Fröccs

Román termékként regisztrálnák a kürtőskalácsot

November 17. 10:37
Achim Irimescu, a romániai mezőgazdasági miniszteri tárca várományosa hagyományos román termékként regisztráltatná az Európai Unióban a kürtőskalácsot. A miniszterjelölt a kürtőskalács mellett a szebeni szalámi, az Ibanesti-i telemea (sós túró) és a barcasági Novac füstölt hal európai védettségének a biztosítását is célként jelölte meg.
 
A miniszterjelölt - amint a Mediafax hírügynökség idézte - elmondta, hogy eddig egyetlen romániai hagyományos termék, a Topoloveni-i szilvaíz (magiun de Topoloveni) kapott európai védelmet.
 
A Magyarországon bejegyzett Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület 2013 decemberében kezdeményezte a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztériumnál (VM), hogy hagyományos különleges termékként jegyeztessék be a kürtőskalácsot az Európai Unióban. A szaktestület 2013-ban kimondottan azzal a szándékkal alakult, hogy védettséget szerezzen a székely-magyar sütemény számára. A minisztériumhoz benyújtott leírásban rögzítette azokat a minimális minőségi követelményeket, amelyek teljesítése szükséges ahhoz, hogy egy terméket kürtőskalácsnak lehessen nevezni.
 
A minisztérium 2014 júniusában azt közölte, hogy a Magyar Eredetvédelmi Tanács elutasította a bejegyzés kérését. „A kürtőskalács elnevezés termékfajtát jelöl, az adott termékcsoport általános jellemzőjére utal. Ezt az elnevezést ezen termékek gyártása és forgalmazása során széleskörűen használják, ezért az idevonatkozó uniós rendelet miatt nem jegyeztethető be" - áll a VM 2014 júniusi közleményében.
 
2015. január 29-én a Hungarikum Bizottság döntött a kürtőskalács felvételéről a Magyar Értéktárba.
 
(Forrás: MTI)

Csütörtökön jön a világ leghíresebb újbora

November 17. 09:33
Franciaországban 1985 óta minden év novemberének harmadik csütörtökén kerül forgalomba a Beaujolais Nouveau, vagyis az újbor. Már az egész világon kaphatóak ezek a borok és kígyózó sorokban várják a rajongók, hogy hazavigyenek pár palackot és elkészíthessék hozzá a Coq au vin-t.
 
De mit is takar a Beaujolais Nouveau? Burgundia déli részén található Beaujolais AOC, eredetvédelmi rendszerbe tartozó terülteken szüretelt gamay szőlőből kinyert primőr bor.
 
Csütörtökön jön a világ leghíresebb újbora
Coq au vin
 
Elkészítése különbözik a többi vörösborétól, az eljárás neve szén-dioxidos maceráció. Mit is jelent ez? A fürtöket egészben beletöltik egy zárt tartályba, melyet lezárnak és az oxigén nélküli (anaerob) helyzetben a bogyók bomlani kezdenek. A színtasakok kinyílnak, így színe lesz a bornak, de a tanninok ebben az állapotban nem oldódnak bele a borba. Így valójában egy világos bíbor színű, gyümölcsös, primőr aromákkal rendelkező tételt nyernek ki. Akik nem rajonganak a vörösborokért, azokat is el lehet csábítani a Beaujolais-ra, hiszen piros bogyós gyümölcsökben bővelkedik és ízében is selymes.

Már az egész világon kaphatóak a franciák primőrjei és várják, hogy november harmadik csütörtökén a polcokra tegyék őket. A szüret után 6-8 hónapot követően már a megízlelhetik a vásárlók az idei évjáratot.
 
Végül a tradícióknál maradva, ehhez a friss borhoz Coq au vin-t készítenek Franciaországban. A csirkecombból készül egytálételben gomba, hagyma és szalonna van, melyet borral főznek. Ezt párosítják egy – vörösborhoz képest – jól lehűtött 13 fokon szervírozott Beaujolais Nouveau-hoz.

Tényleg túlárazottak a magyar borok?

November 16. 20:04
Ezt a kétdést teszi fel az Origón Kling József, és ennek szellemében végig is kóstoltak egy adag bort.
 
A sor 1500 forintos borral indul, és egy 6000 forintosnál ér véget. A Böjt Egri Csillag 2014 (1690 Ft) például "ritka jó vétel, az egész magyar borpiacon az egyik legjobb ár-érték arányú bor".
 
A Káli Kövek Szentbékkálla Chardonnay 2014 már 3250 Ft, és szintén nagyon jó, de inkább a hozzáértőknek ajánlatos megvenni.
 
Bott Frigyes Super Granum 2013-ja 5650 Ft, ám a bor még a "sovány magyar pénztárcánkhoz képest is" megéri az árát.
 
A vörösborok esetében ott volt a tesztben a Gere-Weninger Phoenix Cuvée 2009 (2999 Ft), ami "2000-ért jobban csúszna", és a Bock Villányi Cabernet Franc 2013 (3589 Ft), amit "olykor ki lehet fogni akciósan valamelyik hipermarketben, 2500 forintért, akkor sokkal jobban megéri az árát".
 
A többiért ide kattints!

Tudj meg mindent a „trendi” borászati technológiákról!

