Fröccs

Szigorodik a 14 éven aluliak alkoholfogyasztásának ellenőrzése

Május 02. 18:03
Számos területtel lehetne szélesíteni a rendőrség és a közterület-felügyelet együttműködését, például a 14 éven aluliak alkoholfogyasztásának ellenőrzésével - mondta a belügyminiszter Budapesten. Pintér Sándor arról beszélt: azt tapasztalják, hogy az éjszakai szórakozóhelyeken 14 év alatti fiatalok is megjelennek, és sok esetben alkoholt is fogyasztanak. Mint mondta, a tanácskozás után várja a javaslatokat, hogyan tudnának részt venni a közterület-felügyelők ennek ellenőrzésében - olvasható a Jogiforum.hu-n.

Mennyivel lesz olcsóbb a sertéshús?

Május 02. 12:48
Jövőre a kormány ígérete szerint 27 százalékról 5 százalékra csökken a sertés tőkehús áfája, hogyha ez teljes mértékben megjelenne a fogyasztói árban, az 17,32 százalékos fogyasztói árcsökkenést jelentene. Ez azt jelentené, hogy például egy kiló rövidkaraj, amely a KSH szerint idén márciusban átlagosan 1410 forintba került, az áfacsökkentés után (már ha addig az áfacsökkentésen kívüli tényezők nem változtatják meg az átlagos árat) 1166 forintba kerülne.
 
Mindezt az Adó.hu számolgatta ki.
 
Sertéshúsfogyasztásunkról amúgy itt egy infografika.

Niszkács Miklós: bornál az számít, ízlik vagy nem

Május 02. 10:23
A bornál az számít: ízlik vagy nem ízlik? Utóbbi esetben a bornyelv csak további kapaszkodó. Nem is alakult ki könnyen, sok minden kirostálódott a terminus technicusok közül: az izzadt lószagtól a fáradt tornacipőig. A megmaradt jelzők elvontságuk ellenére pontosak. Az „öreg szín”, a „bíborosság” azt jelzi: idősebb bor van a pohárban. Az illat kapcsán a „kedves”, „gyümölcsös” arról árulkodik: nem alkoholszag dől a borból, nem érezni benne a hordó fáját sem. Gyakorlattal még a dűlők sajátosságai is felismerhetők a terroir jegyeiből: sóssága, ásványossága alapján. Bírálóként én nem szeretem kiköpni a borokat: amikor a garatba ér, akkor tudom érzékelni, milyen a végső lecsengése. Ez persze szokás dolga, van, aki kiköpés nélkül is képes megítélni, milyen a bor harmóniája - mondta Niszkács Miklós, számos gasztronómiai és boros könyv szerzője a 168 órának.

Így állnak Légli Géza borai

Május 02. 06:49
Szuper hangulató bemutatón vett részt a Zwacknál Ripka Gergely, aki - ahogy az lenni szokott - megírta tapasztalatait a Táncoló Medvére. A kóstolón előkerült a 2012-es Chardonnay Pezsgő, a 2013-as Matacs Chardonnay, ugyanabból az évjáratból a Rekesz Sauvignon blanc és a Jánoshegyi Rajnai rizling, a 2012-es Vitéz Cabernet és a merlot, valamint a Kislak 2011 is.

Ezektől az ételektől gyönyörű lesz az arcbőröd

Május 01. 20:55
A bőr öregedése sajnos visszafordíthatatlan folyamat, és nem létezik semmilyen mágikus eljárás, de a fiatalos arcből elérése érdekében változtassunk étrendünkön és próbáljuk meg egészségesebben élni - olvasható az Egészségtükör oldalán. A magazin 7 olyan élelmiszert gyűjtött össze, amelyek tápanyag-összetételének köszönhetően segíthetnek megőrizni a bőr fiatalságát, rugalmasságát.

Fogyj mágikus banán diétával!

Május 01. 18:17
Ha egy étkezést ezzel az itallal váltasz ki, garantáltan lefogysz - ígéri a Kiskegyed.hu, amely a speciális banánturmixot javasol a fogyni vágyóknak. Persze hozzáteszik: annak érdekében, hogy a zsírégetés beinduljon, szükség van egy kiegyensúlyozott étrendre és természetesen mozgásra.

Itt van minden, amit Bordeaux-ról tudni akartál!

Május 01. 15:23
Bordeaux kétség kívül a világ egyik legnagyobb presztízzsel és ismertséggel rendelkező borvidéke. Ki ne hallott volna már a borok kapcsán Bordeaux-ról? Még kóstolnia sem kellett vagy olvasni róla, számtalan filmben kerül elő egy palack érlelt vörösbor a régióból, amely a luxust, az értéket vagy akár a kifinomult ízlést hivatott bemutatni.
 
A Metropol.hu remekül összefoglalja, amit a borvidékről tudni kell.

Németországban jó évjárat volt 2014

Május 01. 11:53
2014 kifejezetten jó évjárat volt a német borászatok számára. A német pincék elitjét tömörítő VDP mainzi évjáratbemutatóján jártunk, hogy kikeressük a legjobbak legjobbjait 172 pincészet több mint 1000 borából - olvasható a Mandineren. A posztban szó esik néhány német pezsgőről és bioborokról is.