Fröccs

Tovább lesznek nyitva a pincék Palkonyán

Május 05. 09:35
Az idén kétnaposra bővül a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvénysorozat: a villányi borvidékhez tartozó település gasztronómiai és kulturális programját immár 22. alkalommal rendezik meg május 14-én és 15-én.
 
A szervezők közleménye szerint május 14-én, szombaton is kinyitnak a pincék, amikor a palkonyai borok legjavát mutatják be a családi pincészetek borászai, de lesznek könnyűzenei koncertek, a programokat este fényfestés zárja.
 
A szombati kóstolójegy 4500 forintba kerül, amely a borospoháron kívül, hét - a pincéknél beváltható - kupont is tartalmaz. Pünkösdvasárnapra több tucat programmal készülnek a településen: a gyerekeket pónilovaglás, íjászat és mesemondás várja, a borkedvelőket pedig a mások mellett a Vivat Bacchus, a Bartók Béla Férfikar szórakoztatja majd.
 
Kóstolópohár vasárnap 2500 forintért vásárolható meg, amely az üvegpoháron kívül tíz kóstolójegyet tartalmaz, amit déltől este nyolc óráig lehet beváltani a pincéknél.
 
A szervezők felidézték, hogy a rendezvényt 1994 óta minden év pünkösdvasárnapján tartják meg. Tájékoztatásuk szerint a palkonyai rendezvény évről évre népszerűbb, 2013-ban 2200 kóstolópoharat adtak el, a programokon mintegy 4500-an vettek részt. Tavaly hozzávetőlegesen 6500-an látogattak el a rendezvényre és 2800 kóstolópoharat vihettek haza emlékbe a résztvevők.
(MTI)

Vulkánok ajándéka a 2016-os év Balaton fagyija!

Május 05. 06:15
A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó nyerte a 2016-os év Balaton fagyija címet, és alkotásuk a vulkánok fagyija fantázianevet viseli. 
 
Mit tartalmaz a nyertes fagyi? Friss mentát, citromfüvet, 100% Szent György-hegyi mustot és minden olyan üdítő alapanyagot, amitől egy fagylalt igazán jól eshet. A fagylalt a tégelyben vulkán formát kapott utalva arra, hogy a badacsonyi borvidék a vulkánok működésének köszönhetően alakult ki.
 
Vulkánok ajándéka a 2016-os év Balaton fagyija!
Vulkánok fagyija (Forrás: Facebook.com/nyitott_balaton)
 
A zsűri nemcsak a megfelelő alapanyagok és technológia használatát, hanem az íz- illat-szín harmóniáját is figyelembe vette a kóstolás során, ráadásul plusz pontokat jelentett a fagyi kreatív tálalása, és az is, hogy mennyire volt összhangban a versenykiírásban szereplő szempontokkal. 
 

2015 az évtized legjobb évjárata volt Ausztriában

Május 04. 19:23
Az osztrák szomszédoknak jól sikerült a tavalyi szüret, sőt most úgy kampányolnak, hogy 2015 volt az évtized legjobb évjárata. A Művelt Alkoholista most Leth 2015-ös Grüner Velteliner tételét ajánlja:
 
A legszebb arcát12-13 °C fokon mutatja. Az illat sokrétű és hívogató: mandarin, virágok, dohány, méhviasz és az elmaradhatatlan fehérbors. A korty magjának érett gyümölcsössége és a vélhetően seprőn tartással kialakult szövet a fajtaátlagnál élénkebb savakkal jó egyensúlyt ígér. A lecsengés kellemesen fanyar. Vonzó bor.
 
 

Egy nagyhatású borszakíró, akiből tokaji borász lett

Május 04. 16:48
Alkonyi László neve a borkedvelők körében ismerősen cseng, hiszen mindmáig ő volt az utolsó szakértő, aki a hegyaljai dűlőklasszifikáció feltámasztására kísérletet tett, s talán az egyetlen magyar borszakíró, aki valóban széles körben elismert és sokat idézett - írja Táncoló Medve bornaplójában. 
 
Alkonyi László pár éve borászkodásba fogott Tállya legjobb dűlőiben, amelyeknek 2015-ös termését lehetősége van minden borrajongónak megkóstolni. Ripka Gergely szerint a Kaláka (Alkonyi László pincészetének neve) tételek megmérik az embert. 
 
