Fröccs

Nagy sikert ért el a Mészáros Borház Franciaországban

április 21. 07:01
Minden évben tavasszal kerül megrendezésre Európa egyik leghíresebb borversenye, a Challenge International du Vin. 2016-ban is otthont adott az eseménynek Bordeuax városa, ahonnan a Mészáros Borház három éremmel tért haza. A szekszárdi pincészet két aranyérmet és egy ezüstérmet szerzett a nemzetközi megmérettetésen. 
 
A Mészáros Borház aranyérmes borai:
 
Nagy sikert ért el a Mészáros Borház Franciaországban
Mészáros Borház - Grand Atiqua Cabernet Sauvignon 2012

 
 
Nagy sikert ért el a Mészáros Borház Franciaországban
Mészáros Borház - Grand Atiqua Cuvée 2012
 
A Mészáros Borház ezüstérmes bora:
 
Nagy sikert ért el a Mészáros Borház Franciaországban
Mészáros Borház - Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2012
 
A Challenge International Du Vin borversenyre körülbelül 5000 minta érkezik a világ minden részéről, amely 1976 óta kerül megrendezésre. Mára Európa egyik legismertebb borversenyévé vált, ahol a többi nagy borversenytől eltérően, az előzetesen beregisztrált, borhoz értő nagyközönség zsűrizi a borokat.   A négy fős bíráló bizottságokat a verseny szervezői állítják össze az előzetesen regisztrált zsűritagokból. Ez általában egy-egy fő borászból, szőlészből, kereskedőből és jól tájékozott fogyasztóból áll. A nevezett borok 25-30 százaléka kaphat érmet (arany-, ezüst- és bronzérmeket ítélnek oda). A borverseny rendezői szervezik a színtén Bordeaux-ban zajló Les Citadelles du Vin-t,  ahol szakmai zsűri bírálja le a beküldött tételeket. 
 
2016-ban április első két napján rendezték meg a versenyt, amelyre 4400 mintát neveztek 36 országból. Az éremkiosztás aránya idén sem volt magas, csupán 30 százalék (9% arany, 9,66% ezüst, 11,34% bronz), pontosan 1307 tétel szerzett érmet. Hazánk 16 arany-, 13 ezüst- és 13 bronzéremmel gazdagodott.

 

Felfrissít ez a kunsági sauvignon blanc

április 20. 19:50
Ugyan a Kunságot nem elsősorban a sauvignon blanc kapcsán szoktuk emlegetni - kezdi így bejegyzését a Metropol.hu, de érdemes megjegyezni a bornak és készítőjének nevét. A Szentpéteri Pincészet 2015-ös Sauvignon blanc tétele nem egy bonyolult, túlgondolt bor, de lendületes, tiszta és frissítő. „Vonzó, közepesen komplex illat, mely kóstolásra csábít. Ízben még intenzívebben jönnek az aromatikus, zamatos jegyek. Tiszta, zamatos és harmonikus a korty.”
 
A teljes bejegyzést a Metropol.hu oldalon tudod elolvasni!

Csökken a baromfihús, a tej és a tojás áfája

április 20. 17:49
A baromfihús, a tej, a tojás és az éttermi vendéglátás áfája is csökken a jövő évtől - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.
 
A miniszter szerint az érintett termékek árában meg fog jelenni az áfacsökkentés hatása, a tárca számításai szerint ez átlagosan több mint 10 százalékos fogyasztói árcsökkentéssel jár, a sertéshúséhoz hasonlóan.
 
A miniszter szerint összesen mintegy 59 milliárd forint megtakarítást jelent az élelmiszergazdaságban az áfacsökkentés, a teljes jövő évi áfacsökkentés pedig 100 milliárd forintot, bár a részletszabályok kidolgozása még folyamatban van - fűzte hozzá.
 
A magyar agrárium a 2017-es költségvetés fő nyertese, az élelmiszergazdaság, a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az áfacsökkentéssel, az emberek többet tudnak vásárolni, nő a fogyasztás, és visszaszorul a feketegazdaság - hangsúlyozta Fazekas Sándor.
 
A tej, a tojás és a baromfihús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése a tejnél 21 milliárd forint, a tojásnál 10,5 milliárd forint, a baromfihúsnál pedig 19 milliárd forint megtakarítást eredményez. Az éttermi szolgáltatások forgalmi adójának 27-ról 18 százalékra csökkentése az első évben 8,5 milliárd forint megtakarítást jelent.
(MTI)

20 liter készült Jézus söréből

április 20. 15:01
Egy kicsiny jeruzsálemi sörfőzdében a Tel-avivi Egyetemtől kapott gabonából előállították a Jézus korában fogyasztott sört - közölte kedden a Háárec című újság.
 
