Fröccs

Művelt Alkoholista: a Ráspi Zweigelt 2011 egészen pazar bor

Július 02. 11:43
Gyümölcsös, telt és finom. Nagyvonalú és izgalmas. Kimondottan jó minőségű hordó, szépen beépülve. Az illatban szerecsendió, őszibarack, cseresznye és valamilyen ásványos jegy (legyen pala!). Furcsa módon hol egyértelműen fajtajellegesnek találtam, hol rosso di montalcinókra emlékeztetett. A korty szépen kitöltött és jó arányú, meggyes, sós jegyekkel, a végén cseresznyemagos fanyarsággal. Nagyon hosszú lecsengés. A tannin finomszemcsés, szolid, de jó keretet ad - írják.

A Koch Hajós-Bajai Kadarka nyerte el Kecskeméten a Fesztivál Vörös Bora címet

Július 02. 09:47
A Koch Hajós-Bajai Kadarka nyerte el Kecskeméten a Fesztivál Vörös Bora címet
A 2015. június 24-28-ig tartó VIII. Kecskeméti Bor-és Pálinkaünnepen a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Fesztiválirodája és a Mathiász János Borrend borversenyén a zsűri a Fesztivál Vörös Bora címet adományozta Koch Csaba borász részére, melyet a Hajós-Bajai Kadarka 2013 borával nyert el.

Megjelent a lisztharmat a Dél-Balatonon, de ígéretes az évjárat

Július 02. 07:08
Megjelent a lisztharmat a Dél-Balatonon, de ígéretes az évjárat
 
A Balatonboglári Borvidéken a szőlő továbbra is rendkívül intenzíven fejlődik. A fehérbort adó fajták legtöbbjénél elérkezett a fürtzáródás időszaka, a késői érésű (leginkább kékszőlő) fajtáknál befejeződött a virágzatok tisztulása. A szőlősgazdák nagy része még a lombfal, lombsátor kialakítását végzi, de többen elvégezték már az első csonkázást is. A növények egészségesen fejlődnek, peronoszpórafertőzésnek nyoma sincs, az érzékenyebb fajták közül néhányon (chardonnay, rizlingszilváni) megjelent a lisztharmat. A fertőzés közel sem olyan komoly, mint a tavalyi évjárat esetében volt, elvétve egy-egy bogyón találkozhatunk tünetekkel, de a növényvédő szakembereknek még oda kell figyelni a termésre, messze még a szüret.
 
A Garamvári Szőlőbirtokon a hajtásbefűzés nagy részével már elkészültek, egyes ültetvényekben már a hajtások első csonkázása is megtörtént. A múlt héten végezték el a negyedik növényvédelmi kezelést. A védekezés gerincét továbbra is felszívódó, hosszú tartamhatású növényvédő szerek alkották (leginkább a lisztharmat ellen), ezek mellé társult az elemi kén, a mikroelem tartalmú lombtrágyák, illetve a cabernet fajtákban fellépő vashiány kezelésére speciális, magas vastartalmú lombtrágyákat juttattak ki. (A vashiány minden bizonnyal a tavalyi heves esőzések hatására alakult ki. A sok és hevesen lezúduló csapadék hatására a talaj tömörödöttebbé vált, ami megnehezíti a tápanyagfelvételt. A talaj tömörödöttségét majd az őszi mélylazítással lehet csökkenteni, megszüntetni). Kisebb elemi károktól (enyhe jégverés májusban, szélkár az elmúlt hónapokban) eltekintve az ültetvények egészségesek, a 2015-ös évjárat termése nagyon ígéretes – számolt be a növények fejlődéséről a Garamvári Szőlőbirtok.

Segíts a doktorandusznak programunk újabb állomáshoz érkezett :)

Július 01. 17:30
Virág Ágnes, a Szent István Egyetem, Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola doktorandusz hallgatója arról készít doktori kutatást, hogy milyen a turisztikai együttműködések szerepe és hatása a vidékgazdaságban, kiemelt tekintettel a Tokaji borvidékre.
 
Arra kéri az internet népét, hogy töltse ki a tokaji bor és borvidék turisztikai megítéléséről készített kérdőívét. Hajráhajrá!
 

Óvatosan a sörrel! Sokan érzékenyek az élesztőre!

Július 01. 15:11
A sörélesztő és a sütőélesztő egyaránt szerepel azoknak az alapanyagoknak a listáján, amelyekre az átlagosnál gyakrabban mutatnak ki a laboratóriumi ételintolerancia vizsgálatokban érzékenységet. Ezek pedig benne vannak a sörben, így előfordulhat, hogy a sör sok embernél kiválthat puffadást, gyomorfájást, székelési panaszokat, de akár bőrpanaszokat, fejfájást is – figyelmeztet dr. Takáts Alajos gasztroenterológus klinikai főorvos a Weborvos.hu oldalán.

Íme, 8-féle pizza, a világ minden tájáról

Július 01. 11:57
Nagyon komoly szabályai vannak Nápolyban a pizza készítésének, amelyet az Associazione Verace Pizza Napoletana nevű szervezet felügyel, ám mivel a pizza nagyon népszerű étel, számos helyi változat alakult ki a világ szintem inden táján.
 
Ezekből mutat be néhányat az Étel-érzés blog. Szó esik a amerikai, a finn, a svéd, a dél-koreai, az indiai, az ausztráliai, és az argentin is.

Vigyázz, könnyebb berúgni a repülőn!

Július 01. 09:55
Ritkább az oxigén a repülőgépeken, emiatt könnyebben berúghatunk - írja a Life.ma, amely több okot is összegyűjt, miért nem tanácsos repülés közben alkoholt fogyasztani.

Örömtáncnak hívják Győr-Moson-Sopron legjobb borát

Július 01. 07:41
A 2015. évi, Nyúlon megrendezett XIV. Győr-Moson-Sopron Megyei Borversenyre 55 féle borral neveztek a termelők, 24 fehérbort, 26 vörösbort, 4 rosét és 1 sillert kóstoltak és értékeltek a szakemberek. 
 
A szakmai zsűri értékelése alapján 2015-ben a megye legjobb fehérbora Hangyál Balázs 2014. évi örömtánc névre hallgató bora lett, a megye legjobb vörösbora cím ismét a soproni Iváncsics Pincészethez került, most a 2012. évi kékfrankossal érdemelték ki ezt a címet. A zsűri 13 arany, 26 ezüst, 14 bronz minősítést és 2 oklevelet is kiosztott - olvasható a Győrplusz.hu oldalán.