Gálék pinot noir roséja lett az év családi bora

Borászportál
2013. július 05., 14:59


Borverseny - Június 2-án Monoron került megrendezésre a Családi Borok Versenye, amelyen a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2012-es évjáratú Pinot noir rosé bora nyerte el „Az év családi bora” címet rozé kategóriában.
Gálék pinot noir roséja lett az év családi bora
 
„Fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét a családi borászatok által végzett munkára” – mondta dr. Urbán András, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége alelnöke, a KultPincében 2013. június 2-án megrendezett Családi Borok Versenye egyik bírálóbizottsági tagja.

Mint elmondta: „Az idén első alkalommal megrendezett verseny célja, hogy azokat a családi pincészeteket is reflektorfénybe állítsa, akiknek eddig nem volt módjuk megmutatni szakértelmüket, tudásukat a nagyközönség előtt.”

A Monor Környéki Strázsa Borrend által rendezett eseményre az ország minden tájáról érkeztek bírálatra váró tételek. A borvidékek közül többek között Szekszárd, Tolna, Villány, Sopron, Balatonboglár, Balatonfelvidék, Badacsony, Hajós-Baja, Kunság és Tokaj is képviseltette magát. Kizárólag olyan borászatok nevezhettek, amelyek családi tulajdonban vannak, illetve amelynek működtetésében egy családból legalább két fő aktívan vesz részt. A nevezett tételek kiskereskedelmi fogyasztói ára legfeljebb bruttó 2000 Ft lehetett literenként. Előírás volt továbbá, hogy kizárólag olyan szőlőt tartalmazhatott, amelyet a családi pincészet tagjai saját maguk műveltek vagy műveltettek, vagyis a „termőföldtől az asztalig” felügyelték a szőlő termesztését és feldolgozását, illetve a bor készítését.
 
A két bizottságban dolgozó zsűri tagjai hazai és nemzetközi borakadémikusok, borlovagok, szakújságírók, borászok voltak. A szervezők úgy kérték fel őket, hogy közöttük mindkét nem és három korosztály is képviseltesse magát, ezzel egy többgenerációs családot mintázva. Ennek eredményeképpen a díjazott borokról a fogyasztók is tudhatják, hogy bármely családi eseményre érdemes közülük választani.

„Olyan családi pincészetek borait hívtuk meg a versenyre, amelyről már előre sejtettük, hogy azokat minőségi kategóriától függetlenül mindenki, nemre és korra való tekintet nélkül szívesen fogyasztja” – hangsúlyozta Viniczai Sándor borszakíró, a szervező bizottság elnöke. „Az első Családi Borok Versenye kellemes meglepetéssel szolgált a zsűrinek, hiszen az ismert pincészetek mellett eddig rejtett szépségekkel is megismerkedhettek a bírálat során. A benevezett borok bemutatták az ágazat színességét, a könnyű, illatos fehérborok csakúgy szerepeltek, mint a kései szüretelésű nedűk vagy az érlelt vörösborok. A fehér borok kategória győztese 2012-es Rajnai rizling borával a Lukácsy Pincészet lett Monorról. A rozék között a szigetcsépi Gál Pincészet 2012-es Pinot noir borával vitte el a pálmát, míg vörösbor kategóriában, igen erős mezőnyben, 2011-es Bikavérével a szekszárdi Mészáros Pál emelkedett ki. A versenyen összesen 7 arany, 26 ezüst, 12 bronz minősítést osztott ki a zsűri.”

„A Családi Borok Versenyének eredményhirdetésére június 8-án kerül sor, a Monori Pincefaluban megrendezésre kerülő Borvidékek Hétvégéje nevű rendezvényen” – mondta Kugel György, a versenynek helyszínt biztosító KultPince tulajdonosa. „A megmérettetés és a rendezvény szorosan kötődik egymáshoz, hiszen a Monori Pincefaluban jelenleg is közel 1000 családi tulajdonú présház és hozzá tartozó pince áll, ezek közel fele építészeti értéket is képvisel. Monor strázsahegyi részén három évszázad alatt kialakult bor- és pincekultúrát egyre többen fedezik fel a várostól alig 20 kilométerre fekvő Budapesten is. A verseny és a kétnapos esemény a helyi értékekre szeretné felhívni a figyelmet úgy, hogy közben nemcsak a monori, hanem az ország valamennyi családi pincészetének piacra jutását is elősegíti.”

Forrás: a borverseny szervezői
Winelovers borok az olvasás mellé