Fröccs

Tea vagy kávé? Melyik fogyasztása egészségesebb?

December 20. 15:12
Okosan, kitartóan, de mértékkel fogyasztva mind a kávé, mind a tea is egészségesek - szögezi le már az elején az Origo.hu. De nézzük melyik italnak mi az előnye: 
 
A tea előnyei:
- napi három csésze tea gyulladáscsökkentő hatású lehet
- megeleőzhető a vérerek merevsége
- csökkenti a stroke és a szívbetegségek kialakulását
-  jótékonyan hat a memóriára 
 
Napi három csésze kávénak számos jó hatása lehet:
- megelőzheti a 2-es típusú diabéteszt, a Parkinson-kórt, a rákot és a korai halált.

Méz-kisokos: melyik mire jó?

December 20. 12:51
Immunerősítő, baktériumölő, gyulladásgátló és még sok más pozitív hatása lehet a mézeknek. De, hogy pontosan melyik méz milyen panasz ellen jó, az most kiderül:
 
  • Megfázás: bármelyik méz jó, de az akácmézet tartják a leghatékonyabb segítségnek
  • Torokfájás: a napraforgóméz, az akácméz és a repceméz
  • Immunerősítés: az akácméz, a repceméz és a vegyes virágméz
  • Érzékeny gyomor: a repceméz a legjobb. A napraforgómézet kifejezetten tilos érzékeny gyomorral fogyasztani.
  • Csontproblémák: az akácméz
  • Vérszegénység: az akácméz és a repceméz
  • Férfiproblémák (prosztata, vizelési nehézségek): a napraforgóméz
  • Horzsolás, sebek: a vegyes virágméz
  • Méregtelenítés: az akácméz
  • Antioxidáns-kúra: a napraforgóméz
  • Általános egészségmegőrzés: a vegyes virágméz
 
További útmutatót a Házipatika.com oldalon találsz.

„Jól elkészített aszú, harmóniával és eleganciával”

December 20. 09:26
2009 nem tartozik a legjobb aszús évjáratok közé, de mégis voltak akik elkészítették a borkülönlegességet. A Gróf Degenfeld 5 puttonyos tokaji aszúját kóstolta a Metropol.hu, aki alapvetően pozitívan értékelte a tételt:
 
Sárgabarack, édes fűszerek, friss golden virginia dohány, mézesség, ásványosság. Tiszta, vonzó illat, modern stílus.(...) Telt és testes, közép plusz savakkal, moderált alkohollal. Szájban krémes és selymes, amelyhez érzetben a sav-cukor arány is hozzátesz.

Az egészséges életmód valóban árt a környezetnek?

December 20. 07:16
A Carneige Mellon Egyetemen végzett kutatás eredményei meglepő összefüggésekre hívta fel a figyelmet, amelyet a Enviromental System and Decisions internetes folyóirat publikált. Kiderült, hogy ha valaki egyszerre szeretne egészség-és környezettudatos lenni, bizony nincs könnyű dolga.
 
A szakemberek három tényező alapján gyűjtöttek adatokat: azaz, hogy mennyi energiára, tiszta, friss vízre van szükség az ételek előállításához, illetve, hogy a gyártási-előkészítési folyamatok során mennyi káros anyag kerül a levegőbe? Sajnos az egészséges étkezés során a megfigyelt mutatók növekedtek.
 
A Carneige Mellon Egyetem doktori hallgatója, Michelle Tom szerint nagyon fontos a megállapításaik eljuttatása az emberekhez: „A véleményvezéreknek tudniuk kell ezekről a dolgokról, mielőtt különböző tanácsokat osztanak az embereknek az étkezés témájában. Az étrend és a környezet viszonya sokkal komplexebb, mint elsőre gondolnánk” - írja az Origo.hu.
 
A kutatás nem igaz száz százalékban mindenhol, hiszen kizárólag az Egyesült Államokra koncentráltak – az ottani vásárlási és étkezi szokásokra hivatkozva. Európában biztosan más adatokat vettek volna fel, hiszen ott sokkal elterjedtebb a háztáji gazdálkodás, amely mindhárom tényező szempontjából üdvös megoldás.
 
A legnagyobb problémát azonban még mindig az ételpazarlás jelenti.

Másnaposoknak nyitottak klinikát Ausztráliában

December 19. 19:56
Fél óra alatt kikezelik a durva másnaposság tüneteit abban az ausztráliai klinikában, amely erre szakosodott.
 
A klinikai kezelés során infúziót, vitaminokat, oxigénterépiát és hidratálást biztosítanak a pácienseknek - írja az Origo. A kezelés díja amúgy nem kevés, a választott kúrától függően 40 és 60 ezer forintnak megfelelő ausztrál dollár.
 
Az egészségügyi szakembereknek persze már kevésbé tetszik az ötlet, hiszen ez majd arra sarkallja az embereket, hogy nyugodtan igyanak anélkül, hogy tartanának a következményeitől. A test viszont nem véletlenül jelez, ha kevesebbet bír.

Magyar aszúért rajong az Instagram népe

December 19. 16:40
Pontosabban egy aszúesszenciáért, amelyet a Wine Spectator tett közzé az instáján. A kommentelők egy része tudja, hogy honnan származik a bor, de olyan is akad, aki megkérdezte, hogy édes, vagy száraz... :)
 
Magyar aszúért rajong az Instagram népe
(Via)

Clovis Taittinger: A champagne az öröm, a boldogság szimbóluma, a szerelemé

December 19. 13:14
Clos Taittinger, a hazánkban is jól ismert Champagne-i Taittinger ház export igazgatója Budapestre látogatott. A Poppmood.com pedig kihasználta az alkalmat és egy izgalmas interjút készített a fiatalemberrel:
 
Ami az üzleti oldalát érinti, összetett a kép. Ha az utóbbi öt évet nézem, öt rekord évet látok, tudtunk tanulni a korábban elkövetett hibákból. A jövő sikereinek kulcsát elsősorban abban látom, hogy továbbra is nagyszerű borokat készítsünk. Ez mindennél fontosabb.
 
