Fröccs

Rekord mennyiságet adtak el tequilából

április 24. 18:21
2014-ben rekord mennyiségű tequila fogyott a világon, 27,6 millió kartonnal (1 karton = 12 db 750 ml-es palack) értékesítettek az italból. Az IWSR jelentése szerint a 2009-2013-as időszakban 4,2%-os évesített növekedési ütem volt tapasztalható. 2013-ra a globális értékesítés elérte a 26,7 millió kartont.
 
A tequila legnagyobb piaca az Amerikai Egyesült Államok (52%-os részesedése van a globális értékesítésből). Itt is jelentős volt a növekedési ütem, évi 5,56%-al érték el a 2014-es 14,6 millió kartont.
 
Egyértelmű elmozdulás látszik a prémium márkák irányába: a prémium szegmensben 13% fölötti, a szuper-prémium szegmensben 5,4%-os, míg az ultra-prémium kategóriában 9,6%-os évesített növekedés volt az elmúlt öt évben - írja a just-drinks.com-ra hivatkozva a Borravaló.

Ha gyors vagy, házhoz megy a 2014-es kékfrankos siller

április 24. 16:23
A Fekete Borpince 2012-es "Meggybomba" sillere után itt a 2014-es évjárat kékfrankos sillere. A bor most kedvezményes áron előrendelhető, 1700 Ft helyett 1450 Ft-ért. A kedvezményes ár érvényes: legalább 6 palack megrendelése esetén, 2015. április 26-ig.
Kiszállítás: április 28-30. között. A bor 04. 27-től lesz kapható.
A bor megrendelhető: ide kattintva
 

Megisszuk a pandák elől a bambuszvizet

április 24. 15:40
Egy kanadai szakértő új találmányával törne be a világpiacra: a bambuszvízzel - írja az Élelmiszeronline.hu a FoodBev információi alapján. A termék úgy készül, hogy a tiszta vízbe fecskendezik bele a vízbe áztatott bambuszlevelek kivonatát. „A bambuszlevelek antioxidáns hatásúak” – mondja Villanis, aki öt éve van a bambusziparban. Az antioxidánsok segítenek megőrizni a testben a szabadgyökök egyensúlyát, melyek közül is a fölöslegeseket blokkolják, a fölösleges szabadgyökök ugyanis nagyon sok baj forrása lehetnek.
 
 

Természetesen bejegyzik a hajtásokat a Szőlő Jövésének Könyvébe

április 24. 13:47
Szent György napján ismét bejegyzik a szőlőhajtásokat az 1740 óta vezetett Szőlő Jövésének Könyvébe Kőszegen.
 
A hagyomány szerint ezen a napon a szőlősgazdák a kisváros főterén mutatják be a hajnalban lemetszett szőlőhajtásokat a város polgármesterének. Pénteken délelőtt 10 órakor vonul a zenés, táncos menet a belváros utcáin a Borok Házától a Jurisics térre, ahol az ünnepség részeként kőszegi borhölgyeket is avatnak.
 
Ezt követően vonulnak át a részvevők a kőszegi Jurisics-várba, ahol ünnepélyes keretek között rajzolják be a hajtásokat a díszes könyvbe, majd kihirdetik az eseményhez kapcsolódó hazai és nemzetközi borverseny eredményét. 
 
A kőszegi Szőlő Jövés ünnepe a mohácsi busójárás, a kalocsai hímzés, a halasi csipkeverés, vagy és magyarszombatfai fazekasság mellett felkerült arra a listára, amelyen nemzeti kulturális örökség elemeit jegyzik.
 
Pénteken és szombaton számos kulturális esemény kapcsolódik az ünnepségsorozathoz, képzőművészeti kiállítás, énekkari találkozó, fúvószenekari koncert is színesíti a programot.
(MTI)

A mai egészen éjfélig gonoszjáró nap!!!

április 24. 12:16
Szent György napja van. Európa nagy részén ez ősi pásztorünnep, az állatok első kihajtásának a napja, de gonoszjáró nap is, ezért régen a kerítésre, ajtókra tüskés ágakat tettek, hogy a boszorkányokat távol tartsák. Az állatokat - az ártó szellemek, a rontás elkerülése végett - Szent György napi tűzön hajtják keresztül,hogy a füsttől megtisztuljanak - olvasható a Wikipédián. 
 
