Fröccs

Tévhitek a másnaposságról

Augusztus 21. 07:33
Sok tévhit kering a másnaposságról, az viszont biztos, hogy reggel mindneki elmormolja magában: Csak éljem túl a mai napot! A Dívány.hu összegyűjtötte a legelterjedtebb tévhiteket a macskajajról:
 
1. tévhit: Nem nagy ügy
A túlzásba vitt alkoholfogyasztás méreganyagokkal árasztja el a szervezetünket és károsítja a központi idegrendszert.

2. tévhit: Mindenkit egyformán érint
Életkortól, nemtől is függ a lebontható alkoholmennyiség.

3. tévhit: Egy kevés nem árthat
Nem feltétlenül kell mértéktelenül vedelni ahhoz, hogy másnap betegnek érezzük magunkat.

4. tévhit: A bor a legkíméletesebb megoldás
A vörösborban lévő tanninok olyan vegyületek, amelyek egyeseknél fejfájást okozhatnak.

5. tévhit: A diétás koktélok biztonságosabbak
Ezek sokkal magasabbra toljék a véralkoholszintet.

6. tévhit: Előbb jöhet a rövid, aztán a sör
Sajnos nem az italfajták sorrendje, hanem az elfogyasztott alkoholmennyiség az, ami befolyásolja a másnapi közérzetünket.

7. tévhit: Lefekvés előtt tésztát kell enni
Az ételnek már az italozás előtt a gyomorba kell kerülnie, valamint a zsír tudja leghatékonyabban lelassítani az alkohol felszívódását.

8. tévhit: A fájdalomcsillapítót is elalvás előtt kell beszedni
A gyógyszer hatása a beszedést követő négy órán belül elmúlik, ezért több értelme van, ha ébredéskor veszi be az ember.

9. tévhit: Az alkohol segít a nyugodt alvásban
Épp ellenkezőleg. Egyetlen rövidital lefekvés előtt valóban megkönnyítheti a szervezet ellazulását, túl sok alkohol azonban aláássa a minőségi, zavartalan alvást.

10. tévhit: Kutyaharapást szőrével
Legfeljebb késleltetni tudja a tüneteket, amelyek akkor jelennek meg, ha a véralkoholszint a nullára esik. 

11. tévhit: A kávé mindig segít
Nem érdemes kávéval józanodni, mert vízhajtó hatásának köszönhetően csak mégjobban dehidratálja a szervezetet.
 

Itt az új sörlekvár télire

Augusztus 20. 19:49
Ebben a hideg, esős időben nem kívánják annyian a jéghideg sört, de annak érdekében, hogy ne veszítsenek vonzerejéből az ital, megjelent egy új termék a piacon. Sör, de lekvár formájában. Az egyetlen hibája az ínyencségnek, hogy így elveszíti alkoholtartalmát.
 
A sörlekvár pont úgy készül, mint a gyümölcslekvár, csak a gyümölcsöket sörrel kell helyettesíteni. Főzés során hozzáadjuk a cukrot és a pektint, a végén üvegekbe töltjük, és örülünk a szép, áttetsző kocsonyának - írja az Origo.hu.

Súlyos büntetést kapott a lebuktatott házi szeszfőzde

Augusztus 20. 16:05
A NAV pénzügyőrei közérdekű bejelentés alapján ellenőrzést tartottak egy vácegresi magánszemélynél, akiről feltételezhető volt, hogy adózatlan jövedéki termékeket tárol a lakóingatlanán – olvasható az adóhatóság közleményében.
 
A személy otthonában 330 liter házi készítésű likőrt találtak a pénzügyőrök, aki ellen jövedéki és büntetőeljárás indult. A tulajdonos azt mondta, hogy a megtalált italokat saját maga állította elő, saját fogyasztásra.
 
A pénzügyőrök az ellenőrzés alkalmával átkutatták a helyszínt és a fürdőszobában, a garázsban és a garázs alatti pincében összesen 330 liter ismeretlen eredetű és összetételű alkoholos italt (házi készítésű likőröket), valamint 28 liter gyümölcsbort találtak. A pénzügyőrök a mintegy 700 ezer forint értékű alkoholos italokat jövedéki eljárásban lefoglalták, melynek végén 800 ezer forintot meghaladó összegű pénzbírság kiszabása várható. Ezen kívül költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést is tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.
 
