Fröccs

Szokatlan desszertek különleges ízekkel

Május 27. 14:27
Kaktuszfüge, tárkony, zsendice. Nem éppen tipikus hozzávalók, amikor desszertet készítünk. Azonban a Gourmet Fesztivál nem az átlagos ízekről szól. A különleges alapanyagokból nagy sikerű desszerteket alkottak a séfek a Millenárison.
 
A Villa Medici Krémsajttortát készített kaktuszfügehabbal, a Viator Apátsági Étterem fehércsokoládés tárkonymousse-szal lepte meg a közönséget, a Chianti pedig bodzás zsendicenyalóvával várta a vendégeket. A fogásokról a Borravaló.hu oldalán olvashattok egy beszámolót.

Olimpiai bajnok szurkol a lelkes amatőröknek

Május 27. 12:20
Az olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián szurkol a Nemzeti Bor Maraton Szombathelyi állomásán a futóknak. A verseny egyben egy világrekord kísérlet is, amelyben amatőr futók, borászok és hírességek is részt vesznek.
 

Olimpiai bajnokunk Pars Krisztián Szombathelyen szurkol a bormaratonosoknak a máris induló rajnál!

Posted by Nemzeti Bor Maraton on 2015. május 27.

A kávékészítés olyan, mint a borkészítés?

Május 27. 10:25
A kávékészítés nagyjából ugyanannyira összetett, bonyolult és tucatnyi lépésből álló folyamat, mint a borkészítés. S ahogy a bor esetében, már itt is az ültetvényen, a tőkén eldől minden - írja a HVG.hu. Csak a kávé esetében cserjék vannak, amelyek csak bizonyos tegerszint feletti magasságban és szélességi körön adnak minőségi termést. A kávécserjéket ugyanúgy metszeni kell, biztosítani a növény védelmét és a megfelelő tápanyagot.
 
"Ahogyan a jó bor, úgy a jó kávé karakteréért is a termőterület felelős: a napsütés, az időjárás, a növény fajtája, valamint az ültetvény elhelyezkedésének és a tengerszint fölötti magasságának harmonikus egyensúlya mind szerepet játszik benne." írja a HVG.hu. Ha még több érdekességet szeretnél megtudni a kávécserjéről, akkor a cikk folytatásáért kattints ide.

Brrr! Jönnek a laboratóriumi körülmények között előállított húsok?

Május 26. 21:57
A jövő húsai igazi izomrostokból állnának, vagyis teljesen megegyeznének a valódi húsokkal, ám laboratóriumokban állítanák elő őket. A biztatónak tartott első kísérleti eredmények már megvannak, de a módszer még drága. Ezért a kutatók most azon dolgoznak, hogy csökkentsék a „műhústermelés” költségeit - írja az Agrárszektor.hu.
 
A holland Maastricht Egyetemen először két évvel ezelőtt értek el átütő sikert, amikor 140 grammos hamburger húspogácsát állítottak elő laboratóriumi körülmények között. A közönség a kutatók szerint jól fogadta a terméket, és több neves ételkritikus sem érzett különbséget a hagyományos húspogácsákhoz képest. Az egyetem jelenleg azon dolgozik, hogy csökkentse a költségeket, és elérje azt, hogy maximum 65-70 dollár legyen az ilyen módon ”tenyésztett” hús kilónkénti ára.

Kihagyhatatlan kiránulóhelyek a Balatonon

Május 26. 20:08
Hétvégére jön a nyári meleg, így az I Love Balaton összeállított néhány programtippet. Még csak előszezon van, de szombaton, május 30-án várhatóan sokan lesznek a Balatonon, ugyanis kilencedik alkalommal lerül megrendezésre az Ultrabalaton elnevezősű tókerülő futóverseny. Így, ha valaki a nyugalomra vágyik érdemesebb vasárnap ellátogatni a Balatonhoz. De persze a természet egész évben nyitva áll!
 
A legjobb kirándulóhelyek között szerepel a Káli-medence, a Tihalyi-félsziget, a Csobánc és a Kereki vár. Lehet menni gyalog, biciklivel, néhány hely autóval is megközlíthető - de aki teheti ne engedjen a lustaság csábító erejének. Részletes leírást a látnivalókról itt találtok.

Egy rakás magyar bort mutattak be Londonban

Május 26. 17:11
A London International Wine Trade Fair a világ második legnagyobb borászati eseménye, amelyet évente egyszer rendeznek meg. Az Egyesült Királyság legnagyobb borkiállításán a világ legfontosabb bortermelő vidékeiről több mint tízezer borfajtát kóstolhattak a szakmai érdeklődők. A kiállításhoz kapcsolódóan a Magyar Turizmus Zrt. londoni külképviselete 2015. május 19-én rendezte meg bor és gasztronómiai estjét a londoni Magyar Kulturális Intézetben, hogy Magyarország bor és gasztronómiai kínálatát a brit utazási szakmai közönséggel is megismertesse - írja az Itthon.hu.
 
