Az ételek-borok párosítása nem egyszerű feladat. Mit tehetünk, ha az alapanyag nem kívánja a bort és nem illik hozzá? Számtalan tévhit is létezik ebben a témában, mint például, hogy a csokoládé és a száraz vörösbor összeillenek, pedig ezek csak kivételes esetben harmonizálnak.
Először is tisztázzuk mi a jó és mi a rossz kombináció!
- Tökéletes párosítás: ha a két összetevő együttesen egy jobb és kiegyensúlyozottabb ízt ad, mint külön-külön. Kiegészítik egymást.
- Szörnyű párosítás: ha az összetevők együttes íze nincsen harmóniában, ha az egyik eluralkodik a másik felett és azt jobban érezzük.
Lássuk milyen tévhitek vannak!
Csokoládé-vörösbor
A csokoládé textúráját, tannintartalmát (étcsokinál), édességét érezzük a szánkban. Majd kóstoljuk hozzá a száraz vörösbort. Mit tapasztalunk? A szájpadláson lévő durva tanninok és a csokoládé édessége együtt egy savanyú ízérzetet hagy. Ha a vörösbornak volt is még egy kis gyümölcsössége a korty elején, akkor ezek elvesznek a csokoládé hatására...
Ha nem a száraz vörösbor, akkor mi illik a csokoládéhoz?
- Tawny Porto - portói erősített vörösbor, Portugáliából
- bachetto d’acqui – Olaszországban készített, alacsony alkoholtartalmú, habzó vörösbor
- vin santo rosso, amarone, recioto della valpolicella - szárításos technológiával készített olasz borkülönlegességek
Kelbimbó
A kelbimbó egy keresztes virágú zöldség. Ízében hordozza a diós, földes és finoman kénes jegyeket. Ezek problémát okozhatnak a bor párosításakor. A kelbimbó vegyületei a kénes bor ízét utánozzák, ami összetéveszthető lenne a borhibával. Ugyanez a probléma jelentkezik, csak különböző mértékben a fokhagyma, a brokkoli és a karfiol esetében is. Hogy párosítsuk őket borral?
- száraz Madeira - erősített likőrbor Madeira szigetéről
- narancsborral – hosszan héjon erjesztett fehérbor, diós íz jegyeket hordoz
- osztrák zöldveltellini hűvös szüretből
Spárga
A spárgában szintén megtalálhatóak azok a kénvegyületek, amelyek a kelbimbóban is. Ebben az esetben a spárga lágy szára miatt megnövekedett klorofill tartalommal is számolni kell. Általában egy friss, ropogós sauvignon blanc-t párosítanak hozzá, de korántsem tökéletesek együtt. Meglepő, de kissé hűtött száraz sherryvel (Fino, Oloroso vagy Manzanilla) jól működik, mert ezek növelik a diós ízérzet intenzitását.
Kéksajtok
A legtöbb sajtnál könnyű a bor kiválasztása, de a kéksajtok erős aromája megnehezíti a dolgot. Az aromavegyületei teljesen elnyomják a bor illatát és ízét. Szükség van egy ugyanilyen erős, édes borra, ami ellensúlyozza a sajtot. Ilyen a portói. A kéksajt földes ízét semlegesíti a sav, krémességét a bor édessége alátámasztja. Jó választás még egy magas alkoholtartalmú zinfandel, shiraz vagy egy édes fehér desszertbor, például aszú is.
Sushi
A nyers hal, hínár, szezám kombinációja nehezen párosítható borral. Japánban végzett vizsgálatok eredményei kimutatták, hogy a vörösborban található kis mennyiségű vas és halolaj együttesen fémes utóízt okoznak. De mivel párosítható jól?
- Teljesen száraz fehérbor
- Zöldveltelini Ausztriából
- A Loire-völgyből egy muscadet vagy sauvignon blanc
- Alto Adigei pinot blanc
- Extra brut vagy brut nature champagne
A borítókép innen származik.