Fröccs

Sajtimádók figyelem! Ennél szebb ma már nem lesz!

Október 28. 19:20
Ugye te is a megolvadt, megsült sajtot szereted a legjobban a pizza, a melegszendvics, vagy a pogácsa tetején? Ki nem?
 
Milyen jó lenne, hogyha készülne valami olyan szerkezet, ami sallangoktól mentesen elkészíti...
 
Nem kell tovább várni!!!
 
Sajtimádók figyelem! Ennél szebb ma már nem lesz!
(Via)

Fenyegető a sütőtökhiány Nagy-Britanniában

Október 28. 17:07
Annyira, hogy a töklámpáshoz eredetileg használt nagy tarlórépákhoz való visszatérést sürgetik miatta.
 
A csapadékos időjárás miatt drasztikusan csökkennek a sütőtökkészletek. Az English Heritage örökségvédelmi szervezet ezért arra buzdítja az embereket, hogy térjenek vissza a lámpásokhoz eredetileg használt tarlórépához. Inspirációs forrásként a szervezet egy rakás faragott tarlórépával díszítette fel a Dover kastélyt.
 
Jóval azelőtt, hogy a sütőtök vált a legkedveltebb halloweeni dekorációvá, a Brit-szigetek lakói nagy tarlórépákba faragtak rémisztő arcokat, majd a bejárathoz helyezték őket, hogy elijesszék velük a gonosz szellemeket.
 
A gyakorlat egy Jack nevű férfiról szóló legendára vezethető vissza, aki miután túljárt az ördög eszén, halála után arra lett kárhoztatva, hogy egy üreges tarlórépába tett izzó széndarabot - az eredeti Jack-o'-lanternt - használva lámpásként bolyongjon a világban.
 
A lámpások hagyománya a 19. században érkezett meg az Egyesült Államokba, ahol hamar rájöttek, hogy az Amerikában honos sütőtököt sokkal könnyebb kifaragni - írja a The Daily Mail című brit lap internetes kiadása.
 
„A faragott sütőtöktől kezdve a csokit vagy csalunk játékig, a halloweennel összefüggő mai hagyományok jelentős része a korai európai folklórból ered és nem amerikai találmány” - mondta Michael Carter, az English Heritage történésze.
 
Mint hozzátette, nem gondolja, hogy a tarlórépa felváltja a sütőtököt, ugyanis sokkal nehezebb kifaragni, de reményei szerint idén halloweenkor az emberek felfedezik maguknak ezt a növényt és a britek gazdag hagyományának más különlegességeit is.

Egyre több az alma

Október 28. 14:42
Az alma népszerűsítésével indul idén az idénytermékek kampánya, majd a baromfi termékek, borok és halak következnek a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgatóságának október végétől december közepéig tartó belföldi fogyasztást ösztönző akciójában.
 
Lipcsey György Imre, az MT Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese a budapesti Nagyvásárcsarnokban elmondta, az év utolsó három hónapjában a kampánnyal a fogyasztók szemléletformálása a céljuk, hogy a tudatos vásárlók egészséges magyar élelmiszereket válasszanak.
 
A kampány decemberben a tokaji aszú, mint az ünnepek bora népszerűsítésével zárul.
 
Az almára rá is fér a népszerűsítés, mert szerencsére sok van belőle, és remek a minőség is. Egyél te is egyet!
 
Egyre több az alma
(MTI)

Ismerd meg a Chile borrégióit!

Október 28. 12:39
Voltunk tegnap egy remek borkóstolón, amelyet a Chilei Köztársaság Nagykövetsége szervezett, és a hazánkban forgalmazott (Veritas, Bortársaság, WineAge, IFDT, Heinemann Testvérek) chilei borokat kóstolhatták a meghívottak. 
 
Ott szereztük az alábbi térképet is, amely a Dél-amerikai ország borvidékei között segít eligazodni.
 
Ismerd meg a Chile borrégióit!
 
Chile napjainkban a nemzetközi borpiac egyik legjelentősebb szereplője, ez nem is csoda, hiszen a fejlett technológia, a változatos talajok és a meleg klíma kiváló borok készítését teszi lehetővé. A fehérborok között igen fontos helyet foglal el a sauvignon blanc és a chardonnay, amelyek arománi jóval intenzívebbek európai társaikénál. A vörösborok teltek, gazdagok és intenzívek, a fekete és piros bogyósgyümölcsöket szépen egészítik ki a hordófűszerek és a chilei borokra oly jellemző herbás jegyek.
 

Ezerötszáz éves szőlőprést találtak

Október 28. 11:46
Ezerötszáz éves szőlőprést hozott felszínre egy viharos felhőszakadás Izraelben egy ásatáson. A most felfedezett borgazdaság környékén, a Saron nevű térségben számos szőlőprést találtak, egykor borászati központ lehetett ez a terület - írja a Múlt-kor.hu.
 
