Fröccs

Prémium juhfark a Somlóról

Október 04. 07:36
A somlói Tornai Pincészet prémium termékcsaládja jól szerepelt a Borrajongón. „Nagyon kellett ez már, az alap Tornaiak korrekt áron kínáltak egyszerű vacsoraborokat, a selection viszont már sok magyar borkedvelőnél a felső fájdalomküszöböt átlépi, mármint az árazás tekintetében. Na ezt a lukat most remekül sikerült betömni” - írja a blogbejegyzés szerzője. 
 
A Tornai Pincészet 2013-as Prémium Juhfark tételéről a következő, meggyőző mondatok szerepeltek az oldalon: „A Juhfarknak számomra legszebb megjelenési formáját nyújtja, déligyümölcsök garmadája orrban és szájban is, ananász és mangó, ha valamit ki kellene emelnem, mindezt olyan perfekt savval megtámogatva, hogy az alapvetően túlérett, marékcukros stílus mellett is marad benne bőven dinamika.”

A Mecsekben van Magyarország legjobb gasztronómiai úti célja

Október 03. 16:17
Helyi gasztronómiára alapozott kínálatával a Mecsek Zöldút Egyesület nyerte a "Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja" díjat - tájékoztatott.
 
A közlemény szerint az Európai Bizottság (EB) új Kiváló Európai Desztinációk pályázata keretében minden évben kiválasztanak tagállamonként egy kiváló úti célt, amely egyebek mellett promóciós és szakmai jellegű támogatásban részesül. Fontos cél a kiváló minőségű, de még kevésbé ismert turisztikai célpontok népszerűsítése és az adott célterületen tevékenykedő kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése is.

Az EB 2014-2015-ben kilencedik alkalommal írta ki a pályázatot, amelyen Magyarország a maximális, 75 százalékos uniós támogatást nyerte el "Egy csipet Magyarország" című projektjével. A projekt témája a helyi gasztronómia, mint turisztikai motiváció volt, lebonyolítását 50 ezer euróval támogatta az EB. a versenyt szervező Magyar Turizmus Zrt.
(MTI)

Miért jó a Völgyben borozni?

Október 03. 11:17
A szekszárdi Iván-völgyben minden évben kadarka túrát szerveznek, amelyre az idei évben már két napra várták a borrajongókat. A boros kirándulás igaz nyár elején van, de a Pécsiborozó múlt idézés képpen, felelevenítette az eseményt:
 
Szekszárdon garantált a siker kadarka-ügyben. Maga a borvidék elképzelhetetlen lenne a fajta nélkül, a városról magáról nem is beszélve, hiszen úgy is fogalmazhatnánk, hogy Szekszárd fűszere a kadarka. (...) Ha címszavakba szeretném szedni, akkor: öt pince, tíz borász, húsz remek bor, ízletes harapnivalók, jó pár kilométer a túracipőben, egy csodálatos táj, 700 borszerető, kedves túratárs és rengeteg kellemes élmény várja az idelátogatókat.
 
Pontosa milyen állomásai vannak a túrának? Részletesen beszámol a Pécsiborozó.hu.

Murcifesztivál lesz Ábrahámhegyen

Október 03. 07:43
Vagyis pontosabban egy egész szüreti hétvége, aminek csak az egyik része a Murcifesztivál. Szombaton például a Szent László templomnál áldást kérnek a gazdákra és az újborra, este pedig olyan, a Nóta TV-ből ismert, megkerülhetetlen kulturális ikonok szórakoztatják majd a nagyérdeműt, mint Magyar Rózsa és a Jó Lacibetyár.

Feltalálták a gluténmentes sört

Október 02. 19:49
Izraelben csicseriborsóból, hajdinából és datolyáből főztek sört a Srigim nevű kisüzememben. A termék nagy előnye, hogy gluténmentes. 

Meadan a csicseriborsósört otthon fejlesztette ki, majd pedig a folyékony (csicseriborsó)kenyeret elkezdte árulni a jeruzsálemi sörrajongók között, ahol – állítása szerint – már igencsak népszerű a folyadék - írja az Élelmiszer.hu.
 
„ A sör szűretlen, nyers és nagyon friss" – mondta az Israel National News-nak Ofer Ronen, a Srigim (másik) társtulajdonosa. „Ezért az íze nagyon erős."
 
Egy másik trendi, izraeli sör, az ugyancsak helyi alapanyagok felhasználásával készült és „Hey Ju-Boy!"-nak nevezett ital. Ez utóbbi terméket a The Dancing Camel gyártja, és datolyamézből, valamint borókabogyóból főzik.

Honnan ered a fröccs szó?

Október 02. 16:09
A Tizenhárom és fél videóblog következő részébének témája a fröccs. Alkonyi Kristóf és Ripka Gergely a Sziget Fesztivál "lakóitól" kérdezte milyen fröccsöt szeretnek, milyen szokásaik vannak, szódával vagy ásványvízzel szereteik, és így tovább? A videóban azt is elárulják honnan ered a fröccs szó!
 
 

Átadták a Bayern Borverseny 2015 díjait

Október 02. 15:02
Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bayer Borversenyt. A győztes borok díjátadójára a Bor és Piac Őszi Borkertjén került sor a Danubius Hotel Gellértben. Koch Csaba VinArt Pincészetének 2012-es Villányi Csanád Cuvée bora vörös új és ó-borok kategóriában Champion-díjban részesült.

Imádják a magyar diót a világban

Október 02. 14:00
Idén minden eddiginél nagyobb dióoltvány-értékesítést bonyolíthat Magyarország, azon belül is Kelet-Európa egyik legjelentősebb disztribútora, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft., akik 2015-ben hozzávetőlegesen 10 ezer darab oltványt értékesítenek belföldön és külföldön egyaránt. Ez 40%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest.
 
Hazánk és egyben Kelet-Európa egyik legjelentősebb dióoltvány-előállítója, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. a trendeket figyelembe véve idén, a tavalyi évhez képest 40%-kal több oltvány előállítását ütemezte be. Ez a növekedés egy három éves ütemterv része, amelynek célja elérni az évi 20-25 ezer darabos oltvány előállítást.
 
„A kézben oltástól a piacra kerülésig két évre van szükség. Így jócskán előre kell terveznünk. A dinamikusan emelkedő igények miatt úgy döntöttünk, márpedig 2017-ben még több fára lesz szükség. Persze, ha visszaesik a piac, az óriási bukta, de erre nem is gondolunk” – mondta Kasztovszky Zoltán igazgató, aki elárulta, hogy az újonnan átalakult agrárszervezet hat lerakatában, Újfehértón, Fertődön, Cegléden, Budapesten, Érden és Kecskeméten mintegy 5000 oltványt értékesítenek 2400-3000 forint/db áron. Míg további 5000 db-ot exportálnak német, horvát, szlovák és román relációban. 
 
A diótermés ára stabilan magas a piacon, a minőség okán ugyanis a külföldi felvásárlók a magyar diót részesítik előnyben a többivel szemben. A magyar diónak párja nincs a világon! A beltartalmi értéke ugyanis magasabb, érése koraibb, mint a világ vezető fajtáinak.