Az ókori sör újraélesztésének gondolata akkor fogant meg az ötféle helyi sörkülönlegességet gyártó jeruzsálemi Herzl sőrfőzde két fiatal tulajdonosának fejében, amikor néhány hónapja egy újságcikkben arról olvastak, hogy a Tel-avivi Egyetem kutatói az izraeli Ros Pina nevű falu melletti földeken talált ősi gabonafajta segítségével elkészítették az évezredekkel ezelőtti "ősgabona" genetikai térképét, és birtokukban vannak a korabelihez hasonlatos gabonaszemek. 
 
Az egyetem kutatói átadtak öt kiló ősgabonát a kísérlethez, amiből a sörfőzdében húsz liter sört sikerült előállítani. A sörfőzde tulajdonosai barátaikkal elkóstolták szinte az egész kísérleti eredményt, mára mindössze egy üveg maradt belőle mutatóba. 
 
A nagyon száraz, erős illatú és sziruphoz hasonlatos nedű elfogyasztása után a sör jeruzsálemi szerelmesei azt állítják, megértették, miért a bor, és nem a sör lett a zsidóságnak a szombati áldáshoz és az ünnepi szertartásokhoz azóta is fogyasztott szakrális itala.
 
Az egykori összetevőkből tíz nap alatt előállított, meglehetősen zavaros állagúra sikerült háromszázalékos alkoholtartalmú ital meglepetést okozott: a kóstolók szerint más sörökhöz nem hasonlítható, erős méz- és áfonyabogyó-íze lett - édesítőszer és a gyümölcs hozzáadása nélkül.
 
Noha a kísérlet eredménye különleges állagú és ízű, a gyártók szerint a piacon eladhatatlan, és így egyszeri alkalom lett a Jézus-korabeli ital előállítása. 
 
Az Egyiptomból Izrael földjére hozott sör nem volt ismeretlen ezen a területen az ókorban: az izraeli régészek tavaly jelentették be egy 5000 éves, kora bronzkori sörfőzde feltárását Tel-Avivban, és a tárgyi emlékek mellett a Biblia szövegei is több helyen említik a sör fogyasztását.
(MTI)

Közel félmillió forintba kerül a tokaji eszencia

április 20. 13:55
Az április 19-én megrendezésre kerülő Botrytis Forumon kóstolhatták először Szepsy István 2007-es Eszenciáját, amely fél literes palackban kerül forgalomba, és kiskereskedelmi ára 1480 angol font, azaz közel hatszázezer forint. 
 
Forczek Ákos londoni magyar borkereskedő (Top Selection Ltd.) elmondta, hogy a rendelkezésre álló kétszáz palacknyi tételből már a fórumot megelőzően tizenkét hatos karton gazdára lelt és a fórumon újabb vásárlási szándékokra adtak kezet. A Botrytis Forum nem titkolt célja még, hogy e természetes édes borok piaci pozicionálása révén is felhívja a figyelmet a természet és az ember közös munkája által alkotott palackba zárt kincsekre. Egon Müller Trockenbeerenauslese-éinek ára a sok ezer eurós szférában mozog már jó ideje - írja az Imad.blog.hu.
 
A Botrytis Forumot azzal a céllal hozták létre tizenkét évvel ezelőtt, hogy felhívják a borvilág és a szélesebb közönség figyelmét a botrytises természetes édes borok különleges termőhelyi és borászati értékeire, hiszen a világon csupán négy régió alkalmas világszínvonalú botrytises bor termelésére. Az első Botrytis Forumot Párizsban készítették elő és Londonban tartották meg 2004 szeptemberében Egon Müller (Mosel, Németország) a néhai Alois Kracher (Illmitz, Ausztria) Alexandre de Lur Saluces (Sauternes, Franciaország) Szepsy István (Tokaj, Magyarország) és Forczek Ákos londoni magyar borkereskedő (Top Selection Ltd.) részvételével.
 
A teljes cikket az Imad.blog.hu oldalon tudod elolvasni!
 

Bővült a Hungarikumok listája

április 20. 11:36
A Hungarikum Bizottság április 19-én megtartptt ülését követően a Hungarikumok Gyűjteményébe már 56 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 135 tagúra bővült - olvasható a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleményében.
 
Az FM közleménye szerint bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe Kabay Jánosnak, az Alkaloida gyógyszergyár alapítójának életműve.
 