Másrészt szeretnénk továbbra is egy emberi, megközelíthető vállalkozás maradni. Találkozom az ügyfelekkel, itt voltam, hogy beszélgessek ma a vendégekkel, épp interjút adok.
 
Nem cél, hogy távolságtartó óriássá nőjünk, sokkal inkább megtartani ezt a boutique vagy ha úgy tetszik, kézműves jelleget, szellemiséget.
És végül az én személyes álmom: most egy boldog cég vagyunk, a cél, hogy a jövőben még boldogabbak legyünk. Egy még pezsgőbb champagne-ház! Ne egy unalmas vállalat, hanem egy olyan csapat, amelyik inspirál, amelyik igazán hűen képviseli a champagne értékeket. Nem a szakmaiságra gondolok – bár ez nélkülözhetetlen –, hanem ennek az italnak a kultúrájáról, az örömszerzésről, a champagne-attitűdről. Ósdi dolgok és sznobizmus nélkül.(...)
 
Maradj eleven. Champagne erről szól, champagne egyenlő életteliség. Például ha szeretsz táncolni, remélhetőleg találsz a táncparkett környékén Taittinger-t. Mert egy ilyen pillanat az érzelmekről szól, arról, mi van a szívedben.(...)
 
Az üzlet nem minden. Elsőre furcsán hangzik, de Magyarország nem egy piac a számomra. Egy ország, emberek, barátok, champagne rajongók. És mint ilyen, nem a számokról szól.(...) Ha életem, időm, szívem egy részét odaadhatom nektek, boldog ember vagyok. Az örömszerzés vagy az edukáció többet jelent számomra, mint felvenni a rendeléseket.
 
A teljes interjúban még több értékes gondolatot találsz, amelyet itt tudsz elolvasni.

Így készül a karácsonyra a tokaji borász

December 19. 07:22
Árvay János rendszeresen írja bejegyzéseit, így egész évben értesülünk a pincészetnél és a családban történt eseményekről. Az ünnepre késtülnek és hangolódnak már a borászatnál. Így ír Árvay János:
 
Hosszú évek óta mindig nagy karácsonyfánk volt. Megbeszéltük hogy ez éven kisebb fát fogunk állítani. Marcikánk játszó ketrecének kell most a nagyobb hely. Így hogy erről írok, jutott eszembe hogy lehet hogy nem a földre állítjuk hanem inkább felakasztjuk a mennyezetről lelógatva nehogy a kicsi megtépázza. Gyerekkoromban sok rokonnál láttam ilyet. A gerendás mennyezetről lógott lefelé a kis karácsonyfa. Díszítésnek legtöbbször vattacsomók, alma, ezüstös papírba csomagolt dió voltak rajta. A fánk ugyan kisebb lesz, de a csodálatos unokánk miatt az örömünk, boldogságunk sokkal nagyobb.
 
A 2015-ös Sauvignon Blanc gyönyörű, nekem nagyon tetszik! Csak éppen annyira tömör a fajtajelleges illata hogy még sok ember számára nehezen értelmezhető. Egyrészt igazuk van. Nem haragszunk. Szellőztetjük. Amúgy be kell ismernem hogy elsőre tényleg túl sok. De majd januárban, palackozás után biztosan sokat kerekedik. Reméljük akkor már tetszeni fog.
 
Rendben van a 2013 Padi-hegy Furmint. Na akkor még egy vallomás. Szűrés után töltöttünk 12 palackot hogy ezt visszük a december 9-i Pannon Bormíves Céh karácsonyi kóstolójára. Megkóstoltam és nem tetszett. A Magyarországon már nem kapható 2013 Isten-hegyet vittük helyette. Igaz, kaptam utána itthon hogy ezt a pár palackot a skóciai exportból csíptük le, ahol Michlen csillagos éttermekben poharazzák. (...)
 
Dűlők és kőzetek. Büszkén szoktam elmondani hogy Rátkán és Mádon a kőzetek színe olyan mintha a szivárvány színeit látnánk. És hogy a színek az ásványi elemek és komplexeinek a jelzése. Fantasztikus svédasztal van a szőlő számára. Azt vesz fel, „eszik” ami a legjobban kell neki.

Egy budapesti kóstolón odajött egy férfi, megnézte a kirakott köveinket. Majd azt mondta a barátjának és nekünk, hogy szépek a kövek, de csak egy kőzet ami fontos. Nem értettem mit akar mondani. Majd kiemelt egyetlen egy darabot, hogy EZ AZ AMI SZÁMÍT! Vagyis a zeolit. Sejtettem ugyan eddig is (mert figyelek arra azért amit Szepsy Pista mond), hogy ez a kőzet mennyire fontos. Na akkor még jobban figyelek ezután arra hogy a parcelláinkban mennyire van jelen.(...)
 
Remélem karácsonykor esik majd a hó.
Olyan szép lenne hogy a hulló hópelyhek kísérnék a kántálásunkat.
Csend, nyugalom, meleg, szeretteink.
Mindenkinek ezt kívánjuk.