 
 
(Forrás:MTI)

Az olaszrizling desszertborként is bizonyított már

Augusztus 20. 13:05
Hazánkban az olaszrizlingről először a száraz bor jut mindenkinek az eszébe. Azonban a fajta tulajdonságainak köszönhetően a késői szüretelésre is alkalmas, így remek desszertborok készülhetnek belőle. Jó fagytűrő és későn érik, így a kontinentális klímán kitűnően érzi agát. 
 
„Magyarországon elsősorban a badacsonyi borvidéken készülnek olaszrizlingből – jellemzően késői szüretelésű – desszertborok. Ezek közül a Varga Pince késői szüretelésű Aranymetszése lehet ismerős, de van Royal néven is késői olaszuk, sőt, ha az időjárás engedi, jégbort is készítenek. (...) Szintén a Badacsonyból érkezik a Szeremley Birtok késői szüretelésű olaszrizlingje – nagy fahordós érlelést kapott, ízében az aszalt gyümölcsös-mazsolás ízhatás és az édesség dominál” - írja a Vinoport.hu.
 
„Ausztriában komoly hagyománya van az olaszrizlingből (Welschriesling) készített desszertboroknak. A Weinviertel és a Neusiedler See (Fertő-tó, Burgenland) / régióban találjuk  a legtöbb olaszrizling- telepítést; utóbbiból származnak a botritiszes-töppedt szemeket tartalmazó Beerenauslese (BA), Trockenbeerenauslese (TBA) és a fagyottan szüretelt szőlőből készülő Eiswein (jégbor) stílusú desszertborok, valamint a különleges Ruster Ausbruch. Az itteni desszertborok savtartalma szépen ellenpontozza az egzotikus gyümölcsökben bővelkedő mézes édességet” - tudhatjuk meg a Vinoport.hu oldalról.
 
„Az olaszrizling édesboros potenciálját és minőségét mutatja, hogy az osztrák Falstaff 2015/16-os borkalauza 100 pontot adott az apetloni Heinz Velich 2006-os Welschriesing Trockenbeerenauslese borának.” Vinoport.hu
 
A teljes cikket a Vinoport.hu oldalon olvashatod el!

Tudod milyen lesz idén a Szent István napi kenyér?

Augusztus 20. 07:10
Idén a sokorópátkai Pedró Pékség tönkölyös kenyere kerülhet az ünnepi asztalra. A vastag héjú, illatos vekni kizárólag hazai előállítású anyagokból készül, fél kilós és egy kilós súlyban. Adalékanyagok helyett szakmai tudás, szigorú technológiai fegyelem teszi kiváló minőségűvé a terméket.
 
Az idei évben 45-en indultak a versenyen, amelynek győztesét augusztus elején hirdették ki. 
 
Augusztus 20-ától elérhető a kenyér a vásárlók számára is. A Győr környéki Pedró Pékségekben biztosan szerepel a termékpalettán, de a szervezők bíznak benne, hogy másutt is hozzájutnak a fogyasztók.
 
(Forrás:MTI)

Ilyen egy igazán „édes” nap

Augusztus 19. 16:50
A mádi Holdvölgy pincészet borai nemrég két nemzetközi díjat is megszerezetek, a 2012-es Exaltation a 2015-ös Muscat de Mond-on hetedik helyezést ért el, míg a 2011-es évjáratú Culture 6 Puttonyos Aszú tételüket a 2015-ös Decanter World Wine Awards aranyérmes és regionális trófea-győztes borává választották. Az elismeréseken felbuzdulva a pincészet úgy döntött, hogy hamarosan egy exkluzív 6 palackos aszú-válogatást hoz forgalomba, amelyben 6 különböző évjárat (2006-2011) 6 puttonyos aszújának 1-1 palackja kap helyet. 
 
„A Holdvölgy aszúi mindig az előírtnál hosszabb érlelési idő (legalább 3 év hordóban+3 év palackban) után kerülnek piacra, így ez kivételes lehetőség lesz a pincészet minden egyes aszújának 1-1 palackját tartalmazó válogatást megvásárlására” - írja a Borrajongó.blog.hu.
 
A birtoknál tartott vertikális aszú-kóstoló jegyzeteit a Borrajongó.blog.hu oldalon olvashatod el.