A Magyar Értéktárba került a több mint 130 éves múltra visszatekintő Törley pezsgő, a 100 éves készítési receptúrával rendelkező St. Hubertus magyar gyógynövénylikőr, a kézzel szedett, nagy pehelytartalmú libatoll, valamint a magyar cimbalom és a Magyar Örökség Díjat őrző Békés-tarhosi Énekiskola.
 
Kiemelték: új tétel még a Magyar Értéktárban a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra, Szatmár, Bereg és Kárpátalja középkori templomai és a Miskolctapolcai Barlangfürdő.
 
(Forrás: MTI)
 

Egyre több termelői piac működik

április 20. 09:11
2016 februárjában már 271 termelői piac működött sz országban, ami pontosan 154-gyel tönn, mint 2012-ben volt. A Helyi termék éve programsorozatának eredményeként több helyi piacon, több terméket kínálnak a vásárlóknak - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). 
 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint 2010 óta a regisztrált kistermelők száma megháromszorozódott, 5 ezerről csaknem 15 ezerre emelkedett. 
 
A közlemény idézi Zsigó Róbertet, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárát, aki kiemelte: a Helyi termék éve eseménysorozatával a minisztérium és több háttérintézmény, például a Nébih és a Nemzeti Művelődési Intézet összefogásával számos, a helyi termékeket és piacokat népszerűsítő program valósult meg. 
 
A közlemény hangsúlyozza: a kormány és a szaktárca legfőbb célja, hogy a családok asztalára mindenkor kiváló minőségű, egészséges és biztonságos élelmiszerek kerüljenek. A magyar termelők hatékony segítésének szándékával a múlt években számos jogszabály-módosítással könnyítették a kistermelői tevékenységet és a helyi termelői piacok létrehozását.
(Forrás: MTI)
 
 

Ha minden jól megy elindulhat a második balatoni komp

április 20. 06:28
A 2014–20-as EU-ciklusban a Balaton-part történelmi lehetőséget kapott a fejlesztésre, kormányhatározat rögzíti ugyanis, hogy 300 milliárd forintnyi uniós forrás költhető el a térségben. 2017 nyaráig meg kell tervezni az ebből az összegből megvalósítandó fejlesztéseket, különben azok átszállnak más régiókra - írja a Hvg.hu.
 
Tervben van a Sió-zsilip felújítása, a csatorna felső szakaszának szabályozása, a tó körüli kerékpáros körút felújítása, az északi parti várak rehabilitációja, a gyógy- és borturizmus fejlesztése, de lennének új hajók és elektromos buszok is, valamint ebből a pénzből korszerűsítik a dél-balatoni vasútvonalat is.
 
A projektek közül talán a legvitatottabb a második balatoni komp beindítása lenne Fonyód és Badacsony között, de a fejlesztési keret miatt most megvalósulhat. A projekthez összesen kb. 6 milliárd forint kellene. Az új balatoni kompok a gyomrukban 350-500 utast és 48 autót szállítanának és 20-25 perc alatt érnének az 5,5 kilométerre lévő túlpartra. Ezzel minimum 35 percet megspórolnának az autósok. A kompnak belátható közlekedési előnyei lennének, és a várakozások szerint a turizmust is fellendítené. 
 
A teljes cikket a Hvg.hu oldalon olvashatod el!

Ezeket eszik a világ legmenőbb fesztiválján

április 19. 20:08
A világ legmenőbb fesztiváljának tartják számon a kaliforniai Coachellat, ahol a lángos helyett egészen más finomságokkal kényeztethetik magukat a bulizók. A híres eseményen több sztárral is lehet találkozni, és persze nem csak a színpadon. Nézzük mit lehet enni a Coachella fesztiválon!
 
A Badmaash nevű indiai étterem fűszeres csicseriborsóval megbolondított sült krumplit kínál, míg a Backyard Bowls, amely különben az egészségbizniszben utazik, kókuszvizes-mézes banánnal csábítja a fesztiválozókat - írja az Origo.hu. Hanjip nevű helyen a tengeri sünt rákkal párosítják, amit egy kis kaviárral fejelnek meg. De lehet kapni hamburgert, csirkeszárnyat és a hot dog is. Ez utóbbi sem átlagos: a tempurált marhavirslit wasabis créme fraiche-sel, azaz egyfajta tejszínes tejföllel, mogyoróhagymával és némi kaviárral veheti meg, mindössze 100 dollárért, azaz 28 ezer forintért.