A borklub kínálata ez alkalommal – egy különleges balatoni vörösbor és a pezsgő kivételével – az észak-magyarországi régióra fókuszált. Az érkezőket a Hungária Grand Brut pezsgővel köszöntötték, majd 5 bor szerepelt a kóstolóban (Chateau Megyer Muscat Blanc 2013, Barta Öreg Király Furmint 2010, Szeremley Kékfrankos 2006, St.Andrea Áldás Bikavér 2012, Bodvin 5 puttonyos 2008.)
 
A London International Wine Fair idei kiállítói:
 
  • Ax&Ax Borászati Kft
  • Balatonboglári Borgazdaság Zrt
  • Csányi Pincészet
  • Első Magyar Borház-Szeremley Birtok Kft
  • Happy Hungarian Wine
  • Hilltop Neszmély Zrt
  • Tokaj Classic Borászat
  • Tokaj Kereskedőház Zrt
  • Törley Pezsgőpincészet Kft

Mindenki hozzánk jön majd inni!

Május 26. 15:47
Budapesten olcsó az alkohol és erős a font árfolyama - mindez elég volt ahhoz, hogy a Mirror által idézett listán Budapest kerüljön az 1. helyre, mint az az európai város, ahol a britek a legkevesebb pénzből leihatják magukat - ismerteti a 444.hu.
 
A lista másik végén Dublin van, ott a 10 vizsgált ital (sör, bor, pohár pezsgő, koktél, ilyesmi) együtt 55 font 65 pennybe (majd 24 ezer forintba) kerül, míg Budapesten kevesebb mint 20 fontba (kb. 8500 forint). A 10 vizsgált város közül Budapesthez hasonlóan olcsó Prága és Riga is. 
 
Barcelonában 175 ml fehérbor 2 font 61 penny, Budapesten meg csak 91 penny (kevesebb mint 400 Ft).

Magyarország volt a díszvendég egy franciaországi borversenyen

Május 26. 13:15
A Pannon Tokaj pincészet 2010-es ötputtonyos tokaji aszúja és a villányi Bock pincészet Libra Cuvée 2011-es vörösbora nyerte el a borászati szakújságírók nemzetközi szövetségének különdíját a Citadelles du Vin bordeaux-i bor- és pálinkaversenyen, amelynek idén Magyarország volt a díszvendége.
 
A hétfőn befejeződött háromnapos rendezvényen húsz ország csaknem 60 szakértője kóstolt harminc országból 1204 italt - 766 vörösbort, 245 száraz fehérbort, 85 habzóbort, 35 édes fehér bort, 31 rozét, 32 likőrbort és 10 pálinkát. Több mint 300 terméket díjaztak, ezek listáját június közepén, a Vinexpo bordeaux-i nemzetközi borszalon előestéjén teszik közzé. A szervezők szerint a benevezett borok átlagára idén "nagyon magas", 11,73 euró (3620 forint) volt. 
 
A számos különdíj közül a Borpincérek (Sommeliers) Különdíját, amelyet a borszakértők világának nagy nevei ítélnek oda a Földközi-tenger medencéjében termő száraz fehérboroknak, idén egy libanoni bor, a Cloud Nine 2013 nyerte el. A Nemzetközi Borversenyek Szövetsége, a Vinofed, amely hagyományosan olasz borok fölött ítélkezik, idén a Milazzo 2004-et érdemesítette különdíjára, tükrözve a szicíliai borok előretörését - tájékoztatott a versenyről az AFP francia hírügynökség. 
 
A borverseny honlapja szerint Magyarország idén a hat legjelentősebb külföldi résztvevő egyike volt. A honlap szerint május 24-én, vasárnap vezető magyar borszakértők részvételével nyilvános konferenciát rendeztek a magyarországi borokról a bordeaux-i Burdigala szállodában, és ezt borkóstoló is követte. A záró gálavacsorát hétfőn este tartották a Saint-Emilion-i Angélus kastélyban.
 
A Citadelles du Vin borverseny jelenlegi formájában 2000 óta létezik, jelenleg a CDV (Concours du Vins) nonprofit egyesület rendezi, az idei volt a 15. Célja a borkínálat szélesítése és a borok minőségének emelése.
(MTI)

Milyen vízből készül a sivatagi sör?

Május 26. 11:10
Az Atacama sivatagban található egy chilei sörfőzde, amely a világ egyik legszárazabb pontja. Így a sörkészítéshez speciális módon nyerik a vizet, különleges hálókkal fogják fel a köd nedvességtartalmát. A főzde tulajdonosai szerint az így összegyűjtött víztől söreik különleges ízt kapnak.
 
Csapdába ejti a ködöt egy chilei manufaktúra, amely így állítja elő söreit. Az arrafelé ritka természeti jelenségből vastagon szőtt hálókkal nyerik ki a vize, amelyet a gravitáció erejét felhasználva a hálók alatti tárolókba vezetik - számol be a munchies.vice.com az Agrárszektor.hu értesülései szerint.