Ide érdemes lesz ellátogatnod augusztus 20-án

Augusztus 19. 12:44
Ha Budapesten töltöd az augusztus 20-át, akkor érdemes lesz kilátogatnod a Magyar Ízek Utcájába. A Clark Ádám és a Döbrentei tér között kerül megrendezésre az esemény, ahol Magyarország tortájának, cukormentes tortájának és a Honvédség tortájának felszelésével kezdődnek a programok augusztus 20-án. 
 
A Magyar Ízek Utcájában augusztus 20-án és 21-én idén három gyümölcs kap kiemelt szerepet három évszakot megjelenítve: az eper, a barack és a szilva - mondta el Novotny Antal szervező, a Katlan Tóni Konyhájának tulajdonosa, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.
 
A látogatók többek között csimbókos levest, paradicsommal készített kukoricakását, szilvalekváros csavartfánkot, barackos süteményeket és sparhelten sült lepényeket kóstolhatnak a Szent István-napi tönkölyös kenyér, az ország tortája címet viselő Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta, a honvédségi Tessedik mézes körtetorta és a cukormentes Barackos buboréktorta mellett. A kínálatban emellett lekvárok, gyümölcslevek, sajtok és kézműves italok is szerepelnek.
 
Az Ybl Miklós téren, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban a látogatók ingyenes vércukorszint-mérésen és tanácsadáson vehetnek részt - közölte Erős Antónia, az alapítvány alapítója. Magyarország cukormentes tortájáról elmondta, hogy Vaslóczki Orsolya Barackos buboréktortájának egy szelete - a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján - 11,8 gramm szénhidrátot és 278 kalóriát tartalmaz. Hozzátette: az alapítvány versenyt hirdetett nem szakképzett cukrászok számára, akik szeptember 15-ig küldhetik el cukormentes receptjeiket. 
 
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke arról szólt, hogy az ünnepre kalácsokkal, kuglófokkal, rétesekkel, hókiflikkel és pogácsákkal is készülnek. A Szent István-napi kenyérről elmondta: a kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy természetes alapanyagokból, kovászos technológiával készüljön, vastag héjú legyen, jó illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmazzon. Idén Vajda Péter, a Pedró Pékség tulajdonosának hosszúérlelésű, kovásszal készült tönkölybúzás kenyere nyert.
 
A Magyar Pékség Védjegy programról kifejtette: matrica jelzi majd szeptembertől, hogy magyar, természetes alapanyagokból, kovászos technológiával, magyar üzemben, 100 százalékos minőségben készült termékekről van szó. 
(forrás:MTI)

Megválasztották Az Év Beach Foodját a Balatonon!

Augusztus 19. 10:07
Az Év Beach Foodja előválogatást az éttermek és büfék kritikájával is foglalkozó We Love Balaton végezte. A verseny zsűritagjai a régió ismert vendéglátósaiból és borászaiból álló, Balatoni Kör adta. Az idén először kiosztott díjat a fövenyesi Kalóz nevű strandbisztró Harcsa és Krumpli étele nyerte el. A remények szerint a győztes étel, vagyis a „balatoni Fish and Chips” felveheti majd a versenyt az üdülőövezet kínálatában a „tájidegen” hekkel.
 
A zsűri további nyolc vendéglátóhelyet is kiemelt. A strandbüfék közül a gyenesdiási Karám büfé lángos falatkáit, a zamárdi Chef Beach és a zánkai Neked főztem helyi alapanyagokból készített különlegességeit.
 
Kikötői bisztró kategóriában a csopaki Code Zerót tartották a legjobbnak a minőségi barbecue balatoni meghonosításáért. Elismeréssel szóltak a tihanyi hajóegylet bárjának, a the Barnak a kreatív ételkóstolójáról, a füredi Matróz étterem vega burgeréről és a széplaki Tató kisvendéglő Balaton alakú lángosáról is.
 
Kardos Gábor kifejtette, nehéz a strandbüféknek egy rövid szezon alatt kigazdálkodni a magas bérleti díjakat, ebben előrelépést hozhat, ha különleges minőség és helyi specialitások nyújtásával ősszel és tavasszal is magukhoz csalogatják a vendégeket.
 
A versenyt indító Balatoni Kör tagjainak kínálatát külön értékelték az We love Balaton honlap munkatársainak szavazatai alapján. Közülük az év strandétele Bezerics Dániel harcsakolbászos hot dogja lett, amely a nyár népszerű újdonsága lett Bogláron, Keszthelyen és Badacsonyban is.
(Forrás:MTI)