Fröccs

A Tesco a fő hazai borkereskedő

Augusztus 28. 16:42
A Tesco több mint 100 pincészettől, borászattól vásárol magyar bort, a teljes választék több mint fele hazai termelés. 2014-ben több mint 17 millió palack magyar bort értékesítettek - írja a Marketinginfó.hu.
 
"A legfontosabb szempont a borok minősége, ezért vakteszten értékeljük azokat. Saját márkás termékeink értékelésében a vállalat minőségbiztosítási kollégái is részt vesznek. A minőség mellett nagyon fontos tényező a jó ár/érték arány, valamint a borok kiválasztásakor természetesen a fogyasztók igényeit is szem előtt tartjuk. A döntésben nagy segítséget nyújt a beszállítók tapasztalata, tudása, és folyamatosan figyelünk az aktuális trendekre is" - mondta el a lapnak Pálinkás Gábor, a vállalat borszakértője.

Lapunk munkatársának Borháló üzlete lett az Év Boltja!

Augusztus 28. 13:39
Az Év Boltja 2015 szakmai zsűrije a kereskedelmi lánchoz tartozó sarki bolt kategóriában a budapesti Borháló Ligetnek ítélte az első díjat. A díjazott üzlet tulajdonos pedig nem más, mint Csizmadia Miklós, akinek cikkeit nálunk olvashatják a borkedvelők.
 
Az Élelmiszer.hu interjút is közöl Csizmadia Mikóssal, akinek ezúton is gratulálunk!

Az aszály a dohánytermelésre is hatással volt

Augusztus 28. 10:12
A kevés csapadék és a kánikula rossz hatással volt az idei dohánytermésre. Az öntözetlen területeken az aszály miatt 25 százalékos terméskiesés is lehet - mondta el Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke az MTI-nek.
 
Bényei Illés, a pócspetri központtal működő szervezet vezetője elmondta, hogy a leszerződött 8200 tonnás termésmennyiség helyett 7000 tonna körüli termés várható az ország 4400 hektáros dohánytermő területén. Hozzátette: az augusztus 20-a körüli esőzés várhatóan javít valamit a helyzeten, hiszen az addig fonnyadó levelek visszazöldültek a még betakarítatlan földeken, tehát elképzelhető, hogy 7500 tonnáig emelkedhet a mennyiség.
 
A 4400 hektárból csak 1000-1200 hektárt tudnak öntözni a termelők, a többi földnél nincs vízkivételi hely vagy a meglévő csatornákban, tározókban nem volt elegendő víz a nyáron a csapadékhiány miatt. Az aszály különösen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti az idén, ahol a dohánytermő területek mintegy 80 százaléka található. A legsúlyosabb terméskiesés a Burley dohányfajtánál van.
 
A Madosz adatai szerint a dohányföldek több mint felén már végeztek a töréssel, a betakarítás szeptember elején gyorsul fel.
Bényei Illés arról is szólt, hogy a dohányfelvásárlás megkezdődött, a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. a Virginia fajta átvételével indította az idényt.
 
A legnagyobb feldolgozó, az ULT (Universal Leaf Tobacco) Magyarország Zrt. nyíregyházi gyára szeptember első felében indítja a felvásárlási szezont. A társaság az év elején mintegy 3800 hektár dohány termésének átvételére kötött szerződést. Tavaly a cég mintegy 9000 tonna dohány vett át, zömmel szabolcsi gazdálkodóktól.

(Forrás: MTI)

Kékfrankosból sokkal stabilabb a minőség, mint kadarkából

Augusztus 28. 07:02
Írja a Művelt Alkoholista. A blogon a következő kékfrankosok leírása olvasható:
 
  • Takler Kékfrankos Reserve 2012
  • Heimann Alte Reben Kékfrankos 2012
  • Sebestyén Nánai Kékfrankos 2011
  • Heimann Kékfrankos 2014
  • Ruppert Kékfrankos 2013
  • Weninger Kékfrankos 2012
  • Weninger Kékfrankos 2013
  • Ráspi Kékfrankos 2012
  • Dúzsi Kékfrankos Görögszó Válogatás 2012
 
Alég jó merítés, érdemes tanulmányozni!

Itt egy újabb Kopár, ami nem Gere

Augusztus 27. 18:55
A Mayer Pince Kopár dűlőből szüretelt szőlőkből készült bordeauxi házasítását a Nobilis borblog kóstolta.
 
A bor intenzív rubin színű, enyhén gránátos széllel. Illata szintén intenzív, piros és fekete bogyós gyümölcsökkel, erős és édes fűszerekkel, kellemes fás jegyekkel.
 
Savtartalma magas, de a gyümölcsök is élénken jelen vannak. Dohány, étcsoki, vanília figyelhető még meg benne. Közepes test, magas alkohol érzet és magas, kissé reszelős tannin. Közepesnél hosszabb, ám az alkohol dominál mindent.