Sosem látott bormúzeumot tervez Bordeaux

Borászportál - MTI
2014. január 21., 11:41


Bordeaux - Az emberiség több ezer éves egyetemes borkultúráját bemutató múzeum nyílhat Bordeaux-ban, a francia bor bölcsőjében 2016-ban. A 14 ezer négyzetméteresre tervezett kiállítóhelyet a tervek szerint évente 425 ezer látogató keresi majd fel.
Sosem látott bormúzeumot tervez Bordeaux
 
Sosem látott bormúzeumot tervez Bordeaux


A Cité des civilisations du vin (Borkultúrák Városa) nevű, hatalmasra tervezett kiállítóhely egyedülálló a maga nemében, hiszen nem kereskedelmi irányultságú, továbbá nem korlátozódik a hazai borkultúrára sem - hangsúlyozta Sylvie Cazes, a projekt vezetője egy párizsi sajtótájékoztatón. Étterem és borbár persze azért lesz majd a múzeumban.

A futurisztikus kinézetű, egy pohárba belepottyanó borcseppre emlékeztető múzeum építési munkálatai szeptemberben kezdődnek, a megnyitót 2016 áprilisára tervezik. Az építkezés összköltsége elérheti a 63 millió eurót (18,9 milliárd forint).
 
A programvezető szerint ez az első "globális" projekt a bor témakörében, a középpontban a borkultúra, a borászat története, a boros hagyományok állnak. A munkát egy 35-tagú tudományos bizottság és további 250 borszakértő segíti.

Sylvie Cazes szerint a létesítmény nem múzeum és nem iskola lesz, hanem egy "élettel teli hely, egy eleven város", emellett a bordói borvidék jelképe. A cél az, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegyük a borkultúra gazdagságát és egyben a bor világfővárásá változtassuk Bordeaux-t - mondta.

Sosem látott bormúzeumot tervez Bordeaux


A látogatókat egy 3500 négyzetméteres összterületű kiállításon vezetik majd végig a bor több ezer évre visszanyúló történetén, a multimédiás eszközökkel felszerelt útvonal végigjárása mintegy három órát vehet igénybe. A bor tematikájához kötődő időszaki kiállítások számára 750 négyzetmétert biztosítanának a múzeum területéből.

A tervek szerint a várostól északra, a Garonne folyó partján létesülő, egy 55 méteres tornyot, annak hetedik szintjén egy panorámaéttermet is magába foglaló kiállítóhely egyik látványossága lehet egy több mint 3 ezer borosüvegből készült óriáscsillár.

Sosem látott bormúzeumot tervez Bordeaux


Az ambiciózus projekt terveinek elkészítésére az X-TU francia építésziroda két tervezője, Anouk Legendre és Nicolas Desmazieres kapott megbízást.

Az ötletgazda, Alain Juppé bordeaux-i polgármester, volt francia miniszterelnök reményei szerint a borkultúra nagy franciaországi múzeumát évente 425 ezer látogató keresi majd fel.