Egy 1500 éves borászatot tártak fel Kfar Szaba város közelében. Alla Nagorszki, az ásatásokat vezető régész elmondta, hogy néhány hete egy hatalmas vihar miatt félbe kellett hagyniuk a munkálatokat, s amikor visszatértek, egy iszapos vízzel teli, kiváló állapotban megmaradt egykori présre bukkantak. A felhőszakadás a medence felszínre hozása mellett ugyanakkor sárral árasztotta el az archeológusok teljes addigi munkaterületét is, húsz perc alatt tönkretette egy hónapnyi munkájukat. A két méter mély és három méter átmérőjű prés és a mellette kialakított tárolómedence magas szintű korabeli mérnöki munkára vall, a sziklába süllyesztett gyűjtőhelyen valamikor húsz köbméter bort lehetett tárolni.
 
A prés szomszédságában egy raktárépület maradványait is fellelték, amely a bort tároló edények, amfórák elhelyezését szolgálta.

Mit tekint küldetésének a Terra Hungarica?

Október 28. 09:42
A Terra Hungarica védjegyet öt éve hozták létre, és ezzel egy újfajta missziót indítottak útjára a hazai borfogyasztók körében. Mit takar a márka? Mi a célja megalkotóinak? Nemes Richárddal, a márka igazgatójával és a Mitiszol Fesztivál szervezőjével készített interjút a Vinoport.
 
„Küldetésünk, hogy népszerűsítsük a természethű szőlőművelésből, és minimális beavatkozással készült borokat. Számomra az organikus, a bio, és az ökológiai fogalmak lényegében ugyanazt jelentik. A hagyományosan értelmezett bionál azonban a mi esetünkben többről van szó.
 
Kifejtem: ahhoz, hogy ma valaki Magyarországon bio minősítést szerezzen, a BioKontroll Hungária vagy az Öko Garancia certifikációja szükséges. Az ilyen minősítés megszerzéséhez és fenntartásához egy bizonyos szerlistáról válogathatnak a gazdálkodók, továbbá néhány alapvető szabályt a borkészítés során is be kell tartaniuk, viszont használhatnak például fajélesztőket az erjesztéshez.
 
Mi viszont úgy gondoljuk, hogy a természethű  borkészítés ennél több. Habár nem ellenőrizzük tagjainkat, elvárjuk tőlük, hogy betartsák az általunk megfogalmazott chartát, alapvető feltétel például, hogy spontán erjesszenek.”

Kamu, hogy az ezüstkanál megőrzi a buborékot a pezsgőben

Október 28. 06:30
Ha a pezsgősüvegbe ezüst teáskanalat teszünk, akkor a buborékok nem illanak el, így az italnak megmarad az élvezeti értéke - így szólnak a régi „mesék”. De ez kamu! Ezt a Stanford kutatói egy vizsgálattal bizonyították, még 1994-ben. A kísérlet során az eredményen meglepődtek, de nem a kanál miatt - írja az Index.hu.
 
A tesztelők között voltak oktatók, tudósok feleségei, egyetemisták, professzorok és az ő rokonaik is. A csapat tíz különböző üveget tesztelt le vakon, amelyeknek pontosan kontrollálták hőmérsékletét.
 
A teszthez kipróbáltak több fajta megoldást:
  • az egyiket csak a teszt előtt nyitották ki
  • egy 26 óráig nyitva hagyott üveget
  • egyet, amibe ezüst kanalat tettek
  • egy másikba rozsdamentes kanalat
  • és az egyiket újra bedugózták éjjelre
Az eredmények egyértelműek voltak: a kanalas módszert elvethetjük, mert nem őrizték meg a szénsavasságot. Azonban a nyitva hagyott üvegek magasabb pontot értek el a frissen kinyitottnál is. A kutatók azzal magyarázzák a furcsa eredmények annak köszönhetőek, ahogy a pezsgő készül: minden üveg különböző, elválasztott mikrokörnyezet, ami keresztülmegy a saját erjesztőfolyamatain.

2000 éve eszünk sertést és még nem haltunk ki

Október 27. 19:41
Menczel Lászlóné a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára reagált arra a hírre, hogy World Health Organisation szerint a szalonna, a sonka és a kolbász is ugyanannyira rákkeltő, mint a cigaretta.
 
A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint 2020-ig 5 kilogrammal szeretnék növelni Magyarországon a sertéshúsfogyasztást, ami évente átlagosan 1 kilogramm emelést jelentene. Egyébként ez egybeesik a nagy sertéstartó európai országok szándékával, ahol ugyancsak a sertéshús-fogyasztás növelése a cél.
 
Menczel Lászlóné tudománytalannak nevezte az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének tanulmányát. Elmondta, hogy a sertéstartás Magyarországon is alkalmazkodott a jelenlegi elvárásokhoz, és a sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint pedig jóformán nem is tartalmaz. 
 
A sertést az időszámításunkat figyelembe véve az emberiség 2000 éve fogyasztja, és még nem halt ki - mondta.
(MTI)

Így palackozzák az olaszok a híres pezsgőjüket! Videó

Október 27. 16:52
Két év seprőn érlelést követően dobja piacra a Ca' del Bosco új pezsgőjét.