Fröccs

Pezsgővel az Alzheimer-kór ellen

November 15. 07:04
A legújabb tanulmányok szerint heti három pohár pezsgővel megakadályozható az Alzheimer-kór és az időskori "elbutilás" kialakulását kiváltó tényezők - írja a Nosalty.hu. Ezt azzal magyarázták, hogy a buborékos ital gyártásához használt pinot noir és pinot meunier szőlőfajtákban olyan alkotórészek találhatóak, amelyek megakadályozzák a demenciát. Arról már nem szólnak a hírek, hogy ezen fajtákból készült borokra is igaz-e a kutatás eredménye.

„Sokkal többet kísérletezünk, mint korábban bármikor”

November 14. 20:06
A szekszárdi Heimann Pincészetnél is voltak kihívások az idei évjáratban, ennek ellenére ifjabb Heimann Zoltán a „baromi izgalmas” jelzővel illette. Jó hír, hogy valószínűleg a pincészet nagy bora, a Barbár is elkészülhet idén. A Vinoport.hu a Heimann birtokon járt:
 
Míg Heimannék korábban leginkább a különböző területekkel és szőlőfajtákkal játszottak a házasításaikban, most különböző erjesztési módokkal fognak. "Jelenleg van, ami kisebb edényben erjed egész fürtösen, van, amibe kocsányt kevertünk vissza, van olyan is, amit teljesen feldolgoztunk, van ami lábbal taposott és korán préseltük... Stílusokkal játszunk, és egyelőre mi sem tudjuk, hogy mi lesz a vége." Az egész család lelkes, Heimanné Ágnes is azt mondta, elég, hogy abban biztos: a folyamat izgalmas, sokszínű, a végeredmény pedig emelni fogja a borok szakmai színvonalat.
 
A teljes beszámolót a Vinoport.hu oldalon tudod elolvasni.

A magyar pálinka híre Indiába is eljutott

November 14. 17:45
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a diplomáciai testületek képviselőivel tárgalt Agárdon, a Pálinka Kóstoló napon. A földművelésügyi miniszter célja ezzel az volt, hogy a Hungarikumokat megismertessék, és a képviselők jó hírét vigyék hazájukba – fogalmaz az agrártárca közleménye.
 
A rendezvényen a miniszter egyeztetett Rahul Chhabrával, az Indiai Köztársaság új budapesti nagykövetével is. A felek agrárprofilú cégek közötti együttműködési lehetőségekről tárgyaltak, és Fazekas Sándor biztosította tárgyalópartnerét, hogy a magyar tapasztalatokat és szakértelmet - különösen a tudást és a technológiai transzfert - átadjuk az indiai partnereknek, amelyben kiemelt szerepet kaphatnak a minisztérium háttérintézményei, kutatóintézetei - írja az Agrarszektor.hu.
 
A miniszter Aleksandar Dragièeviæcsal, Bosznia-Hercegovina budapesti nagykövetével is egyeztetett, aki kiemelte, hogy a mezőgazdasági szektorban látja Bosznia-Hercegovina kitörési lehetőségét és számítanak a magyar szakértelemre is. Magyarország az itteni tapasztalatokat át kívánja adni és szakértői segítséget nyújt a mezőgazdasági fejlesztésekhez, kiemelve az uniós projektek –Twinning és TAIEX – szerepét.

Melyik sütőtök fajta mire jó?

November 14. 14:54
A piacokon, boltokban több féle sütőtökkel találkozhatunk. A Friss.blog.hu abban segít, hogy melyiket mire használjuk:
 
Sonkatök: Az egyik legízletesebb, legjobban süthető fajta. Az íze édeskés, a héja általában bézs árnyalatú, könnyen hámozható, a húsa pedig jellegzetes narancssárga. Édes és sós sütemények alapjául is kiváló pürésítve, lekvárok, raguk, saláták és levesek alapanyagaként sem kell szégyenkeznie.
 
A halloween-tök: Amerikai filmekben az a bizonyos töklámpás. Ehető, de az íze eléggé semleges.
 
Hokkaido tök: A hokkaido tök egy gyűjtőnév, amibe az összes olyan sütőtökfajta beletartozik, ami a japán Hokkaido szigetéről származik. Elsőrangú levesek és pürék alapjaként, de szintén kitűnő gnocchi vagy rizottó készíthető belőle.
 
