Fröccs

Nem csak a csokoládénak van hangulatjavító hatása

Június 07. 19:29
Veresné dr. Bálint Márta dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense tanácsait érdemes megfogadni. Sokszor csak a csokoládé jut az emberek eszébe, ha hangulatjavító ételekre gondolnak, pedig más élelmiszereket is érdemes beépíteni az étrendbe, különösen azoknak, akinek hosszú időn át rossz a hangulata, vagy krónikus fájdalmuk van - írja a honlapján a Semmelweis Egyetem.
 
Bizonyos ételek egyértelműen befolyásolják hangulatunkat:
  • Húsok, tej, tojás és szója, amelyek mellé cink tartalmú élelmiszereket kell fogyasztani.
  • Cukor és a keményítőben gazdag ételek: tészta, barnarizs, burgonya, kenyér. Ezekhez B6 vitamin tartalmú élelmiszerek szükségesek, hogy valóban hasznosuljanak, mint a búzacsíra, a zabpehely, a máj, a banán, a halak és a teljes kiőrlésű gabonafélék.
  • A minimum ötven százalékos kakaótartalmú, főként keserű csokoládék.

Bizonyos élelmiszereknek fájdalomcsillapító hatásuk is :
  • A mélytengeri halak (makréla, hering, szardínia, lazac, tonhal) és a busa, valamint a lenmag-, dió- és repceolaj rendszeres fogyasztása a gyulladással járó krónikus, reumás fájdalmakat enyhítheti.
  • A bogyós gyümölcsök is segíthetnek: a málnában, szederben, szőlőben, ribizliben, egresben, eperben és áfonyában a fájdalomcsillapító hatású aszpirinhez hasonló vegyületek, szalicilátok, valamint antioxidánsok találhatók.
  • A testmozgás hatására a szervezetben természetes fájdalomcsillapító anyag, endorfin képződik, aminek serkentéséhez egyes csípős fűszerek, így a chili és az erős paprika is hozzájárul.
  • A kávéban, kólában, teában, csokiban található koffein is csökkentheti a fejfájást, de túlzott mennyiségben ezek hangulatingadozást, álmatlanságot válthatnak ki.

„Nem borokat kell dicsérni, hanem lelkeket kell menteni”

Június 07. 12:53
A 2015-ös év Borászok Barátjával készített interjút A Művelt Alkoholista. Alkonyi László a Borbarátok magazin egykori főszerkesztője, jelenleg a tokaji Kaláka Pincét viszi a vállán. Az interjúból néhány részlet:
 
Számomra mindig fontos volt az ember, a sallangmentes, jóra törekvő ember, aki az egyéni érdek mellett közösségét is építeni tudja, akarja. Azt hiszem, hogy ebben az összefüggésben születnek a nagy borok – nem pusztán üzleti alapon.
 
Tokaj mindennel rendelkezik, amivel egy nagy borvidék rendelkezhet, és amiért mi, magyarok a magunkénak mondhatjuk. Így aztán, amolyan sorskérdés lett Tokaj jövője. Kezdetben a magyar borról gondoltam, később már csak Tokajról, amikor úgy fogalmaztam meg Magyarország helyzetét: ha ebből sikert csinálunk, az ország is sikeres lesz. Ha ebből sem tudunk sikert faragni, akkor semmiből sem leszünk képesek.
 
Tíz-tizenöt évvel ezelőtt már úgy éreztem, hogy nem borokat kell dicsérni, hanem lelkeket kell menteni. Még akkor is ez volt a legfontosabb, ha meggyőződésem, hogy borminősítési szempontjaink, módszereink külföldi összehasonlításban is rendkívül magas színvonalon álltak.

Természet, csend és gasztrnómiai kalandok, ezt mind megtalálod a Káli-medencében

Június 07. 10:08
Az utóbbi időben sok cikk megjelent a Káli-medencéről, de mindig felfedezhetünk ezekben valami újat. A Life.hu a következő úticélokat javasolja.
 