„Egyensúlyi hibák, megingások sehol nincsenek (a borszakíróból lett borász mi másra is ügyelne jobban), az alkohol mindenütt alacsony, a technológiai fegyelem precíz, pontos és következetesen egyenletes végeredményt mutat (Alkonyi Lászlót ismerve ez egyértelmű is). Árad belőlük a természetesség, a sallangmentes könnyedség, miközben mindegyik bor nagyon fiatal, de már most izgalmas, sajátos kis univerzumba kalauzol minket, ami több ponton is emlékeztet kissé Wachaura. Volt, amelyikben éreztem maradék szén-dioxidot is. A pince által kijelölt sorrend szerint kóstoltam a borokat, ami Alkonyira jellemző módon nem a cukortartalom szerint osztja fel a sort, sokkal inkább az üzenet és a komplexitás alapján. Fel van adva a lecke, de a végére gyönyörűen kikristályosodik a kép. Ne kapkodjunk ezekkel a borokkal, nem bántam meg, hogy több napon át ismerkedtem velük, de sok-sok örömünk lehet még bennük évekig.”
 
A teljes bejegyzést és kóstolósort a Tancolomedve.hu oldalon tudod elolvasni!

Az ország legnagyobb körhintáját próbálhatod ki a hétvégi Food Truck Shown

Május 04. 13:52
Május 6. és 8. között a Kincsem Parkot elözönli a guruló gasztronómia krémje. De, ha ez mind nem lenne elég számos zenekar, utcazenész, artista is fellép, valamint lesznek még lóversenyfutamok és agárversenyek. 
 
A Food Truck Show fesztivál elsődleges célja, hogy egy időben és helyen mutassa be a legjobb, minőségi ételeket, italokat kínáló, mozgásra képes vendéglátó járműveket. A változatos alapanyagokból készülő ételek mellett vendégeink kézműves szörpökkel, sörökkel, pálinkákkal és borokkal olthatják szomjukat rendezvényünkön - írják az esemény facebook oldalán.
 
Ízelítő a programokból:
A hétvége alatt felállításra kerül az ország legnagyobb körhintája, melyet majd díjmentesen használhattok.
 
A Drone Prix Hungaryjóvoltából mindhárom nap lehetőség lesz kipróbálni a jövő legizgalmasabb játékát, ahol mini drónokkal kell majd egy akadálypályán feladatokat teljesíteni.
 
További részletek: az esemény facebook oldalán, honlapján
 
 

400 ezer forintba kerül egy grammja ennek a teának

Május 04. 11:52
A világ egyik legdrágább teájának tartják a Dél-Kínában termesztett da hong paót, amelynek grammja 400 ezer forintba kerül. A különleges levelekért sokat kell utazni, Pekingtől még két és fél óra repülőút. 
 
Az igazi da hong pao egy sziklás, hegyi területen termesztett tea, amelynek minden egyes növénye visszavezethető néhány „anyafához”, amelyeket nemzedékek óta felügyelnek. Aki ragaszkodik hozzá, hogy valamelyik ősi teafa leszármazottjának leveleiből készült italt igyon, annak bizony fizetnie kell. Különös tekintettel rá, hogy az eredeti teafákból egyre kevesebb van már, sokuk soha többé nem hoz már levelet - írja az Origo.hu.
 
400 ezer forintba kerül egy grammja ennek a teának
A da hong paóból "kancsóára" körülbelül 2,8 millió forint (Forrás: Origo.hu)

Kihagyhatatlan program a motorok és borok szerelmeseinek

Május 04. 09:44
Június 3. és 5. között első alkalommal rendezik meg a Motoros Borok Útja Rallye-t, ahol a résztvevők a 400 kilométeres távot ezúttal is úgy teszik meg, hogy nemcsak a borvidékekre, a borászatokra és a kiemelkedő borokra koncentrálnak majd, hanem a felelősségteljes és biztonságos közlekedést is szem előtt tartják - mondta el Megay Róbert Péter, a szervezőbizottság elnöke a május 3-ai sajtótájékoztatón.
 
„Szeretnénk a borkedvelő üzletemberek egy újabb csoportjával, a motorozás szerelmeseivel is megismertetni hazánk szebbnél szebb tájait" - fogalmazott a főszervező. 
 
Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke, a szervezőbizottság tagja felhívta a figyelmet, hogy idén már 20 motoros vesztette életét az utakon. Ezért a rendezvényt annak az üzenetnek a szellemében tartják meg, hogy „aki reggel elindul, az este egészégben térjen haza a családjához".
 
Komáromi Endre, a rali biztonsági főnöke kiemelte: két keréken nem olyan stabil közlekedni, mint négyen, s mivel így nagyobb a biztonsági kockázat, ezért az autós Magyar Borok Útja Rallye-tól eltérően itt most nemcsak a gépjárművezető, hanem az utas sem fogyaszthat alkoholt. Nagyon szigorú szondázás lesz a verseny során, amelyen nem a gyorsaságra helyezik a hangsúlyt, a borok kóstolására pedig délutánonként kerül majd sor.
 
