Fröccs

Törvény védi majd a pizzasütőket

Június 24. 12:50
Mostantól nem lehet akárki csak úgy pizzakészítő - írja a thelocal.it. Egy éven belül szakmai nyilvántartásba kell venni minden pizza séfet, miután sikeresen letették vizsgáikat. Ezt egy 120 órás kurzus előzné meg, amiből 20 óra étel tudomány („food science”), 20 óra pizzakészítő kurzus, 30 órányi élelmiszer-higiénia és 40 óra angol, vagy egyéb külföldi nyelvóra. Ám mielőtt hivatalosan is beiktathatnák őket, egy 18 hónapos gyakorlatot is végig kell vinni.
 
Bár ma már ezerféle pizzakészítő tanfolyam létezik, de a szakértők szerint nincsenek sztenderdizálva, éppen ezért rengeteg szakképzetlen vagy éppen ügyetlen pizzasütővel találkozhatunk. Az újításnak a pizzakészítők egyébként nagyon örülnek, hiszen így végre védve lesz a szakma és a mesterség. 
 
"Olaszként kötelességünk a kulináris hagyományokat óvni. Az olasz éttermek bevételének fele jön a pizzából, mégis egyre többen kapnak tányérjukra nem megfelelő minőségű pizzát - a lejárt szavatosságú hozzávalókról nem is beszélve" - nyilatkozta Paolo Pelino szenátor.
 
Naponta egyébként összesen 4 millió pizza fogy el Olaszországban, amit 48.000 pizzéria 100.000 szakácsa készít. Létrehoznának majd ezen kívül egy pizzamesteri címet is, melyet 10 év után szerezhetnek meg azok a szakácsok, akik egy legalább négy fős csapatért is felelnek munkájuk közben. 

Ezeket a tanácsokat fogadd meg a kánikulában!

Június 24. 08:38
A nagy hőség hatására a szervezetünkben különböző rendellenességek léphetnek fel. Vészjelzések: fejfájás, rosszullét, szédülés, szapora szívverés, eszméletvesztés...
 
Az MTI infografikáján van néhány megszívlelendő tanács...
 
Ezeket a tanácsokat fogadd meg a kánikulában!

Spanyolország az első - már ami a bárok számát illeti

Június 23. 14:56
Spanyolországban minden 175 lakosra jut egy bár, ami azt jelenti, hogy a népességhez viszonyítva itt található a legtöbb bár a világon - derült ki a Nielsen Iberia piackutatócég által készített felmérésből.
 
Spanyolországban bárba járni az életforma része, valamennyi igazi találkozóhelynek számít, ahol napközben vagy este összefutnak a barátok, ismerősök, ahova beugranak a kollégák, és beülnek a családok is a gyerekekkel inni valamit, mellé pedig csipegetni pár falatot.
 
Ezt a nagyon jellemző szokást a gazdasági válság sem törölte el a dél-európai országban, de a bárok forgalma jelentősen, 30 százalékkal csökkent 2008-tól kezdve, és 25-30 ezer helyet be is zártak - állapították meg a kutatók.
 
A Nielsen szerint a tavalyi volt az első év, amikor érezhető volt, hogy az ágazat magára talált és sorra nyíltak az új vendéglátóhelyek. 2015-ben 3,6 százalékkal nőtt meg a bárok száma az egy évvel korábbihoz képest.
 
"A spanyolok, amint javulást észlelnek a pénztárcájukban, rögtön kezdenek eljárni" - értékelte a folyamatot Gustavo Núnez, a Nielsen Iberia vezérigazgatója.
 
A fogyasztási lista élén a kávé és a sör áll, utóbbi mellé a bárokban mindig kínálnak rágcsálni valót is.
 
Spanyolországban jelenleg több mint 260 ezer bár üzemel. Tízből hat pedig tradicionális jellegű és legalább már 15 éve működik.
 
A spanyol gazdaság számára kulcsfontosságú a vendéglátás, az aktív népesség 8 százalékának ad munkát.
(MTI)

Hőségriadó: magas nátriumtartalmú ásványvíz ajánlott

Június 23. 11:24
A melegben az izzadás miatt sót veszítünk, ezért érdemes olyan ásványvizet fogyasztani, amelynek magasabb a nátriumtartalma - mondta Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
 
Arra a kérdésre, hogy jobb-e meleg italokat fogyasztani a hőségben azt mondta, lehet meleget inni, de ennek nincs akkora jelentősége, "nem létfontosságú".
 
