Fröccs

Sinatra 100. születésnapjára készítettek whiskey-t

Október 07. 10:49
Limitált kiadású whiskey-vel tiszteleg Frank Sinatra előtt a Jack Daniel’s. A cég Sinatra Century névvel készített italt, amelyből mindössze 100 hordónyit palackoztak.

Az októberben debütáló prémium whiskey Jack és Frank különleges barátságának állít emléket. A lynchburgi lepárló whiskey mestere, Jeff Arnett így nyilatkozott az egyedülálló, kellemesen füstös, tölgyes ízű kiadás kapcsán: „Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy elérjük a Sinatra Century egyedi ízét és aromáját, így egy méltó 100. születésnapi ajándékkal tiszteleghessünk Frank öröksége előtt”.

Az üveghez egy Sinatráról szóló könyv, valamint egy Frank nyakkendőtűjét formázó pendrive is tartozik, amelyen egy eddig nem publikált, a The Sands Hotel and Casino színpadán 1966-ban előadott koncertfelvétel található. Az egyedi dizájnnal rendelkező ital nagyjából 500 dollárba kerül.

Betiltottak egy sörfesztivált Casablancában

Október 07. 08:40
Betiltották az első sörfesztivált, amelyet Marokkó legnagyobb városában, Casablancában tervezett megtartani a Brasseries du Maroc sörgyár. 
Az egyhónaposra tervezett fesztivál csütörtökön kezdődött volna, és a szervezők rengeteget költöttek a népszerűsítésére, mielőtt a hatóságok betiltották.
 
A "casablancai Oktoberfestet" néhány napja kezdték reklámozni a helyi médiában, kiváltva a vallási vezetők haragját. 
 
A hatóságok egy 1967-es törvényre hivatkoztak, amely kimondja, hogy a muzulmán vallású ország területén tilos szeszes italt eladni muzulmánoknak.
 
A formális tilalom ellenére Casablanca számos bárjában és vendéglőjében lehet sört rendelni, emellett az ország évente 40 millió palack bort termel, amelynek többségét belföldön fogyasztják el.
(MTI)

Miért érdemes almát enni?

Október 07. 06:48
Az őszben is van valami jó, az egyik ilyen az alma. Ez a kerek gyümölcs gészséges és ízletes, lehet enni tízóraira, uzsonnára vagy csak úgy. Érvek az alma mellett: (Forrás: Termálfürdő.hu)
 
- Egy alma körülbelül 10-15 milligramm C-vitamint és 3,7 gramm rostot tartalmaz,valamint található benne A- és B-vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kén, cink, fluor, jód, illetve szelén. 
- Jót tesz az immunrendszerünknek, segít egészségünk megőrzésében.
- Jó hatással van az emésztőrendszerre és a bélflórára, mind hasmenéskor, mind székrekedéskor segít.
- Cukorbetegeknek is jó, mert a benne található rost lassítja a cukor felszívódását a vékonybélben.
- A bél és a máj működésre is jótékonyan hat.
 
+1 jó tanács: Ha tehetjük, ne pucoljuk meg az almát, mert az értékes élelmi rostból ott tartalmazza a legtöbbet.

Egy kaliforniai farmer töke a legnagyobb

Október 06. 20:15
Egy kaliforniai farmer töke a legnagyobb
Fotó: Gilroydispatch.com
 
Egy napai farmer nyerte 820 kilogrammos sütőtökével az észak-kaliforniai tökversenyt.
 
Tim Mathison egyike volt annak az ötven farmernek, aki legnagyobb terméseivel részt vett az Elk Grove óriástök és szüreti fesztiválon a hét végén. Mathison 12 ezer dollárt (3,3 millió forintot) vihetett haza nyereményével. 
 
A legtöbb tök 90 nap alatt nőtt méretesre - mondta el Brian Myers, a Kaliforniai Töktermesztők Szövetségének elnöke.
 
