Fröccs

Volt már olyan pasid, akivel csak enni szerettél?

Február 10. 13:57
A közelgő Bálint-nap apropóján a Home Chef nevű amerikai ételfutár cég egy felmérés keretében tüzetesebben is megvizsgálta az étkek és a légyottok közötti kapcsolatot. A recepteket és hozzávalókat kiszállító társaság 1000 amerikai lakostól kívánta megtudakolni, milyen szerepet is játszik szerelmi életükben a főzés.
 
A megkérdezettek 85%-a azt állította, hogy a közös ételkészítés javítja a kommunikációt, kétharmaduk pedig úgy látta, hogy még a szexuális életüket is „megspékelte” némi plusz románccal a tevékenység. A nők 75%-a azt mondta, hogy az igazán ízletes étkezés akár még a szexnél is élvezetesebb. A férfiak 53 százaléka osztotta ugyanezt az érzést.
 
A férfiak java része a főzési képességeit is latba venné potenciális partnere elcsábításához, és a nők 44 százaléka számolt be arról, hogy szívesebben folytatna kapcsolatot egy konyhaművésszel, mint egy vonzó testfelépítésű bájgúnárral.
 
A közvélemény-kutatás további érdekes végkövetkeztetései:
 
  • a nagy Ő utáni hajszában a vizsgálati alanyok számára a képzettség szintje majdnem olyan fontos faktor volt, mint a konyhai jártasság.
  • kapcsolataik kialakításakor a férfiak több mint 80 százalékánál számított tényezőnek a partner gasztronómiai rátermettsége.
The Daily Meal


 

Kétszeres világbajnok lett egy magyar chili

Február 10. 07:17
Világbajnok lett saját készítésű chiliszószával Nagy Gábor nagymarosi termelő. A Gabko Chili nevű termék két kategóriában is első lett a 10. alkalommal megrendezett The World Hot Pepper Awardson, vagyis a világ legerősebb önteteit felsorakoztató versenyen.
 
„Nagy nap ez a mai! Olyan dolog történt, amit még én sem nagyon tudok egyelőre elhinni, de így van! A 10. alkalommal megrendezett New York-i Hot Pepper Awardson a GaBko Chili Jalapeno Tequila szószom két kategóriában is világbajnok lett!” – kommentálta febrár 9-i Facebook bejegyzésében az eredményhirdetést Nagy Gábor. A nagymarosi termelő a tequilás jalapenóval  a Pepper Specific és a Pepper Based kategóriát is megnyerte.

A díjnyertes termék magyar módra készül, savanyított jalapenóból, amit fokhagymával, lime-mal és tequilával egészítek ki – mondta Nagy Gábor az Origonak. 
agrarszektor.hu

5 éves a Borjog és Bormarketing 2017 Konferencia!

Február 09. 13:33

Hogyan adjuk el a magyar bort?

 
Rendkívül profán megfogalmazásban erre keresi a választ az 5. Borjog és Bormarketing Konferencia neves hazai és külföldi előadók – borászok, szakpolitikusok, marketing szakemberek, szakújságírók – részvételével. A konferencia hivatalos témája: „Ágazati stratégia – közös célok, közös feladatok”.
 
A dr. Prónay Bence, jogász és Rókusfalvy Pál, borász, marketingszakember által szervezett konferencia alapvető célja tehát továbbra is változatlan: ezen a szakmai fórumon kívánják párbeszédre hívni az ágazat véleményformáló szakembereit és minden borkedvelő, borértő érdeklődőt, hogy itt vitassák meg az aktuális borjogi kérdéseket és egyeztessenek a hazai bormarketing irányvonalairól, azaz hogy felületet biztosítsanak a szőlőbor ágazatot segítő véleményformáló gondolatoknak és teret adjanak a szakmát érintő érdemi kommunikációnak.

 

Mikor? 

 
A 2017. március 2-án a Boscolo Hotel Róma termében megrendezendő eseményen előadást tart többek között Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az aktuális vidékfejlesztési támogatásokról, Jacques Stanislas Nadolski, az Európai Bizottság tanácsadója az uniós borreformokról, Josef Glatt, az Osztrák Bortermelők Szövetségének igazgatója „az osztrák csodáról”, illetve Dr. Török András, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója is, aki a bormarketing stratégiáról beszél majd.

