Fröccs

Molekulárisan meghekkelt növényekből készül hamburgerhús New Yorkban

Június 04. 17:45
Néhány hónap múlva a New York-i éttermek látogatói is megkóstolhatják azt a hamburgert, amelynek húspogácsáját növényi alapanyagokból készítette el az Impossible Foods amerikai startup cég.
 
A Szilicium-völgyi vállalkozás a Code Conference nevű kaliforniai technológiai konferencián mutatta be először "hamis hamburgerét" egy tömeges kóstoló keretében.
 
„Olyan íze van, mint egy hamburgernek, nagyon ízletes. Igaz nem elég véres” - idézte az egyik kóstolót a The Guardian brit napilap.
 
2011-ben az Impossible Food azzal acéllal alakult meg, hogy olyan "hamis" húsból készült hamburgert fog piacra dobni, amelynek ízét még a rendíthetetlen húsevők sem fogják megkülönböztetni a valódiétól. A növényi alapú hús megalkotásával az a szándékuk, hogy kompenzálják a tehenek okozta környezetkárosodást,és kielégítsék a marhahúsra éhes amerikai lakosságot, amely mintegy 4,4 milliárd kilogramm darált marhahúst fogyaszt évente.
 
„Az egész élelmiszertörténelem a természetre és az emberi találékonyságra alapul. A kenyér sem az a termék, amelyik egyszerűen csak leesik a fáról” - hangoztatta Pat Brown, a startup elnök-vezérigazgatója termékük bemutatásakor. 
 
Brown akkor kezdett el gondolkodni a húsról, amikor a Stanford Egyetem biokémia tanszékének professzoraként tudományos szabadságát töltötte. „Úgy vélem, hogy kétségkívül a globális környezetre jelenleg a legnagyobb veszélyt az élelmiszer célú állattenyésztés jelenti. Az egyetlen módja a hús kiváltásának egy piacalapú megközelítés, amely magával hozza a piaci várakozásokat felülmúló élelmiszer megalkotását” - magyarázta.
 
A startup honlapja szerint három és fél éven át kutatták, hogy mi teszi kivételessé a húsevést és -főzést, és olyan növényi fehérjéket és tápanyagokat fedeztek fel, amelyekkel molekuláris szintes újra lehet alkotni azt. 
 
„Legnagyobb felfedezésünk az volt, hogy a hem molekula - amely a vér vörös színét biztosítja - egy mágikus összetevő, amely a húsnak az ízét és illatát adja. Bár a molekula különösen gazdagon van jelen a húsban, a hem az élet minden területén, így a növényeknél is létfontosságú. A növényekben lévő hemet tartalmazó fehérje adja húsunk valódi hús ízét.” A növényi hamburger alkotóelemei között megtalálhatók például a kókusz és a sárgadinnye összetevői is olvasható a honlapon.
 
A cég, amelyet annak idején a Google-nek 300 millió dollárért nem sikerült megvásárolni, azzal számol, hogy terméke be tud illeszkedni a gyorséttermek menüjébe. Ára Brown szerint nagyjából a biomarhahús termékek árával lesz egyenlő.
(MTI)

Ezt a boros smoothie receptet próbáld ki hétvégén!

Június 04. 14:02
Az utóbbi időben hatalmas smoothie őrületnek lehetünk szemtanúi. A smoothie nagyon fontos előnye, amellett, hogy hidegen és frissen fogyasztva isteni, hogy benne maradnak a gyümölcsök rostjai. Mivel nagyon tápláló, akár egy kisebb étkezést is helyettesíthet. 
 
Elhoztunk egy isteni mangó-ananász smoothie receptet, ami tökéletes kiegészítője lehet egy hétvégi villás reggelinek:
 
Hozzávalók: 
  • ananász
  • kisebb szeletekre vágott mangó
  • száraz fehér bor, de ízlés szerint, a száraz helyett félédessel is kombinálható
Az alapanyagokat összekeverem egy turmixgépben és voálá, másodperceken belül el is készül. 
 

Idén nyáron is Horvátországba megyünk

Június 04. 11:14
A horvát tengerpart lesz az idei nyári szezon slágere a magyarok körében, a terrorveszély nagyban befolyásolja a döntéseket - mondta a Világgazdaságnak Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége kommunikációs bizottságának tagja.
 
A lap csütörtöki számában megjelent cikk szerint az április közepéig tartó előfoglalási szezonban az érdeklődés hasonló volt a tavalyihoz, de a foglalások száma kicsit elmarad. A magyarok körében érezhető a kivárás a világpolitikai események kapcsán, és várhatóan június közepétől indul meg a szezon.
 
A terrorcselekmények és a migránsválság hatására átalakultak a magyarok utazási szokásai. Bakó Balázs tájékoztatása szerint a trend abszolút nyertese Bulgária a jó ár-érték arányával és könnyű megközelíthetőségével, de az idén a szokásosnál is többen érkezhetnek Horvátországba. Felértékelődött emellett Spanyolország és Olaszország, valamint a tengeri hajóutak is.
 
