Fröccs

Osztrák szakács főzött az Oscar-gálán

Február 29. 14:08
Wolfgang Puck, osztrák séf volt az Oscar-gálán felszolgált ételekért felelős. A karintiai származású szembert sokan a legjobbnak tartják Amerikában. Puck nélkül nincs parti, tartják Hollywoodban.
 
Az Oscarral 1985-ben kapcsolódott össze a neve, munkája az óriási filmes gálával azóta is állandó. Hogy a milliomosoktól és a sztárvilágtól érkező felkéréseket el tudja fogadni, elsőként dolgozott ki igazán komoly üzleti modellt a gasztronómiában - írja az Origo.hu.
 
A menü
 
A Forbes magazin információi szerint idén is komoly menüre számíthattak a meghívottak: kínai csirkesaláta, rákkoktél, füstölt lazachab uborkával, amelyekhez sajtok adták a köszöntést. Voltak mini burgerek érlelt cheddarral, füstölt lazacos remoulade mártással.
 
Házi perec pimento sajttal, tojásos füstölt paprika, kaviáros burgonya, és csirke szarvasgombával – ezek is a tegnapi menü részei, akárcsak a mandulás gazpacho fehér szőlővel. Benn halas konyha és szusi bár – a vegák és a diétás koszton élők sem maradtak éhen az estélyen.
 
Sokan az Oscar-gála fénypontjának tartják Puck csokibüféjét, ahol egy 24 karátos aranyporral bevont Oscar-csokiszobor is helyet kapott.
 
Az elmaradhatatlan champagne
 
A 2002-es reimsi, tradicionális eljárással készített Piper-Heidsieck pezsgőt szolgálták fel az este folyamán. A 230 éves pezsgőház Puck régi partnetre. A borokat Kalifornia csúcsborászata, a Sterling szállította, míg a whisky a kék üvegéről ismert skót Haig Club volt.
 
 

Rákkeltő anyagokat találtak népszerű német sörökben

Február 29. 11:41
14 sörmárkát vizsgált a müncheni Környezetvédelmi Intézet, és több esetben is potenciális rákkeltő gyomirtót találtak bennük. 
 
Az intézet szerint a sörök alapanyagául szolgáló gabonával jutott be a glifozát az italokba, mert Németországban rutinszerűen használják a mezőgazdaságban. A legtöbbet, literenként 29,74 mikrogrammot a Hasseröder nevű gyár sörében találták. A legalacsonyabb értéket a Bavarian Augustiner söreinél mérték, ezekben csak 0,46 mikrogramm volt. Viszont még ez a csekélynek tűnő mennyiség is több mint négyszerese annak a 0,1 mikrogrammnak, ami az ivóvízben a törvény szerint megengedett - írja az Index.hu.
 
A teljes cikket az Index.hu oldalon olvashatod el!

Akár 2500 forintot fizet egy kiló aszúszemért idén a Tokaj Kereskedőház

Február 29. 09:24
Az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. minden eddiginél korábban szerződést köt a történelmi borvidék szőlőtermesztőivel az idén, és már a felvásárlási árakat is meghirdette - közölte a társaság.
 
A tájékoztatás szerint a cég már az elmúlt év végén tájékoztatta partnereit az új felvásárlási árakról, és a korábbi gyakorlattal szemben az idén már február közepén elkezdődtek a szerződéskötések a gazdákkal. Ezek várhatóan március végén zárulnak le, így a szőlészek már most tudhatják, hogy korai vagy késői szüretre koncentráljanak.
 
A kereskedőház az idén mintegy 1400 szőlőtermesztővel köt szerződést, a tervek szerint 85 ezer mázsa szőlőt vásárol majd fel tőlük.
 
A szerződéskötéseket a volt és újonnan jelentkezett termelők területeinek felmérése előzte meg, ezt a kereskedőház által kifejlesztett, komplex termőhelyi potenciál- és ültetvényállapot-felmérésre alapozva, ültetvényellenőrök közreműködésével végezték el. Minden terület egyedi azonosítót kapott, amelynek segítségével a keletkezett adatok begyűjtése, feldolgozása, elemzése egy automatizált rendszerben, elektronikus úton történik. Ez jelentősen gyorsítja az információkezelést és -áramlást, valamint a borászat és a partnerek közötti kommunikációt - közölte a társaság.
 
A közlemény kitér arra, hogy a felvásárlási áraknál a tavalyihoz képest „nagyságrendi változás nem történt”. A borászat ugyanakkor a partnerek számára kedvezőbb sávozást alakított ki - tették hozzá. 
 
A termelők a furmint, hárslevelű, sárgamuskotályos szőlő kilójáért minőségtől függően 100-160 forintot kapnak, a késői szüretelésű szőlőért 250-350 forintot, míg az aszúszemek kilójáért akár 2500 forintot.

Ifj. Szepsy István kapta az idei Gál Tibor Emlékdíjat

Február 29. 08:39
Ifj. Szepsy István kapta az idei Gál Tibor Emlékdíjat, amelyet szombaton este, a Magyar Borok Bálján adtak át.
 
Ifj. Szepsy István kapta az idei Gál Tibor Emlékdíjat
 
A Magyar Borok Bálján 2006 óta tartó hagyomány a Gál Tibor Emlékdíj átadása, amely elismerés 2014-ben újult meg. A bál szervezőinek felkérésére évről évre az Év Bortermelője cím birtokosai jelölnek egy, a környezetükben dolgozó, de a borfogyasztók széles köre számára eddig talán kevésbé ismert borászt.
 
