Hogyan készül tokaji bor az Alföldön?

Borászportál
2014. augusztus 13., 15:21


Olvasóink hívták fel a figyelmünket arra, hogy Csehországban (és egyéb külföldi országokban is) kapható olyan tokaji bor, amelyet egy kiskőrösi cég készít. A Boranal Kft. nem új szereplő a piacon.
Hogyan készül tokaji bor az Alföldön?
 
Hogyan készül tokaji bor az Alföldön?
A cég honlapján az olvasható, hogy „saját szőlőültetvényeinken gondosan szüretelt szőlőt mi magunk dolgozzuk fel, és szakértő kezelés után kiváló minőségű borként zárjuk palackba”.
 
Kíváncsiak voltunk, hogyan készít egy alföldi cég tokaji bort úgy, hogy – ugyancsak a honlap tanúsága szerint – „a vállalkozás szőlőültetvényei Dunántúlon, Tolna és Fejér megyében találhatók”.
A Boranal Kft. 1989 óta működik, és azóta az exportra helyezi a hangsúlyt. A honlapon található leírás szerint 15 országban érhetőek el a boraik. A társaság több mint 90 hektáron gazdálkodik, de – a honlap „Ültetvények” menüpontjában találhatóakkal ellentétben – a bemutatkozásban az olvasható, hogy további 500 hektár terület termése érkezik hozzájuk.
A borokat a leírás szerint kizárólag palackos formában, export piacokon értékesítik. 2006-óta pezsgőt is gyártanak.
A cégnek tegnap délután el is küldtük a kérdéseinket. Megkérdeztük, mely tokaji területekről származik a Boranal Kft. által forgalmazott bor, esetleg kész tételként érkezik-e a pincéhez.
Kérdéseinkre Pecznyik László, ügyvezető válaszolt:
"Valóban többféle Tokaji bort és pezsgőt is forgalmazunk és természetesen a törvényi előírásoknak megfelelően.
387 termelőtől vásárolunk szőlőt a Tokaji borvidéken már 14 éve, melyek Sárospatak, Tarcal, Sátoraljaújhely, Hercegkút, Tolcsva, Bodrogolaszi, Erdőbénye és Makkoshotyka környékén termettek. Nagy örömünkre szolgál, hogy a hegyaljai termelők bizalmát élvezzük már ilyen hosszú ideje.
Bodrogolasziban található saját feldolgozó üzemünkben történik a szőlőfeldolgozás, erjesztés és borkezelés. A megfelelő engedélyek beszerzése után eddig átszállítottuk a bort a kiskőrösi borászatunkba palackozásra, de a legújabb törvényi változásoknak megfelelően most már a tállyai palackozónkban végezzük a palackozást is.
Tokaji boraink tehát a törvényi előírásoknak mindenben megfelelő oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borok. Tapasztalatunk szerint fogyasztóik elégedettek a termékeinkkel és rendszeresen vásárolják őket, ennek is köszönhető, hogy már évek óta mi adjuk az Oroszországba irányuló magyar borexport 52%-át, de a palackos magyar bor tekintetében piacvezetők vagyunk többek között Csehországban, Belorussziában és Malajziában is.
Borászatunkat az itthoni fogyasztók nem ismerik, mert a cég 1989-es alapításától kezdve az exportra fókuszáltunk. Közel 100 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkezünk (ezek találhatóak a Dunántúlon), de további 500 hektár termését vásároljuk fel kistermelőktől minden évben. Boraink alapanyagául csak a saját magunk által feldolgozott magyar szőlőt használjuk, import bort nem vásárolunk."



Winelovers borok az olvasás mellé