Jól szerepeltek a magyar borok az idei Vinitaly-n

Borászportál - MTI
2014. április 08., 09:32


Borkiállítás - A háromezer versenyző borminta közül a magyar borászok termékei hét érmet is szereztek az idei olaszországi nemzetközi borversenyen, a Vinitaly-n.
Jól szerepeltek a magyar borok az idei Vinitaly-n
 
A résztvevők tájékoztatása szerint a Varga Pincészet 2013-as "Vadóc" Sauvignon Blanc-ja és ugyancsak 2013-as Aranymetszés Olaszrizlingje nyerte el a Gran Menzione díjat. Emellett a Vinitaly nemzetközi borversenyen két "Nyakas bor" is elismerő oklevélben részesült. A négy fajta házasításából származó Aligvárom és a Sauvignon blanc kapta az elismerést. A versenyen több mint 30 magyar bort indítottak az idén, és a hét díjazott magyar bor közül hat fehér volt.

Az évről évre Veronában zajló Vinitaly (Concors Enologico Internazionale) nemzetközi borverseny az egyik legrangosabb verseny a világon. A március végi rendezvényt a világ legszigorúbb borversenyének is nevezik, mivel kategóriánként csak négy érmet osztanak ki (nagyarany, arany, ezüst és bronz), így az éremkiosztási arány mindössze 2-3 százalék, a más borversenyeken alkalmazott 30 százalék körüli arány helyett.
 
A többi, magas pontszámot elérő bornak - a nevezettek mintegy 30 százaléka -, a borászokból és szakújságírókból álló zsűri  "Gran Menzione"-t (elismerő oklevelet) ad. A világ 30 országából beérkezett közel háromezer mintát egy 105 fős borítész csapat bírálta el.

A Gran Menzione elérésének feltételei nagyjából megegyeznek más nemzetközi és magyar borversenyeken az aranyérem megszerzésének kritériumaival - idézi a tájékoztatás Kállay Miklóst, a Corvinus Egyetem Borászati tanszékének vezetőjét, aki már többször is részt vett a Vinitaly zsűrijében.

A Vinitaly 2014 magyar díjazottjai: Nyakas Pince: Aligvárom 2013, Budai Sauvigon Blanc 2013; Varga Pincészet: Vadóc Sauvignon Blanc 2013, Aranymetszés Olaszrizling 2013 (száraz); Tokaj Kereskedőház: Tokaji félszáraz Sárgamuskotály 2013; Borpalota: Mátrai Hárslevelű "Fríz" 2008; G-Halasi Borkereskedelmi Kft.: Villányi Cabernet Sauvignon "II" 2011 - olvasható a tájékoztatóban.