Amit látni kell:
  • Kékkút: A falunak mindössze 80 lakosa van, a mesebeli zsúpfedeles műemlék ház a 18. századba kalauzol minket vissza.
  • Kőtenger: Ez a természeti jelenség valójában az egykori Pannon-tenger üledéke, amelyet hajdani vulkanikus tevékenység nyomán feltörő kovasavak és hévízforrások cementáltak.
  • Hegyestű: Monoszló település határában emelkedik a 337 méter magas Hegyestű.
  • Salföldi séta: Salföld mesebeli falucska, takaros, stílusos házakkal, nyaralókkal, homlokzatukon népi motívumokkal, míves kéményekkel és virágos kertekkel.A falu egyik végében Magyarországon egykor elterjedt háziállatokat – szürke marha, racka juh, bivaly – bemutató majorság található.
Amit ki kell próbálni:
  • Geotúra
  • Lovas kirándulás
  • Sajtkészítés a Levendula Portán
Ahol kóstolni kell:
  • Kővirág
  • Istvándy pincészet
  • Miakő
  • Békebeli paicozás:A legjobb reggelizőhely a környéken a káptalantóti faluszélen található Liliomkert piac, ahova mindenképpen üres hassal kell érkezni, mert a friss kecskesajtoktól a gőzölgő kolbászokig széles a kínálat

Egy egészséges ital a meleg napokra

Június 07. 07:14
A nyári hőségben az egyik legjobb hűsítő ital a smoothie, ráadásul tele van vitaminnal. Ez a frissítő „koktélt” a turmix és a tiszta gyümölcslé között helyezhetjük el. Igaz turmixgépben készítik, de általában tej nélkül (bár már sok helyen joghurtos és tejes változatát is megtalálhatjuk). Otthon a legegyszerűbb összeállítani a szezonális alapanyagokból: használhatunk gyümölcsöket, zöld leveleket, zöldségeket, fűszereket, attól függ hogyan szeretjük.
 
Minden alapanyagot bele kell tenni egy pohárba, körülbelül 2 percig turmixolni és már ihatjuk is. A legtöbb munka a hozzávalók előkészítése, így ha sietünk is hamar elkészíthetjük. Itt az eperszezon, kár lenne kihagyni az epres smoothiet.
 
Egy egészséges ital a meleg napokra
Forrás: Pinterest.com

Egyszerű, tisztességes bor a közértből

Június 06. 20:05
A mátrai Ludányi András 2013-as tramini tételét kóstolta a Borrajongó: „Illatos, jóízű, a savai néha elég markánsak, de a félszáraz kategóriányi maradékcukor finoman kerekíti a kortyot. (...) Fajtajelleget nem igazán mutatott, ha vakon kóstoltam volna, akkor nem okozott volna meglepetést, ha egy újvilági sauvignon blanc vagy akár egy nyakas bor lett volna, de ebben az árkategóriában ez inkább erény, mintsem szemrehányás. Attól függetlenül, hogy egyre több kiváló termelő munkája által a Mátrát már nem csak az illatos fehérek lelőhelyének szokás tekinteni, attól még jogos elvárás az ilyen borok léte is a borvidékről. Eléri a 4 pontot, ennyiért szívesen innám újra. (1000 Ft körül volt a CBA-ban)

„Sikerre mindenkinek szüksége van”

Június 06. 17:44
Tornai Tamás meghatározó személyiség a magyar borászatban, nemcsak a somlói Tornai Pincészet ügyvezetője, hanem a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának is az elnöke.  
 