Az idei győztes túlszárnyalta a tavalyi verseny első helyezettjét, az a tök ugyanis 718 kilogrammot nyomott. Az országos rekordert azonban így sem tudta felülmúlni: az eddigi legnehezebb tök ugyanis 977 kilogrammos volt.
(MTI)

2015 jól muzsikáló kódex évjárat

Október 06. 19:37
A Csopaki Kódex tagjai az év során folyamatosan ellenőrzik az eredetvédelmi területekhez tartozó szőlőültetvényeket, majd a belőle készült borokat. Ha minden követelménynek megfelelnek a tételek, és még a vakteszten is pozitívan szerepelnek, csak ebben az esetben lehetnek Kódex borok. Íme az idei harmadik, szüreti jelentése a tagoknak:
 
Szüreti jelentés!
Múlt héten tartottuk az éves harmadik kódex szerinti ellenőrzést. A szüreti bejárás során végigjártuk a pincéket és megkóstoltuk a védett területekről származó, többnyire még erjedőben lévő tételeket. Összességében egy jól tervezhető szüreten vagyunk túl. A kezdeti félelmek ellenére nem csúsztak össze a szüretek a korai érések miatt. Minden termelőnek sikerült a szabályozás szerinti sav-cukor tartományon belül maradni. Szép, egyensúlyos és egészséges alapanyag került a pincékbe. 2015 várhatóan egy jól muzsikáló kódex évjárat lesz! 
 
(Forrás: Facebook.com/csopaki)

Elkészült a szuperegészséges csokoládé?

Október 06. 16:34
Az egészséges csoki titka az összetevőkben rejlik, a tiszta kakaóban, és egy, az Andok bolíviai és perui régióiban fellelhető gyógynövényben - mondta el a Kuka Xoco cég tulajdonosa, Gregory Aharonian. A bostoni csokoládégyártó vállalat ugyanis megalkotta A csokit, amelyet potenciális gyógyszerként is neveznek.

Az édességnek egyelőre még csak a prototípusa van kész. „A kokacserje kivonatának mikrogrammos szintű felhasználásával el tudjuk tűntetni az édesítetlen kakaó keserű ízét. Így mellőzhetjük a cukrot, az édesítőszereket és a csokiban fellelhető zsírok nagy részét, amivel szabadjára engedhetjük a kakaó egészségügyi előnyeit. A kakaó ásványokban és antioxidánsokban gazdag, és koleszterincsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik” – fogalmazott a Kuka Xoco tulajdonosa az Élelmiszer.hu értesülései szerint.
 
Aharonian szerint az amerikai csokoládétáblák többsége minimum 70 százalék zsírt és cukrot tartalmaz. Ebben a termékben csupán 35 százalékra fog rúgni a mértékük.  A tervek között máskülönben egy 10 százalékos csokoládé is szerepel.

Borból főtt sör

Október 06. 13:05
Egy ungvidéki mesterborász egy különleges italt készített, amelynek alapanyaga a szőlő leve, ám mégis üdít, mint a sör. Ez a borsör, amelynek előállítása tulajdonképpen megegyezik az árpából készült habzó ital főzési eljárásával. 
 
Az Ungvárral szomszédos Koncházán élő Olsekszandr Kovács eddig elsősorban a borairól ismeretes Kárpátalja szerte. Királyleánykájával és rizlingjeivel számos versenyen végzett dobogós helyen. Kovács mester borból készült kézműves sorének pontos receptúrája azonban szigorú titkot képez – állítja a kárpátaljai 7dniv.info hírújság az Origo.hu forrásai szerint.

Így születik a rozé, videó!

Október 06. 10:05
A Deé Családi Pincézet az idei évjáratban kékfrankos rozét készít, amelyet videón meg is örökített. A pannonhalmi borászatnál ilyen a rozé présléje:

Kiválasztották a Pécsi Tudományegyetem borát

Október 06. 06:23
A Pécsi Tudományegyetem 2000 óta szervezi meg az egyetem bora versenyt a Dél-Dunántúl borvidékein. Az idei évben a Batthyány Pince 2014-as évjáratú Pécsi cuvée fehérbora, valamint az Eszterbauer Kft. 2012-es Tüke szekszárdi bikavér vörösbora nyert. A pincészetek felé elvárás, hogy a benevezett borok ne legyenek drágák, az intézmény nagy tételben tudjon vásárolni belőlük.

A két győztes bort a pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi borvidék 14 pincészetének 22 mintájából választotta ki egy szakmai és egy társadalmi zsűri - írta a PTE az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.
 
Az egyetemhez így kerülő győztes borok palackjait egyedi címkékkel látják el, hogy ajándékul szolgáljanak az intézmény partnereinek, vendégeinek.
(MTI)