Fröccs

Ezek a legnépszerűbb magyar borok

április 02. 13:42
Az Irsai Olivér és a cserszegi fűszeres a szupermarketekben elfoglalt polcfolyóméter alapján roppant népszerű fajták, a borkritikai visszhang alapján páriák - írja a Művelt Alkoholista. Aztán hat Irsai ill. cserszegi leírása következik. Tanulságos.

Napsütésre ébredt természet Tokajban

április 02. 11:21
A tarcali Szil-völgy dűlő napfényben úszott a mai reggelen.

#szilvölgy #tokaj

Posted by Gizella Pince Tokaj on 2015. április 1.

Bizonyára te is több sört iszol, mint korábban

április 02. 10:36
Vagy még az lehet, hogy egy kis csoport iszik sokkal többet, mint eddig, ugyanis a Turizmus Online híre szerint 2014-ben 2%-kal növekedett a söripar hazai értékesítése. Erősödött a prémium sörök forgalma, de sajnos folytatódott a „gazdaságos árkategóriájú sörök” térnyerése. A Magyar Sörgyártók Szövetsége tagjai tavaly 6,4 milliárd forintot ruháztak be fejlesztésekbe. A közteherviseléshez adók és járulékok formájában több mint 66 milliárd forinttal járultak hozzá a hazai sörgyártók. 

Hallottál már a magyarországi tengerszemről?

április 01. 20:51
A Zempléni-hegységben, Sárospatak mellett található a Megyer-hegyi Tengerszem. 1977 óta természetvédelmi terület. Kedvelt túrázó és kirándulóhely, amely 2011-ben elnyerte az ország legszebb természeti csodájának járó címet.
 
Hallottál már a magyarországi tengerszemről?

Mi kell a teljes borélményhez?

április 01. 15:21
Kell egy jó sztori, egy emlék vagy csak a hibátlan bor tudja nyújtani a tökéletes borélményt a fogyasztójának? Vannak akik racionálisan, érzelemmentesen bírálnak egy bort, mint Robert Parker. "Az értékelés csakis a palack tartalmán alapulhat, és nem pedig a pedigrén, az áron, a ritkaságon, vagy a termelő iránti rokonszenv mértékén" - véli a világ egyik leghíresebb borszakírója. De ezzel korántsem ért mindneki egyet.
 
A Művelt Alkoholista Megdönteni Robert Parkert címen írt blogbejegyzésében érveket sorakoztat fel ellene és mellette. A cikk megírását az a tény váltotta ki, hogy Mike Steinberger, boríró is kritikával illette Robert Parkert.
 
"Steinberger azonban úgy látja, hogy a „csak az számít, amit érzek” voltaképpen sértett, beszűkült, már-már kispolgári hozzáállás. Mert a bor sokkal több, mint pusztán az, amit érzünk: történelem, kultúra, politika, családi hagyományok stb. A bor élvezetének része az is, ahogyan emberekkel és helyekkel hoz kapcsolatba. „A számunkra különleges jelentéssel bíró borok esetében hajlamosak vagyunk megbocsátóbbak lenni, és ez nem bűn” – írja. Nem bűn, de nem is erény, mondom én, főleg, ha az írásait azért olvassák, mert tájékozódni szeretnének." - fejti ki a másik álláspontot a Művelt Alkoholista.
 
További prok és kontrák a bejegyzésben olvashatóak. Lássuk be, egy hétköznapi borkedvelőnek nehéz lenne nem emocionálisan dönteni egy-egy bor esetében. A szakemberektől pedig valóban el kell várni, hogy csak az számítson, ami a palackban van? Ahogyan Robert Parker is véli.

Egy fesztivál, amelyen mindenkire gondolnak

április 01. 12:35
Március 28-án, szombaton megrendezésre került a Nagy Tokaji Kóstoló a Tokaj Grand országos programsorozat keretében. Az eseményen több mesterkurzuson is részt vehettek a vendégek. Ezek között szerepelt a Mindszent Havi Mulatságot bemutató előadás is. A fesztivál különlegességéről maga a rendezvény háziasszonya Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis borásza mesélt.
 
"Az ősszel immár hatodszor megrendezendő Mindszent Havi Mulatság őrzi emberléptékűségét: kisebb tömegnek, de teljes programot kínál. (...) A csak pár száz fős vendégkört megcélzó rendezvénysorozat viszont mindenkire gondol, az idők során kialakult a kicsiknek és nagyoknak programsorozat, mely egyre bővül, mostanában például a hely sajtkészítők zárkóznak fel a gasztronómia frontján.(...) céljuk, hogy a fesztiválozók ne csak áthajtsanak Bodrogkeresztúron és Bodrogkisfaludon, de meg is álljanak, mert bizony van miért. A település nagyságrendileg 250 vendégággyal bír, a jóllakott vendégek széles palettáról választhatnak, hol dőlnek le: a helyiek tisztaszobáitól a közeli, ötcsillagos Andrássy kúriáig. Az egész már csak azért sem egy mamutvállalkozás, mert itt minden borászat a saját rendezvényit szervezi, a lassan a kézműves címke sorsára jutó családi jelző itt még tényleg érvényesnek tűnik. Kívánok nekik éppen akkora optimális vendégkört, hogy abból a falu előbb-utóbb felújíthassa a 800 éves, kissé megviselt templomát." - írja a Mandiner.hu a mesterkurzus beszámolójában.

Így palackozzák a rozét Gerééknél

április 01. 11:10
Ottjártunkkor épp a 2014-es rozékat palackozták Gere Attila pincészetében. Ki nem hagytuk volna, hogy fel ne vegyük videóra. Ugye milyen gyönyörű színe van?