termelője Díját Baumgartner Zsolt (mangalicasonka), Csóll Péter (Stühmer Csokoládé) és Szomor Dezső (szürkemarha-szalámi) kapta.

Az esemény beszámolóját a Dining Giude oldalán olvashatjátok.

 
 
 

Így néz ki egy tokaji vakteszt :)

Március 24. 13:40
Mint, ahogy azt olvasóink már megszokhatták, a Winelovers rendezvényekhez kapcsolódóan lapunk rendre megtartja tematikus vaktesztjeit. Ezúttal - a Tokaj Grand közeledtével - természetesen a tokaji borok a téma. Száraz furmintok és késői szüretelésű tokaji borok a téma, a helyszín pedig az Etap Borbár
 
Az ereménykről holnapi cikkünkben számolunk be. A résztvevő borok, és persze a legjobbnak bizonyuló tételek megkóstolhatóak lesznek szombaton a Tokaj Grand Nagy Tokaji Kóstolón.
 
Így néz ki egy tokaji vakteszt :)

Terítéken a somlói juhfark

Március 24. 13:22
A juhfarkról minden borkedvelőnek a Somló jut eszébe. Nem gyakori szőlőfajta a többi borvidékünkön. A Cink.hu most egy 2012-es Kreinbacher Juhfarkot tesztelt. A cikk elején a szerző, Gazda Albert kitért a régió és a termelők rövid bemutatására is. "Először is, a Somló szerintem szép. Ahogy kimagaslik a hegy a környező síkságból. (...) Az egyébként parányi Somlói borvidék elég korán – a rendszerváltással – ébredt: akik a 90-es évek közepén is boroztak már, biztos emlékeznek Inhauser István, Fekete Béla, Györgykovács Imre nevére." A Kreinbacher Birtok boáról írt kóstolójegyzetet, és a teljes cikket itt olvashatjátok.