Idén először, a jelöltekre a borszerető közönség is szavazhatott, az ő voksaik összesítése után született meg a végeredmény.
 
Gratulálunk Ifj. Szepsy Istvánnak!
 

Zöld utat engedtek a munkahelyi "sörözésnek"

Február 29. 06:41
Szeretnéd, ha korlátlan mennyiségű sör folyna a csapból a munkaidőd alatt, és bármikor felhörpinthetnél egy korsóval? Londonban ezt már bevezették!

A WeWork elnevezésű amerikai székhelyű cég, amely New Yorkban és Londonban is rendelkezik egy irodaházzal, addig lobbizott, amíg a Westminsteri Tanács végül elfogadta kérvényüket, és ezáltal sikerült engedélyeztetni a munkahelyi sörfogyasztást.
 
Péntek van és elegem van! Odamegyek a sörcsaphoz, segítek magamon egy korsó sörrel és folytatom a munkámat. Nincs senki, aki ebben megakadályozhat - mondta el a WeWork ügyvédje, Craig Bayles. A cél az, hogy egy olyan munkahelyet hozzanak létre, ahol az alkalmazottak nemcsak túlélik a napokat, hanem igazán élhetnek is!
 

Mit befolyásol a palackok színe?

Február 28. 20:06
Ha szeretjük a borokat, legyen az rozé, fehér vagy vörös, akkor van néhány dolog, amit nem árt tudnunk. Köztudott, hogy a rossz tárolás a borok minőségi rovására mehet, és a bor elöregedéséhez vezethet. A fény sok-sok kémiai reakció lejátszódását teszi lehetővé, viszont amíg a palackok a gyárból a végső fogyasztójukhoz kerülnek, addig számtalan helyen találkozhatnak mesterséges vagy természetes fénnyel is. Természetesen, nem zárhatjuk ki teljesen ezt a tényezőt, de hatni azért tudunk rá a palack színének megválasztásával. 
 
A világos üvegek kellemetlen illatot ültetnek át a borokba. Ha a borok egy óráig fénynek, napsütésnek vannak kitéve, akkor nagy valószínűséggel jelentkezhet náluk ez a hiba. Ez azt jelenti, hogy a kirakatban a fényben tündöklő rozék, gyöngyöző és fehér borok hasonló hibát hordozhatnak magukban - írja a Winefolly.com.
 
Mit befolyásol a palackok színe?
 
Néhány tanács a borválasztáshoz!
  • Kerüljük az üzletek kirakataiban vagy fény alatt tárolt borokat!
  • Válasszunk sötétebb üvegű (zöld, barna és borostyán szín preferált) borokat, ezáltal befolyásolhatjuk, hogy milyen hullámhosszúságú fény érje a palackokat!
  • Védett csomagolásba burkolt gyöngyöző borokat és pezsgőket válasszunk!

Haver, hozz egy zacskó sört!

Február 28. 17:12
Íme a XXI. század csomagolóiparának meghökkentő találmánya, a kínai zacskós sör! Nem kell az üres sörösüvegekkel bajlódni, nem kell pakolgatni, ha túl sok halmozódott fel otthon belőle, és persze egy nagyon jó marketingfogás a vállalatoknak. A Tsing Tao márka Magyarországon is kapható, viszont nem zacskós kiszerelésben - írja a Trademagazine.hu.
 
Haver, hozz egy zacskó sört!
 
 

Tom Hanks a Borkonyhában!

Február 28. 14:43
Robert Langdom professzor a Borkonyhában keresi a Szent Grált - posztolta ki Facebook oldalára a Borkonyha.
 
Tom Hanks és Ron Howard Oscar-díjas rendező ellátogattak egy kellemes vacsorára a Borkonyhába, ahol az étterem munkatársai megragadták az alkalmat, hogy a hírességekkel pózoljanak. A legújabb hírek szerint, az egyik Dan Brown könyv, a Da Vinci- kód és az Angyalok és Démonok folytatásának forgatása zajlik éppen a fővárosban. A filmet előreláthatólag októberben láthatjuk a mozivásznon.
 
Tom Hanks, a kétszeres Oscar-díjas és négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színész Robert Langdom professzort alakítja a filmben, aki vallási rejtélyek megoldásával foglalkozik. 
 
 

Veszélyben a burgundi

Február 28. 11:14
Az elöregedő szőlőterületek, a növényt megtámadó betegségek és az évről évre csökkenő termés miatt nehezebb lesz a burgundi borokhoz hozzájutni – számolt be a Decanter.hu-nak a borrégió tanácsának tagja.

A burgundiai borok iránti kereslet még mindig magas, akárcsak a piaci ára, ugyanakkor a gyenge szüretek miatt nem tudnak elegendő mennyiséget előállítani. A termőterületek elöregedtek, és a 2000-es évek óta jelentősen lecsökkentek. A szőlőt az „esca” és „fanleaf” nevezetű vírusok pusztítják, ami az elmúlt években a szőlőterületek 14 százalékát érintette. A francia kormány statisztikáiból kiderült, hogy több mint 100.000 hektárnyi terület veszett el  a betegségek következtében.

Mindezek mellett egy másik égető probléma is kihívás elé állítja a régió gazdáit, ez pedig nem más, mint az elöregedő ültetvények. Egy átlagos burgundi szőlőterület 50 éves, amelynek következtében sokkal kisebb hozamot eredményez. Jelenleg az ültetvények 60 százaléka már több mint 30 éves.
 
A régió képviselői részéről már elindult egy kezdeményezés a probléma orvoslására, viszont nehéz lesz olyan döntést hozni, ami minden gazda érdekeit egyaránt képviseli.