Fröccs

Sárgabarack dzsem főzés nélkül

Augusztus 01. 10:46
Csíki Sándor, gasztroblogger egy izgalmas receptet osztott meg oldalán: sárgabarack dzsem főzés nélkül, méghozzá aszalt gyümölcsből, így télen-nyáron gyorsan elkészíthető.
 
„A magára hagyott baracklekvárok, annak rendje-módja szerint, be is száradtak, s olyanok lettek, akár az aszalt sárgabarack. S, ha már aszalt sárgabarack lekvár, akkor lássunk egy olyan finom sárgabarack dzsemet, amit télen-nyáron készíthetünk, igény szerint,mivel aszalt sárgabarackból készül. ”- írja Csíki Sándor.
 
Ezek a hozzávalók szükségesek a lekvár elkészítéséhez:

200 ml szárított sárgabarack
60 ml mazsola
60 ml datolya
200 ml zúzott ananász a levével együtt
60 ml 100% ananászlé (esetleg: víz)
 
Az elkészítését és tippeket a Foodandwine.hu oldalon olvashatjátok el.
 

Balatoni halsütők toplistája

Augusztus 01. 07:06
Az I Love Balaton újra letesztelte a legjobb balatoni halsütőket. Íme az eredmény:
 
András büfé, Balatonszemes
Ezért a gasztronómiai élvezetért majdnem el kell hagynod Balatonszemest, de megéri túrázni egy jót. András a nyolcvanas évek végétől viszi a helyet, szinte fogalom a környéken. Retró dizájn, szép panoráma, és minőségi borokból készült fröccs - minden megvan, amit egy halsütő adhat a tökéletesre sült halakon kívül.
 
Aszófői halsütő, Aszófő, 71-es út
Muskátlis terasz, kedves kiszolgálás, semmi stressz, semmi kapkodás. A hekk, keszeg, ponty, süllő, fogas mellett adnak harcsafilét és a fokhagymás pisztrángot is, ezenkívül halászlé és sült kolbász is készül.
 
Halas Karcsi, Zamárdi
Zamárdi legjobb halsütőjét a Mókus utca környékén találod. A tulaj 30 éve van a szakmában, a rutin meg az évek biztosítják neki a helyet a legjobbak között.
 
Jóbarátok, Balatonalmádi
Egyszerű a recept: mindent úgy kell csinálni tovább, amiért a helyiek imádták (és máig imádják) ezt a halsütőt. Nem véletlenül: a keszeg tökéletes, kárpótol a kissé fáradt kiszolgálásért, a hús omlós és ízletes, a panír kellően ropogós és sós, az uszony és a farok pedig eléggé átsült ahhoz, hogy bevállalósabb keszegevők elropogtassák.
 
Kánya Zoli halsütője, Gyenesdiás - Hévíz - Liliomkert piac
Kánya Zoli több mint hat éve kezdett el füstöléssel is foglalkozni. Gyenesdiási halsütőjében a szokásos - keszeg, harcsa, pisztráng, fogas - mellett olyan ételek is kaphatók, mint a harcsagyros vagy a harcsacsipsz. Az emblemtikus fogás a tapolcai füstölt pisztráng, a hévízi piacon található standján pedig lehet venni füstölt vajhalat és lazacot is, a füstölt libamájjal, libamellel, kacsamellel, szarvassonkával egyetemben.
 
Oszi bácsi keszegsütödéje, Szigliget
Oszi bácsi 72 éves, de rendületlenül süti a szigligeti strandon a keszeget és a süllőt - és már a pisztrángot is. Nemcsak a halak, hanem az élmény miatt is érdemes idejönni, mert Oszi bácsi egy jelenség.
 
Sió Halsütő, Siófok
A süllővel már bizonyított a hely, ezért most pisztrángot és halburgert ettünk. A pisztráng tisztességesen megsült, a húsa omlós, igaz, egy kis só jó jött volna még. A panír viszont tökéletes volt. A halburgernél a szezámmagos buci, a majonéz és a saláta teljesen átlagos, a "húspogácsa", a rántott fogasfilé viszont nagyon ott van.

Olajliget, szőlők és egy borászat is leégett Szarajevó mellett

Július 31. 21:50
Olajliget, szőlők és egy borászat is leégett Szarajevó mellett
 
Kalandos nyaralásról számol be a Cinken egy vendégszerző, aki a Horvátország egyik legjobb borvidékén, a Peljesac-félszigeten töltött el néhány napot. A kánikulában sajnos komoly erdőtűz volt a környéken Trsteniket evakuálni kellett, 2000 hektár erdő, olajfa és szőlő ment tönkre, de emberéletben és házakban nem esett kár – kivéve Grgic pincészetét, amely teljesen odalett.