Ez utóbbi lesz a fő témája a konferencia hagyományos záró eseményének, a Bormarketing Kerekasztalnak is, amelyet „Közösségi program – operatív szervezet” címmel rendeznek meg Dr. Brazsil Dávid, Csetényi Csaba, Herczeg Ágnes, Kling József, Dr. Tábor István, Tóth Tamás Antal és Dr. Török András részvételével.  

 

Jönnél?

 
A konferenciára jelentkezni a www.aborkonferencia.hu oldalon lehet. 
A részletes programhoz kattints IDE! 
  
Interjú, további információ:
dr. Prónay Bence +36 30 445 30 54; bence.pronay@nkkb.hu
Rókusfalvy Pál +36 20 931 03 24; roky@roxer.hu
Mák Tamás +36 20 373 2761; mak.tamas@roxer.hu
 
 

Félmilliárdot takarítanak meg Tokajban?

Február 09. 07:09
A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elindította a Tokaji Borvidék Beszerzői Közösséget, a hegyközségi tanács tulajdonában lévő nonprofit kft. működteti a borvidék összes szőlőtermesztője és borkészítője számára elérhető közösségi beszerzési rendszert - közölte a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács alelnöke.
 
A beszerzői közösség filozófiája, hogy a szőlészek a megrendelt áru mennyiségétől függetlenül egyforma, a jelenlegi piaci áraknál jelentősen kedvezőbb árú termékekhez jussanak. Februártól már lehetőség nyílik arra, hogy a borvidék által használt borospalackok nagy részét ilyen módon szerezzék be, az év során pedig más termékekhez is - növényvédő szerek, csomagolóanyagok, dugók, kapszulák - hasonló feltételekkel juthatnak a gazdák.
 
A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának számítása szerint a programnak köszönhetően mintegy fél milliárd forintnyi megtakarítás érhető el.

Összefogás a bikavérért

Február 08. 16:37
A két borvidék borászai együtt dolgoznak azért, hogy újrapozícionálják ezt a tradicionális magyar bortípust. Idén március 3-án rendezik meg Budapesten az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt, ahol a borászoktól személyesen is megtudhatjuk, hogy mit gondolnak a bikavér jelenéről és jövőjéről.

Az egységes összkép meghatározásának közös alapja volt, hogy kékfrankos szőlőfajtára épüljön a bor, és a minőségvédelem céljából mind szőlészeti, mind borászati technológia szempontjából szabályozzák a bikavér készítésének folyamatát. Szekszárdon tavaly már 50%-ra nőtt a kékfrankos és a kadarka összaránya a bikavérben, és Egerben is tervezik a Kárpát-medencei fajták arányának növelését a borban. Ez a folyamatos együttgondolkodás és összefogás a garancia arra, hogy a bikavérek végre a méltó helyükre kerülhessenek.
 

Nevet változtat az igazi Csíki sör

Február 08. 13:00
Átmenetileg Igazi Tiltott Sör néven forgalmazza gyártója az Igazi Csíki Sört - közölte a csíkszentsimoni sörgyártó a Facebookon.
Azt is közölték, hogy a névváltás nem érinti a sör minőségét. A Lixid Project Kft.-nek január végén jogerős ítéletben tiltotta meg az Igazi Csíki Sör használatát a marosvásárhelyei táblabíróság.

Nem várható további fagykár a szőlőkben

Február 08. 07:10
A 2016-17-es téli fagykár hatásait vizsgálta Tokaj-Hegyalján a Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Nonprofit Kft-je. Helyzetjelentés következik Bihari Zoltántól, Balling Pétertől, Éles Sándornétől és Pableczki Bencétől.

Az idei tél bár még nem ért véget, de nagyon optimisták vagyunk, hogy szélsőséges hideget már nem fog hozni. Januárban nagyon hideg volt, országosan 4-5°C fokkal is hidegebb volt a hónap, mint a 100 éves átlag. Az utóbbi 100 év 11. leghidegebb januárján vagyunk túl. A Tokaji Borvidéken -18-20°C fokot is mértek a hőmérők. A többször is -15oC fok alá eső éjszakák után indokolt volt a rügyek vizsgálata. Az 1986-87-es fagykárt a -20-29°C okozta, amit azért szerencsére nem értünk el. Akkor 90-100%-os volt a károsodott rügyek mennyisége, az elpusztult főrügyek mellett is csak 20-30%-ban találtak ép mellékrügyeket.
 
