Fröccs

Nem korlátozhatja tovább a piaci versenyt a négy nagy magyar sörgyár

Július 31. 12:19
A Gazdasági Versenyhivatal elfogadta a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. (Heineken), a Dreher Sörgyárak Zrt. (Dreher) és a Borsodi Sörgyár Kft. (Borsodi) vállalásait, így a három sörgyár csökkenti a kizárólagos szerződésekkel lekötött sör forgalmát. A hatóság megállapította, hogy a Heineken, a Borsodi, a Dreher és a Pécsi Sörfőzde Zrt. (Pécsi Sörfőzde) kizárólagos szerződésekkel a maga számára tartotta fenn a magyarországi vendéglátóhelyek sörforgalmának összességében 43,5-44,3 százalékát, amivel korlátozták a piaci versenyt - írja a 444.hu.
 
Ezen túl az öt legnagyobb piaci szereplő – a Carlsberggel együtt – 82-95 százalékát adta az éttermeket, kocsmákat, kisvendéglőket és szállodákat felölelő piac teljes forgalmának. Így sem az import, sem a kisüzemi sörfőzdék nem tudtak piacot nyerni a nagy sörgyárakkal szemben a kizárólagossági kikötések miatt. A GVH szerint a vállalásban szereplő csökkentésekkel 2017 végére összességében mintegy 30 százalékra mérséklődik a versenytől elzárt piacrész mérete. 

Egy csodaszer a biopiacról

Július 31. 10:33
Létezik egy növény, amely csökkenti a vérnyomást, méregtelenít, növeli a férfiasságot és ez még csak néhány előnyös tulajdonsága a kínai burgonyának, vagy más néven fénygyökérnek.
 
Hazánkban többnyire gyógynövényboltokban árulják – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Sajátos technológiája van a növénynek, a föld feletti része gyönyörű, és magát a levelét gyógynövényként el lehet fogyasztani, de igazán a föld alatti része érdekes. Több energia van benne, mint a zabban, több fehérje, mint a szójában, emellett hatalmas mennyiségű férfi nemi hormon, enyhíti a klimaxos tüneteket.
 
Ezenkívül cianid és hidrogén-peroxid van benne, előbbi a rovar-, utóbbi a gombakártevők ellen biztosít védettséget. Egyszerűen nem tudja megtámadni semmi. „És hogy mennyire női növény: szív alakú a levele” – mondta el Nemes Mátyás fülöpjakabi gazda.
 
A növénynek magát a gyökerét fogyasztjuk el. A második-harmadik évben olyan 50-60 centiméter hosszú, 5-6 centiméter átmérőjű gyökér keletkezik, aminek nyersen nagyon érdekes az íze – tette hozzá.
 

5 érv, hogy miért együnk több halat

Július 31. 06:50
Magyarország lakosságának halfogyasztása messze elmarad az európai tagországok átlagától. Nyáron persze igyekszünk feljebb tornászni ezt a számot, ami köszönhető a kánikulának és a balatoni nyaralásoknak.
 
A Hvg.hu összegyűjtött öt okot, hogy miért érdemes halat enni. Az érveket Varga Anita, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Főigazgatóságának, és a Kapj rá! kampánynak a dietetikusa sorakoztatta fel.
 
1. Védi a szívet
 
Hazánkban a halálozások mintegy 50%-a szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be. A halak telítetlen zsírsavtartalma – különösen az omega-3 – ugyanakkor segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van a fent említett betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is. A hazai tenyésztésű halak közül a fehér és a pettyes busa bővelkedik leginkább ezekben a zsírsavakban.
 
2. Könnyen emészthető
A halhús magas víztartalmának, valamint az izomrostok közötti laza és finom szerkezetű kötőszövetének köszönhetően könnyen emészthető, és elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az egyéb húsoké.
 
3. Hozzájárul az agy optimális működéséhez
 
A halak kedvező zsírsavösszetétele hozzájárul az emberi agy magzati és csecsemőkori optimális fejlődéséhez, de a későbbi működéséhez is egyaránt.
 
4. A kismamáknak és szoptatós anyáknak is kitűnő választás
 
A többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele a terhesség és a szoptatás ideje alatt is nagyon fontos: megfelelő mennyisége magzati korban a méhlepényen keresztül, míg csecsemőkorban az anyatejen keresztül jut el a gyermekhez. A mamáknak azonban mindenképpen kerülni kell a nyers, a nem megfelelően hőkezelt, illetve a nagy testű tengeri halak fogyasztását.
 
5. Sütve, grillezve, töltve is elkészíthető
 
Az alacsony zsírtartalmú halaink közé tartozik a pisztráng, ami amellett, hogy nagyon ízletes, magas fehérjetartalommal is bír. Sütve, grillezve, töltve egyaránt elkészíthető, de tökéletes alapja, illetve kiegészítője lehet szendvicskrémeknek, salátáknak egyaránt.
 

Fiatal magyar szakácsok, figyelem!

Július 30. 19:07
Még 2 hét áll rendelkezésre a fiatal magyar szakácsoknak, hogy pályázzanak a magyar Bocuse d’Or döntőn való részvételre! Nyilvánossá vált a Magyar Bocuse d’Or Akadémia pályázatát elbíráló szakemberek névsora. Bíró Lajos, Csapody Balázs, Hamvas Zoltán, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Vomberg Frigyes valamint Wolf András döntenek arról, hogy a receptpályázat alapján kik azok a szakácsok, akik részt vesznek majd a versenyen.
 
Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmondta, hogy számít a szakma előtt ismert, akár már más versenyeken bizonyított szakácsok jelentkezésére, de titkon reménykedik új, ismeretlen tehetségek felbukkanásában is. „Ez egy csodálatos, izgalmas, világ, aki egyszer megtapasztalta a Bocuse d’Or versenyek hangulatát, nehezen tud tőle szabadulni. De ami még fontosabb; óriási szakmai lökést ad. Valamennyi döntőbe jutott szakácsnak kiemelkedő színvonalú tréninget biztosítunk, aki pedig megnyeri jövő februárban a magyar döntőt, az hamarosan Európa legjobbjaival főz együtt, rendkívül komoly felkészítést kap, a zsűriben a világ legkiválóbb séfei kóstolják, és értékelik a munkáját. Aki elég ambíciózus, és képes keményen dolgozni, annak itt a lehetőség a kitörésre!”
 
A megmérettetésre vágyó szakácsok pályázatát 2015. augusztus 15-ig várja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia. A pályázathoz egy receptleírást kell küldeni “Mangalica a piac kínálatával” – témában. A receptpályázat formáját, hosszát és tartalmát meghatározó mintarecept, valamint minden további információ elérhető az Akadémia weboldalán (www.bocusedorhungary.hu).

Csökkent a Stella Artois gyártójának árbevétele

Július 30. 17:58
Jelentősen csökkent a világ legnagyobb sörgyártója, a belga székhelyű Anheuser-Busch InBev idei második negyedévi adózott eredménye éves szinten, miután visszaestek az eladásai az Egyesült Államokban és Európában.
 
Az egyebek mellett a Corona, a Stella Artois és az amerikai Budweiser márkákat forgalmazó óriásvállalat adózott eredménye 1,9 milliárd dollárra zuhant a június végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 2,8 milliárd dollárról.
 
A cég árbevétele 12,2 milliárd dollárról 11,1 milliárd dollárra esett, amit részben azzal indokolt, hogy több fontos piacán gyenge volt a gazdaság teljesítménye, és kedvezőtlenül alakult az időjárás, például az Egyesült Államokban és Kínában.
 
Az InBev eladásai 7,9 százalékkal estek vissza éves szinten Brazíliában a kedvezőtlen makrogazdasági környezet miatt, illetve annak a hatására, hogy egy éve jelentősen növelte a forgalmat a futball világbajnokság.
(MTI)

Különleges white party volt New Yorkban

Július 30. 12:43
Ötezer fehérbe öltözött ember vacsorázott együtt New Yorkban egy "spontán" pikniken, amelynek pontos helyszínét csak az utolsó pillanatban árulták el a kalandvágyó ínyenceknek.
 
A keddi Diner en blanc, azaz Vacsora fehérben résztvevői 24 kijelölt helyszínen várták a piknik pontos koordinátáinak felfedését. A fehérbe öltözött vendégek végül Manhattan Tribeca városrészének egyik mólójánál költötték el a vacsorájukat és táncra is perdültek a szabad ég alatt.
 
A résztvevők saját asztalokkal, székekkel, étkészlettel, gyertyákkal és persze enni-innivalóval érkeztek a helyszínre, amelyet a piknik végeztével gondosan fel is takarítottak maguk után. Az eseményre előzetesen kellett regisztrálni 30 dollárért. A vendégek a helyszínen is vásárolhattak ennivalót.
 
A különleges villámcsődület ötlete egy párizsi férfi és barátai fejéből pattant ki 1988-ban. Álmuk, hogy városuk legszebb helyein a szabad ég alatt rendezzenek stílusos vacsorákat, világszerte nagy sikert aratott, ma már öt kontinens hatvan országában tartanak hasonló tömegrendezvényeket. 
 
Idén több mint 125 ezren jelentkeztek a New York-i piknikre.
(MTI)

Itt lehet a legjobb fagyikat enni a Balatonon

Július 30. 10:13
Balatoni fagyizókat tesztelt és ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság húsz népszerű Balaton-parti fagylaltozót és termékeit tette a mikroszkóp alá - írja az Origo.hu.
 
Az elmaradhatatlan kedveltségi vizsgálat során a Nébih lelkes, ám szakmai szempontból laikus munkatársai a sokak által kedvelt csoki-, vanília- és eperfagyikat kóstolták. Vizsgálták a gombócok ízét, állagát, küllemét és színét, majd 0-5 pontig értékelték a cukrász teljesítményét.
 
A tesztelők – az összesített eredmények alapján – a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát a Balatonmáriafürdőn székelő Florida Fagyizóban kóstolták.
 
Itt lehet a legjobb fagyikat enni a Balatonon
(Forrás: Nébih)

A világ egyik legjobb étterme költözik Ausztráliába

Július 29. 19:45
Ausztráliába költözik a télen tíz hétre a világ egyik legjobb éttermeként számon tartott koppenhágai Noma - írja a The Australian internetes kiadása, amelyet a Turizmus Online szemléz.
 
Az étterem ideiglenesen be fog zárni Dániában azért, hogy januárban, az ausztrál nyár főszezonjában a Sydney kikötője mellett fekvő Barangaroo negyedben nyisson ki, ahol heti öt napon fogadja ebédre és vacsorára a gasztronómia szerelmeseit.
 
Noma eddig négyszer nyerte el a világ legjobb éttermének járó címet, 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is a mérvadó Restaurant Magazine ötvenes listájának élén végzett. Jelenlegi étlapján olyan fogások találhatóak, mint az akvavit skandináv szeszesitalban pácolt éretlen eper és fehérrépa vagy az ördöghalmáj.