November 16. 15:51
November 21-én a Nagy Bordói Kóstoló első mesterkurzusán megismerkedhetsz különböző borászati technológiákkal Szendei Gergő tolmácsolásában. Az előadás címe Az Újvilág Európában, Európa az Újvilágban. A borsorra még várni kell, ugyanis Gergő nem mindennapi borokkal készül, de az előadásról néhány részletet elárult a Vinoport.hu-nak.
 
Az irányított technológia nem zárja ki a természetességet. Az MTKI-nál a technológiai képviselet egyértelműen a természetesség irányába mutat. Valamennyi termékünk organikus; az általunk kínált tápanyagok, segédtápanyagok mind természetesek. Ezeket élesztősejtek feltárásából állítjuk elő, tehát a végeredmény, az élesztőkultúrák és baktériumok is természetesek maradnak.
 
A Nagy Bordói Kóstoló mesterkurzusán arról beszélsz majd, hogy hogyan, illetve mennyire adható vissza az újvilági stílus egy francia- vagy olaszországi pincészetben. Mit tapasztalsz, megfelelő technológiával ma már bármit elérhetünk?
 
Nagyon fontos az alapanyag, ez nagyon nagy mértékben befolyásolja a végterméket. De borászként a pincében lehetőségünk van arra, hogy a jóból még jobbat, valami különlegeset csináljunk. Emelhetjük a minőséget azáltal, hogy tudatosan formáljuk a bort.

Oké, de egyáltalán miért akar Francia- és Olaszország újvilági stílusú borokat készíteni?
 
Francia- és Olaszországban – a komoly tradíciók ellenére – sokkal nyitottabbak a borászok, mint Magyarországon. Könnyedebben váltanak, szívesen alkalmazzák a rendelkezésre álló új technológiákat. A jóra, a jobbra való törekvés munkál bennük – persze mindez összhangban van a kereslettel, a fogyasztók igényeivel.

A teljes interjút a Vinoport.hu oldalon tudod elolvasni. A mesterkurzusra itt tudsz jegyet vásárolni.

Soha nem látott „pálinkafajta” jött létre

November 16. 12:26
Az ugandai-magyar kultúra találkozásából egy soha nem látott „pálinkafajta” is létrejött, valamint a távoli országben antilopból készítettek pörköltet a Magyar Afrika Társaság csapatának.
 
Magyar üzleti delegáció tárgyal Kampalában a magyar-ugandai gazdasági együttműködés lehetőségeiről. A hazai küldöttség ellátogatott a Kapekébe, és többek között megkóstolta a mintafarm egyik különleges termékét, a jackfuit „pálinkát” is. A farm nem csupán termelőegység, hanem szolgáltatóközpont is, mondta Máthé Attila agronómus - írja az Élelmiszer.hu.
 
A farm tervezi egy prémium kategóriás pálinka termékcsalád bevezetését, amely a helyi trópusi gyümölcsöket használná alapanyagul. A kísérletek azt mutatják, a jackfuit nevű, nálunk ismeretlen gyümölcsből kiváló és nagy mennyiségű pálinka készíthető, míg például a mangó nem jó alapanyag, mivel sok nyers gyümölcs szükséges egy kevés párlat elkészítéséhez. A helyiek visszajelzései azt mutatják, sikeres lesz a termék.
 
A farm mellett épül a Magyar Afrika Társaság (AHU) és a HTCC közös egészségügyi központja. A magyar delegáció tagjai nem csupán a pálinkát kóstolták meg, de Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság (AHU) elnökének társaságában bejárták a farmot, és az antilopból készült pörköltből is ettek.

Most az olívaolajok körül van balhé az olaszoknál

November 16. 10:44
A Carapelli, a Santa Sabina, a Bertolli, a Coricelli, a Sasso, a Primadonna és az Antica Badia márkák az érintettek az olasz olívaolaj bortányban, amely az után robbant ki, hogy az Il Test fogyasztóvédelemi szaklap húsz különböző extraszűz olívaolajat vizsgált, ezek közül kilenc épphogy csak elérte a normál változatok minőségi szintjét - írja az Origo.
 
A New York Times korábban azt írta, hogy számos piaci szereplő olcsóbb, akár egyéb növényi olajakkal higítja az olívát, majd a megfelelő külalakot növényi festékanyagokkal állítja be.

Saját bort palackoz egy önkormányzat

November 16. 09:18
Somlószólós község az ott termelt szőlőből bort készít, palackoz és a település vendégeinek ajándékoz. Kiss János polgármester a Veol.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy egy egy kistermelőnek esélye sincs arra, hogy a borával piacra jusson, de ha a gazdák összefognak, és közösen keresnek piacot, akkor közelebb kerülhetnek ehhez.
 
Az önkormányzat területén az idén termett szőlőből 300 palack bor készül, amelyet saját címkével látnak el. A község vendégei pedig ajándékba kapnak egy-egy palackkal.

Ez a 7 legjobb méregtelenítő étel

November 15. 19:15
A legjobb méregtelenítő ételekről közöl összeállítást az Nlcafe.hu.
 
A petrezselyem kiváló vízhajtó hatását, az édeskömény emésztési zavarokat csillapító hatóanyagait említik. A fokhagyma az egyik legjobb májtisztító, a citrom magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma, emésztést segítő és immunerősítő hatása miatt ajánlott. A répa és a cékla méregtelenítik a májat, és természetes nitráttartalmuk serkenti a vérkeringést. A gyömbér pedig természetes gyulladáscsökkentő, tisztítja a májat, segíti a nyirokrendszer méregtelenítési folyamatait is.