Fröccs

Tényleg létezik a világ legjobb pizzája

Június 02. 19:45
A világ szinte összes országában találunk pizzériákat, de sok esetben ezeken a helyeken felszolgált pizzának semmi köze nincsen az eredetihez. A pizza tésztájához nápolyi víz, campaniai liszt, élesztő, eredetvédett olívaolaj és só kell. Ez az igazi receptúrája. A Magyar Konyha ellátogatott a Da Michele-be, amelyet a világ legjobb pizzázójaként tartanak számon. Íme az élmény:
 
Lágy a tészta és mégis ropogós. A széle felhólyagosodott, a közepe vékony de mégsem szakad el, és ami rajta van, az másodlagos. Gondoltuk, hogy a marinara, az biztos szardellával készül. Dehogy. A két pizza között a különbség, hogy az egyiken csak oregánóval és bazsalikommal fűszerezett paradicsom és fokhagyma van, a másikon pedig mozzarella is. De nem akármilyen, nem „egyszerű” bivalymozzarella, hanem fior di latte. Tehéntejből készült friss mozzarella. Szó sincs gumiízű sajtról. Omlós, lágy mennyei ízű feltét. A paradicsomszósz pedig a Vezúv lábánál érlelt édes, csak a magyar koktélparadiocsomhoz hasonlító édes és mégis savanykás paradicsomból készült püré.” További részleteket a Magyar Konyha oldalán olvashatsz.

Balatoni borterasz ajánló a nyári kikapcsolódáshoz

Június 02. 18:04
Hiába a hűvös pince, egy árnyékos borterasz balatoni panorámával mégis vonzóbb lehet a nyári napokon. A We Love Balaton összegyűjtötte a magyar tenger 10 kihagyhatatlan borteraszát.
 
1. Jásdi Borterasz
2. Szent Donát Birtok - Márga Bisztró
3. Liszkay Borkúria
4. Pálffy Pince
5. Folly Arborétum és Borászat
6. Istvándy Pince és Borterasz
7. Kishableány Terasz
8. Szeremley Borház
9. Szent Antal Pince és Borterasz
10. Kislaki Borkert
 
A listában szereplő borteraszokról részleteket a We Love Balaton honlapján találsz.

„Szuper kis nyári bor, szomjoltásra termett”

Június 02. 15:11
A Kősziklás Boárszat 2008-ban jött létre Dunaszentmiklóson a Neszmélyi borvidéken. Elsősorban reduktív fehérborokat készítenek. A 2014-es évjáratú Rizlingszilváni tételük is a piacon van már, „a legjobb szó rá az üdítő: nem mély, ám igazán frissítő és játékos, zamata pedig túlmutat a műfaji átlagon” - írja róla A Művelt Alkoholista. A cikkben best buyként emlegetik a könnyű nyári bort.

Az opera royal az év fagyija idén

Június 02. 12:24
A belga csokoládéból készült, mogyorós ostya-törmelékkel és fehér csokoládéval rétegelt, opera royal elnevezésű fagylalt érdemelte ki Az év fagylaltja 2015 címet Soltvadkerten, ahol hétfőn több mint 80 alkotás közül választotta ki a győztest a zsűri a Szent Korona Cukrászdában.
A győztes fagylaltkülönlegességet Mányoki Krisztián pátyi cukrászmester, a Cafe Trevi Cukrászda tulajdonosa készítette. A versenyt 18. alkalommal rendezte meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, idén 41 csapat nevezett 2-2 fagylalttal. Ebben az évben a kötelező íz a sárgabarack volt, e mellett egy szabadon választott ízt választhattak a cukrászok.
 
Csuta Zsolt csákvári mestercukrász, a zsűri elnöke kiemelte, hogy "soha nem látott ízkombinációk" jelentek meg, ami egyébként a verseny kiírásában feltételként is szerepelt. Az volt a cél, hogy a verseny a szakma fejlődését segítse elő, ezért újdonságokat kellett bemutatni – mondta a mestercukrász.     

Fontosnak tartotta, hogy a győztes fagylaltok receptúráját a szakmai berkeken belül közreadják, így mindenki elkészítheti és árulhatja az édességeket, amelyekhez az ország minden szegletében hozzá lehet majd jutni.
 
Csuta Zsolt kiemelte: a kötelezően készített, sárgabarack ízesítésű fagylaltok is óriási ízválasztékkal vonultak fel. Nem mindegy, hogy a gyümölcs honnan származik, hogy mennyit tesznek belőle a fagylaltba, vagy milyen kiegészítő anyagokat adnak hozzá – hangsúlyozta. A mestercukrász szerint a magyar fagylaltkészítők legjobbjai fel tudják venni a versenyt a világ élmezőnyével.
 