A strandolók figyelmét arra hívta fel, hogy felhevült testtel hideg vízbe ugrani veszélyes, inkább fokozatosan kell bemenni a vízbe és így hűteni le a testet.
 
Elmondta továbbá, hogy a melegben lenge, világos színű ruhát érdemes viselni, és védeni kell a fejet a sugárzástól. 
 
Csütörtöktől vasárnap éjfélig hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Magyarország fölé. Az ország túlnyomó részén 25-26 Celsius-fok felett lesz, péntektől vasárnapig sokfelé a 27 Celsius-fokot is meghaladja a napi középhőmérséklet.
(MTI)

Az 1000 dolláros boravaló története

Június 22. 20:49
A Colorado államban lévő Thai fúziós étteremben ugyanúgy indult a hétfő, mint mindig. Nyugodtan és a megszokott ütemben haladt minden, amikor is egyszer valaki 1088 dolláros borralót nem adott - a 60 dolláros menüre.
 
A boldogság viszont nem tartott sokáig, mivel másnap visszament a pénz tulajdonosa, és elmondta, kicsit sokat ivott és véletlenül az összes pénzét beletömte a számlatartóba. "Olyan volt, mintha megnyertük volna a lottót, aztán kiderül, hogy mégsem" - mesélték a Thailicious étterem tulajdonosai a The Denver Channel-nek.
 
Szerencsére megkérték az alkalmazottaikat, hogy őrizzék meg a pénzt, így egyből vissza is tudnák adni gazdájának - aki így is nagylelkű volt, hiszen 40 dollárt adott becsületességükért cserébe.
 

Rozéval szurkol a magyar

Június 22. 17:19
Rozéval szurkol a magyar
 
Az utóbbi 10 évben lezajlott „rózsaszín forradalomnak” köszönhetően a rozék elképesztő népszerűségre tettek szert, és úgy fest, hogy a meccsek alatt is előszeretettel választják a szurkolók ezeket a borokat.
 
A Varga Pincészet a 2010-es foci világbajnokság alatt internetes kérdőív segítségével felmérte, hogy milyen italokat választanak a Facebook rajongóik a meccsnézéshez. A megismételt kutatás most érdekes adatokat hozott a felszínre.
 
A pincészet követői a meccsekhez 80 százalékban választanak inkább bort vagy fröccsöt más italok helyett. A fröccs népszerűsége a nők között nem változott, a férfiak viszont nagyobb arányban választanak meccsnézéshez sör helyett fröccsöt.
 
A fröccs mellett szurkolók esetében 35 százalékról 41 százalékra nőtt a rozéfröccs aránya, bár a fehérboros fröccs még mindig vezet 48 százalékos aránnyal. A növekedés egyik oka, hogy a rozé az idősebb korosztályt is meghódította. 2010-ben az 55 év feletti válaszadók csupán 14 százaléka készítette rozéból a fröccsöt, ez az arány mostanra több mint megduplázódott, 32 százalékra emelkedett. De a rozé még ennél is sokkal népszerűbb a fiatalabbak körében: a 18 és 24 év közötti válaszadók több mint kétharmada (!) szavaz a rozéra, ha fröccsről van szó.  Továbbra is igaz, hogy a nők „rozésabbak”, de a korábbi felméréshez képest a férfiak körében is jelentősen nőtt a rozét választók aránya.

Igen, már borozhatsz a cicáddal

Június 22. 13:32
Végre nem kell a cicatulajoknak egyedül boroznia, ugyanis megszületett a macskabor! A coloradoi hegyek között az Apollo Peak piacra dobott kétféle verziót: a MosCATo-t és a Pinot Meow-t, melyekek kizárólag olyan összetevőket tartalmaznak, amik nem árthatnak kedvencünknek.
 
Céklából vagy répából és organikus macskamentából készültek ezek a macskaborok, természetesen alkohol hozzáadása nélkül. Így többé nem kell a hosszú munkanap után, egyedül boroznunk otthon, mert mostantól nemcsak magunknak, de cicánknak is nyugodt szívvel bonthatunk egy italt.
 
Igen, már borozhatsz a cicáddal