Három új kiállítótérrel bővül a Pannonhalmi Apátság

MTI
2013. november 18., 19:28


Ingatlanfejlesztés - Három kiállítóteret alakítanak ki a Pannonhalmi Főapátság 1,4 milliárd forintból megújuló, jelenleg üresen álló és omladozó majorsági épületében, amely várhatóan jövő nyáron nyílik meg.
 
Rábai László főapáti titkár, projektvezető az MTI-nek elmondta: a 2500 négyzetméteres épület három kiállítótere közül az elsőben az apátság ezeréves történetét mutatják be, a másodikban – a pannonhalmi borvidékre helyezve a hangsúlyt – borászati tárlat kap helyet. Ehhez a korábban időszaki tárlatként rendezett Pannónia Szőlőskertje című kiállítást fejlesztik állandóvá.
A harmadik részben időszaki tárlatok lesznek láthatók, a tervek szerint elsőként egy európai bencés tematikájú kiállítást rendeznek. Ezt a területet olyan regionális kiállítótérré alakítják, amely alkalmas akár értékesebb tárgyegyüttesek bemutatására és megfelelő őrzésére is – jegyezte meg Rábai László.
A projektről kiadott sajtóközlemény szerint a főapátság különösen a téli időszakra tervezi egyházi tematikájú kortárs művészeti tárlatok rendezését ezen a helyszínen, ahol gyűjteményük rejtett kincseit, vagyis azokat a darabokat is kiállítják, amelyeket eddig hely hiányában nem tártak a nagyközönség elé.
 
A Mária Terézia korában emelt egykori majorsági épületet a látogatókat segítő legmodernebb eszközökkel szerelik fel: a betérők akár a külön e célra kifejlesztett okostelefon-alkalmazás segítségével is többletinformációkat szerezhetnek a látott tárgyakról.
A projekt részeként kialakítanak egy hozzávetőleg 300 négyzetméteres rendezvényteret is. A terület mintegy kétharmadát foglalja el a terem, a fennmaradó részt pedig a kiszolgálótér. Emellett – mintegy száz négyzetméteren – cukrászda-kávézó-teázó fogja várni az érkezőket, és lesz egy apátsági termékeket árusító bolt és turisztikai információs pont.
A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság által megvalósított projektet az utóbbi években több fejlesztési fázis előzte meg. Ezek során megtörtént a világörökségi helyszín környezetrendezése, felújítása, fejlesztették a turisztikai és a gasztronómiai szolgáltatásokat, az Arborétumot, valamint ifjúsági zarándokházat létesítettek.
A területen már megkezdődtek az építést megelőző régészeti munkák, illetve a szükséges bontások. A közbeszerzési eljárás augusztusban kihirdetett eredménye szerint a kimagasló műemlék-felújítási referenciával rendelkező LAKI Épületszobrász Zrt. nyerte el a megbízást a várhatóan jövő júliusra lezáruló feladatra.
Winelovers borok az olvasás mellé