Apám több szempontból is úttörő borász volt. Ő volt az első a Somló hegyen, aki szalagszerű kordontámrendszerrel telepítette újra szőlőjét. Emellett több újítás is fűződik a nevéhez, a nyolcvanas évek első felében ő volt az első termelő, akinek a borát saját névvel, címkézett termékként lehetett kapni Magyarországon.(...) A legfontosabb, amit megtanultam tőle, hogy tanulni nem csak az iskolapadban lehet. Nem úgy nevelt, hogy leültünk és jó tanácsokat osztott, nála a személyes példamutatás volt a legfontosabb. Én magam is azt tartom a leghatékonyabbnak – nemcsak családon belül, hanem a kollégáimmal is –, ha olyan értékeket tud az ember felmutatni, amelyek az közösség számára elfogadhatók, ilyen esetben még talán követni is fogják.
 
Bármennyire nagyzolónak tűnik, szeretnék hozzájárulni a vidék gyarapodásához, ugyanis meggyőződésem, hogy a vidék támogatására égetően szükség van. Ha a vidék sorvad, a városokba vándorolnak az emberek, annak nagyon nagy társadalmi költségei vannak. Az az elv vezérel, hogy a vidékieket vidéken kell tartani. Természetesen nem erőszakkal, hanem érdekeltséggel, úgy, hogy jövedelem termelődjön.
 
Örülök, ha tudok időt szakítani arra, hogy a saját kis külön területemen dolgozzak, mert ha az ember a saját kezével kapál meg egy szőlőt, annak rögtön látja az eredményét. Vezetőként az ember munkájának következményével csak nagyon hosszú idő után, esetleg évek, évtizedek elteltével szembesülhet. Sikerre mindenkinek szüksége van, és bár ez apró sikerélmény, de mégis öröm, ha valamit sikerül jól elvégezni.” Tornai Tamás az Élemiszer magazinnak adott interjút. A teljes cikket itt olvashatod el.

Mi a kapcsolat a bor és a koalapisi között?

Június 06. 14:37
A válasz az, hogy a borban szereplő vegyület hasonlít a koala vizeletében található laktonnal - írja az Origo.hu. A laktonok az észterek speciális csoportjába tartozó, jellegzetes szagú molekulák.
 
Ha a palackban lévő bornak gyümölcsös, édeskés vagy enyhe kókuszos illata van, akkor az nagyjából megegyezik a koalavizelet szagával a cikk szerint. Azonban ezt a laktont nem a borban fedezték fel először, hanem a koalavizeletben 1975-ben, de ez utóbbinak a pontos szerkezetét nem ismerik, így nem tudni, hogy ugyanaz a vegyület van-e az italban és a koalapisiben.

Canabis és bor párosító kóstoló: ez az új divat amerikában

Június 06. 11:25
Egy denveri városi pincészet tulajdonosa, Ben Parsons bor és marihuánat párosító kóstolókat szervez - számol be a Borravaló.hu.
 
„Egyértelmű trend, hogy a cannabis egyes márkái, fajtái, nemesítései ugyanolyan, vagy hasonló pályafutást fognak befutni, mint tették azt a ma már ismert borászatok, borok vagy sztárborászok. Ezért teljesen evidens, hogy számomra is fontos kérdés a THC-val ízesített borok világa, ill. a bor és marihuána minden más módon való párosítása.” - jelentette ki Ben Parson a The Canabist című szaklapnap a Borravaló értesülései szerint. A teljes cikket itt olvashatod el.

Magyar termékek a csúcson Brüsszelben

Június 06. 09:16
Nyolc magyar termék kapott kitüntetést a Nemzetközi Íz és Minőség Intézet (iTQi) Kiváló Íz Díjátadó (Superior Taste Award) ünnepségén. A lagmagasabb elismerést, a három csillagot a Tutti Kft. Tutti jegeskávé italpora és a Borecet Kft. 5 éves, tokaji aszúból készült ecete kapta meg - írja az MTI.hu.
 
Két aranycsillagot kapott Borecet Kft. gránátalmás balzsamecete, a Gyulahús Kft. által készített gyulai kolbász, a Nobilis Zrt. által nevezett étcsokoládéval borított almachips, a Pacific Ócean Kft. epres kenhető különlegessége és a Panta Aqua Vízpalackozó Zrt. két ásványvize is.