A rali június 3-án, pénteken reggel 8 órakor rajtol a Kincsem Parkból. A mezőny tagjai azon a napon mátrai, szombaton pedig az egri borvidéket járják be, miközben tíz borászatot látogatnak meg, s emellett különféle tréfás és szellemi feladatokat is teljesíteniük kell majd. Vasárnap szabadprogrammal zárul a motoros hétvége.
 
Megay Róbert Péter az MTI kérdésére elmondta, mintegy száz résztvevőre számítanak, akik hetven motorral vágnak majd neki a távnak. Az idén 70 éves Vespa motorgyár 50 jubileumi, egyedi gyártású robogót biztosít az indulóknak, a többiek pedig saját motorjukkal fogják teljesíteni a versenyt.
(Forrás: MTI)

A hibás gyümölcsökben több a tápanyag

Május 04. 06:34
Az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) egy „friss” cikke azt bizonyítja, hogy a hibás gyümölcsök több tápanyaggal rendelkeznek jobb megjelenésű rokonaiknál. Ez elsőre meghökkentőnek tűnik, de nem maradt magyarázat nélkül a kijelentés.
 
A terményeken fellelhető „sebesülések” a gombákhoz és a rovarokhoz hasonló kártevők ellen folytatott küzdelmes csaták ékes (?) bizonyítékai. A nyomás alá került növények és produktumaik ilyenkor antioxidánsokat vetnek be a támadások kivédéséhez. A flavonoidok, fenolos savak, antocianinok és karotinoidok mind olyan antioxidánsok, amelyeket az ostromok visszaveréséhez a növények fokozott mennyiségben állítanak elő. Így lehetséges, hogy a csunyus gyümölcsök a dekoratív fajtársaiknál akár 10 százalékkal több antioxidánst is tartalmazhatnak - írja az Élelmiszer.hu.
 
Az ökológiai gazdálkodásból származó termények tápanyagokban gazdagabb élelmiszereknek, mint a növényvédő szerekkel oltalmazott zöldségek és gyümölcsök.

Aki felfedezte a Fertő-tavi édes borokban rejlő lehetőségeket

Május 03. 19:32
Április 27-én ismét benépesítették az osztrák borászok a Gerbeaud Házat, ahol immár hagyomány a tavasszal megerendezésre kerülő Drop Shop Austria. A sétáló kóstoló mellett mesterkurzusokon is részt vehetnek az érdeklődők. Az idei évben a Kracher pincészet tartott egy fajta és vertikális kóstolót a borkedvelőknek. Az előadásról a Borrajongo.blog.hu készített beszámolót:
 
„A borászat képviselője, Erich Andert értékesítési vezető, a jelenlegi tulajdonos-igazgató Gerhard Kracher jobb keze mutatott egy szép kis Kracher-sort, amely szépen engedett elmélyedni a világszerte rajongott pincészet filozófiájában és hosszú évtizedek alatt kialakított stílusában.
 
A Fertő-tó keleti partján található Seewinkel régióban tevékenykedő Kracher borászatot jelenleg a harmadik generáció irányítja. A nagypapa, idősebb Alois Kracher igen korán, messze pályatársai előtt felfedezte a Fertő-tavi édes borokban rejlő lehetőségeket és megalapozta a családi vállalkozást. Az utód, ifjabb Alois „Luis” Kracher tette világhírűvé a borászatot. Kidolgozta a modern édes bor koncepcióját, amely a gyümölcsökre, rétegzettségre és egyensúlyra épül, majd sikeresen ismertette meg a Kracher nevet a világgal.(...)
 
Természetesen a Fertő-tó közelsége, a szeptember-október időszakban megjelenő ködös-párás időjárás az, amely a botritiszes édes borok lehetőségét megteremti.(...) A botritisz megjelenése Tokajjal összehasonlítva igen gyors, gyakran 2-3 nap alatt akár a teljes fürtöt beboríthatja – meséli Erich Andert. A szüret fajtánként, területenként is több lépcsőben történik, már a szőlőben megtörténik a válogatás és minőségi osztályozás-szeparálás. A különböző szüreteket elkülönítve erjesztik, majd a már kierjedt borokat házasítják, így a megfelelő szintű koncentráció mellett az eleganciára és stílusra is tudnak hatni. A szőlő szedése általában szeptember közepén indul és akár december közepéig is tarthat.” 
 
A teljes bejegyzést a Borrajongo.blog.hu oldalon tudod elolvasni!