Ennyiért vesz idén szőlőt a Tokaj Kereskedőház

Borászportál
2014. augusztus 02., 08:53


Még csak július vége, de a Tokaj Kereskedőház közétette a felvásárlási árait, írja a Mandiner. Így még időben tudnak dönteni a gazdák, hogy milyen bor alapanyagát termelik meg. A tavalyihoz hasonlóan 80-120 Ft/kg lesz a teljesen egészséges szőlő bruttó ára.
Ennyiért vesz idén szőlőt a Tokaj Kereskedőház
 
Bruttó árak: Ft/kg
17-18.9
mustfok
19-22,9
mustfok
23-23,9
mustfok
24-25,9
mustfok
26 mustfok
felett
Teljesen egészséges szőlő (botritisztől mentes)** 80 120 - - -
Botritiszes szőlő ** 60 70 150 200 250
Prémium Termelői Program - 168 - 280 350
Sárgamuskotály szőlő 110 110 150 200 250
Aszúszem 1.osztály 2400 Ft/kg
Aszúszem 2.osztály 2000 Ft/kg
** furmint, hárslevelű, zéta és kabar szőlő                               forrás: mandiner.hu 
Összesen mintegy 1000 hektár területről közel 90 ezer mázsa szőlő, ezen belül akár 2000 mázsa aszúszem felvásárlását tervezi 2014-ben a Tokaj Kereskedőház. A szakértői becslések szerint idén a teljes tokaji borvidéken valamivel több mint 300 ezer mázsa szőlőtermés várható, ez jó-közepes mennyiségnek felel meg. Ehhez igazodva a Tokaj Kereskedőház a tavalyihoz hasonló mennyiségű szőlő megvételére készül integrátori rendszerében. Egyúttal a társaság idén tovább alakítja az alapanyag igényekhez igazodó árazási struktúráját, kategóriánként eltérő felvásárlási árakkal ösztönözve az érvényes felvásárlási szerződéssel rendelkező termelőket a minél jobb minőségű szőlő előállítására.
 
"Az új árképzés célja, hogy a termés tudatosabb szelektálására bírjuk rá a termelőket, s ennek révén a készítendő borokhoz legmegfelelőbb minőségű szőlőt tudjunk megvásárolni tőlük" – fogalmazott Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója. A cégvezető kifejtette: a differenciált árstruktúrával szeretnék elérni, hogy a felvásárolandó szőlő egy jelentős része teljesen egészségesen, botritisztől mentes állapotban érkezzen be a feldolgozó üzemükbe.
Nem cél ugyanakkor az éretlenül aszúsodni kezdő, alacsony mustfokú, de botritisszel fertőzött szőlő megvétele. Ugyanis az ilyen alapanyag csak az olcsó kategóriájú, félédes vagy sűrítménnyel édesített borok készítésére alkalmas, amely a jövőben nem lehet része a minőségi irányba forduló tokaji termékpalettának.
Külön kategóriát képez a Tokaj Kereskedőház idén tavasszal meghirdetett Prémium Termelői Programjához csatlakozott területekről felvásárolt, 19-22 mustfok közötti cukortartalom mellett leszüretelt szőlő. A külön szerződéssel, szigorúan ellenőrzött körülmények között, hektáronként legfeljebb 100 mázsa tőketerhelés mellett megtermelt egészséges alapanyagot a Tokaj Kereskedőház olyan prémium száraz furmint borok előállításához használja fel, amelyek valódi presztízs borokként a nemzetközi megmérettetéseken is képesek lesznek megállni a helyüket. A késői szüretelésű prémium program kategóriában pedig a társaság - hektáronkénti maximum 80 mázsás terméskorlátozás mellett - 24 mustfok feletti cukortartalmú szőlőt vár, ugyancsak kiemelt átvételi árakkal ellentételezve a szigorú termelési feltételek betartását.
Feldolgozói oldalról a minőségi megújulás technológiai hátterét a társaság szüreti időszakra elkészülő új hűtött tartályparkja és újonnan beszerzett hordóparkja biztosítják.
Winelovers borok az olvasás mellé