Idén az első három legnépszerűbb úti cél Horvátország, Olaszország és Görögország lehet - olvasható a Világgazdaságban.
(MTI)

Bazsalikomot tesztelt a Nébih

Június 04. 08:43
Cserepes bazsalikomokat vizsgált be a Nébih a hazai áruházakban. A növényvédelmi és élelmiszerbiztonsági előírások betartását hat fűszernövényen tesztelték a szakemberek. A hat esetből kettőnél találtak hibát, ahol a permetezési napló adatai és a labor vizsgálat eredményei nem teljesen fedték egymást. Mivel ez nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot, viszont felelőtlen dokumentáció kezelésre utal, ezért eljárás indul gyártók ellen. 
 
A vizsgálat során kedveltségi teszt is volt, amikor laikus fogyasztók tesztelték a bazsalikom illatát, külsejét, valamint a terméken feltüntetett információkat. A termékteszt tapasztalatai azt mutatják, hogy az egyre népszerűbb fűszernövényt nem csupán zöldségpalántaként és dísznövényként árusítják, hanem élelmiszerként is fellelhető a hazai boltokban.
 
A hatóság véleménye szerint javasolt az azonnali fogyasztásra szánt bazsalikomot élelmiszerkereskedésekben megvásárolni - írja az Élelmiszer.hu. 

3 tévhit a tejről!

Június 03. 20:42
A tejnek számos pozitív élettani hatása ismeretes, amelyről szakértők a tej világnapja alkalmából ír a Hvg.hu. 
 
1. Ne hagyjuk ki a tejet az étrendünkből!
Ha egészségügyi okok nem kényszerítenek minket a tej elhagyására, akkor ne mondjunk le róla. Mindamellett, hogy a legjobb kalcium és D-vitamin forrás, számos hasznos tápanyag is megtalálható benne. Fontos szerepet játszik a csontok fejlődésében, illetve a csontritkulás megelőzésében.  A, D, E-vitamint, valamint B1, B2, B12 és C-vitaminokat, niacint és folsavat is tartalmaz. Egy liter tejben körülbelül 4 gramm ásványi anyag is van, például kálium, nátrium, magnézium és cink. Kalciumtartalma körülbelül 125 mg deciliterenként, amit azt jelenti, hogy egy bögre tejjel a napi szükséglet egynegyedét már be is vihetjük. 
 
2. A bolti tejet biztos felvizezik!
A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint, a vásárlók elé csak olyan tej kerülhet, ami magán a tejen kívül, semmilyen egyéb anyagot nem tartalmaz. 
 
3. Gyanús, hogy sokáig tudom tárolni..
„A tartósságot a tej a speciális hőkezelésnek köszönheti, amikor egyetlen másodpercre 135 Celsius-fok fölé hevítik a tejet, ami gyakorlatilag minden baktériumot és kórokozót elpusztít benne. A fénytől és levegőtől védő többrétegű csomagolás pedig megakadályozza a romlást. Az UHT tejek kissé eltérő ízét pedig a hőkezelés során beindult fehérje- és szénhidrátreakciók okozzák.”- összegezte Antal Emese diatetikus. 
 

Júliusban jelenik meg az első szingapúri Michelin-kalauz

Június 03. 16:25
Július 21-én jelenik meg az első szingapúri Michelin-kalauz - jelentette be a délkelet-ázsiai országban tartott sajtótájékoztatóján az ismert francia gumiabroncsgyár.
 
A közlés szerint Szingapúr az első és egyetlen délkelet-ázsiai ország, amely saját Michelin-kalauzt kap.
 
A kiadvány megjelenését ünneplő július 21-i ceremónián ismertetik a 2016-ban Michelin-csillaggal kitüntetett szingapúri éttermeket.
 
Az ünnepséggel egybekötött gálavacsora most először a nagyközönség előtt is nyitva lesz, hogy az ínyencek személyesen is megismerkedhessenek a frissen kitüntetett séfekkel és együtt ünnepelhessenek velük.
 
A Michelin cég idén egy sor helyi rendezvénnyel ünnepli meg a szingapúri kiadvány megjelenését.
 
Az éttermi kalauz az ismert francia gumiabroncsgyár gondozásában jelenik meg. Az első Michelin-kalauzt 1900-ban, az autózás hajnalán készítették sofőrök számára.
 
A csillagos besorolással az 1920-as években egészítették ki a felsorolást. A híres csillagokat névtelen ellenőrök ajánlása alapján osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül alaposan szemügyre veszik az étterem konyháját, edényeit, evőeszközeit, poharait és a mellékhelyiségeket is.
(MTI)

Édességet és bort viszünk Kínába

Június 03. 14:28
Újabb négy magyar élelmiszeripari cég jelenhet meg a kínai piacon, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) közreműködésével a közelmúltban mintegy 100 millió forint értékben exportáltak édességeket és bort, és a szállítások a jövőben folyamatosak lesznek - közölte az MNKH.
 