A balatoni chardonnay nyert a franciákkal szemben

Július 31. 18:05
Legalábbis A Művelt Alkoholista blogján egy mini chardonnay kóstoló alkalmával. A Sieur d'Arques Oc Cellus 2011 a Lidlből 7 pontot kapott az értékelés során. A tétel Limoux-ból származik, Languedoc leghűvösebb borvidékéről. A magyar chardonnay másik vetélytársa a Domaine de Oliveira Lecestre Chablis 2012-es évjárata, amely szintén a Lidl kínálatában szerepel, de ez már 3000 forintért. Ez a tétel 10 pontot kapott a kóstolás során.
 
Míg a bejegyzés szerzője 11 pontra értékelte a 2013-as évjáratú Béla és bandi Chardonnay-t: „A balatoni nagy erénye szintén a hibátlanság. Amilyen magától értetődően hangzik, hogy mindene a helyén, olyan ritkán jön ez össze. Nem faízű (noha részben hordóban erjedt és érlelődött), nem alkoholos, nem botlik. Édesség- és közhelymentes illat, majd közepes test. Telt és jó savú. Nem igazán gazdag, ellenben kifinomult. Amilyennek egy kis chardonnay-nak lennie kell, ügyes bor.”

Új étterem nyílt a Szent György-hegyen

Július 31. 14:59
Egyszerű, tisztességes vidéki vendéglátás. Egy mondatban talán így lehetne a legjobban összefoglalni azt, amire Szászi Endréék vállalkoztak a borászatuk mellett új színfoltként megjelenő éttermi részleggel. Az étlapon olyan fogások szerepelnek,mint a grillezett mangalicatarja vagy a friss kevert salátával tálalt grillezett kecskesajt - írja a We love Balaton. 

Nem korlátozhatja tovább a piaci versenyt a négy nagy magyar sörgyár

Július 31. 12:19
A Gazdasági Versenyhivatal elfogadta a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. (Heineken), a Dreher Sörgyárak Zrt. (Dreher) és a Borsodi Sörgyár Kft. (Borsodi) vállalásait, így a három sörgyár csökkenti a kizárólagos szerződésekkel lekötött sör forgalmát. A hatóság megállapította, hogy a Heineken, a Borsodi, a Dreher és a Pécsi Sörfőzde Zrt. (Pécsi Sörfőzde) kizárólagos szerződésekkel a maga számára tartotta fenn a magyarországi vendéglátóhelyek sörforgalmának összességében 43,5-44,3 százalékát, amivel korlátozták a piaci versenyt - írja a 444.hu.
 
Ezen túl az öt legnagyobb piaci szereplő – a Carlsberggel együtt – 82-95 százalékát adta az éttermeket, kocsmákat, kisvendéglőket és szállodákat felölelő piac teljes forgalmának. Így sem az import, sem a kisüzemi sörfőzdék nem tudtak piacot nyerni a nagy sörgyárakkal szemben a kizárólagossági kikötések miatt. A GVH szerint a vállalásban szereplő csökkentésekkel 2017 végére összességében mintegy 30 százalékra mérséklődik a versenytől elzárt piacrész mérete. 

Egy csodaszer a biopiacról

Július 31. 10:33
Létezik egy növény, amely csökkenti a vérnyomást, méregtelenít, növeli a férfiasságot és ez még csak néhány előnyös tulajdonsága a kínai burgonyának, vagy más néven fénygyökérnek.
 
Hazánkban többnyire gyógynövényboltokban árulják – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Sajátos technológiája van a növénynek, a föld feletti része gyönyörű, és magát a levelét gyógynövényként el lehet fogyasztani, de igazán a föld alatti része érdekes. Több energia van benne, mint a zabban, több fehérje, mint a szójában, emellett hatalmas mennyiségű férfi nemi hormon, enyhíti a klimaxos tüneteket.
 
Ezenkívül cianid és hidrogén-peroxid van benne, előbbi a rovar-, utóbbi a gombakártevők ellen biztosít védettséget. Egyszerűen nem tudja megtámadni semmi. „És hogy mennyire női növény: szív alakú a levele” – mondta el Nemes Mátyás fülöpjakabi gazda.
 