Csuta Zsolt korábban már kétszer megnyerte a versenyt, harmadszor a kötelező kategóriában lett első, így a vándorkupát is hazavihette.
A zsűrinek tagja volt többek között Ákos énekes-előadóművész, Cseh László úszó, Lehoczki Ferenc, a város polgármestere, Frittmann István borász, valamint Liptai Klaudia televíziós személyiség.
 
A fagylaltok versenyével párhuzamosan zajlott a Magyarország tortája versenyre nevezett sütemények előzsűrizése is. Az idén 31 tortával neveztek és közülük négyet juttatott tovább a zsűri a következő fordulóba, amely a lajosmizsei Tanyacsárdában lesz június 29-én. 
(MTI)

Kolbászos vekni lesz a siller mellé Pakson

Június 02. 11:07
A nevezett borok szakmai értékelésével veszi kezdetét pénteken az Országos Siller Fesztivál Pakson. A kétnapos fesztivált színes kulturális és gasztronómiai programok kísérik, a főétel ezúttal a kolbászos vekni lesz.
 
Kárpát-medence szerte 112 bormintát neveztek a 8. Országos Siller Fesztiválra, csütörtökig várják még a minták leadását. 
 
A paksi önkormányzat, a Csengey Dénes Kulturális Központ és a Paksi Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete közös programjának a város szívében lévő pincefalu, a Sárgödör tér ad otthont június 5-én és 6-án. 
 
Kovács Mihály főpohárnok arról tájékoztatott, hogy elismert borbírákat hívtak, hogy értékeljék a siller borokat. A bírálat pénteken délelőtt zajlik. A legjobbnak ítélt száz bort másnap közönség kóstolásra bocsátják. 
 
Szombatra hirdették meg a siller borokhoz illő ételek főzőversenyét, ekkor lesz majd a borverseny eredményhirdetése és a közönségkóstoló is. 
 
Mindkét napon kulturális programnak ad otthont a tér, a Szaggató zenekar pincemuzsikával készül, várják a Vetővirág Népzenei Együttest és a Tekerős Barátokat, pénteken a Kárikittyom Anticeleb Orchestra ad zenés műsort, majd 19 órától Balkán Fanatik-koncert lesz. A szombati nap kiemelt előadója a Tűzvirág Táncegyüttes. 
 
A fesztivál idején megnyílnak a pincék, de nemcsak a jó borról, hanem a hozzá illő ételekről is gondoskodnak a szervezők, kemencés lángos, kürtös kalács, házi sajtos szerepel a kínálatban. Sőt idén már saját étele is lesz az Országos Fesztiválnak. A Sárgödör téri rendezvényeknél ez már szokás, a Márton-napi újboráldáson libamájpástétomot, a bor- és halünnepen halat kínálnak, idéntől a siller mellé kolbászos vekni dukál, mert a kenyértésztában sült kolbász jól passzol a fűszeres, mégis könnyed sillerhez - mondta Kovács Mihály.
(MTI)

Egy reggeli kép a szőlőből, ami mindent visz

Június 02. 09:15
A tokaji Gizella Pince reggli fotójáról nehéz levenni a szemünket:

#szilvölgy #tokaj

Posted by Gizella Pince Tokaj on 2015. június 1.

Megnyerte a X. Egyházi és Világi Borok Versenyének Vándordíját a Linbrunn Pincészet!

Június 01. 19:34

Megnyerte a X. Egyházi és Világi Borok Versenyének Vándordíját a Linbrunn Pincészet!2015. április 22-én Csömörön...

Posted by Linbrunn Pincészet on 2015. május 31.

Boldogok szőlők Lellén és Bogláron

Június 01. 18:26
Boldogok szőlők Lellén és Bogláron
 
Az alábbi híreket kaptuk a Garamvári Szőlőbirtok és Pincészettől:
 
Balatonlelle, Balatonboglár környékén a szőlőnövény a fürtvirágzatok megnyúlásának fenológiai stádiumában van. Ha a kedvező, meleg időjárás a jövő héten is kitart, nem sokára elkezdődik a virágzás. A múlt heti, és a hét eleji heves esőzések feladták a leckét a növényvédő szakembereknek.
 
A Garamvári Szőlőbirtokon a napokban végeztük el a második növényvédelmi kezelést. A szőlők egészségesek, nagyon szépen, egységesen fejlődnek.

Mégsem egészséges az időseknek napi egy pohár bor?

Június 01. 15:53
Időskorban a mértéktartó alkoholfogyasztás is ártalmas lehet a szívre, ráadásul a nőknél nagyobb az emiatti szervkárosodás veszélye – derül ki egy friss kutatásból, amelyet a Vital.hu ismertet.
 
A vizsgálat eredménye szerint már a napi egy italt elkortyoló nőknél is romlott valamelyest a szívfunkció. A férfiak körében pedig a heti 14 egységnyinél több alkoholfogyasztás a szívkamra falának megvastagodásával állt összefüggésben.