A közlemény szerint a kínai partnerrel a megrendeléseket megelőzően az MNKH hosszas tárgyalásokat folytatott, és magyarországi gyárlátogatást is szervezett. A megállapodások értelmében a Bonbonetti csokoládét és drazsét, a Detki Keksz Édesipari Kft. kekszet, a Roll'M Food Kft. egyéb édesipari terméket szállított ki, összesen több mint 65 tonnányit, a Csányi Pincészet pedig két konténer borra kapott megrendelést.
 
A borok és édesipari termékek mellett a magyar marhahús iránt is egyre nagyobb a kereslet, az idén már több szállítmány is érkezett Kínába. Emlékeztettek arra, hogy az európai országok közül elsőként Magyarország exportálhatott marhahúst a kínai piacra, amit az ottani szigorú szabályozás miatt rendkívül hosszú egyeztetések előztek meg.
 
Az MNKH jelenleg két kínai irodával segíti a magyar vállalkozások üzleti kapcsolatainak kialakítását. A közlemény idézi Ducsai-Oláh Zsanettet, az MNKH vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy a kínai piacon elsősorban az élelmiszeripar, a mezőgazdaság és az agráripar, a vízipari technológiák, a szoftverfejlesztés, a tervező- és mérnöki tevékenység és a turisztikai együttműködés területén érhetnek el sikereket a magyar cégek.
(MTI)

Több millió liter bort locsolnak szét évről évre Haro-ban

Június 03. 12:41
Ugye milyen borzalmas tud lenni ha kiöntünk egy pohár bort az asztalra, vagy leisszuk a kedvenc ingünket, majd a foltok a harmadik mosás után sem távoznak? Valójában nem is az elvesztett ing és asztalterítő miatt siránkozunk, hanem azért, mert a bor, amit olyan nagy odafigyeléssel, és szenvedéllyel készítettek, kárba veszett. Így van ezzel mindenki aki rajong a borok iránt, kivéve egy kis spanyol települést, Haro-t... 
 
Haro, Spanyolország leghíresebb borvidékének, Rioja-nak a szívében található település, ahol a lakosság nemcsak fogyasztani szereti a bort, de készíteni is. Talán pont ezért is lehet meglepő számunkra a „Borok Csatájának” nevezett összejövetel, amikor Haro lakosai, millió hektónyi bort pazarolnak a fesztivál ideje alatt. 
 
A Borok Csatája minden évben, már tradícionálisan július 29-én kerül megrendezésre. A táncos, zenés mulatság már előző este megkezdődik, a lakók elfoglalják a közterületeket, az utcákat, táncolnak egész este, majd másnap kezdetét veszi a harc. A bort teherautókból, konténerekből locsolják a résztvevőkre - írja a Thebacklabel.com. 
 
Azt hiszem ez az esemény felkerülhet a bakancslistánkra! 

A szellemi kulturális örökség része lehet a tapas

Június 03. 08:37
A spanyol tapas is kerüljön fel a szellemi kulturális örökség UNESCO-listájára - ezt javasolta Ínigo Méndez de Vigo spanyol oktatási, kulturális és sportminiszter egy nyilvános madridi fórumon, amelyen részt vett Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének főigazgatója is.
 
A spanyol gasztronómia jellegzetességének számító tapas mára univerzálissá vált, elterjedt az egész világon, ismerik és készítik - indokolta a kezdeményezést a politikus.
 
Az UNESCO eddig többek között a flamencót, a mediterrán étrendet és a katalán embertornyokat vette fel a szellemi kulturális örökség listájára Spanyolországból. 
 
A tapas néhány falat ételt, egy kis szendvicset, kis adag salátát, sonkát, sajtot jelent, amelyet sör vagy bor mellé fogyasztanak azért, hogy csillapítsák az alkohol hatását és egyenek egy keveset két főétkezés között.
 
A tapas jelentése a spanyol tapar azaz lefedni szóból származik. Az eredetét pontosan senki nem ismeri, ellenben rengeteg történet kering róla. 
 
Egyes verziók szerint például egy vendéglős a legyek ellen, mások szerint a por ellen fedte be egy darab kenyérrel vagy sonkával a bort, amelyet a királynak kínált, és ez annyira megtetszett az uralkodónak, hogy hagyománnyá tette. De hogy pontosan melyik uralkodó is, az rejtély. Mesélik a katolikus királyokkal, X. Bölcs Alfonzzal és III. Károly királlyal egyaránt.
 
Egy másik változat szerint azért kezdték felszolgálni a tapast - szintén a korsó tetejére téve - a bor mellé, hogy a katonák ne részegedjenek le.
 
A Spanyolországba látogató turisták számára alapvető program a "tapasozás", mint ami elengedhetetlen része a spanyol életformának. Világszerte egyre több országban tűnnek fel a tapasbárok, -éttermek és sok helyen a helyi ízekhez alakítják, olaszos vagy épp indiai stílusban elkészítve.
(MTI)