A növénynek magát a gyökerét fogyasztjuk el. A második-harmadik évben olyan 50-60 centiméter hosszú, 5-6 centiméter átmérőjű gyökér keletkezik, aminek nyersen nagyon érdekes az íze – tette hozzá.
 

5 érv, hogy miért együnk több halat

Július 31. 06:50
Magyarország lakosságának halfogyasztása messze elmarad az európai tagországok átlagától. Nyáron persze igyekszünk feljebb tornászni ezt a számot, ami köszönhető a kánikulának és a balatoni nyaralásoknak.
 
A Hvg.hu összegyűjtött öt okot, hogy miért érdemes halat enni. Az érveket Varga Anita, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Főigazgatóságának, és a Kapj rá! kampánynak a dietetikusa sorakoztatta fel.
 
1. Védi a szívet
 
Hazánkban a halálozások mintegy 50%-a szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be. A halak telítetlen zsírsavtartalma – különösen az omega-3 – ugyanakkor segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van a fent említett betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is. A hazai tenyésztésű halak közül a fehér és a pettyes busa bővelkedik leginkább ezekben a zsírsavakban.
 
2. Könnyen emészthető
A halhús magas víztartalmának, valamint az izomrostok közötti laza és finom szerkezetű kötőszövetének köszönhetően könnyen emészthető, és elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az egyéb húsoké.
 
3. Hozzájárul az agy optimális működéséhez
 
A halak kedvező zsírsavösszetétele hozzájárul az emberi agy magzati és csecsemőkori optimális fejlődéséhez, de a későbbi működéséhez is egyaránt.
 
4. A kismamáknak és szoptatós anyáknak is kitűnő választás
 
A többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele a terhesség és a szoptatás ideje alatt is nagyon fontos: megfelelő mennyisége magzati korban a méhlepényen keresztül, míg csecsemőkorban az anyatejen keresztül jut el a gyermekhez. A mamáknak azonban mindenképpen kerülni kell a nyers, a nem megfelelően hőkezelt, illetve a nagy testű tengeri halak fogyasztását.
 
5. Sütve, grillezve, töltve is elkészíthető
 
Az alacsony zsírtartalmú halaink közé tartozik a pisztráng, ami amellett, hogy nagyon ízletes, magas fehérjetartalommal is bír. Sütve, grillezve, töltve egyaránt elkészíthető, de tökéletes alapja, illetve kiegészítője lehet szendvicskrémeknek, salátáknak egyaránt.
 

Fiatal magyar szakácsok, figyelem!

Július 30. 19:07
Még 2 hét áll rendelkezésre a fiatal magyar szakácsoknak, hogy pályázzanak a magyar Bocuse d’Or döntőn való részvételre! Nyilvánossá vált a Magyar Bocuse d’Or Akadémia pályázatát elbíráló szakemberek névsora. Bíró Lajos, Csapody Balázs, Hamvas Zoltán, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Vomberg Frigyes valamint Wolf András döntenek arról, hogy a receptpályázat alapján kik azok a szakácsok, akik részt vesznek majd a versenyen.
 
Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmondta, hogy számít a szakma előtt ismert, akár már más versenyeken bizonyított szakácsok jelentkezésére, de titkon reménykedik új, ismeretlen tehetségek felbukkanásában is. „Ez egy csodálatos, izgalmas, világ, aki egyszer megtapasztalta a Bocuse d’Or versenyek hangulatát, nehezen tud tőle szabadulni. De ami még fontosabb; óriási szakmai lökést ad. Valamennyi döntőbe jutott szakácsnak kiemelkedő színvonalú tréninget biztosítunk, aki pedig megnyeri jövő februárban a magyar döntőt, az hamarosan Európa legjobbjaival főz együtt, rendkívül komoly felkészítést kap, a zsűriben a világ legkiválóbb séfei kóstolják, és értékelik a munkáját. Aki elég ambíciózus, és képes keményen dolgozni, annak itt a lehetőség a kitörésre!”
 
A megmérettetésre vágyó szakácsok pályázatát 2015. augusztus 15-ig várja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia. A pályázathoz egy receptleírást kell küldeni “Mangalica a piac kínálatával” – témában. A receptpályázat formáját, hosszát és tartalmát meghatározó mintarecept, valamint minden további információ elérhető az Akadémia weboldalán (www.bocusedorhungary.hu).