De ezen a napon szokás megnézni a szőlőhajtásokat, és belőlük következtetni az évjáratra.
 
Az alábbi kép pedig ékes bizonyítéka annak, hogy a nők elsárkányosodásával csak a jó öreg Szent György tudja hatékonyan felvenni a harcot. :)
 

Letörték az éttermi árakat

április 24. 10:13
Hamarosan kezdődik a TableFree Éttermi Napok tavaszi rendezvénye! Május 4-11-ig Budapest legjobb éttermei várnak háromfogásos menüikkel, már 3300 Ft-tól.
 
A Nobu, a La Perle Noire, a Ristorante Krizia, a  Peppers, a NIKA Restaurant, a Gundel, a Spoon és még számos étterem vár ajánlataival!
 
A menüket itt tudod megnézni, és foglalni is itt lehet.

Nem lehet dohányozni a felkelő nap házában!!!

április 24. 07:03
Ennyi volt: Kedd éjfél óta tilos a dohányzás New Orleans éttermeiben, kaszinóiban és más középületeiben.
 
A dzsessz őshazájaként is emlegetett louisianai nagyváros szállodái, munkahelyei, áruházai is füstmentesek lettek, zárt közösségi terekben elektromos cigarettára is tilos rágyújtani.
 
 
A bárok és szórakozó helyeik tulajdonosai el sem tudták képzelni a tilalom bevezetését az éjszakai életéről és zenei fesztiváljairól híres városban. Pénteken több tucatnyian kérelmezték közülük, hogy a rendelkezés ne lépjen életbe. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a tilalom első évében akár húsz százalékkal is visszaeshet a jövedelmük.
 
Ugyan a városi bíróság elutasította a folyamodványt, május 21-én mégis meghallgatja a kérelmezőket.
 
A városi tanács január végén fogadta el a rendeletet. A városvezetők az egészség védelmében támogatták a füstmentességet. Úgy vélték, hosszú távon más városokban sem befolyásolta az üzleti forgalmat a dohányzás tilalma.
(MTI)

Pályamódosításon gondolkozol? Itt az új lehetőség, légy tej-sommelier!

április 23. 20:15
Hollandiában megnyílt az első tejkóstoló bár a De MelkSalon. A hely célja, hogy bemutassa, milyen nagy különbségek vannak tej és tej között. Mintának vették a borkóstolókat, ahol sommeliek segítenek a vendégeknek az eligazodásban, a De MelkSalonban pedig tej-sommelier végzi ugyanezt a feladatot - tudtuk meg a MNO.hu cikkjéből.
 
Sietske Klooster, a tejbár tulajdonosa egy tejfarmon dolgozva jött rá, mennyi különbözőféle tehéntej létezik, mennyi minden befolyásolja a tej ízét, és a bolti termékek mennyire nem adják vissza a tejivás élményét. Azt mondja, hogy a tejek kóstolásakor ugyanúgy érzékelhető a „termőhelyi hatás”, mint a boroknál, mivel a tehenek élőhelye, fajtája és takarmányozása befolyásolja az ízt - írja a MNO.hu.

Sokat fejlődött a Szekszárdi és Tolnai borvidék is

április 23. 17:56
Az utóbbi években egyre több ültetvényt telepítettek újra a Szekszárdi és Tolnai borvidéken is. Sok pincészet használta ki az utófinanszírozási támogatásokat, hogy így fejlesszék a területeiket – írja a Teol.hu. „Egy hektár szőlő telepítése nettó 5 millió forintba kerül, de ha ezt megelőzően az öreg szőlőt ki kell vágni, akkor az a költségeket még egymillióval megnöveli.  (…) A borászok kísérletező kedve is megnőtt, ezt bizonyítja az is, hogy eddig az itt kevésbé ismert fajták, mint a Syrah, Alibernet, Nero, Bíbor kadarka vagy a Medoc is szerepet kapott a borvidéken a klasszikus fajták között. Ezzel új, fűszeresebb borok kerültek a piacra, melynek leginkább a vásárlók örülhettek.”
 
Sokat fejlődtek a szekszárdi történelmi borvidékhez tartozó pincészetek, borászatok az elmúlt tíz évben, mondta el a Teol.hu-nak Bodri István, a szekszárdi hegyközség elnöke.