A vizsgálataink során tíz dűlőből 5-5 tőkéről származó 5-5 rügyet vizsgáltuk meg. Minden vesszőnél az 5. rügyemeletig vizsgáltuk a rügyek állapotát. A dűlőket az alapján választottuk ki, hogy hol mértük az 5 leghidegebb és 5 legkevésbé hideg éjszakát. Összesen tehát 250 rügy állapotát néztük meg (1.táblázat). A rügyek állapotát azok átvágásával mértük fel. 
 

Nem várható további fagykár a szőlőkben

 
 
Nem várható további fagykár a szőlőkben

Vizsgáltuk összevontan, hogy a fagykár mennyire sújtotta a fő és mellékrügyeket, és a kár mértéke rügyemeletenként hogyan változik (2.ábra). 
 
Nem várható további fagykár a szőlőkben

 
A rügyvizsgálatok eredményeit összegezve elmondható, hogy Tokaj-Hegyalja vizsgált dűlőiben átlagosan a főrügyek 20-28%-a károsodott. A veszők többségénél azonban 1-2 mellékrügy ép maradt. Amennyiben az általánosan alkalmazott 1-2 rügyre metszést végezzük, akkor mindenképpen csökkent mennyiségű termésre kell számítani. A mellékrügyek kihajtása esetén is, azonban azok nem hoznak, vagy csökkent számban hoznak fürtöket. Jó hír viszont, hogy a több éves fás részekben nem volt fagyáskár, így az idei fagykár a jövő évi termésre nem lesz hatással. 
 

Magyarországon népszerűsítik a belga sört

Február 07. 14:25
Egész éves, tematikus sörvacsora- és sörkóstoló-sorozatot hirdet a belga sörkultúra népszerűsítésére februártól a Belga Sörmester szakmai honlap. A Belga Sörmester küldetésének tekinti az osztrák-német alapokon nyugvó magyarországi sörfogyasztási szokások megváltoztatását, de a minőségi borfogyasztók figyelmét is szeretné felhívni a hasonlóan magas minőségű és akár közel azonos alkoholtartalmú belga sörökre - közölték az MTI-vel az eseménysorozat szervezői.
 
A sorozat különlegessége, hogy minden hónapban más-más belga sörfőzde szakértője érkezik Magyarországra bemutatni az általa képviselt főzde sörkülönlegességeit. A Dunaparti Matróz Kocsmában havi egy alkalommal megrendezendő sörvacsorák mellett Budapest több pontján sajtkóstolókkal egybekötve ismerkedhetnek meg a vendégek a belga sörök világával.
 
Februártól egészen decemberig minden hónapban más és más program várja az érdeklődőket.
 
További információ: ITT
 
MTI 

Olaszországi tudósok: a tészta nem hizlal

Február 07. 13:30
Olaszországi kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tészta mértékletes fogyasztása nem, hogy nem hizlal, de még a testtömegindex egészséges értékét is könnyebb elérni általa.
 
Hányszor hallottuk már ismerősöktől, hogy pillanatnyilag „szénhidrát-csökkentett” diétát folytatnak a fogyáshoz? Általánosan elfogadott hittétel, hogy a súlyvesztéshez bizony a kenyér, a tészták, ill. más fájdalmasan finom ételek mellőzése (lásd: paleo étrend, Atkins-diéta, stb.,) szükséges.
 
Most jön a jó hír.
 
Egy tanulmány kiderítette, hogy márpedig az egyik legnépszerűbb étel, a tészta nem feltétlenül hizlal. A pozzilli (Olaszország) Neuromed egészségügyi intézet járványtani részlegében 23 ezer embert vizsgáltak meg közelebbről az étkezési szokásaik alapján. A kutatók azt tapasztalták, hogy a tésztafogyasztás egyenesen az elhízás valószínűségének a csökkenéséhez és a testtömegindex mérséklődéséhez volt társítható.
 
A kutatók mindamellett hangsúlyozzák, hogy mindez csak a „mértékletes fogyasztás” esetében érvényes. A feltét termeszétesen már teljesen más tészta.
ELLE