Fröccs

Unatkozol? Olvasd el a Bort, Gárdonyitól!

Október 04. 09:33
A Bor című Gárdonyi mű egy falusi történet, méghozzá 3 felvonásos. Szerepel benne például Baracs Matyi, Imrének az öcscse. Aki figyelt, már sejtheti, hogy Baracs Imre is van benne, de ott van még Eszter, özvegyasszony, Baracsék szomszédja, Kátsa, Bige, Tepsi, akik a kisebbséget képviselik, és szerepet kap még egy csomó mindenki más is, főképpen asszonyok és gyermekek.
 
A művet először Budapesten, a Nemzeti Színházban játszották, 1901 március 29-én.
 
Íme egy kis ízelítő:
 
Unatkozol? Olvasd el a Bort, Gárdonyitól!
 
Ha szeretnéd elolvasni, itt megteheted!

Prémium juhfark a Somlóról

Október 04. 07:36
A somlói Tornai Pincészet prémium termékcsaládja jól szerepelt a Borrajongón. „Nagyon kellett ez már, az alap Tornaiak korrekt áron kínáltak egyszerű vacsoraborokat, a selection viszont már sok magyar borkedvelőnél a felső fájdalomküszöböt átlépi, mármint az árazás tekintetében. Na ezt a lukat most remekül sikerült betömni” - írja a blogbejegyzés szerzője. 
 
A Tornai Pincészet 2013-as Prémium Juhfark tételéről a következő, meggyőző mondatok szerepeltek az oldalon: „A Juhfarknak számomra legszebb megjelenési formáját nyújtja, déligyümölcsök garmadája orrban és szájban is, ananász és mangó, ha valamit ki kellene emelnem, mindezt olyan perfekt savval megtámogatva, hogy az alapvetően túlérett, marékcukros stílus mellett is marad benne bőven dinamika.”

A Mecsekben van Magyarország legjobb gasztronómiai úti célja

Október 03. 16:17
Helyi gasztronómiára alapozott kínálatával a Mecsek Zöldút Egyesület nyerte a "Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja" díjat - tájékoztatott.
 
A közlemény szerint az Európai Bizottság (EB) új Kiváló Európai Desztinációk pályázata keretében minden évben kiválasztanak tagállamonként egy kiváló úti célt, amely egyebek mellett promóciós és szakmai jellegű támogatásban részesül. Fontos cél a kiváló minőségű, de még kevésbé ismert turisztikai célpontok népszerűsítése és az adott célterületen tevékenykedő kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése is.

Az EB 2014-2015-ben kilencedik alkalommal írta ki a pályázatot, amelyen Magyarország a maximális, 75 százalékos uniós támogatást nyerte el "Egy csipet Magyarország" című projektjével. A projekt témája a helyi gasztronómia, mint turisztikai motiváció volt, lebonyolítását 50 ezer euróval támogatta az EB. a versenyt szervező Magyar Turizmus Zrt.
(MTI)

Miért jó a Völgyben borozni?

Október 03. 11:17
A szekszárdi Iván-völgyben minden évben kadarka túrát szerveznek, amelyre az idei évben már két napra várták a borrajongókat. A boros kirándulás igaz nyár elején van, de a Pécsiborozó múlt idézés képpen, felelevenítette az eseményt:
 
Szekszárdon garantált a siker kadarka-ügyben. Maga a borvidék elképzelhetetlen lenne a fajta nélkül, a városról magáról nem is beszélve, hiszen úgy is fogalmazhatnánk, hogy Szekszárd fűszere a kadarka. (...) Ha címszavakba szeretném szedni, akkor: öt pince, tíz borász, húsz remek bor, ízletes harapnivalók, jó pár kilométer a túracipőben, egy csodálatos táj, 700 borszerető, kedves túratárs és rengeteg kellemes élmény várja az idelátogatókat.
 
Pontosa milyen állomásai vannak a túrának? Részletesen beszámol a Pécsiborozó.hu.

Murcifesztivál lesz Ábrahámhegyen

Október 03. 07:43
Vagyis pontosabban egy egész szüreti hétvége, aminek csak az egyik része a Murcifesztivál. Szombaton például a Szent László templomnál áldást kérnek a gazdákra és az újborra, este pedig olyan, a Nóta TV-ből ismert, megkerülhetetlen kulturális ikonok szórakoztatják majd a nagyérdeműt, mint Magyar Rózsa és a Jó Lacibetyár.

Feltalálták a gluténmentes sört

Október 02. 19:49
Izraelben csicseriborsóból, hajdinából és datolyáből főztek sört a Srigim nevű kisüzememben. A termék nagy előnye, hogy gluténmentes. 

Meadan a csicseriborsósört otthon fejlesztette ki, majd pedig a folyékony (csicseriborsó)kenyeret elkezdte árulni a jeruzsálemi sörrajongók között, ahol – állítása szerint – már igencsak népszerű a folyadék - írja az Élelmiszer.hu.
 
„ A sör szűretlen, nyers és nagyon friss" – mondta az Israel National News-nak Ofer Ronen, a Srigim (másik) társtulajdonosa. „Ezért az íze nagyon erős."
 
Egy másik trendi, izraeli sör, az ugyancsak helyi alapanyagok felhasználásával készült és „Hey Ju-Boy!"-nak nevezett ital. Ez utóbbi terméket a The Dancing Camel gyártja, és datolyamézből, valamint borókabogyóból főzik.

Honnan ered a fröccs szó?

Október 02. 16:09
A Tizenhárom és fél videóblog következő részébének témája a fröccs. Alkonyi Kristóf és Ripka Gergely a Sziget Fesztivál "lakóitól" kérdezte milyen fröccsöt szeretnek, milyen szokásaik vannak, szódával vagy ásványvízzel szereteik, és így tovább? A videóban azt is elárulják honnan ered a fröccs szó!
 
 

Átadták a Bayern Borverseny 2015 díjait

Október 02. 15:02
Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bayer Borversenyt. A győztes borok díjátadójára a Bor és Piac Őszi Borkertjén került sor a Danubius Hotel Gellértben. Koch Csaba VinArt Pincészetének 2012-es Villányi Csanád Cuvée bora vörös új és ó-borok kategóriában Champion-díjban részesült.