Óriás tökök: Például a nagydobosi sütőtök, ami az első olyan sütőtökfajta, amit Magyarországon kezdtek el termeszteni. Ezeknek a húsa általában kemény, és bármilyen étel készítésére kiválóan megfelelőek.

Van egy kihagyhatatlan bortippünk ma estére

November 14. 11:13
November 14-én, ma este a Mitiszol Fesztiválon megkóstolhatod a három Michellin csillagos Noma étterembe bekerült első magyar bort is. Sütő Zsolt a Millenárison bemutatja a Porta2 borát.
 

Miért árthatnak a vegyszerek a boroknak?

November 14. 08:15
Az Európai Unió szabályai szerint jelenleg is több tucatnyi adalék- és segédanyagot, valamint kezelést lehet alkalmazni a borkészítés során, míg címkén leginkább csak a kénhasználatot kell feltüntetni - nyilatkozta Nemes Richárd, a Terra Hungarica egyik alapítója a Díványnak.
 
Elmondta, hogy a szőlőben sokan rutinszerűen használják a gyom- és rovarirtó szereket, valamint a felszívódó gombaölőszereket. A felszívódó vegyszerekkel kezelt szőlő mustja nem vagy csak nehezen erjed magától, a gombaölő szerek melyek bekerülnek a bogyóba, majd a mustba, azokat az élesztőket is elpusztítják, melyek alapesetben kieresztik a mustot borrá. Ezért tápsót adnak a musthoz, enzimet, és fajélesztőt, sok esetben aromásító típusút. Ezek pedig a legtöbb esetben uniformizálják, sőt sok esetben műízűvé teszik a bort.
 
Nemes Richárd még egy csomó érdekes dologról mesél ebben az interjúban. Hogyha pedig érdekelnek a természetes borok, ne feledd, hogy ma van a Mitiszol Fesztivál a Millenárison!

A vidéki gasztronómiáé a jövő!

November 13. 17:17
Márciusban kapott Michelin-csillagot, áprilisban már el is ment a Tantiból Pesti István séf, akinek elege lett Budapestből. Átvette a tatai Platán éttermet, mert szerinte a vidéki gasztronómiáé a jövő, és a Michelin-csillag már egyáltalán nem motiválja.
 
A tavasszal Michelin csillagot kapott Tanti tulajdonosai úgy gondolták, hogy most hogy megvan a csillag, eljött a kánaán, és itt hónapok alatt dőlni fog a pénz - mondta Pesti István az Indexnek.
 
Szóval ő inkább Tatára ment, ahol saját kertészetük lesz, állatot fognak tartatni és lesznek saját halaik is, tehát teljesen saját alapanyagokkal fognak dolgozni. Budapestben az zavarja, hogy roppant belterjes lett a gasztronómia világa.
 
„Kevés itthon jó szakember, nincs itthon jó szakács képzés, mégis folyamatosan nyílnak a helyek. Ez nem fenntartható, kicsit megálltak a dolgok szerintem, miközben sokan még mindig csak pénztermelő egységnek tekintik a vendéglátást. A vendég meg csak azt fogja érezni, hogy valami nem működik, és szép lassan a dolog meghal.” - festett borús képet Pesti.

Így kell a 250. születésnapot megünnepelni!

November 13. 15:16
1765-től működik a legendás Hennessy ház, amely cég idén ünnepli a 250. születésnapját. A különleges alkalomra egy egyedi borpárlattal készültek a 250 Collector Blenddel - írja az Origo.hu.
 
A jubileumi cognac-ba közel száz párlatuk került, a legidősebb 35 éves és a legfiatalabb kora is 15 év. Érlelésükhöz La Sarrazine kádárműhelyében 250 speciális, egyenként 250 literes hordót készítettek a megszokott méret a 270-es helyett. A Limousin tölgy vaníliás aromát tesz hozzá a végeredményhez. 
 
A mintegy 170 ezer forintos palackáron forgalomba kerülő Hennessy 250 Collector Blend jellemzője a világos, meleg borostyán árnyalat, amely a lassú érlelésnek és a házasítás módszerének köszönhető. Yann Fillioux munkája nyomán illatagazdag, gyógynövényes és fűszeres jegyek jellemzőek – benne a keserű narancs, a frissen reszelt szerecsendió, az édesgyökér és a szárított borsmenta illata ugyanúgy, mint a sáfrány.